Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Schéder Veronika

54 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akkreditált pedagógus-továbbképzés indul 2024. április 12-én, melynek fókuszában az olvasási nehézséggel és olvasási zavarral (diszlexiával) küzdő tanulók olvasási készségének fejlesztése áll, egy új, nagymozgásokon alapuló módszerrel. A 30 órás képzés online formában valósul meg.   További…..
Kedves Olvasóim! Az alábbi írásomban sok mindenről lesz szó, például: - Mit tehettek szülőként, ha rossz jegyeket kap gyermeketek olvasásból az iskolában? - Hogyan érdemes hozzáállni az érdemjegyekhez? - Biztos-e, hogy a kitűnő tanuló lesz sikeres, eredményes (egészséges, boldog...) felnőtt? -…..
Az alábbi előadást óvodás és iskolás gyermekek szüleinek is ajánlom. Azzal a jóindulatú javaslattal ;), hogy bármennyire is ismert információknak tűnnek az első 5 percben elhangzottak, hallgassák tovább az anyagot, mert úgy fogják megérteni az összefüggéseket (s hogy miért volt szükség az esetleg…..
Kedves Szülők! Ha gyermeked ismétli az óvodában a nagycsoportot, vagy már alsó tagozatos, és küszködik az olvasással/írással, de nem nyíregyháziak vagytok, tehát személyes jelenléttel nem tudjátok a foglalkozásaimat látogatni,  ugyanakkor érdekelne Benneteket egy új módszer, ami ÉLMÉNYSZERŰ,…..
Diszlexiás, diszgráfiás gyerekeknek és felnőtteknek tanítok tízujjas gépírást, de mindenféle disz... nélkül is szeretettel várok mindenkit, aki a 11. életévét betöltötte (a program 111 éves korig nyitott)! https://www.diszterapia.hu/l/tizujjas-gepirasoktatas-online/..
További információk itt: https://www.diszterapia.hu/l/konyvmegjelenes/ ..
Tegnap is sikeresen zártunk egy tanévet az Integratív Diszlexia-terápiában azokkal a gyerekekkel, akik a jelenléti foglalkozások résztvevői voltak. A maguk nyelvén (szó szerint:) eltáncolták A hattyúk tavát, majd ki-ki átvehette megérdemelt oklevelét, amely a tanfolyam sikeres elvégzését…..
Ebben a videóban egy 11 éves, diszlexiás, diszgráfiás kislány olvasási készségének a fejlődésébe nyerhettek betekintést. Egy tanévet töltött az Integratív Diszlexia-terápiában az elektronikus írástechnika tanulásával. www.diszterapia.hu ..
Ebben a videóban egy 12 éves lány olvasási készségének a fejlődésébe nyerhettek bepillantást. Egy tanévet töltött az elektronikus írástechnika elsajátításával. www.diszterapia.hu   ..
Foglalkoztam egy kislánnyal, másfél tanéven keresztül. Az első félévben, amikor még negyedik osztályos volt, az olvasását csiszoltuk a balettozó betűk világában. A következő tanév elején szövegértést fejlesztő csoport résztvevőjeként járt hozzám. Végül január óta kétszemélyes keretek között…..
Az előző bejegyzésben (a cikksorozat 1. részében) abból indultam ki, hogy a súlyosan elhanyagoló környezet, melyben a cseperedő gyermek nem kapja meg többek között a megfelelő nyelvi odafordulást, milyen káros következményekkel jár a nyelvi fejlődésére, és ezen keresztül kognitív képességeire nézve.…..
Ezzel a címmel egy több részből álló cikksorozatot szeretnék indítani, amelynek közös témája az lesz, hogy hogyan tudják a környezeti tényezők (beleértve a gyermeket körülvevő embereket, helyeket, tárgyakat stb.) befolyásolni a nyelvi készségek (beszéd, olvasás, írás) fejlődését. Azaz: mi az, amit…..
https://www.diszterapia.hu/l/szuloknek-segitek/..
Talán csábító a cím, de rögtön spoilerezek (hogy divatos kifejezéssel éljek): ez jókora félreértés. Ugyanakkor az utóbbi időben annyiszor találkoztam ezzel a felvetéssel (sajnos még szakember "tollából" is), hogy időszerűnek tartom ennek a kérdéskörnek a tisztázását...   A teljes cikk itt…..
2023. április 1-jén az igazságügyi nyelvészetről, az igazságügyi nyelvész szakértők munkájáról tartottam előadást Szegeden, meghívásos alapon, egy tehetséggondozó program keretei között, középiskolás diákok számára.  Amikor az anyagomat elkezdtem összeállítani (már több évvel ezelőtt…..
Az óvodás korú gyermekek alkotó módon vesznek részt anyanyelvük rendszerének felállításában. Megfigyelhető, hogy rendhagyó ragozású főneveket szabályosan ragoznak (pl. lovat helyett azt mondják, hogy lók), tárgyesetnek vélik a szótövet (kérek sajt). Ugyanakkor az egyetemes nyelvtani szabályok ellen…..
3-tól 6 éves korig beszélünk az óvodáskori nyelvi fejlődés szakaszáról. Talán a legfontosabb azt megjegyezni, hogy óvodás korban a gondolkodás és a nyelv egymással párhuzamosan fejlődik (rendkívül dinamikus kognitív és nyelvi fejlődés zajlik egyébként!) – a továbbiakban igyekszem ezt példákkal is…..
Az előző bejegyzésben főként a kisgyermekkori szókincsfejlődésről volt szó. Most nézzük meg, hogyan kezdenek el többszavas mondatokat alkotni a 2 és 3 év közötti kisgyermekek, milyen módon és ütemben sajátítják el a nyelvtani szerkezeteket. A 2-2,5 éves gyermekek még meglehetős diszgrammatizmussal…..
Amikor a nyelvfejlődés szakaszait megpróbáljuk életkori bontásban bemutatni, kb. 1 és 3 éves kor között beszélünk a kisgyermekkori nyelvi változásokról. A gyermek nyelvi fejlődését ebben az életkorban még nagymértékben befolyásolja a beszélő környezet tudatos beszédnevelő munkája. Ekkoriban működik…..
Emlékeztek, hogy az előző bejegyzésemben, amikor a gőgicsélésről volt szó, azt írtam, hogy a siket babák is gőgicsélnek? Legalábbis egy bizonyos ideig. A 9. hónap környékén tipikus (egészséges) fejlődés esetén azok az agyterületek, amelyek a szavak hallási formáját, és azok, amelyek az artikulációt…..
Nagyszerű fordulattal zárult az előző találkozásunk a 11 éves kis diszesemmel (lásd itt: https://diszlexia.blog.hu/2023/03/20/diszlexias_diszgrafias_gyermekek_meseterapiajanak_tanulsagai_469), izgalommal vártam a folytatást. A támadó- és védőállás átismétlése után jöhettek az ujjbábok: most én…..
Mitagadás, volt egy kis izgalom bennem is a múlt heti meseterápiás foglalkozás után: vajon beleragadunk-e az elhárításba (és meddig), vagy épp a múltkori történéseknek köszönhetően sikerül majd túllendülnünk rajta? Most akkor van probléma az iskolában, vagy nincs probléma? Át kell-e élni…..