Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Névtelen Minorita

90 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A XX. század elején megjelentek a filmhíradók, amelyeket a mozikban tekinthettek meg a nézők. A filmhíradókban a hét nagy eseményeiről volt szó. Az egyik nemzetközi magyar focimeccset is egy ilyen filmhíradó keretében örökítették meg az utókornak...
Az utolsó magyar király, IV. Károly, 1918-as debreceni útja több szempontból is híressé vált, Debrecenben tudta meg, hogy a birodalma összeomlott, kitört a forradalom és valószínűleg elveszti hatalmát. Azonban kevesen tudják, hogy az utolsó királynak nem ez volt az egyetlen debreceni látogatása az…..
A századforduló környékén – pontosabban fogalmazva a 19. század végétől egészen a negyvenes évekig – nagy népszerűségnek örvendtek a különféle okkult tevékenységek, mint a szellemidézés, asztaltáncoltatás vagy a szellemfotózás. Ebben a cikkünkben egy olyan szellemfotózással foglalkozó társaságot…..
A most következő cikkben egy olyan eseményt mutatunk be, amely nem volt más, mint értelmetlen vérengzés, amelyet nem tudni mi okból követtek el a magyar honvédek sérelmére...
Névtelen Minorita 2021.10.24 10:26:05
@Tibor Zsolt Demeter: Nem csupán előző nap volt ilyen barátkozás, hanem már jóval a forradalom kitörése előtt is jó viszonyt ápoltak a határon szolgálatot teljesítő honvédek és a szovjet katonák.

@MehLindi Inthewebway: Úgy tudjuk azok közül mindenki hazatért, bár hivatalos forrás ezt nem erősíti meg, csupán korabeli visszaemlékezések, de ezeket kellő fenntartással kell kezelni.

@Munro: @szani12inda: Javítva, köszönjük az észrevételt!

@McKay: Javítva, köszönjük az észrevételt!
Venzone, egy olasz kisváros Udine tartományban, a szlovén-olasz és osztrák-olasz határtól nem messze, ahol a XVII. században hátborzongató felfedezést tettek a helyi kápolna falai között. A most következő cikkben a múmiák történetét mutatjuk be...
Aki a zirci apátság műemlékkönyvtárában jár, bizonyára észreveszi, hogy az északnyugati mennyezeten levő díszítés az egyik sarokban jelentősen sérült. Ennek az az oka, hogy a könyvtár a második világháborúban súlyosan megrongálódott, a következő cikkben röviden ennek a történetét elevenítjük fel az…..
Névtelen Minorita 2021.08.05 10:00:38
@Számvéber: Köszönjük szépen a helyreigazítást! Javítjuk a hibát.
A budapesti Erzsébet-híd a főváros Dunára épült közúti hídjai közül a negyedik volt. (Volt még egy vasúti híd is, azonban az vasúti forgalmon kívül mást nem bonyolított le) Építését 1901-ben kezdték meg és két év múlva már át is adták a forgalomnak. A most következő cikkben a híd rövid történetét…..
Névtelen Minorita 2021.03.14 15:20:50
@Quattroman:

Szia, köszönjük az észrevételeket neked is meg mindenkinek, ha hiba csúszik a helyesírásba javítjuk. Azonban azt már többször is hangsúlyoztuk, hogy nem ülünk egész nap gép előtt, nem tudjuk másodpercenként moderálni a kommenteket. Ha napokig nem jelenik meg egy komment akkor azt moderáltuk, de itt a két hozzászólás között még 1 óra sem telt el. Kérjük továbbra is szem előtt tartani, hogy nem ez a munkánk, nem ülünk egész nap gép előtt és nem tudjuk másodpercenként a kommenteket átnézni. Köszönjük.
Miután 1939. szeptember 1-én Németország lerohanta a szomszédos Lengyelországot és a Szovjetunióval karöltve mintegy öt hét alatt teljesen felszámolta a lengyelek ellenállását, a lengyel légierő mintegy 8.000 pilótája menekült előszőr Franciaországba, majd később Nagy-Britanniába...
1914. július 28-án Ferenc József osztrák császár és magyar király hadat üzent Szerbiának, a magyar férfiak pedig már aznaptól fogva vonultak a laktanyákba, hogy csukaszürkébe öltözve minél gyorsabban a frontra menjenek. Az emberek örömujjongva, dalolva indultak a frontra, mindenki harci lázban…..
1920. szeptember 16.-án délben egy lovaskocsi állt meg a JP Morgan Bank előtt, a kocsiban 45 kg dinamitot és kb. 240 kg ólomsúlyt rejtettek el. Miközben a nem messze levő tőzsdéről az emberek éppen ebédelni igyekeztek, hatalmas robbanás rázta meg az utcát...
2008. május 14-én egy 19 éves amerikai fiatal rejtélyesen eltűnt, testét soha nem találták meg és az eltűnésére sem tudtak kétséget kizáróan választ adni. Eltűnése azért is fontos mérföldkő az amerikai történelemben, mert utána még törvényt is módosítottak, miszerint a rendőrség az eltűnés…..
Mivel manapság egyre több autógyár készít elektromos meghajtású autókat, így adódik a kérdés, hogy mégis mikor jelentek meg ezek a járművek a közlekedésben? Ebben a cikkben ennek a kérdésnek járunk utána...
Az 1911. július 8-án történt súlyos földrengés Kecskemét városában olyan súlyos károkat okozott, hogy még évek múlva is látszottak a nyomai. A földrengést ugyan két előrengés előzte meg, de ezek nem voltak olyan súlyosak mint a július 8-ai. Az első előrengés június 1-én történt hajnali 6 óra 40…..
Most következő cikkünkben a régi Magyarország utolsó háborús szilveszterét mutatjuk be, amelyet még az ország teljes egységben, de romló állapotában ünnepelt...
A homoszexuális orgiák szinte egyidősek az emberiséggel, legtöbbször titokban folynak, azonban voltak olyan alkalmak, amikor a rendőrség ütött rajta a résztvevőkön. Ebben a cikkben egy ilyen helyszín rajtaütését követjük nyomon és bemutatjuk, hogy mégis milyen volt egy ilyen összejövetel a régi…..
Mi történne, ha a világ legnagyobb városában egyszer csak leállna minden elektronikai berendezés működése, mindez egy olyan időben, amikor az ország éppen válságban van és nő a szegénység a városban? Előre elkönyvelhető, hogy ha ez ráadásul este történik, akkornew New York belvárosa csatatérré…..
Amikor a 70-es évek new york-i metrójában este valaki meglátta a piros barettsapkát és fehér pólót az alábbi felirattal: Guardian Angels, már tudta, hogy ő egy ún. Őrangyal. De mégis kik voltak és miért éjszaka lehetett velük találkozni a metróállomásokon és a metrókocsikban?..
Jelenleg a világ minden táján elterjedt Covid-19 avagy koronavírus járvány második hullámában, tekintsünk vissza arra, hogy milyen volt a spanyolnátha járvány második hulláma és az ellene folyó védekezés Magyarországon...
A most következő cikkben egy olyan képgyűjteményt mutatunk be, amely az 1890-es évekbeli Franciaországba repíti vissza az olvasót. A képeslapokat egy új technikával készítették, melynek a neve fotokróm eljárás volt. A cikk elején bemutatjuk ennek az eljárásnak a történetét és az alapjait is...
Névtelen Minorita 2020.11.09 12:55:37
@fefe79:

Valóban, igazad van, a hibát javítottuk, köszönjük. Azonban a te levezetésed sem helyes, mivel ha a Nagy-Trianon palotában írták alá és szerinted ha a Tükörteremben írták volna akkor tükörtermi szerződés lenne, így a levezetésed szerint Nagy-Trianon békeszerződésnek kéne nevezni. Igazából csak az egyszerúség kedvéért hívjuk trianoni békének, meg persze megkülönböztetésül a német és osztrák békeszerződésektől.
Az 1956-os forradalom egyik legszomorúbb hozadéka a mindkét fél részéről tetten érhető embertelen brutalitás honfitársai felé. A most következő cikkben az 1956. október 31-én történt szörnyű eseményt próbáljuk meg bemutatni a közönség számára. Fontosnak véljük elöljáróban megjegyezni, hogy elítéljük…..
Névtelen Minorita 2020.10.31 23:56:31
@Ekrü:

Félreérted. Egy szóval sem mondta senki sem, hogy rossz volt, vagy elítélendő. Abban a korban egy teljesen jogos felkelés volt a nép részéről az elnyomói ellen. Azoktól a tolvaj gyilkosoktól kell elhatárolódnia szerintünk a mindenkori megemlékezőknek akik kihasználva egy elgyötört nép felkelését, kiélték gyilkolási hajlamukat. De annyi gerinc nem volt bennük, hogy a főbűnösöket akasszák fel lámpákra...

Nem ismered Tóth Ferenc életét így nem tudod, hogy miért jutott századosi rangig, általánosítasz már megint abban, hogy mindenki rossz volt. Hát akkor leírjuk, ugyan ezt sem akartuk beleírni a cikkbe mert féltünk, hogy ránkfogják, hogy mosdatni akarjuk, de mivel így is ránkfogták már teljesen mindegy, de ha már így is úgy is mosdatunk mindenki szerint, akkor leírjuk, hogy Tóth Ferenc azért kapott századosi rangot mert a nagy mohácsi árvíz idején több családot is egyedül mentett ki, így parancsnoka tiszti rangot adott neki, vagyis századossá léptette elő. Halála után pedig posztumusz őrnagy lett.
Névtelen Minorita 2020.11.01 10:49:42
@gigabursch:

Senki nem tett egyenlőségjelet és senki nem állította, hogy az ÁVH egy ma született bárány lett volna... Mi nem írtunk olyat, hogy 1000 ember halála kevesebb lenne mint egy emberé.... Sokan olyan dolgokat képzelnek bele ebbe a cikkbe, amik nincsenek is leírva, de szeretnék, hogy le legyen, mert akkor igazuk lenne. Senki nem támasztja alá, hogy miért gondolja azt amit gondol.
Névtelen Minorita 2020.11.01 18:58:24
@gigabursch:

Szóval az az egyenlőségjel, hogy elítéltük mindkét félnek a brutalitását??? Akkor ha egy ávós megöl egy ártatlant, az durvább és elfogathatatlanabb mintha egy felkelő öl meg egy ártatlant mert az már elfogadható? Egyikünknek van egy története 1956-ból. Adott egy családapa akinek volt 4 lánya, az 56-os forradalom idején egy férfi menekült az üldözői elől az utcájukban. A nagy kiabálásra az apa kinézett a bejáraton mire az üldözött beforult az eggyel arrébb levő ajtón. Az üldözők meglátták az apát akin ugyanolyan sapka volt mint azon akit üldöztek. mire kirángatták az ajtóból és ütni kezdték. A feleség és a gyerekek szaladtak ki a jajveszékelésre. A férfi már a földön feküdt mire az asszonynak sikerült odaverekednie magát és könyörgött, hogy ne bántsák. Még egyet kettőt belerúgtak és puskatussal még ráhúztak néhányat, majd elmentek. A férfi néhány hónappal később belehalt a sérüléseibe. Kérdés ki volt az üldözött és kik voltak az üldözői? Az üldözők a forradalmárok voltak, míg az üldözött az egyik társuk, aki meglopta őket. A férfi szerencsétlensége pedig annyi volt, hogy abban a pillanatban ugyanolyan sapkát viselt azzal akit üldöztek. Az ÁVH a közelben sem volt és szóba sem került... Nem csak az ÁVH volt kegyetlen.... Aki kap egy kis hatalmat az ki is használja...
1973-ban egy amerikai kémrepülőgép berepült Laosz fölé, hogy az észak-vietnámi csapatmozgásokat megfigyelje. Nem sokkal később légvédelmi tűzbe került és a légiirányítás elvesztette velük a kapcsolatot. A cikk az eltűnés rejtélyes körülményeit mutatja be. ..
Névtelen Minorita 2020.10.10 18:47:12
@kiskutyauto:
Szia, elöljáróban annyit szeretnénk megjegyezni, hogy a hozzászólásaidat átengedtük (mindkettőt, amint látod) azonban nekünk nem ez a munkánk, nem figyeljük (nem is tudjuk figyelni) tűkön ülve, hogy mikor érkezik hozzászólás és nem tudjuk moderálni azonnal, továbbá nem olvastad el a szabályzatot, ott konkrétan leírjuk, hogy mindenki legyen türelemmel a moderálás miatt. Értelmetlen ezért, hogy az apró figyelmetlenséged miatt mást hibáztatsz ilyen hangnemben.
Igazad van abban, hogy valóban sokkal rémisztőbb egy civil ember hétköznapi eltűnése, ezt a történetet viszont azért választottuk, mert a vietnámi háborúból ez az egyik legfurcsább eltűnés, (ahol nem egy rakéta szaggatta szét az embert) aminél mint olvashattad több ellentmondás is fellelhető.

@Kedélyes Paraszt: @Pierr Kardán: Egész biztos nem rendelkeztek szupertitkos információkkal, biztos nem az ő fejükben volt az atomrakéták indítókódja. De, amennyiben a szovjet és vietnámi technikusok alulképzettek voltak hozzájuk képest, ezért szinte egyértelmű, hogy kényszeríthették őket a tudásuk átadására a szovjet és vietnámi "kollégáknak".
A most következő cikkben az aradi vértanúk kivégzésének évfordulója alkalmából bemutatjuk a 13 kivégzett katonatiszt utolsó óráit. ..
Névtelen Minorita 2020.10.06 22:22:51
@öcsi333:

Csak nyugalom ha nem jelenik meg azonnal, nem várunk tűkön ülve minden egyes másodpercben, hogy mikor érkezik hozzászólás, ezért lehet, hogy jóval később jelenik csak meg a hozzászólásod. :)
Névtelen Minorita 2020.10.07 14:29:49
@Hoerbi:

Köszönjük szépen az észrevételt, javítottuk. :)
1910. szeptember 25-én Berettyóújfalu az újságok címlapjára került, itt vesztette ugyanis életét az utolsó bihari betyárként ismert Vitális Imre. A most következő cikk, az ő utolsó napjait mutatja be...
A most következő cikkben annak járunk utána, hogy milyen is volt a magyar színésztársadalom szárnybontogatása és milyen nehézségekkel kellett szembenézniük mind a színészeknek, mind a támogatóiknak...
Rákosi Mátyás az első világháborúban, mint hadapród teljesített szolgálatot, azonban nem sok időt töltött a fronton, mivel épphogy egy hónappal a frontra kerülése után orosz hadifogságba esett. A most következő cikkben Rákosi katonai pályafutásából a hadifogságba kerülésének a körülményeit mutatjuk…..
Névtelen Minorita 2020.09.25 10:15:22
@Fue: @Shazy: Rákosi a Keleti Kereskedelmi Akadémián végzett és kapott kereskedői oklevelet. Később Londonban is tanult, illetve kereskedelmi cégeknél volt gyakornok néhány évig Hamburgban. Rendfokozata a hivatalos közlönyökben 1915-től zászlós volt.

@röf: A korábbi név témához: Rákosi, Rosenfeld Mátyásként született Adán, később az apja kérvényezte a gyermekek és saját maga névváltoztatását az 1900-as évek elején. Az 1900-as évek elején nagyon sok zsidó család magyarosította a nevét. Azt, hogy Roth lett volna a gúnyneve soha nem hallottuk.