Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tkristof

21 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A történelmet mindig a győztesek írják - mondta Napóleon, és milyen igazan. És a történelem talán egyetlen igazi győztese az nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok. Azonban - a filmekkel ellentétben - még nekik sem volt makulátlan, fényes diadalmenet a történelem útja. Éppen ezért kerestem olyan…..
III. Alexandrosz a Nagy Sándor-mozaikon (forrás: google) III. Alexandrosz (Kr.e. 356-Kr.e. 323), vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Nagy Sándor Makedónia királya volt és az ókor egyik legnagyobb hadvezérének számított, miután elfoglalta az akkor ismert világ nagy részét, ezzel kiterjesztve birodalma…..
A videojáték öl, butít és nyomorba dönt... Szinte hallom azokat az embereket, akik elborzadva néznek minden olyan mai fiatalra, és esetenként kevésbé fiatalra, akik kiejtik a szájukon ezt a bűnös szót. Persze, nem akarom én egyik fél mellé sem állni, és igen, vannak olyan játékok és olyan gamerek,…..
Edward Teach (Feketeszakáll) kanócokkal a szakállában (forrás: npr.org) Tengeri kalózok azóta léteznek, mióta megjelent a tengeri kereskedelem. Már Cicero is úgy írt róluk, mint az emberiség ellenségei (hostis humani generis). A kalózok fő mozgatója elsősorban mindig is a haszonszerzés volt, de az…..
Ian Fleming (forrás: robbreport.com) Ha valaki kimondja azt a szót, hogy titkos ügynök, vagy éppen csak annyit, hogy kém, akkor valószínűleg mindenkinek egyvalaki jut eszébe, mégpedig James Bond. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy az őt megalkotó író, Ian Fleming is volt "kém", a…..
Kutassy Ágoston Farman-III típusú gépével (forrás: digitális képarchívum) A repülés tudománya már az ókortól kezdve foglalkoztatta az emberek fantáziáját. Számos szerkezet fellelhető a különböző legendákban és mondákba, gondoljunk csak Daidalosz és Ikarosz történetére. A középkorban sem apadt a…..
2018-ban jelent meg az Assassin's Creed Odyssey című videojáték, mely az ókori Hellászba vezet minket. A történet a peloponnészoszi háború (Kr.e. 431-404) idején játszódik, és már csak ez megérne egy egész bejegyzést, én viszont most mégsem erről szeretnék írni. A főhősünk kitalált figura, azonban a…..
Scilly-szigete és a Cromwell-kastély (forrás: index) Egy korábbi bejegyzésemben már írtam a világtörténelem legrövidebb háborújáról. Most éppen ennek az ellentettjétől készítettem bejegyzést. Ugye azt már az előzőben is írtam, hogy sokat tanultunk nagy háborúkról, számos közülük legendák tárgyává…..
Tkristof 2020.03.19 22:07:45
@Sólyom Tomi: A Scilly-szigetek köztársaságilag önállónak számítanak, önálló, egységes hatósági státussal, viszont némely szolgáltatásokat közösen gyakorolnak a brit Cornwall megyével.
Tkristof 2020.03.19 22:13:18
@'it's cool to know nothing': Igen, ez valóban így van, viszont jelen esetben egyetlen, permanens "háborúról" beszélhetünk, míg a magyar-török háborúk alatt számos ütközet történt.
Tkristof 2020.03.19 22:34:57
@'it's cool to know nothing': Köszönöm az észrevételedet a megfogalmazás logikai hibájával kapcsolatban, javítottam.

És természetesen nem akartam sem lekicsinyelni, sem semmibe venni, sem semmilyen más pejoratív véleményt mondani a magyar-török háborúk áldozataival, és ütközeteivel kapcsolatban.
A szétlőtt szultáni  palota és brit tengerészgyalogosok a romos palota előtt (forrás: war history online) A történelem tele volt, és mind a mai napig tele van háborúkkal. Mindannyian rengeteget tanultunk és tanulunk a korok nagy összecsapásairól, melyek több okból is kitörhettek. Némelyik…..
Tkristof 2020.03.18 09:12:35
@tomeckk: Nem, nem az. Igaz, hogy amelyikről én készítek bejegyzést, az nem a szószoros értelmében klasszikus háború - de mivel nem tudom úgy megfogalmazni, hogy ne lőjem le a poént, ezért csak ennyit írok :)
Tkristof 2020.03.18 10:47:08
@konrada: Igen, valóban, miután Tanganyika 1964-ben egyesült Zanzibárral, jött létre az elnevezés. Köszönöm az észrevételt :)
Tkristof 2020.03.18 10:54:56
@Zabalint: Igen, a reconquista valóban egy hosszú, konfliktusokkal telített időszak volt, de valóban, abban az esetben nem egyetlen háborúról beszélünk . Ha minden igaz és minden jól megy, akkor holnap fog jönni a cikk a leghosszabb "háborúról" .
Petőfi elszavalja a "Talpra magyar"-t a Nemzeti Múzeum előtt (forrás: Múlt Kor) Március 15-e egyike kevés nemzeti ünnepünknek. Mindenki ismeri ennek a napnak a történetét, és jelentőségét, mindenki, aki csak járt iskolába, tanult erről a napról, a főszereplőiről, a Nemzeti Dalról, vagy éppen a 12…..
Lugosi Béla Drakula gróf szerepében (forrás: google) Gondolom, mindenkinek ugyanaz jut eszébe, amikor meghallja Drakula gróf nevét. A vérszopó vámpír Bram Stoker Drakula című regényében elevenedett meg először, 1897-ben. A vámpírok a népi hiedelmekben már régóta jelen voltak, és az irodalomban is…..
(forrás: pinterest.com)  A Szürke senkik című filmben több igaz dolog is megjelenik. Ezért jött az ötlet, hogy egyfajta kétrészes minisorozat keretében beszélnék (helyesebben mondva írnék) ezekről. Az egyik maga a front, a helyszín, ahol a történet játszódik, erről az előző bejegyzésemben…..
Mivel mostanában nagyot ment a mozikban az 1917, ihletet kaptam és úgy gondoltam, hogy én is első világháborús témához nyúlok. Viszont én nem egy, az antant oldalán harcoló feleket bemutató filmet vettem elő, hanem egy, már pár éves magyar produkciót. A szürke senkik című film az elmúlt évek talán…..
Az eltűntek egy 2018-as filmdráma, thriller, mely egy - azóta is megoldatlan - rejtélyt dolgoz fel, amely minden kétséget  kizárólag a XX. század egyik legnagyobb talánya. Nem is véletlenül, ugyanis egy kis sziget toronyőrei minden nyom nélkül tűntek el, azonban ami kevés "nyomot" hagytak maguk…..
A 2019-es Hotel Mumbai című film a 2008-as Mumbai terrorcselekményeket dolgozza fel. 10 ember ugyanis azzal a céllal érkezett a városba, hogy több helyszínen merényletet kövessenek el, és minél több áldozatot szedjenek. Célpontjaik között volt többek között étterem, kórház, rendőrkapitányság, egy…..
Taika Waititi Jojo nyuszi című tragikomédiája, szatírája humoros oldalról igyekszik bemutatni a második világháború náci Németországát, és annak egy bizonyos környezetét. A címszereplő Jojo a megszokottakkal ellentétben nem egy ellenálló német, vagy éppen egy menekülő zsidó kisfiú, hanem egy…..
A következő film, és az általa feldolgozott igaz történet, melyről úgy gondoltam, hogy megemlíteném, nem más, mint a 2016-os A fegyvertelen katona. Ugyan maga a film már négy éves, de én azt gondolom, hogy a téma, amit feldolgoz, vagyis a lelkiismeret kérdése, szerintem örök érvényű. Ugyanis ez a…..
A 2018-ban bemutatott Örök tél című alkotás egy olyan film, mely azoknak az eseményeknek állít emléket, melyről egészen idáig nem készült hasonló mű, sőt, sokáig még csak beszélni sem lehetett minderről. Ez az esemény pedig nem volt más, mint a Szovjetunió által elkövetett megrázó tett, vagyis, hogy…..
Quentin Tarantino kilencedik filmje egy igazi kultusz-korszakot idéz meg előttünk. 1969-et írunk, Hollywoodban járunk.  A főbb szereplők közül néhányan ugyan kitalált karakterek, azonban van valaki, aki, és ami vele történt, az nagyon is valóságos volt. Egy olyan szörnyű tett, mely megrázta az egész…..
Tkristof 2020.02.09 20:00:03
@Field64: Köszönöm a kommentet, és elnézést kérek a hibákért. Igyekeztem javítani őket!
Úgy gondoltam, hogy az első igazi bejegyzés alkalmával stílusos leszek (legalábbis igyekszem). Így esett a választásom a 2018-as Az első ember című filmre. A mű egyébként James R. Hansen ( Neil Armstrong egyetlen hivatalos életrajzírója) azonos című életrajzán alapszik, így a film előterében is…..
Új év(sőt, új évtized!), és én ennek alkalmából gondoltam arra, hogy nekivágok megvalósítani egy régebb óta körvonalazódó tervemet... De aztán csúsztak a dolgok (vizsgaidőszak, utána meg az ezt követő poszttraumás stressz szindróma kiheverése miatt). Így lett az a felállás, hogy a tervezettnél…..