Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jand

14 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Joanna Macy (1995, eredeti szöveg, megjelent: Theodore Roszak et al.: Ecopsychology) A késő huszadik századig a történelem minden generációja azzal a hallgatólagos bizonyossággal élhetett, hogy lesznek következő generációk. Mindegyikük könnyen feltételezhette, hogy gyerekeik és unokáik ugyanazon…..
A címben írt „OK-kocka” kifejezés emlékeztetheti az olvasót a tranzakcióanalízis (TA) közismert „OK-keret” fogalmára, azonban a TA irodalmát böngészve nem fog találkozni ezzel az elnevezéssel. Azért nem, mert a TA „kanonizált” fogalmi rendszerében nem szerepel. És hogy…..
Jand 2015.12.01 19:57:09
A cikk alapvetően OK, osztom mindjárt. :)
Apró észrevétel: "Josef Breurrel" helyett Josef Breuerrel

És egy picit nagyobb:
A Gödel-tételre azért nehéz hivatkozni, mert kettő is van belőle. :P
Most csak az első egyszerű megfogalmazásban: ha egy formális rendszer tartalmazza az elemi logikát, halmazelméletet és a aritmetikát (természetes számok és műveleteik), és nincs ellentmondás a rendszerben, akkor létezik igaz, de a rendszeren belül nem bizonyítható állítás.
Tehát a "teljesség" szó itt csakis azt jelenti, hogy a rendszeren belüli minden igaz állítás bizonyítható is. Gödel trükkje lényegében az, hogy az az állítás, hogy "ez az állítás nem bizonyítható", átírható formálisra. Ez az állítás nem lehet hamis, mert az azt jelentené, hogy bizonyítható, márpedig csakis igaz állítások bizonyíthatóak. Tehát az állítás igaz, azaz nem bizonyítható.
Az a fajta kódolás, ahogy ezt a mondatot formalizálni tudjuk, viszont tartalmazza a formális rendszert (véges számú axiómát és véges számú következtetési szabályt) magát. Tehát ha a Gödel-állítást hozzáadjuk axiómaként a formális rendszerhez, akkor újból nincs ellentmondásunk. Csakhogy elő lehet állítani egy újabb (ezt a plusz egy axiómát is tartalmazó) Gödel-állítást, ami így megint igaz és bizonyíthatatlan a módosított rendszeren belül.
Jó kis logikai trükk, de azért én a filozófiai használataitól ódzkodnék, mert "valóságról" semmi szó nem esik benne.
"Következésképpen az igazság minél teljesebb megismeréséhez elengedhetetlenül szükséges vonatkoztatási rendszereink váltogatása." Ez már így igaz szerintem, csak nem annyira a Gödel-tétel miatt. :)

Ez csak matematikusi kötözködés, az OK-kocka pozícióinak jellemzése nagyon tetszik, köszi a cikket!
Negyvenes Ladakh tanulsága 2011.02.14 08:00:00
 "Nagy különbség van az "okosság" és a "bölcsesség" között. Ha valaki nagyon okos, az azt jelenti, hogy az illetőnek jó esze van, és csodákat képes vele művelni. A bölcsesség ennél jóval több. Akkor vagy bölcs, ha meg tudod ítélni, mi hasznos, és…..
Sorskönyv nélkül Nem játszani 2011.06.22 23:47:00
Mivel a játszma egyik sajátossága, hogy a benne részt vevő felek rosszul érzik magukat benne, a játszmával egyetlen értelmes dolgot lehet csinálni: nem játszani. Ezt szem előtt tartva alább egy saját játszmám elemzését mutatom be, amelyet a minap játszottam le. (Akinek a…..
Jand 2011.06.27 14:20:12
Nekem is elküldted a kis feladatokat, de én alaposan edzett vagyok matematikában és logikai játékokban, így rajtam nem fogott ki. De tetszett, mivel egy jó kis példa a beragadt gondolkodásra és az előfeszítésre, mivel még külön rá is készít, hogy az utolsó feladat még összetettebb lesz, pedig nem is.

A harmadik feladatra viszont nincs egyszerűbb megoldás, ha a feladatban szereplő, geometriai nyelvben pontatlan "egyenlő" szót úgy értelmezed, hogy egybevágó (a feladat érzésem szerint ezt várja el). Ha úgy értelmezed, hogy hasonló, akkor van más megoldás, de ez így egy kis csalás. Tehát az számomra nem egy egyszerűbb megoldás, mert csak akkor teljes, ha beismered, hogy egy egyszerűbb feladatot oldottál meg.

Ezt a helyzetet matematikusként mindkét oldaláról jól ismerem: sokszor volt olyan, hogy én örültem egy helytelen vagy hiányos megoldásomnak, és sokszor fordultak felém ilyen megoldásért elismerést várva. Az egyetlen tisztességes reakció erre az, ha elismered a próbálkozás érdemét, de rámutatsz bármely hiányosságra, ha látod.

A horogkivetésre viszont eszembe jutott egy közelmúltbeli saját példám. Egy asztaltársaságnál, ahol volt egy új ember, társadalmi kérdésekre terelődött a szó, és én elmondtam, hogy milyen (J. Krishnamurti) mottó alatt írom a blagomat. A illető válasza az volt, hogy Churchill is megmondta, "a demokrácia nem jó, de nincs jobb". (Eléggé leegyszerűsítve idézett.) Kicsit csalódott voltam, hogy nem kapott rá a horgomra, de hagytam annyiban a témát. Mondhattam volna olyasmit, hogy egy olyan ember, aki bőrfotelben hátradőlve whiskys szódát iszogathat és szivarozhat, az "nem ugyanabban a világban" él, mint a legtöbb kortársa, és nem ugyanabban a világban, amiben ma a legtöbben élünk. Valamint el lehet hosszan filozofálni, hogy miket is lehet érteni a "demokrácia" szó alatt. Én ebből a válaszából viszont akkor valami olyasmit vontam le, hogy most inkább alkalmazkodó vagy egyszerűsítő, mint útkereső vagy boncolgató hangulatban van (ilyenből én nem általánosítanék személyiségre és gondolatvilágra, ezért mondom, hogy hangulatban, mivel egyáltalán nem ismerem őt). De felismertem, hogy elismerésre vágyva vetettem ki a horgomat, így magamat húztam csőbe. Én idéztem először, ami szintén leegyszerűsítő, és rejtett módon alkalmazkodást követelő dolog, és ilyen csavarral nem lehet jól elindítani egy mély beszélgetést.
 Filozófiai értekezés következik. (Nem, de jól hangzik. :))Még nem tudom, eljutok-e valami felismeréshez végül (csodálkoznék), vagy maradok körben-körben-taposó.   Kérdezz meg bárkit. Komolyan. Szúrópróbaszerűen, akárkit. Mit válaszol erre a kérdésre: - Vajon…..
Jand 2011.05.30 00:17:44
Köszönöm gondolatébesztőidet!

Mi alakítjuk az életünket? Vagy az életünk minket?
Vagy ez az egész összefonódik: én magam vagyok az életem. Az vagyok, amit cselekszem. És az Élet mozgat engem, minden egyes új élménnyel. Átfolyik rajtam, és általa leszek én.
Az Életben mindig van változás. Minden pillanatban, bár tényleg nehéz nekivágni egy valódi Útnak.
Mert az ember egy idő után úgy érezheti: ez már túl más. Nem úgy vagyok, ahogy megszoktam. És akkor néha visszabújnánk, mégha sötét helyről is jöttünk.
Talán csak ahhoz kellhet egy segítő, hogy legyen valaki, aki tényleg lát, úgy ahogy vagy. Akár csak heti egy órában.
Mert a legnehezebb úgy fejlődni, ha nem látják, hogy fejlődnél. Ha mindenki csak a megszokott önmagad várja vissza körülötted, mégha a jóság felé is fejlődsz.
Sokan megijednek ettől. Tapasztalom.
És így nem látnak úgy, ahogy vagy, minden adott pillanatban.
Talán félnek attól, hogy ez leleplezi őket abban, hogy ők nem mernek nekivágni az Útnak.
Vagy nem tudom. De támadásnak veszik sokan.
Én most már úgy vagyok, hogy gyakran pillatok alatt meg tudok látni olyan embereket, "idegeneket", akikkel pár perc alatt máris egy csomó mosolyt és erőt viszünk egymás életébe.
Akik meg "ismernek", azok közül sokan nem értenek.
Pedig csak annyit mondok, hogy én járom az Utamat, és így csak az ismerhet, aki figyel rám. Nem arra, "aki voltam". A cselekedeteimre, itt és most.
De ők inkább elfordulnának tőlem. Pedig akik képesek úgy ismerni engem, ahogy vagyok, ők nem fordulnak el. Ők átölelnek.
Nem igazán értem ezt én se.
Talán ezért hiszik sokan, hogy nem változnak az emberek. Valamiért nem hajlandóak látni a változást.
Vannak homályos sejtéseim arról, hogy miért. De már túl késő van hozzá. :)
 Toporzékoló kétéves a közértben sikítva követeli a csokikát?Rosszalló tekintetek, fejcsóváló nénikék. Anyuka jó esetben pironkodva a "szégyenen", próbál beszélni a gyerek fejével, rosszabb esetben odaadja a csokit, legrosszabb esetben üvöltözve legazemberezi,…..
Jand 2011.05.28 22:28:58
@Kökény Vera:

Igen, és tényleg. :) Csak én régen túl fekete-fehéren láttam a dolgokat. "Érzelmileg labilis" voltam, vagy mifene: valami vagy totál lehangolt, vagy teljesen feldobott. Azóta felfedeztem egy sokkal színesebb világot, ami még mindig elkápráztat, így még gyakran "ráharapok" az olyan témákra, ahol felvillanthatok ebből egy keveset.

A vitát, ahogy ma leginkább elképzelik, én eléggé unom. Hasznos lehet néha, de szerintem más együttgondolkodási sémákat is fontos kipróbálnunk. Erről is írtam korábban, talán érdekesnek találod. :)
jand.info/2011/04/vita-vagy-egyuttgondolkodas/
Épp tételeket tanulok a pénteki ELTE környezettudomány MSc szóbeli felvételire. Az egyik tétel részét megosztom itt veletek. Mi, "sötétzöld", "tudománytalan", "ökofasiszta" (mik is hangzottak el még ezen a blogon?) ja igen, "majd kinőjük"…..
Greenr - A zöld objektív Műanyag 2010.06.22 20:40:00
[Derrick Jensen & Aric McBay: What We Leave Behind (Amit magunk után hagyunk), I. rész, 7. fejezet, fordítás általam] Halhatatlanságra vágyni nem más, mint egy hatalmas hiba örökös fenntartását kívánni. – Arthur Schopenhauer (Akkor, most kérem értelmezze ezt a képet!…..
[A fejezet címe „Elbomlás”, de Pacsker javaslatára itt olyan bejegyzéscímet választottam, amivel könnyebb akár Index-címlapra is kerülni. :D Ugyanerre a saját blagomon már születtek hozzászólások. Ha érdekesnek találtad az írást, egy későbbi fejezetet is…..
Jared Diamond 1987-es cikkének nem sikerült magyar fordítását találnom a neten, így pótoltam ezt a hiányt. Nem a legfrissebb írás és messze nem teljes, de a lényege szerintem nem avult el.A tudománynak köszönhetően az ember beképzelt önképe jelentős változásokon esett át. A…..
Részben a „biodiverzitás világnapja” alkalmából fordítottam le az alábbi könyvfejezetet. Teljes blagom: www.jand.info [Részlet Robert Wolff: Original Wisdom című könyvéből] Egy kormányzati hivatalnok mondta nekem, ideges hangon: – Amikor a következő…..
A hollandiai Utrecht város pompás biciklis közlekedése. The following video, after the jump, offers a look into a beautiful fantasy land called Utrecht, Holland, where transit is clean, efficient, and safe. Translation: Everyone rides bikes and uses public transit. Now imagine that all those…..
Befejeztem egy hosszú cikkemet, amit főként Jean Liedloff azonos magyar című könyve ihletett, és van szó benne indiánokról, csecsemőkről, és egy élhető, emberséges jövő lehetőségéről.   Ne hagyjátok ki! :)   http://jand.info/2010/02/az-elveszett-boldogsag-nyomaban/..
Tartok egy kurzust dr. Tóth Jánossal, a SZTE filozófiai tanszékének docensével közösen, „Környezeti válság – fenntartható megoldások” címen. Az első előadásom e hét kedden volt, azóta egy cikkben leírtam a lényegét. Nagyon röviden így is összefoglalhatnám:…..
 Nem kérdés, hogy a mai napig méltán népszerű a Star Wars. El is gondolkodtunk rajta, hogy vajon mi lett volna, ha a Star Wars mozit környezetvédők írják? Ezt a kérdést tette fel Derrick Jensen környezetvédelmi aktivista és író is.    ..
Pacsker meghívott a blogra, és én máris egy nagy falat olvasnivalót kínálok: a már e blogon korábban is ajánlgatott képregénykönyv-fordításomnak ma pontot tettem a végére.Így inkább nem is részletezem tovább, itt van, ni: http://kepregeny.jand.info/Saját blagom írkálmányai…..
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
Jand 2009.12.11 14:07:33
„Elpusztul a Föld”: erre még természetesen várni kell a becslések szerint ötmilliárd évet, mire a Nap felfúvódik. Ami viszont korábban is megtörténhet, az az, hogy az életet fenntartó rendszerek annyira összekutyulódnak az ipari civilizáció tevékenységei következtében, hogy minden nagytestű élet elpusztul, és kell néhány százmillió év, mire talpraáll egy újfajta komplex ökoszisztéma.

Persze, hogy a Földből vesszük az anyagot, amit szemétnek nevezünk. De az, hogy mi szennyezés és mi nem, nem csak az anyagon magán múlik, hanem mennyiségén, formáján, helyén, és időtávlatán. Az ózon, ami a megfelelő légköri rétegben létfontosságú a jelenlegi fejlett életformák életben maradásához, földközelben nagy mennyiségben méreg. A széndioxid ugyanígy, valaha a mainál is sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen a légkörben, de az élővilág is nagyon más volt. A műanyagok viszont, aminek nincs kialakult természetes körforgási folyamata, mindenütt méreg, ismétlem, a jelenlegi ökoszisztéma számára, és az evolúció lassú folyamat, mire az új körülményekhez az alkalmazkodik (és ismét, valószínűleg az emberek nélkül). Az, hogy a Földből származó anyagokból lettek összeeszkábálva, mindezen nem változtat.

Tehát hülyeség „a Földért” aggódni, az viszont, hogy az emberiség túlélje a jelenlegi évszázadot, könnyen lehet, hogy igen komoly változásokat igényel (vagy inkább kikényszerít). Az óceánok területének 40%-át fedi szemétleves, ez a bolygó felületének a negyede. És a „biológiailag lebomló” műanyag se segít semmit, mert bár gyorsabban szétfoszlik, de a benne lévő polimer molekulák továbbra is tízezer év alatt töredeznek el. És ez a műanyag manapság minden táplálékláncban kimutatható szintű, sok tengeráramlatban a planktonok mennyiségének tízszeresét teszi ki, és ez a szemét aprózódásával csak növekedni fog.

„Környezetvédelem egyenlő [gazdasági] válság” Pontosan. Bármiféle valódi környezetvédelem (nem a zacskók, izzók meg ilyesmi maszlag) teljességgel inkompatibilis az ipari gazdasággal. Mellesleg pont emiatt, az ipari gazdaság teljességgel inkompatibilis az emberiség hosszú távú túlélésével. Ennek ellenkezőjét azonban nem a „divathippik” terjesztik legállhatatosabban, akik saját testi-lelki kényelmüket veszik meg ezen az áron, hanem a magukat „zöldként” beállítani próbáló vállalatok és az őket kiszolgáló média.

Amíg ragaszkodunk hozzá, hogy az „üzleti élet” az elsőrendű létező Valóság, és a bolygó fizikai állapota csak mellékes tényező, addig az emberiség halálra van ítélve. Azonban a gazdasági rendszer abszurd logikája és végsősoron öngyilkos tevékenysége talán elég embert időben felébreszt. Ehhez azonban ki kell mondanunk, hogy a pénz mindenhatósága az egyik legzsarnokibb és legpusztítóbb hazugság, amit az emberiséggel valaha is bevetettek.
Jand 2009.12.11 14:10:55
"Elpusztul a Föld": erre még természetesen várni kell a becslések szerint ötmilliárd évet, mire a Nap felfúvódik. Ami viszont korábban is megtörténhet, az az, hogy az életet fenntartó rendszerek annyira összekutyulódnak az ipari civilizáció tevékenységei következtében, hogy minden nagytestű élet elpusztul, és kell néhány százmillió év, mire talpraáll egy újfajta komplex ökoszisztéma.
Persze, hogy a Földből vesszük az anyagot, amit szemétnek nevezünk. De az, hogy mi szennyezés és mi nem, nem csak az anyagon magán múlik, hanem mennyiségén, formáján, helyén, és időtávlatán. Az ózon, ami a megfelelő légköri rétegben létfontosságú a jelenlegi fejlett életformák életben maradásához, földközelben nagy mennyiségben méreg. A széndioxid ugyanígy, valaha a mainál is sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen a légkörben, de az élővilág is nagyon más volt. A műanyagok viszont, aminek nincs kialakult természetes körforgási folyamata, mindenütt méreg, ismétlem, a jelenlegi ökoszisztéma számára, és az evolúció lassú folyamat, mire az új körülményekhez az alkalmazkodik (és ismét, valószínűleg az emberek nélkül). Az, hogy a Földből származó anyagokból lettek összeeszkábálva, mindezen nem változtat.
Tehát hülyeség "a Földért" aggódni, az viszont, hogy az emberiség túlélje a jelenlegi évszázadot, könnyen lehet, hogy igen komoly változásokat igényel (vagy inkább kikényszerít). Az óceánok területének 40%-át fedi szemétleves, ez a bolygó felületének a negyede. És a "biológiailag lebomló" műanyag se segít semmit, mert bár gyorsabban szétfoszlik, de a benne lévő polimer molekulák továbbra is tízezer év alatt töredeznek el. És ez a műanyag manapság minden táplálékláncban kimutatható szintű, sok tengeráramlatban a planktonok mennyiségének tízszeresét teszi ki, és ez a szemét aprózódásával csak növekedni fog.
"Környezetvédelem egyenlő [gazdasági] válság." Pontosan. Bármiféle valódi környezetvédelem (nem a zacskók, izzók meg ilyesmi maszlag) teljességgel inkompatibilis az ipari gazdasággal. Mellesleg pont emiatt, az ipari gazdaság teljességgel inkompatibilis az emberiség hosszú távú túlélésével. Ennek ellenkezőjét azonban nem a "divathippik" terjesztik legállhatatosabban, akik saját testi-lelki kényelmüket veszik meg ezen az áron, hanem a magukat "zöldként" beállítani próbáló vállalatok és az őket kiszolgáló média.

Amíg ragaszkodunk hozzá, hogy az "üzleti élet" az elsőrendű létező Valóság, és a bolygó fizikai állapota csak mellékes tényező, addig az emberiség halálra van ítélve. Azonban a gazdasági rendszer abszurd logikája és végsősoron öngyilkos tevékenysége talán elég embert időben felébreszt. Ehhez azonban ki kell mondanunk, hogy a pénz mindenhatósága az egyik legzsarnokibb és legpusztítóbb hazugság, amit az emberiséggel valaha is bevetettek.
Október 15: The CorporationBeteges hajsza a pénz és a hatalom után – a részvénytársaságok valódi arcaSzerepel: Michael Moore, Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton FriedmanOktóber 22: Ősrégi jövendők – Ladakh tanulságaAmikor megérkeztem Ladakhba, még nem volt…..
Október 8-án csütörtökön este 7 órától a TTK előadóban (Egyetem u.2.) a "Micsoda Út! Élet a Birodalom Végnapjaiban" című filmetvetítjük, ami segíthet utat mutatni, hogyan törhetünk ki az emberiségkollektív öngyilkosságába tartó őrült menetből, és…..
Csütörtökönként este 7-től lesz a TITOK filmklub a TTK Előadóban (Egyetem u. 2.), ahová mindenkit sok szeretettel várunk.Október 1: Otthonunk (Home)Október 8: Micsoda Út! – Élet a Birodalom VégnapjaibanTovábbi programokért lásd a www.titokklub.org oldalt...
Még tavaly kezdtem egy képregénykönyv fordítgatását, amit egy ideje már félbehagytam, de hamarosan valószínűleg folytatom. Viszont az eddigi részek is izgalmasak, szóval: http://kepregeny.jand.info/Derrick Jensen & Stephanie McMillan: Ahogy Ég a…..