Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Bégányi Dániel

8 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen volt olyan extravagáns irodalmi élményem, mint amit az Elszúrt idő nyomában nyújtott. A regény több neves díj mellett Pulitzer-t is kapott 2011-ben. A magyar fordítás címe Proust egy évszázaddal ezelőtti regényére utal (Az eltűnt idő nyomában), angolul pedig így hangzik, A visit from the goon…..
Ma a sorsszerűségen jár az eszem. Az összehasonlítás korát éljük: ismerősök szélesebb körnék látjuk az életét - és nagyobb részletességgel - képernyőre kiterítve, mint ahogy ez régebben lehetséges volt, amíg csak a kerítésen kellett bekukulcskálva, vagy a pletykán keresztül lehetett informálódni.…..
Nagyszerű, és közben zavarbaejtő élmény ráébredni, hogy egy művészeti termék - könyv, film, kép, dal -, ami lenyűgözte az embert, valójában miért is nyűgözte le. Nagyszerű, mert egyfajta aha-élmény, amivel új réteget nyer a viszonyulásunk ahhoz a műalkotáshoz. És zavarba ejtő, mert egyfajta…..
Egy jóbarátom (Zubreczki Judit filmet néz) meggyőző filmajánlójának hatására én is megnéztem a Boldog idők című francia vígjátékot, dacolva az idegen szinkronnyelv kihívásaival. Az angol nyelvű filmeket jórészt értek felirat nékül is, erre viszont folyamatosan figyelni kellett, ami egyfajta…..
"Harmonikus kapkodás, a kapkodós harmóniák." Ez a sor volt az egyébként csak pár mondatig terjedő beszélgetésünk kiinduló pontja egyszer egy helyes lánnyal az egyik párkereső platformon. Ő kócos hajjal, egyik kezében a mobiljával, másikban kávéscsészével rágcsál egy croissant-t, miközben én már…..
Lehet-e izgalmas egy regény, amiben a főhős végigalussza a sztorit? Lehet-e szeretni egy történetet, aminek a fő karaktere alapvetően ellenszenves? Na és mi a helyzet a kettő kombinációjával? My Year of Rest and Relaxation – azaz, Egy év pihenés és kikapcsolódás, a címe Ottessa Moshfegh 2018-as,…..
A Star Wars univerzum egy csaknem tökéletes világ. Cuki űrlények, robot csak arra hogy fejben tartsa helyetted a protokollokat, hipertérugrás, dallamos jazz szól a bárokban, a jó mindig győz végül, satöbbi, satöbbi. És, mint az új epizódból kiderül, a gátlástalan gonoszság kivételével kívül teljesen…..
Beta // Delta Improv és önismeret 2020.01.26 18:46:00
Készen állsz egy három perces önismereti gyakorlatra? Színpadon állsz. Vaku villan. A reflektorok kigyúlnak, szikrázik a szemed. Még jó, így legalább nem látod, hogy húsz vagy százhúsz szempár mered rád. A tenyered izzad. Egyedül vagy. Egy karaktert kell előadnod. És a plusz csavar: bármelyik,…..