Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DB

3 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem arról van szó, hogy rossz az irány, hanem arról, hogy fél órával egy törvény elfogadása előtt még azt sem lehet tudni, hogy mi az irány. Így nem lehet kormányozni. (Fotó: Index.hu) Tegnap szokatlan dolog történt: Bencsik János államtitkár a Facebookon nyíltan bírálta…..
DB 2011.01.31 08:54:31
@second: Azt azért nem szabadna elfelejteni, hogy ezek a kapcsolt beruházások már egytől egyig megtérültek, sőt többségük igen komoly profitot hoz/ott a beruházóknak. Mire fel szubvencionáljunk tehát ezeket a cégeket? Illetve ahogy már korábban is írtam, és egyébként ez a Magyar Energia Hivatal véleménye is, ezeknek az erőműveknek a támogatása legfeljebb annyiban indokolt, hogy a továbbiakban veszteséget azért ne termeljenek, tehát ne kelljen bezárni ezeket. De ennyi.

Abszurdnak tartom ugyanis, hogy már megtérült és jelentős profitot is hozó vállalkozásoknak gyakorlatilag fix hasznot fizessünk... ugyanez igaz egyébként a szélerőművekre is. Addig jogos a támogatás, ameddig meg nem térült a projekt, de utána azért igen abszurd, hogy bizonyos vállalkozók, gyakorlatilag mindenféle kockázat, vagy további fejlesztés nélkül biztos profithoz jutnak "állambácsi" hathatós közreműködésével... (arról nem is beszélve, hogy ezek bebetonozása nem sok fejlesztést ígér a jövőre nézve....nem véletlenül tervezte az Energia Hivatal ezeknek a gázmotoros erőműveknek a támogatásból való kivonását 2011-2012-től kezdve...csak a lobbik ügyesebbek voltak, megint)
DB 2011.01.31 08:54:40
@Claritas: Nyilván nem a kisnyugdíjastól sajnálom (bár ez azért erős sarkítás, mert nem csak a nagy panelblokkok fűtéséről beszélünk most...), de ami ma hazánkban biomassza címszóval fut, az egyszerűen nevetséges... a biomassza akkor tekinthető zöldenergiának, ha mondjuk egy meglévő mezőgazdasági üzem mellé telepítik, és annak a hulladékát elégeti, de nálunk ez szintén lobbi-alapon megy, építenek egy ilyen hőerőművet, aztán akár több száz kilométerről, kamionokkal szállítják oda a jó esetben hulladékot, rosszabb esetben pedig rönkfát (amelynek jó része korántsem olyan értéktelen, mint ahogy leírod), utána pedig a KÁT-on keresztül mindezt mi fizetjük....

Ezzel a rendszerrel tehát nem hogy támogatnánk a zöldenergiát, hanem épp ellenkezőleg. Ha a gázt engednék piaci áron értékesíteni, nem hatóságilag árazva, akkor rögtön versenyképesebbek lennének az alternatív energiaforrások. Aztán ezekhez lehetne nyújtani különböző támogatásokat, hiteleket stb. A jelenlegi KÁT rendszer tehát csupán bizonyos üzleti köröknek, valamint a távhőrendszerek valódi korszerűsítésének elodázását, gyakorlatilag a szegényebb rétegek támogatását jelenti, egy közvetett "adón" keresztül.
w Mars benevez 2008.08.11 07:00:00
Kommentelők figyelmébe: Új rendA sportrajongók érzékenységét tiszteletben tartva szólok előre, olimpiáról, annak „sporteseményeiről” itt nem lesz szó. De nem ám. Minden tisztelet és figyelem megilleti az emberiség nagy teljesítményeit avagy vívmányait, de az fix,…..
   Az energiaválság leküzdésének metódusa alapvetően 3 fázisban kivitelezhető, a cél pedig a G8-ak által meghatározott 50%-os csökkentése az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2050-ig, illetve az energibiztonság garantálása a világgazdasági egyensúly…..
   Nap nem múlik el benzin áremelkedésről, éhséglázadásokról, valamint Oroszországról, illetve egyéb kőolaj- és földgáztermelő országokról szóló hírek nélkül. Ennek oka mindenki számára evidens, fogytán a nyersanyag, pusztul a környezet, a rekordmagas olajárak…..
Gondolkodj Globálisan! Köszöntő 2008.07.21 19:31:00
   Üdvözlök mindenkit a blogomon, amelyben nem kevesebbre vállalkozom, mint sorba venni a globalizáció legkomolyabb kihívásait (energia válság, környezetszennyezés, éhezés, civilizációs ellentétek), és alternatívákat keresni ezek megoldására. Nyilvánvalóan manapság…..