Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balangó

0 bejegyzést írt és 235 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balogh Csaba, takarodj! - Ez a legújabb magyar nemzeti minimum, amit tehetünk.  Miközben Magyarországon évek óta egy szélsőjobboldali, neonáci párt van a parlamentben, Szlovákiában pedig ősszel került megyei elnöki székbe egy neonáci, a világ nemrég a holokausztra…..
Jobbegyenes Hol vagytok gyermekek? 2013.01.14 19:08:19
Tulajdonképpen hálásnak kell lennünk annak a kormányzati gurunak, aki újra bedobta a közbeszédbe a 13. havi nyugdíj pszichotikus ötletét. Hálásnak, mert újra elkezdődhet egy vita, egy társadalmi párbeszéd a legégetőbb kérdésről: mit kezdjünk a fenntarthatatlan…..
Balangó 2013.01.15 10:30:05
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Nem értem, mi a gondot.
1. Egyedüli gyermek vagy, szüleid teljes vagyonát te öröklöd.
2. Magas jövedelmed van, amelyből csak egy gyermeket neveltek a feleségeddel - nyilván tudsz megtakarítást félretenni, különösen, ha figyelembe vesszük azt is, hogy egy gyermek mellett semmi akadálya annak, hogy a nejed is dolgozzon és keressen.

Mire nyugdíjas leszel, egész kis vagyonod lesz, amellyel még összeomló nyugdíjrendszer mellett is kihúzod valahogy.
Ez is egy stratégia, még ha nem tudatosan választott is.
Egyéneknél, egyes családoknál működik. Csak a társadalom egésze szempontjából működésképtelen.
Mai szerzőnk nem mostanában, hanem majdnem 30 éve vándorolt ki, Izraelbe. Nem volt egyszerű megteremteni az egzisztenciát két gyerekkel, de sikerült. Éva azt mondja (írja): minden nehézség egyúttal pozitív energiákat is jelentett. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj…..
  Ez a modern Európa totális csődje, nem az ortodox gazdaságtan. Most még egy ilyen antitfasiszta bejegyzést kaptok, aztán holnap írok mást, mert azért nemcsak nácik vannak a világon, hanem pl. Marsra szállás, devizahitel, olimpia, rock and roll és örök élet,…..
Most kéne észnél lenni. Ez az ország tele van gyűlölettel. Gyűlölik a cigányokat, a hajléktalanokat. A zsidókat, a libsiket, a melegeket. Gyűlöli a főváros a vidéket, a vidék a fővárost. A biciklis az autóst, az autós a biciklist. Gyűlölik a bevándorlókat és a…..
Nemrég volt érettségi találkozónk, nem árulom el hányadik, csak annyit, hogy lassan itt az ideje a húszévesnek. Döbbenet volt visszamenni az iskolába és azt látni, hogy az elmúlt két évtized alatt nem változott semmi. Ugyanazok a székek, asztalok, mosdók, mint a mi időnkben.…..
Azért van abban valami csodálatos valószerűtlenség, hogy széles e világon csak két-három félkegyelmű látta  kezezésnek Pirlo ötödik perces mentését, és mind a Nemzeti Sport újságírója. Mi kérünk elnézést, hogy egy ekkora irombasággal vagyunk kénytelenek kezdeni az…..
A minapi médiaszenzáció szerint Németország, illetve az észak-európai centrum vezetése alatt hamarosan megszülethet az Európai Egyesült Államok. E sorsdöntő hetekben talán nem lesz teljesen érdektelen, ha megfelelek azokra a kritikákra, melyeket a közelmúltban kaptam, s amelyek…..
Tisztelt Miniszterelnök úr!A minap Ön Jávor Benedek úrhoz címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben egyebek mellett azt veti az Önökkel együttműködni nem kívánó frakcióvezető szemére, hogy erkölcsi alapon utasítja el az ellenzéki összefogást, s nyilvánvalóvá teszi, hogy…..
Balangó 2012.02.02 18:24:06
  Nagy igazság ez, Majtényi úr, s hálából adok én is egyet cserébe: sokkal jobb tüntetéseken hazugságokat ordibálni a mikrofonba, mint megdögleni egy polgárháborúban. (Bayer Zsolt, ma)        Ceausescu kutyái voltak ilyen magabiztosak 89-ben.…..
Balangó 2012.01.04 20:26:04
(...)
Egymást farkas-fogakkal tépitek,
Nektek nem volt a nagy lecke elég.
Amerre nézek: pártok, újra pártok,
És zászlók, amiket a szenvedély
Már előre a más vérébe mártott.

Reményik Sándor: Keserű szívvel

Saját észrevételem:

Tényleg azt gondoljátok - akár a jobb- akár a baloldalon -, hogy a mai magyar valóságban létezik olyan politikai eszme, amelyért érdemes egymást halomra gyilkolnunk?
Jobboldalon: tényleg azt gondoljátok, hogy Orbán megtestesíti azt a nemzeti szabadságot és függetlenséget, amelyért érdemes ölni és meghalni?
Baloldalon: tényleg azt gondoljátok, hogy az a velejéig romlott, korrupt és megroggyant III. Köztársaság, amit Orbán ép most ver szét, hogy felépíthesse a maga kis szemétdombját, olyan államrend volt, amelyért érdemes ölni és meghalni?

Mindkét oldalon: tényleg nem gondolkoztok el azon, hogy ha mi itt most egymásnak esünk és öljük egymást, az kiknek lesz jó?

Jobboldalon: tényleg azt gondoljátok, hogy a siker legkisebb esélyével egy az egyben szembe lehet menni azokkal az erőkkel, akik most összefognak az Orbán-kormány ellen? Tényleg nem értitek meg, hogy ez az okos taktikázás helyetti primitív dac törvényszerűen vereséghez vezet? Nagyon súlyoshoz.

Baloldalon: tényleg azt hiszitek, hogy odakint bárkit is érdekel a sorsotok? Tényleg azt hiszitek, hogy odakint eszmék hatnak és nem csupasz érdekek? Tényleg azt hiszitek, hogy a ti sorsotok, életetek, jövőtök fikarcnyit is számít azoknak, akik most összefognak az Orbán-kormány ellen?

Tényleg mindkét oldalon ilyen gyermetegek vagyunk?

Tényleg nem érzitek, hogy nem Orbán Magyarországát vagy az ellenzék által idealizált - egyébként teljesen romlott - Magyar Köztársaságot kell egymás ellen megvédeni, hanem megállni, venni egy nagy levegőt és végiggondolni, hol rontottuk el ezt az elmúlt 21 évet. Mert hogy nagyon elrontottuk, az biztos.
Nem látjátok, hogy itt állunk az indulatainkkal, miközben - DK-tól és LMP-től az MSZP-n és a FIDESZ-en át a Jobbikig - kizárólag olyan politikai erőink vannak, amelyek képtelenek arra, hogy a a nemzet megszűnt kohézióját helyreállítsák?

Ha nem nyitunk magunknak teljesen új lapot, és nem kezdünk valamit, ami nagyon más és nagyon új, akkor marad az, ami volt és van: "csak vakon, vakon, ütjük egymást vakon, amíg nyakig nem ér a sár."

De lesz, aki elfoglalja a helyünket.
Tudom, hogy egy blogról nem túl szerencsés beleugatni más országok belügyeibe. Szomszédos állam esetén, kisebbségi kérdésben pláne. De azért valljuk be, a szlovák hatóságok lépései akkor se javítják az ember közérzetét, ha nem nemzetiszín ködben látja a világot.…..
A közterületek elnevezése, hasonlóan a szobrok állításához alapvetően a politika szimbolikus jelentésű cselekedete. Az Elnevező, az Állító üzen magáról, elmondja mit tart mércének, példaképnek, előképnek, kit ölel meg, kibe kapaszkodik bele, esetleg kire csimpaszkodik rá.…..
Balangó 2011.11.28 22:16:29
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Érdemes azért elolvasni ezt is:

index.hu/tudomany/tortenelem/vekwass62372/

Én nem tudom, Wass Albert mit csinált vagy mit nem csinált.
Nem tartozik favorizált szerzőim közé.

De azt azért nagyon furcsállom, hogy magyarként egy olyan peranyagra hivatkozva ítélsz egy magyart, amely peranyagot közvetlenül a háború után az Erdélyt visszaszerző és bosszúért lihegő románok állítottak össze. Egy akkori román per semminek az alapjául nem szolgálhat. Figyelemmel arra is, hogy az egyik oldalon egy grófról, a másik oldalon egy kommunista befolyású népbíróságról van szó.

Számomra olyan furcsa ez az önkéntes szellemi behódolás. Legalább némi kételkedéssel kezelnéd, amit állítanak odaát.
Balangó 2011.11.28 22:19:04
@Fisk:

Ha a versidézetekre gondolsz, azok nem Wass Alberttől vannak.
Az első Petőfi, a második és a harmadik Reményik Sándor (erdélyi költő).

Wass Albert pl. ezt írta:

Üzenet haza

Üzenem az otthoni hegyeknek:
a csillagok járása változó.
És törvényei vannak a szeleknek,
esőnek, hónak, fellegeknek
és nincsen ború, örökkévaló.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad.

Üzenem a földnek: csak teremjen,
ha sáska rágja is le a vetést.
Ha vakond túrja is a gyökeret.
A világ fölött őrködik a Rend
s nem vész magja a nemes gabonának,
de híre sem lesz egykor a csalánnak;
az idő lemarja a gyomokat.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad.

Üzenem az erdőnek: ne féljen,
ha csattog is a baltások hada.
Mert erősebb a baltánál a fa
s a vérző csonkból virradó tavaszra
új erdő sarjad győzedelmesen.
S még mindig lesznek fák, mikor a rozsda
a gyilkos vasat rég felfalta már
s a sújtó kéz is szent jóvátétellel
hasznos anyaggá vált a föld alatt...
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad.

Üzenem a háznak, mely fölnevelt:
ha egyenlővé teszik is a földdel,
nemzedékek őrváltásain
jönnek majd újra boldog építők
és kiássák a fundamentumot
s az erkölcs ősi, hófehér kövére
emelnek falat, tetőt, templomot.

Jön ezer új Kőmíves Kelemen,
ki nem hamuval és nem embervérrel
köti meg a békesség falát,
de szenteltvízzel és búzakenyérrel
és épít régi kőből új hazát.
Üzenem a háznak, mely fölnevelt:
a fundamentom Istentől való
és Istentől való az akarat,
mely újra építi a falakat.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad.

És üzenem a volt barátaimnak,
kik megtagadják ma a nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is a barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat:
a víz szalad, de a kő marad,
a kő marad.

És üzenem mindenkinek,
testvérnek, rokonnak, idegennek,
gonosznak, jónak, hűségesnek és alávalónak,
annak, akit a fájás űz és annak,
kinek kezéhez vércseppek tapadnak:
vigyázzatok és imádkozzatok!
Valahol fönt a magos ég alatt
mozdulnak már lassan a csillagok
a s víz szalad és csak a kő marad,
a kő marad.

Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és békességesek.
Erdők, hegyek, tanok és emberek.
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!

Likasszák már az égben fönt a rostát
s a csillagok tengelyét olajozzák
szorgalmas angyalok.
És lészen csillagfordulás megint
és miként hirdeti a Biblia:
megméretik az embernek fia
s ki mint vetett, azonképpen arat.
Mert elfut a víz és csak a kő marad,
de a kő marad.

Nem vagyok kritikus, de szerintem ez nem rossz vers. Én biztos nem tudnék ilyet írni.
Egy augusztusi estén két buldózer jelent meg Baku egyik házánál, és előzetes értesítés nélkül elkezdték lerombolni az épületet. Az azerbajdzsáni hatóságok nem engedtek be senkit, így a bent lévő értékeket nem lehetett kimenteni. Az épületben volt a székhelye a Béke és Demokrácia Intézetnek…..
Kate Moss júniusi esküvőjéről készült képeket nézegetve az egész divatvilág zsongott attól, hogy milyen gyönyörű lány Kate Moss féltestvére, Lottie. Azonnal elkezdték a cikkezést arról, hogy mennyire érdemes lenne neki Kate nyomdokaiba lépni és modellként dolgozni, így…..
Kivételesen gyors leszek. Egy szerdai OVB-határozatban a következő beadványt minősítettek népi kezdeményezésre alkalmasnak:  „Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői…..
Balangó 2011.11.10 20:21:02
Én vállalom a népharagot.

Nem konkrétan erről a kezdeményezésről, hanem általában: a titkos, EGYENLŐ és ÁLTALÁNOS választójog nem jó. A 10-es út mellett lányokat futtató, funkcionális analfabéta stricinek - vagy a lányoknak - pont annyit ér a szavazata, mint nekünk. Ez nem normális.
Valaki, aki megroskadt, magányos és a nagyáruház parkolójában a bevásárlókocsikat szedi össze, pont ugyanolyan súllyal szólhat bele a közéletbe, mint aki magasan képzett értelmiségi vagy szakmáját magas szinten művelő szakmunkás, sok adót fizet és több gyereket nevel tisztességgel. Ez nem normális.

Ami az idősek szavazati jogát illeti: nem ördögtől való a kérdést körbejárni. A politika dolga elvileg az (lenne!), hogy hosszú távra tervezzen, hosszú távra kiható döntéseket hozzon. Az idős emberek egy része természetes módon már nem tervez hosszú távra, kizárólag egy tényező befolyásolja: a hátralévő életében a nyugdíja és az egészségügyi ellátása ne romoljon. Ezt nem elítélően mondom, ez tény. Nyilván sok olyan idős ember is van, aki az unokái érdekeit tartja szem előtt, amikor politikai jogait gyakorolja, de sok olyan is van, aki nem. Mindegyikünk ismer sok idős embert, lehet válogatni.
Nem véletlen, hogy minden magyar kormány és minden magyar párt a 3 millió nyugdíjas szavazónak van kiszolgáltatva. Nem szerencsés - még ha kegyetlenül is hangzik -, hogy pont azok döntenek meghatározó módon a jövőről, akik előtt - politikai léptékkel mérve - már nem áll jövő.

Én a saját privát szférámban mindig megadom a tiszteletet a kornak, akár elhiszitek, akár nem, bár önmagában sem az idős kor, sem a fiatalság nem érdem, hanem állapot. De azt gondolom, hogy a politika más. Én saját magamról elképzelhetőnek tartom, hogy 75 éves koromban egy választásnál azt mondanám valamelyik gyerekemnek vagy unokámnak: "Szavazz helyettem, te tudod, mire van szükségetek."

Bocsánat.
Balangó 2011.11.10 22:01:49
@Kandabula:

Ahogy most elnézem, nem túl biztató jövő áll előttem.
Középkorú vagyok, lassan elérhető közelségbe kerül a nagypapa-kor. Sok gyerekem van, talán megérem. Talán nem, ismerjük a munkaképes korú férfiak halálozási statisztikáit.
Erőm nincs sok, azt is felemészti a családom fenntartásáért folytatott küzdelem.

Nem akartam én megbántani senkit, de változatlanul úgy érzem, hogy az általános és egyenlő választójog kiszolgáltatta a politikát azoknak, akik a tömegeket manipulálni tudják.

Gondolj bele: a határon túli magyarok választójogát azzal támadják, hogy nem itt fizetnek adót. Ez igaz. De vajon az itt lakók közül hányan fizetnek adót - és most nem az ÁFÁ-ra gondolok. A társadalom nagyon jól kettéosztható eltartókra és eltartottakra. Megsúgom, az eltartottak vannak többen, még akkor is, ha a gyerekeket nem számítom.
Biztos, hogy az az ideális, hogy az eltartottak ugyanolyan súllyal vehetnek részt a döntésben, mint az eltartók? Szerintem nem.
Jó az, hogy a közösbe betett vagyonról egyforma súllyal döntenek azok, aki hozzátesznek és azok, akik kizárólag vagy főleg elvesznek belőle?

A XX. sz. kivételével soha az emberiség történetében nem létezett a titkos, általános és egyenlő választójog. Ez azt jelenti, hogy a társadalmak működtetéséhez nem nélkülözhetetlen. Biztos, hogy olyan sok dicsekedni valónk van a XX. századdal? Biztos, hogy olyan sok dicsekedni valónk van a saját korunkkal?
Ami a mi korunkban - más korokhoz képest - jó, az biztosan összefügg az általános és egyenlő választójoggal? Vagy attól függetlenül van jelen?

A történelem nagyon sok jelensége csak átmeneti. Lehet, hogy az általános és egyenlő választójog is az lesz. Nem biztos, de lehet.

Az a határozott véleményem, hogy aki egy politikai intézményről még vitatkozni sem hajlandó, az nem politizál - talán nem is gondolkozik -, csak dogmákat ismételget.
Ez az egész kommentelés arról kellene, hogy szóljon, hogy megvitatjuk egymással a gondolatainkat. Nem kell elfogadni, amit a másik mond, de érvelni azért illene. Abból még baj nem volt.
Balangó 2011.11.10 22:09:55
@Mária:

"Az öregeknek vannak gyerekeik, unokáik és nagyon is fontos nekik, hogy a gyerekeik és az unokáik jól, nyugodtan éljenek."

Kedves Mária! Ez nagyon sok idős emberre igaz, de legalább ugyanannyira nem. Higgye el, a munkámból kifolyólag is tudom.

Az ember alapvetően önző, és az idős korral a rossz tulajdonságok felerősödnek. Nagyon sok idős ember nem él harmóniában az utódaival, és ez nem mindig az utódok hibája. Nem véletlen, hogy a népmesékben a gonosz öregasszony figurája olyan gyakori.

Nagyon sok az olyan idős ember, akit már tényleg semmi más nem érdekel, csak az, hogy a gyermekeinek és az unokáinak jobb legyen. De - és ezzel nap mint nap szembesülhet bárki - nagyon sok az is, akit már csak önmaga érdekel. Elszakadtak a nemzedékek közötti szálak.

Nem kell elvenni az idősektől a szavazati jogot. Én mindössze arra mutattam rá, hogy az idősek részben olyan jövőről döntenek, amely jövőnek ők már nem részesei. Azaz mások kockázatára döntenek. És ez mindenképpen olyan probléma, amely megér annyit, hogy tovább gondolkodjunk rajta.
Pénteken történelmi döntést hozott a kanadai Legfelsőbb Bíróság: megállapította, hogy alkotmányellenes lenne a vancouver-i ellenőrzött drogfogyasztói szoba (az Insite) bezárása és kötelezte a kormányt, hogy adjon engedélyt annak további működésére. Mi is az ellenőrzött fogyasztói szoba? A szoba…..
Szombathy Viktor Cirok Peti című alapműve óta szeretnék elmenni az Adriára – furcsa módon még mindig nem jött össze. A Szovjetunióból nem lehetett, aztán kitört a háború. Tán még véget sem ért, amikor mondtam a feleségemnek, hogy itt az idő, induljunk, de leszavazott.…..
Orbán Viktor Schiffer András azon kérdésére, hogy ismeri-e Kínát, azt válaszolta járt Sanghajban és meglátogatott egy református templomot, így ismeri a helyi keresztények helyzetét. Orbán azt is mondta, hogy véleménynyilvánításra van lehetőség, a hétvégén is volt, viszont…..