Regisztráció Blogot indítok
Adatok
taffer

0 bejegyzést írt és 196 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Csillagvizsgáló blogon eddig is változatos témákon keresztül ismerkedtünk a Földön kívüli világgal, olvashattunk többek között asztrofizikáról, kozmológiáról, űrkutatásról és űrutazásról vagy éppen science fictionről. Most pedig egy újabb területtel igyekszünk színesíteni a palettát, mégpedig az…..
taffer 2021.12.16 12:01:37
A magyar Neumann János az 1940-es években Amerikában kidolgozta a mai modern számítógépek alapelveit, melyet összefoglalóan Neumann-elveknek nevezünk. Ezek közé tartozott a kettes számrendszer használata, a teljesen elektronikus működés, a belső memória használata, a programok tárolása későbbi…..
A magyar gémersajtó nagy részét már feltérképeztük Checkpoint-adások formájában, de azért vannak még adósságaink a téren. Persze, a CoV és az 576 mindenekelőtt, de ezúttal egy kisebb és különösebb újságot vettünk elő, amiről már többször szó esett korábbi adásokban: a magyar GamePro. Ezt álnevek…..
Egy bitangul vicces, ugyanakkor nagyon-nagyon nyomasztó házibarkács Doom-videó bukkant fel a napokban a retró videójátékokkal foglalkozó IDDQD blog Facebook-csoportjában. Lovasi Dániel, alias Thorir the ReD mutatta meg benne a nagyérdeműnek a saját készítésű Doom-pályáját, ahol a marcona főhős,…..
taffer 2020.04.20 15:44:16
@motoroskonyhaja: Nem, senkinek. A Wolfenstein első része butább volt a Doom-nál, ez viszont olyan dolgokat használ, amit a Doom nem tudott. Így nyíló ajtókat pl. nem lehet a Doom-ban csinálni, kizárt, hogy ez a pálya működjön az eredeti játékkal.
A 90-es évek ikonikus filmekkel ajándékoztak meg minket. Több olyan alkotás is született, amik számomra csak később, akár csak felnőttként váltak igazi kedvenccé. Kétségtelen, hogy ha egy régebbi filmet van kedvem nézni, akkor biztos, hogy ebből az évtizedből választok. Igyekeztem a legjobbakat…..
taffer 2019.08.16 09:34:22
@ingerküszöböm: Én is vártam a háborús kategóriát, meglep ez az érvelés. Nem minden háborús film Ryan közlegény-féle ocsmány propaganda bicsaknyitogatóan agyhalott sztorival.

Ha 90-es évek, a Sztálingrád a No 1. Duplán érdekes, mert nemcsak kíméletlenül lerombol minden illúziót bármiféle "nemességről" a háborút illetően, hanem mert német szemszögből készült, azon a keleti fronton, ahol több ember hullott el értelmetlenül, mint az összes "dicsőséges" amerikai hadszintéren együttvéve.

A kategória csúcsa amúgy szerintem az 1987-es Acéllövedék, leplezetlenül mutatja be, milyen módszerekkel csinálnak gondolkodó emberekből agyatlan gyilkosokat. Brutalitása ellenére azt mondanám, a mondanivalója kifejezetten pacifista, és máig csodálkozom, hogy elkészülhetett egy ilyen film Amerikában Amerikáról. Úgy tűnik, Stanley Kubrick megtehette. Kötelező darab.

Lazán kapcsolódva említeném Milos Forman Hair c. musicaljét (számomra az egyetlen nézhető darab ebben a kategóriában), ami - sokak felháborodására - happy end mentes drámát csinált az eredeti Broadway darabból, vagy a Fegyverneppert, ami nem kifejezetten háborús film, leginkább Amerika fegyverlobbijának kritikája egy szatirikus, mégis ütős köntösben.
Megint jól láthatóan egy olyan problémarendszer, ahol a jó megoldás nem lenne drágább a rossznál. Sőt! Egyszerűen hihetetlen, hogy mióta és mennyit teszetoszáskodik a fővárosi vezetés a tisztítóban képződő szennyvíziszappal, miközben az még hasznos alapanyag is lehetne. A Sétáló Budapest program…..
taffer 2019.07.03 08:16:57
@GyMasa: Na és a Gelber Sack? Akkor mégsincs egész Bajorországban?
Egyetlen gyerek született az 1986-os atomkatasztrófa után a kitelepítési zónában, de szerencsére egészséges felnőtt vált belőle...
taffer 2019.06.16 09:07:17
@acycloren: Szerencsére nem lett baja (eddig), tehát felesleges a cirkusz? Elég érdekes hozzáállás.

Ha azt mondom, csobbanj egyet a Karacsáj tóban, mire mindenki hőzöngeni kezd, de valahogy mégis túléled, akkor én is mondhatom, hogy felesleges volt a szájhabzás?
Dániával folytatjuk a tagállamok filmművészetét bemutató sorozatunkat – a teljesség igénye nélkül. A lista alapjául különböző netes sikerlisták, illetve filmes eredményeket, díjakat összegző rangsorok szolgáltak. Az összeállítás, mint mindig, szubjektív – vitassátok, egészítsétek ki saját…..
taffer 2019.06.08 10:08:13
@scandalstone: Az Olsen banda pontosan ugyanaz a kategória, mint a Bud Spencer-Terrence Hill filmek. Ha ez utóbbiakat nem nyomatnák végtelenítve a kereskedelmi csatornák, a többség szerintem ugyanúgy fanyalogva fogadná ma őket, mint te az Olsen bandát.

Ötvös Csöpi? Sokak szerint azt sem kéne erőltetni, ugyanakkor az alapján megítélni a magyar humort eléggé félrevezető lenne.

A posztban is említett Ádám almái egy sokkal színvonalasabb és többrétű humor, na azt simán lehet erőltetni. Szerintem.
1872. Fogorvos munkában, valahol az Egyesült Államokban..
Betilthatják a kézfogást a brit irodákban, ugyanis egy felmérés szerint az emberek háromnegyede nem kedveli a fizikai kontaktust a munkahelyeken...
taffer 2019.04.28 10:06:24
@csimpilimpi: Ez férfiként is ugyanolyan kínos. Baráti társaságban nincs gond, mert ott lányoknak jár a puszi, munkahelyen viszont az nem illik, így ha nincs kialakult rutin, marad egy feszengős bátortalan köszönés (jobb esetben).

A MeeToo sem igazán segített ezen, ma már egy hivatalosabb találkozón is bizonytalankodásba fullad a nőkkel való kézfogás, pedig korábban azért ez nem volt probléma.

Erre persze a leghülyébb reakció a "tiltsákbe", mert csak annyit kéne tenni, hogy első nap közlik az új kollégával, a csapatban mi a szokás (az elmúlt évben dolgoztam olyan helyen, ahol ölelés volt a köszönés). Egy jó csapatban persze az lenne az alap, hogy ha valakinek valami nem fér bele, őt lehessen másképp üdvözölni anélkül, hogy a többség szokását meg betiltanánk.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
taffer 2019.04.19 15:10:06
@GépBalta: @-Szűcs Gyula-: Mind azt várjuk a 10., 25., 50. adás óta.

Nemrég befészkelte magát a fejembe a gondolat, hogy lehet, hogy ez az egész Golden Axe-ozás csak egy belső poén, nem tartják többre, mint a Giana Sisterst és valójában sosem jön el az ideje. Elég hülye érzés volt, mint amikor rájössz, hogy nem veled, hanem rajtad röhögtek egész idáig.

De ne legyen igazam, egy kicsit azért még mindig reménykedem. A következő mininél kiderül, teljesen kijózanodom-e. :)
Kívül tágasabb Mi is a jelszó? 2019.04.16 06:30:00
E-mail fiókok, közösség oldalak, netbank, webshopok, állami és közüzemi szolgáltatók – tucatnyi helyen használunk jelszavakat, és nem tanácsos mindenhol ugyanazt...
taffer 2019.04.16 21:04:40
@MAXVAL bircaman közíró: Egy csalinak odaböffentett idióta félmondat? Kitalálom, ez a birka lesz.

Nahát, és tényleg. :)
A gazdagok nem fukarkodnak, ha az ingatlanokról vagy a kocsikról van szó, de nem feltétlenül nyúlnak mélyen a zsebükbe, ha étkezni kell. (Fotó: Facebook)..
taffer 2019.03.16 11:00:00
@darlacko: és Zuckerberg mióta ortodox?
Foglalkoztunk már vele itt a Karakteren nagy általánosságban, hogy mit jelent helyes és helytelen; hogyan ítéljük meg a téves (vagy annak vélt) alakokat. Ideje azonban a konkrétumok vizeire evezni, és kiemelni néhány példát. Mi az, ami engem a legjobban fölbosszant, ha szövegeket hallok és olvasok?…..
taffer 2019.03.09 17:58:55
Jó cikk. A sort lehetne folytatni, pl. "egyenlőre", "alkalmasint" helytelen használata, téves irtózás a személynevek előtti névelőktől és társai.

De örültem a határozói igenév megvédésének, sosem értettem, miért kiáltanak egyesek ilyenkor germanizmust.

@J.B.Pendragon: Köszi az illusztrálást, furcsálltam volna, ha pont a kommentek között nem említi senki. De egyik germán nyelv sem így fejezi ki a passzívot. A német pl. nagyjából úgy mondaná, hogy "a macska a fára felmászott lett".

@MAXVAL bircaman közíró: Tíz éve még talán, de ma már senki nem szól be a "médiák" használatára.

Amin engem személyesen irritál (pedig lehet, hogy lassan hozzá kéne szoknom az új használati módokhoz), az a "zseni", "zsenije" újabb használata.

Szerintem: Jóska zsenialitása lenyűgöző.
Újabban mások szerint: Jóska zsenije lenyűgöző.
Szerintem "zsenije" legfeljebb a csapatnak van, amiben Jóska dolgozik.
taffer 2019.03.09 18:00:01
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
taffer 2019.03.03 09:28:42
Ezt a ZDoom-ot sosem használtam, de most ránéztem az oldalukra és azt hiszem, maradok a Doomsday engine-nél: dengine.net/

Amellett, hogy ez is támogatja a Doom/Heretic/Hexen és a hozzá készített rajongói kükdetések mai oprendszereken való futtatását, rengeteg addon van hozzá (hi-res textúrák, 3D modellek, alternatív fegyverek/hangok, stb).
2018. noveberében egy multi online áruházában rendeltem egy karton tejet, és bankkártyával fizettem. Ahogy kell, átirányított egy szép nagy bank online fizetési felületére, ahogy beírtam a bankkártyaadatokat, visszaküldött az online áruházba, ott megdícsértek, milyen ügyesen fizettem, és vártam a…..
taffer 2019.02.07 10:37:31
@munkanélküli informatikus: Azért nem teljesen, hiszen a PayPal esetén is működik az automatikus megújulás. Annyival jobb talán a helyzet, hogy fizetés után a PayPal-ban letilthatod a partnert, hogy többször ne tudjon pénzt leemelni (igaz, egy bankban is, csak ott macerásabb). De amíg ezt kifejezetten nem teszed meg, simán lehúzhat újra meg újra.

A tuti megoldás tehát PayPal-nél is az, hogy egy virtuális kártyát regisztrálsz hozzá, amin alapból nem tartasz pénzt.