Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Finnkonyha

79 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
FINN KONYHA Runeberg süteménye 2024.02.05 17:53:30
A klasszikus Runeberg tortácskának - amit február 5-én fogyasztanak a finnek - számos változata létezik. Az egyik történet szerint Runeberg felesége, Frederika lekvárral és cukormázzal díszített süteményeket sütött rendszeresen férjének mandulával és kekszmorzsával. A Runeberg tortácskák kerek,…..
Február 5-én ünnepeljük Johan Ludvig Runeberg finn költő születésnapját. Ez a nap zászlós ünnepnap Finnországban, amelyhez egy sütemény is kapcsolódik. A történet szerint a költő Runeberg édesszájú volt, és valami finomat kért a feleségétől. Így születtek meg a búzalisztből, zsemlemorzsából,…..
FINN KONYHA 2024 2024.01.22 12:14:03
Az új év kemény hideggel köszöntött be Finnországban. Az év első napjaiban -30 fokos hidegeket mértek szerte az országban, és kivételesen a Finn Meteorológiai Intézet fagyfigyelmeztétest adott ki január első napjaira és a vízkereszt utáni napokra. Utána pár napra egy kicsit felmelegedett az idő, de…..
FINN KONYHA Fahéjas csiga-nap 2023.10.04 14:01:57
A nemzetközi fahéjas csiga napját ünnepeljük ma, a svédeknek és a finneknek köszönhetően. Ennek örömére egy nagyon finom kardamomos-fahéjas csiga receptjét hoztam, aminek a tetejére illatos mandulás máz kerül. Készítsd el és ünnepeld családtagjaiddal vagy barátaiddal ezt a napot!  Nézzük is a…..
Szeptember 4-én ünneplik Finnországban a finn élelmiszerek napját (Suomalaisen ruoan päivä). Ezen a napon felhívják figyelmet arra, amit talán a finnek is sokszor magától értetődőnek tartanak, pedig nem az: a tiszta, megbízható, hazai alapanyagokra. Az utóbbi évek tapasztatai is azt mutatják, hogy…..
FINN KONYHA Sanna Marin pitéje 2023.05.23 10:07:45
Egy nagyon finom nyárias pite receptjével jelentkezem újra. Jó ideje már ez a kedvencem. Véget ért egy időszak Finnországban. Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke - aki 36 évesen egyik legfiatalabb miniszterelnökök között volt Európában - búcsúzik. Lehet, hogy a finnek nem mindenben értettek…..
Végre itt a nyár, amit annyira vártunk. A múlt héten zajlottak a ballagások szerte Finnországban, elbúcsúztak a diákok az iskolától, ki hosszabb, ki rövidebb időre. Befejeződött a tanév, és kitört a vakáció. A hideg tél és a lassú tavaszodás után a nyár most a legszebb színeit vette elő és mutatja a…..
FINN KONYHA Hyvää vappua! 2022.04.30 23:33:19
Újra itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnépszerűbb ünnep Finnországban. Sokak számára ez egy vidám, farsangra hasonlító ünnepség,  a tavasz eljövetelének ünnepe. Kétségkívül ez a tavasz legszínesebb és legvidámabb napja, ami először a diákság, majd a munka és a finn zászló ünnepe is…..
FINN KONYHA Húsvétra készülve 2022.04.09 16:03:39
A húsvét és a répatorta összetartozik. Finnországban is sokan készítenek répatortát húsvétra, az egyéb jellegzetes sütemények mellett. Én Finnországban kóstoltam először répatortát, kis előítélettel fogyasztottam, de gyorsan rájöttem, hogy ez milyen finom sütemény s azóta nekem is az egyik…..
Egy kis szünet után folytatom a finn ételek bemutatását. Többször írtam a finn ünnepi ételekről, talán kevesebbet hétköznapi ételekről. A finnek korántsem arról híresek, hogy órákat állnának a konyhában bonyolult recepteket próbálgatva. Ahogy mindenben, ebben is a praktikusság és az egyszerűség…..
  A finnek már jóval karácsony előtt elkezdik a készülődést az ünnepre, az advent első napjától ajándékot vásárolnak, sütnek, feldíszitik a kertben a fákat, képeslapot küldenek ismerőseiknek. Mézeskalácsot, karácsonyi sütiket készítenek. A karácsony hetén már igyekeznek elkészíteni az ételek egy…..
FINN KONYHA Karácsonyi kuglóf 2021.12.11 17:40:54
Már csak 13 nap van karácsonyig. Jelentem, Joulupukki (Mikulás) országában már karácsonyi hangulatban vagyunk, hó van bőven mindenütt az országban, és a hideg is megérkezett, hiszen az elmúlt hetekben -15-20 fok volt. Bár a következő napokban enyhülést ígérnek, a hó itt már biztosan nem olvad el…..
December 6-a sok Finnországban élő magyar gyerek számára különleges, mivel ezen a napon nemcsak a finn függetlenséget ünnepeljük, hanem a magyar hagyományok szerint a Mikulás is ekkor jár!  Így itt külön öröm, hogy ezen a napon munkaszüneti nap van, nem kell iskolába menni, nyugodtan lehet élvezni a…..
FINN KONYHA Advent 2021 2021.11.28 23:00:45
Advent első vasárnapja az idén különleges nap volt számomra, mert egyben a születésnapom is volt. Mi mással is lehetne megünnepelni ezt a napot, mint készülgetéssel a karácsonyra: tervezgetni, díszítgetni a lakást, finom forralt bort vagy finn glögit (fűszeres karácsonyi ital, hasonló a forralt…..
Finnországban november 6-án ünneplik az ország svéd anyanyelvű kisebbségét. A svédség napja - finnül ruotsalaisuuden päivä - zászlós ünnep, célja, hogy megerősítse az országban élő svéd anyanyelvet beszélők összetartozását. Finnország kétnyelvű ország, a svéd a második hivatalos nyelv, és közel…..
FINN KONYHA Kekri és halloween 2021.10.31 17:20:54
Egy új ünnep egy régi helyén. Így is jellemezhetném a halloweent, ezt az ősi keltai hagyományokból kialakult ír ünnepet, ami az angolszász országoktól átvéve egyre jobban teret hódít Finnországban is. Egy gasztroblog szempontjából azonban sokkal fontosabb mi volt ennek az ünnepnek a helyén régen,…..
Az alma Finnország egyetlen gazdaságilag is jelentős gyümölcse. Nem véletlenül nagyon kedvelt.   A finn almafajták: Valkea kuulas, Jaspi, Julyred, Raike, Discovery, Collina, Summerred, Lobo, Aroma, Amorosa, Eva (kép:martat.fi)   Finnországban 673 hektár területen termesztenek almát, és 303…..
FINN KONYHA Rakott máj finn módon 2021.10.10 18:46:36
Ma, azaz október 10-én ünneplik Finnországban a rakott máj, vagyis a maksalaatikko napját. Az egyik legfurcsább, nem túl bizalomgerjesztő étel csak a külföldiek szemében tűnik szokatlannak, a finnek ugyanis nagyon kedvelik: ez a nemzeti étel volt az első készétel, ami megjelent a boltok polcain.…..
FINN KONYHA Őszi ízek 2021.09.24 11:23:29
Itt az ősz, gyönyörű színek, nemcsak a természetben, de az asztalon is. Izgalmas ételek, sok-sok ízletes zöldség és gyümölcs kerül ilyenkor a finnek tányérjára: cukkini, cékla, lila és sárga burgonya, sárga-, karó- és tarlórépa, gombák és bogyós gyümölcsök. Az egyik kedvencem a káposzta, amiről már…..
A világ első finn élelmiszer-napját 2019. szeptember 4 -én ünnepelték Finnországban. Miért ünneplik a finn ételek napját? Talán azért, mert a finn ételek valóban megérdemlik az ünneplést: tiszták és egészségesek, felelősségteljesen készülnek, és az északi természet nagyszerűségén alapulnak. A finn…..
Június 26-án ünnepeljük a legnagyobb finn nyári ünnepet, Szent Iván-napját. Keresztelő Szent János ünnepnapja ez, innen ered az ünnep finn elnevezése: Juhannus, a Johannes név régebbi hangalakja. A juhannus a nyárközép, a friss levelek és virágok ünnepe. Az elmúlt hetekben kegyes volt az időjárás,…..
FINN KONYHA Nyárelő 2021.06.12 14:30:31
Betört a nyár Finnországba is, ezen a héten még a Mikulás városában, Rovaniemiben is 20 fok felett volt a hőmérséklet. Számomra ilyenkor a legszebb Finnország, zöldell a természet, virágba borulnak a fák. Kék az ég és a tó, zöld a fű - szinte idillien szép minden. A finn iskolákban június 5-én…..
Itt a ballagások ideje, amikor a végzősöket ünnepeljük. Finnországban az érettségizettek ilyenkor kapják meg hivatalos keretek között a fehér sapkát, ami különleges jelentőséggel bír. Az iskolai ünnepséget követően általában családi körben folytatódik az ünneplés, a végzős diák családja vendégül…..
FINN KONYHA Májusi fin(n)omság 2021.05.08 16:15:21
Finnországban most vasárnap ünneplik az anyukákat, ezért ebből az alkalomból egy olyan igazi klasszikus epres sütemény receptjét hoztam, ami garantáltan a finn (vagy svéd) nyarakat idézi meg. Ha még nem jártunk Finnországban, akkor ajánlom május 9-én, vasárnap este 21.00 órától a National Geographic…..
FINN KONYHA Itt van május elseje! 2021.04.30 11:34:28
Itt van május elseje, finnül vappu, az egyik legnagyobb finn ünnep, "suomalaisen työn ja opiskelijoiden juhlapäivä" azaz a munka és a diákság ünnepe. Sajnos idén sem lehet olyan szabadon ünnepelni, mint pár éve, mivel Finnországban még tart a pandémia miatti gyülekezési korlátozás. A helyzet…..