Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság

6 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kidolgoztunk férfimozgalmi aktivistákkal egy javaslatot, amely az Isztambuli Egyezmény egyik alternatívája lehet, ez az Isztambuli Egyezmény 2.0. Ebből a javaslatból kikerültek az egyezmény szerintünk vitatható részei és általánosan fogalmaz meg célkitűzéseket az erőszakkal szemben mind a nők, mind…..
Férfi - és apaszervezetek közös állásfoglalásukban bírálták az Isztambuli Egyezményt amiatt, hogy az diszkriminálja a férfiakat. Alighanem tevékenységük eredményeképp is az elmúlt időszakban a sajtó több esetben is foglalkozott azzal, hogy az Isztambuli Egyezmény hogyan érinti a férfiakat. Ennek…..
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság 2020.04.16 18:44:18
@math0: És ha ez a neve az mit jelent? Többek között a nevéből is látszik, hogy itt két fogalomról beszélünk, egyrészt szó van a nőkkel szembeni erőszakról, másrészt a kapcsolati erőszakról. Mindkettő külön definiálva van és ahhoz kapcsolódva vannak egyes célok előírva. Fura, hogy ezt el kell mondani, mivel benne szó van a cikkben az egyezmény fogalmi sturktúrájának felépítéséről, a nők elleni erőszakra vonatkozó rész pedig szó szerint a egyezményből van idézve. Ha nem értesz egyet az értelmezéssel vitatkozhatunk erről, de szerintem elég egyértelmű.

Ez a cím:
Action against violence against women AND(!) domestic violence".
Magyarul ez azt jelenti, hogy nők elleni erőszak ellen ÉS (!) kapcsolati erőszak ellen. Tehát itt nem arról van szó, hogy nők elleni erőszak = kapcsolati erőszak. Ez két külön egysége az erőszaknak. Mint amikor matematika órán felrajzolsz egy A és egy B halmazt, aminek van közös metszete is, de van saját külön álló része is. A nők elleni erőszak fogalmába beletartoznak azon nők elleni erőszakos cselekedetek is, melyek nem tartoznak bele a kapcsolati erőszak halmazba.

De ha nem csak a címet olvasod el, hanem egy kicsit tovább olvasol, az Egyezmény céljainál világosan kimondja ezt: 1.cikk. 1.pont: Ezen Egyezmény céljai: a) a nők védelme az erőszak MINDEN FORMÁJÁVAL SZEMBEN, valamint a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése;

Menjünk még tovább:
Nőkkel szembeni erőszak fogalommeghatározása:

3.cikk a) pont: „nőkkel szembeni erőszak" [violence against women]: az emberi jogok megsértéseként és a nőkkel szembeni megkülönböztetés formájaként értelmezendő; a nemi alapú erőszak mindazon cselekményei, amelyek fizikai, szexuális, pszichológiai vagy gazdasági sérelmet vagy szenvedést okoznak vagy okozhatnak a nőknek, ideértve az ilyen cselekményekkel való fenyegetést, a kényszert vagy a szabadságtól való önkényes megfosztást,AKÁR A KÖZÉLETBEN, AKÁR A MAGÁNÉLETBEN fordul is az elő.

d) „nőkkel szembeni nemi alapú erőszak" [gender-based violence against women]: olyan erőszak, amely egy nő ellen irányul azért, mert nő, vagy amely aránytalanul érinti a nőket;

f) „nők" [women]: magában foglalja a 18 év alatti leányokat is.

Érdemes amúgy nemcsak másodlagos forrásokból tájékozódni, hanem az egész egész egyezményt elolvasni. Ezt itt megteheted: nokert.hu/sze-20160720-0010/1466/1/az-isztambuli-egyezmeny-szovege-magyar-nyelven
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság 2020.04.16 19:39:33
@math0: Nem erről szól a post. Arról szól, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan cikkek, amelyek szerzői, vagy amellett érveltek, hogy nincs szükség a férfiak fajta védelmére, vagy pedig azt állították, hogy az egyezmény védi a férfiakat is. Ez a cikk ezekre az véleményekre reagált. Mi dolgozunk azon, hogy a férfiakat is védve legyenek, nemcsak szervezetet alapítottunk, de megkerestük a döntéshozókat is.
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság 2020.04.16 20:45:51
@math0: 1, Azért hagyja figyelmen kívül, mert azzal már foglalkozik az Isztambuli Egyezmény. Azért vannak ezek említve, mert azokon felül ezzel is foglalkozni kellene.

2. Senki nem születik bűnözőnek. A férfiak se. Ha a férfiak gyakrabban kerülnek ilyen helyzetbe, akkor annak van előzménye a társadalom részéről. A társadalmi devianciák az érintettek számára is károsak és azzal jobban érintett csoportok sokszor más társadalmi hátrány vagy hátrányok miatt kerülnek ilyen helyzetbe. Pl. fiatalkorú bűnözés: szoros összefüggést mutat az iskolai sikertelenségekkel. ennek pl. van egy olyan nemi oldala is, hogy az iskolai sikertelenség a fiúkat sokkal nagyobb arányban érinti.

3. Ez összefüggésben lehet olyan férfiak irányába létező mintákkal és elvárások, hogy áldozzák fel magukat, viseljék az erőszakot. Ha megerősítjük a férfiak irányába szolidáris társadalmi gondolkodást (pl. hogy az erőszaktól őket is védeni kell), ez magától fog változni. Az Isztambuli Egyezménybe a nők társadalmi szerepeivel kapcsolatos rész is azért van benne, mert az egyezmény ily módon, a társadalmi szemlélet formálásával is igyekszik elérni, hogy a nők kevésbé váljanak az erőszak áldozatává. Ezt kell tenni a férfiak esetében is.

"Ha igen, akkor mondom, csinálj rá egyezményt!"
Meg fog történni. (Mi nyilván nem tudunk egy egyezményt életbe léptetni, de mindenképp meg fogjuk tenni a javaslatainkat.)
Kezdeményezzük, hogy március 31.-e legyen a Nemek közötti szolidaritás napja. Mára, március 31.-re a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság első alkalommal hirdette meg a Nemek közötti szolidaritás napját. A kezdeményezés célja, hogy legyen egy nap, amikor a nők és a férfiak közötti szolidaritás…..
Anki Gerdharsen cikke a fiatal lányoknak szól: arra biztatja őket, hogy használják erejüket a fiúkkal szembeni igazságtalanságok elleni fellépéshez is. A cikk eredetileg az Aftenposten című norvég lapban jelent meg. A világ a férfiakra van tervezve írta Tønsberg Blad nemrég. Ha olvasod az…..
A magyar férfi - és apaszervezetek Varga Judit igazságügyi miniszter családon belüli erőszakkal kapcsolatos közéleti megszólalására reagálva nyílt levelet adtak közre, amelyet a Magyar Távirati Irodának és a főbb sajtóorgánumoknak közvetlenül is megküldtek. A nyílt levél előzménye, hogy Varga Judit…..
Eljött az új év. Ez alkalomból talán érdemes röviden összegeznünk a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság tavalyi tevékenységét, illetve, hogy mi várható 2020-ban. A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság idén lesz 2 éves. 2018-ban hoztuk létre, annak érdekében, hogy a nemek közti egyenlőséget…..
Kedves Olvasó! A Valódi Egyenlőségért blog a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság blogja. A blogon a civil társaság tevékenységével, illetve a civil társaság által képviselt ügyekkel, témákkal kapcsolatban jelennek meg írások. A Valódi Egyenlőségért Civil Társaságot 2018-ban hoztuk létre, annak…..