Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy ember

2 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bornai Tibor Ameddig csak lehet 2014.03.14 10:05:10
Amikor valaki csalódik egy politikusban, valójában önmagában csalódik. Ezért vesszük olyan nehezen tudomásul a dolgot. Ilyenkor ugyanis kénytelenek lennénk bevallani magunknak, hogy tévedtünk. Akinek hittünk, nem érdemelte meg. Akire rábíztuk magunkat, visszaélt a bizalmunkkal.…..
    "Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze." - írja Zsengellér József református teológus a Test és lélek című írásában. Valóban így van, a kereszténység mindent egy lapra, a húsvéti ünnepkörre tett fel. Jómagam nem…..
egy ember 2018.03.25 23:52:20
@Flúgatlan: Aha, más szinten áll És rubin vagy gyémánt fokozatú? Nem szükséges Isteneket összemérni. Mindenki abban az Istenben hisz vagy nem hisz, amelyikben akar. És abban akar majd, amelyik a legtöbb segítséget nyújtja. Ecce homo.
egy ember 2018.03.29 07:27:24
@$pi$: Megpróbáltam. Nyertél... :D
A Wizz Air régi vendég a Homáron, az Erstének meg mostanában, mintha bérelt helye lenne, ezúttal közös alkotás született. WizzAir-Erste hitelkártya csapda (gerinctelen reptéri üzletkötővel) Tisztelt Tékozló Homár szerkesztőség, A történetem egy születésnapi ajándék római repülőút okán…..
Alig 40 felettiként talán furcsán hangzik az ember szájából, hogy „a mai fiatalok”, de tanárként és a tizenéves korosztályok tagjai közt gyakran mozgó középkorú értelmiségiként, illetve korábbi munkahelyi vezetőként talán mégis megengedhető ennyi fraternizálás, ha valamiféle általános megállapításra…..
egy ember 2016.08.18 09:29:02
@Filantrop: @Dr. Nagy László: Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az empátia, az érzelmek teljes mértékben hiányoznak a mai fiatalok világából. Csak nem úgy működik, ahogy azt korábban megszoktuk, más formákban jelenik meg - pl. a megvetett-imádott emotikonokban. A másféle szocializáció okán, "mi" nem tudjuk ezt megítélni. A technikai, hatalmi és szocializációs világméretű paradigmaváltás - amelyet az elcsépelt "digitalizáció" kifejezés foglal össze - szinte minden vonatkozásban átalakítja - méghozzá döbbenetes sebességgel és hatékonysággal - életünket. A folyamat zajlik.
Kérte: ThePretender A környék, ahol leéled az életedet, vagy annak egy részét, nem csak neked nyújt ismerős, otthonos környezetet, hanem rajtad kívül még számos másik embernek is. Mindennapjaid mellékszereplői ők, akikkel rendszeresen összefutsz, ám komolyabb ismeretségre nincs…..
Az Orczy-ház 1936-os lebontása után 1937-ben Magyar Bertalan, a Magyar Konfekció- művek Rt. elnök-igazgatója és Ungár Albert, a cég volt igazgatója megrendelésére Wälder Gyula tervei alapján épült 5+tetőemeletes modern lakóház. 1984-ben Loydl Tamás tervei szerint…..
Akinek gyárilag alacsony az önbizalma, az nagyobb eséllyel csúszik bele olyan kapcsolatokba, ahol nem energiát nyer, hanem energiát veszít. Úgy érzed, hogy egyes „barátaid” többet megengednek maguknak veled szemben, mint amennyit neked engedélyeznek? Úgy érzed, kettős mércét…..
egy ember 2013.06.07 07:53:34
Az NT világ az aspie számára gyakran oktalan, érthetetlen. Az NT ember alapból kódolt a normalitásra, így gyorsabban, könnyebben appercipiál és reagál. Felismeri a bántó kapcsolatot, elhatározza a válást, meg is valósítja, aztán barátsággal vagy ellenségesen, de pontot tesz a kapcsolatra. Még az is lehet, hogy újrakezdik néhány év múlva. De a történteket természetesnek - mit ne mondjak "normálisnak" - tartja, miként valszeg az is.

Van egy régi vicc: A székely késő este mólésan megy haza a kocsmából át a sűrű, sötét erdőn. Egyszercsak hallja: zsupp! Megáll a székely, néz balra: semmi, néz jobbra: semmi, néz előre: semmi. Hát továbbmegy. Osztán eccercsak megint hallja: zsupp! Megáll a székely, néz balra: semmi, néz jobbra: semmi, néz előre: semmi. Hát továbbmegy. De aztán megint hallja: zsupp! Megáll a székely, néz balra: semmi, néz jobbra: semmi, néz előre: semmi. Hátranéz, majd felkiált: Te jó Isten, hát engem vernek!!!!

Ilyen az aspie is. Elnézést a kitérőért: express kapcsolás... :D

Az aspie esetében - NT-aspie kapcsolatra vetítve - ennek két verziója, elágazása lehet:
1. az aspie már az induláskor bántalmazónak éli meg a kapcsolatot (quasi tudja, hogy verik), de - millió és egy egyéni okból - ezt természetesnek fogadja el. Az "önvédelmi" képesség ilyetén hiányának foka mintegy az aspieság valamely fokmérője is lehetne. Ezért kilépni sem tud belőle, mikor a helyzet romlik, mert hiszen már korábban tudta, hogy vesztes lesz.
2. a jó indulást követően nehezen ismeri fel a bántalmazást (mint a székely a viccben) - akár aktív, akár passzív oldalon - és nagyon nehezen, sokára képes változtatni. Megintcsak 10 az ötödiken egyéni okból.

De a legbonyibb az aspie-aspie kapcsolat. Kiszámíthatatlan, törvények, trendek nélküli, unique: ahány, annyiféle. Mellőz minden normalitást, ésszerűséget, prognózist - legalábbis a kívülálló NT nézőpontból. (Ld. például Einstein magánéletét...) És bejön az ismert dualitás: tudom, hogy nem vagyok átlagos (merjem leírni: normális), tán éppen azért nagyon szeretnék az lenni, vagy legalább annak látszani. Ezért hibázok és további komplikációkat hozok az életembe, kapcsolatomba, ami kívülről szemlélő NT oldaláról csak fokozza a meglepődést, értetlenséget.

Ez most persze nagyon általános volt. Számomra érthető, de kíváncsi lennék, hogy Számodra is tartalmaz e jelet - az írás zaján kívül? :)))
egy ember 2013.06.10 09:52:56
@semota: Pontosan.

És itt nem mindegy, hogy mikor próbálja meg az ember visszaszerezni önmagát. Nyilván Nektek, akik fiatalon, 10-es 20-as éveitekben már szembesültetek az AS kérdőjeleivel, valamivel könnyebb a helyzetetek. Még azt is megtehetitek, hogy egyfajta kettős életre rendezkedtek be: kifelé pszeudo-NT, belső viszonyokban önmagát felvállaló AS.

Én 45 évesen találkoztam ezzel a problémával, hiszen akkor jöttem rá, hogy valami nem stimmel. Nem sok minden, vagy nagy dolog, csak úgymond: az egész életem. :))) Mégsem lettem ettől elkeseredett, mert cserében találkozhattam igazi önmagammal. Valamit valamiért.

Utolsó 10 évem magánéleti szempontból ugyanolyan kétes megítélésű, miként az egész életem. Persze, abszolút megoldások nincsenek. Amit Te fent ajánlasz - és amivel elvben magam is egyet tudok érteni -, a valóságban nyilván keveredve, trendként érvényesülve valósul meg. A mindennapi élet meg olyan kusza, hogy abban utat vágni még erős elvi alapokkal sem könnyű.
Ezért is nagyon fontos, hogy az AS-sel élők figyeljenek oda egymásra, hallgassák meg egymást, okuljanak a másikkal történtekből.
Itt senki sem lehet Jani, nem oszthatja az észt, de a tapasztalatok átadása, elemzése, összegzése újat és előrelépést hozhat a "magunkfajták" sorsának alakulásában.

És akkor még itt van ez a paradigmaváltás, ami világméretekben elsöprő erővel zajlik - mint a mostani árhullám. Mikor 5-6 éve először találkoztam Veled és a blogod körüli arcokkal, mégcsak kérdőjelesen, félve beszéltünk róla. Ma már vérvalóság. Érdekes lehet ennek az elemzése is abból a szempontból, hogy kedvez-e (kedvezhet-e) ez a jelenség az AS-val élőknek? Nyilván vannak jó és rossz következményei.
Időnként a médiában is felkapott téma, de a filmekből – és nagyon reméljük, hogy csak onnan! - már biztosan ismerheted a hatalmas napszemüveg mögött rejtőzködő reszketeg nőket, akik lépcsőn leeséstől kezdve az elbotlásig mindennel próbálják kimagyarázni kék-zöld…..
egy ember 2013.06.06 19:38:59
Naiv ügyfél halmozottan speciális gyereknapi meglepetésben részesült, amikor mozgáskorlátozott gyermekét kitiltották az Oxygen Wellness játszóházából, miután apukája megreklamálta, hogy a többi gyerekkel szemben miért csak feleannyi időt maradhat bent. Az első vérlázító…..
Kedves Látogató, Érdeklődő!Kicsit félve írom meg életem első blogbejegyzését. Nem mintha a tárgyi kérdéssel kapcsolatban lennének kétségeim, hanem mert bizonytalan vagyok, hogy a mai világban, speciálisan ebben a jelenlegi magyar környezetben létezik-e erre igény. Igény,…..
Egy korábbi posztból sokan már talán tudják – hazajött a Puch. Ez az az autóm, amelyik olyan régen készül, hogy néha szinte el is felejtettem, hogy létezik, annyira az ősidőkben vettem, hogy minden akkori tervem dugába dőlt, amit szántam neki.Az évek során sokszor eljutott oda,…..
Igen, valahogy nem tudunk kifogyni az újdonságokból, ismét itt van egy, szintén Frankfurtból és jól kitalált, hasznos funkciókkal és szandokkal van tele és kicsi és szép és jó és májusban már a Night Train-nel együtt itthon is kapható lesz a VOX Tonelab ST.   Először…..
egy ember 2009.05.20 19:44:33
@gejzabela: A klamgfarbenál már kapható. 200 ejuró. http://www.klangfarbe.com/shop/index.php?u=14415767&s=845ad43fc1fed8a2d0dd3a0923e15fb9&sh=G&w=&a=&p=29070
egy ember 2009.06.17 08:07:02
 "A régi rasszista, szexualista vagy vallásos sovinizmus, az elvakult nacionalizmus egyre kevésbé működik"- Carl Sagan- "Hogy ki vagyok én, jó vagy rossz, törtető vagy sem, mind csupán tanulás eredménye."- Dr. Richard Albert- "Az élet egy nagy…..
A Homárnak mindig fogas kérdés, mi legyen a "döglött vombatot találtam a kacsamájkrémben"-jellegű olvasói beszámolókkal. Hogy is állíthatnánk, hogy vombat volt a májasban, ha nem mi magunk vágtuk fel a gyanúsan dudorodó húsipari terméket? Nem is szoktunk ilyet…..
egy ember blogja Vívódás 2008.11.25 09:59:00
Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy Szabó Gáborról, vagy a fogyókúráról írjam az első postot. Szabó Gábort jobban szeretem, a fogyókúra viszont véres valóság. Ugyanis rövidesen nem fogok tudni felöltözni.....
Asperger 2.0 Házirend 2007.12.20 17:39:00
  1) Szabadságotokban áll bármit bekommentelni, de csak azokra a kommentekre fogok érdemben válaszolni, amelyek megadják a másik emberi lénnyel szemben elvárható tiszteletet a blog szerzőjének és az aspiekülönítmény többi tagjának -- ellenkező esetben hajlamos leszek…..
egy ember 2008.08.24 11:24:23
Az a véleményem, hogy a lélektan nem is sorolható a klasszikus orvostudományhoz. Minden hasmenés eláll az immodiumtól, és az antibiotikumok jó szakember módjára mészárolják a rájuk szabott bacikat. (Tudom vannak rezisztems bacik is...) De ami az emberben a lélek és az ahhoz kötődő megnyilvánulások - pl. érzelmi, társadalmi, társasági élet - az nemigen mérhető abszolút, vagy akárcsak objektív mércével. Az ún autista vagy akár AS spektrum lehet mérce, de annak meghatározása, hogy ki esik a mérce alá, az mindig szubjektív volt és az is marad. Tehát nem lesz úgy mérhető, mint a hőmérséklet, vagy kvantálható, mint a vérkép. Ez van. Tudomásul kell venni, hogy akinek hatalma van annak eldöntésére, hogy ki autista, ki AS és ki egészséges, az dönteni fog - gondolom legjobb belátása szerint. De nyilvánvaló, hogy más esetleg hozhat más döntést. Tehát ha nem teccik egy szakértő véleménye, akkor kereshetünk másikat. Kellő díjazás ellenében mindig találni szakembert, aki megpróbálhatja szakmai érvekkel alátámasztani saját - tehát nem szakmai - véleményünket.

Érdekes volt Édesanya esetleírása. Én viszonylag jól emléxem már, hogy miért és miként tértem vissza a valós világba gyerekkoromban. Csak örülni lehet, ha ilyet hall az ember. Éppen azt demonstrálja, hogy van visszaút, van fejlődés és persze - sajnos - visszafejlődés is. Meggyőződésem, hogy Sebestyén teljesértékű ember lehet. Más kérdés, hogy boldog lesz-e? Persze, ezt aztán már végképp ne bízzuk az orvostársadalomra... :)))
ELFOGADÁS, NEM GYÓGYMÓD - ACCEPTANCE, NOT CUREFIGYELEM! Hasonló én-történeteket, illetve szülői beszámolókat várunk a mardekar@gmail.com vagy a livewithit5@gmail.com címekre.Bármi jöhet, ami 1. személyes élmény a neurológiai kisebbségekkel kapcsolatban (tehát nem csak AS, bár…..
egy ember 2008.08.23 21:51:41
Kedves r(R)odiel,
el kell nézned egy Aspergeresnek, ha már a megszólításnál zavarai támadnak: nem tudom kis vagy nagybetűvel írod-e megszólításban a nickedet és erre érzékeny vagy-e? Ezért választottam ezt a kissé fura formát, hogy nehogy már az indulásnál sikeresen megsértselek. Mert az engem zavarna. Jómagam kifejezetten érzékeny vagyok az "egy ember" megjelölésre, ami nekem (e virtuális személynek) a neve és ugyanannyira zavar, ha nagybetűvel írják, mintha kicsivel írnák IRL nevem. Na, ezt csak bevezetőként, mintegy eklatánsan bizonyítva hozzászólásom "jogosságát".

Vonnegut után szabadon: Aspergeres vagyok. (voltam? leszek?) Kicsit szkeptikusan olvastam semota hozzászólását az index Tasztalának Asperger topikjában, amelyet bár nem én nyitottam, de mintegy házmesterként, én fogadom a véletlenül odalátogatókat, s ez olyan sikeres, hogy általában nem is jelentkeznek többet. (Egyébként semota sem... :))))) ) Akkori válaszlevélkém (
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9125215) nem volt üres fenyegetés, és nyári kalandozásaimról hazatérve elkezdtem rágcsálni semota énblogját, ahonnan hamar linket fogtam Hozzád és ehhez a közös blogotokhoz.

Tartok attól, hogy nehezen veszem majd fel fonalaitok, mert meghazudtolva az AS egyik alapszimptómáját, döbbenetesen kommunikatívak vagytok. Persze tudom, hogy élőben ez azért másképp van. (vagy nem.)

Az én-történeted nagyon megfogott. Sorozatban látom a saját gyerekkorommal hasonló eseményeket talán azzal a lightos különbséggel, hogy engem se orvos, se pszichológus soha nem látott. Sőt, súlyos beszédhibáimból is csak viszonylag későn, úgy tíz éves koromban kezelt ki egy akkor nagyon híres logopédus professzor.

Az AS-sel 8 évvel ezelőtt találkoztam, amikor kedvesem, akivel akkor együtt éltem, 5 éves kisfia AS-nek minősíttetett. Együttélésünk során döbbentem rá, hogy gyerekkoromban én is hasonló voltam. Nem ennyire típusosan az, de sok hasonló problémával küzdöttem. Ekkor hallottam először az AS-ről, jómagam enyhe autizmusnak gondoltam, miként jómagamat is annak véltem korábban. Saját, ma már felnőtt fiaim mindmáig kételkednek ebben az egész dologban és csak egy futó hülyeségnek tartják nálam, ami rám egyébként jellemző... Pedig nagyon fontos lenne e témakörben jártasnak lenniük, mertha náluk a jelenség nem olyan súlyos, de az ő gyerekeiknél komolyabb is lehet. (Egyébként apám is AS-es volt, nem is kicsit: nagyon... :-))) )

Mióta tudom, hogy mivel álltam/állok szemben, mintegy csapból, kinyíltak és kifolynak gyerekkori emlékeim, rengeteg elfojtás és konfliktus, amelyeket anno kőkeményen elzártam egy sötét zugba. Most szinte gyermeki öröm újra felfedezni magam, egy, a NT társadalom ismérvei szerint is sikeres élet után. Mondhatni second life, de nem virtuális, hanem nagyonis IRL értelemben.

Igen, jó lenne csinálni egy hasonló én-történetet, mint amit Te produkáltál, de ehhez még gyűjteni és értelmezni kell visszatérő emlékeimet.

Nagyon örülök Nektek és annak a kis közösségnek, aki körétek gyűlt. Sajnos az AS téma a Tasztalon és a primonline-on is megbukott, pedig nagyon fontos a tapasztalatok cseréje. Sok sikert kívánok és megpróbálok témáitokhoz alkalmasint hozzászólni, bár nem gondolom, hogy én produkáltam a spanyolviaszt. Kicsit aggaszt, hogy mennyire okosak, felkészültek vagytok az AS témában. Persze jó, hogy azok vagytok, de kérdés mennyiben lesz emészthető számotokra az én kissé "micimackós" attitűdöm. Dehát a puding próbája az élelmiszertudományi analízis. Ugyebár.

Őszinte tisztelettel és szeretettel: egy ember