Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JcWh

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hamis áruló egy olyan, a második világháborúban játszódó kémfilm, ami témáit realisztikusan és modern megközelítésben mutatja be, köztük jó néhány olyat is, amit addig nem láthatott a közönség a hasonló műfajú filmekben. De a film legnagyobb meglepetése a korabeli nézők számára az ellenség, a…..
JcWh 2020.05.27 20:26:50
@Time Goes By: A Satan Never Sleeps nem véletlenül lett óriási bukás, de nekem a Holden-Nuyen-Webb hármasa annyira tetszik, ahogy Nuyen szerelmével kergeti Holdent és Webb mindig félreérti a szitut. :) A film többi része valóban nem igazán jó...Leo McCarey annyira utálta forgatni a filmet, hogy ott is hagyta az egészet a forgatás lezárulta előtt pár nappal és a segédrendezőnek kellett befejeznie. :D
A Rachel and the Stranger-rel kapcsolatban még annyit, hogy nemrég adták ki Blu ray-en az eredeti hosszában, ami 15 perccel hosszabb a jelenleg elérhető változatnál. Ha esetleg egy Loretta Young top10-hez érsz majd a jövőben, akkor érdemes lesz újranézni.
Megleptél egy kicsit a The Key-yel, mert annyira kiemelted a Loren iránti ellenszenvedet, de ezek szerint nem tudta elrontani a filmélményt. :) Egyébként nagyon jó választás a top10-be, sok más Holden-film mellett ez is nagyon alulértékelt és elfeledett alkotás.
Holden életműve szerintem az egyik legdiverzebb a Hollywoodi legendák körében, annyira sokféle szerepben és mindenféle műfajú filmben játszott, még a legjelentéktelenebb (tűnő) filmjeiben is tud meglepetést okozni. Remélem a Top10-ből épphogy kicsúszott filmekről is lesz említés a cikkedben, arra talán még kíváncsibb vagyok. :)
JcWh 2020.05.27 21:20:34
@Time Goes By: Valóban Bogart is kezdett kimozdulni megszokott karaktereiből az 50-es évekre és nekem azok is a kedvenc alakításaim tőle, főleg az In a Lonely Place-ben és a Deadline - U.S.A.-ben nyújtottak. :)
Ja, elég elszomorító néhány film pontja az IMDb-n, de éppen ezért sokszor nem szoktam bedőlni neki és a filmválasztásnál sokkal inkább a saját tapasztalataimra hagyatkozom az adott rendezővel vagy színészekkel kapcsolatban.
Kíváncsi leszek, milyen Holden filmek kerülnek még terítékre nálad. A kimaradókat pedig majd a kommentszekcióban megtárgyaljuk. :)
Time Goes By Sabrina 1954 2014.12.02 15:55:14
Billy Wilder rendezte Sabrina egy 6 Oscar-díjra jelölt romantikus komédia némi társadalmi szatírával keverve, aminek olyan színészlegendák a főszereplői, mint Humphrey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden. A Sabrina az egyik legbájosabb romantikus komédia, egy igazi hollywoodi tündérmese, olyan,…..
JcWh 2021.06.04 15:50:29
Újra elővéve William Holden életrajzi könyveit leragadtam a Sabrina forgatásánál, ahol sokszor felnevettem és Bogartról eszembe jutottál. :)

Nem semmi Bogart mekkora feszültséget gerjesztett a forgatáson, senkit nem kímélt meg. Billy Wilderrel és Audrey Hepburnnel nyíltan bunkó volt, imitálta a hangjukat és kifigurázta őket, meg mindenféle szart kavart a hátuk mögött. Wildert mindenki előtt lenácizta és Jawohl-lal válaszolt a rendezői utasításokra. :D Holdent pedig a háta mögött jóképűségéért csúfolta (irigykedett?) azt mondva, hogyha ő ilyen jóképű lenne, nem lenne kérdéses, hogy Bacall miért szeretett volna belé. :D Holden látható alkoholizmusát is néha kifigurázta, ami azért egy kicsit vicces, mert Bogart sem vetette meg a piát.

Holden nem mindig hagyta annyiban Bogart viselkedését (főleg ha Audrey-ról volt szó). Sokszor le kellett fogni, hogy ne ugorjon neki Bogartnak, amikor nyíltan gúnyt űzött Audrey-ból. Máskor pedig bosszút állva égő cigarettával, füstöt fújva Bogart arcába, egy papírt hangosan gyűrögetve járkált körbe Bogart jelenetének forgatása közben, amire Bogart őrjöngve Wilderhez ment, hogy állítsa le Holdent. :D Sőt - ami Holdentől nagyon távol állt egyébként - újságírók előtt is bírálta Bogartot, szofisztikáltan megfogalmazva, de gyakorlatilag Hollywood életében egy rohadt almának írta körbe Bogartot. :D

Azért nincs annyi anyag ebben a történetben, mint a Davis-Crawford viszályban, de hozzáadva az Invisible Stripes alatti incidenseket, kijöhetne egy kisebb Bogart-Holden viszály is. :D Bár van egy olyan érzésem Bogart karrierje alatt több emberrel veszhetett össze csúnyán, viszont Holdenre abszolúte nem volt jellemző ez. Ő jól megtalálta általában a hangot a co-sztárokkal vagy ha nem akkor csak szimplán nem kommunikált velük.
(P.S. Remélem még fogunk hallani felőled. :) )
JcWh 2021.06.04 18:04:30
@Time Goes By: Minden Bogartról Te jutsz eszembe, igaz legtöbbször a grumpy Bogart szokott szembejönni velem. :D

Na, ez jó hír. Örülök, hogy nem tettél le az írásról. :)
William „Bill” Holden (szül. William Franklin Beedle Jr. 1918-1981) amerikai színész az ’50-es évek egyik legtöbb bevételt hozó sztárja volt, akit háromszor jelöltek Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában (Sunset Blvd. 1951, Stalag 17 1953, Network 1976), és amelyek közül egyszer, a…..
JcWh 2020.09.24 00:10:45
@Time Goes By: Én az archive.org oldalon találtam rá. Regisztrálni kell és bizonyos időtartamokra "ki lehet kölcsönözni" könyveket ingyenesen, vagyis online lapozgathatod őket. Mondjuk én úgy találtam rá ezekre jó kis Holdenes idézetekre, hogy a keresőbe Holden nevét írtam be és Wilder mellett még vagy egy tucat másik színész, rendező életrajzát kidobta a rendszer, amiben szó van róla.

Wilder Bogarttal kapcsolatban is csomó érdekességet írt, pl. a Sabrina kapcsán Holdennel is ütköztette:
"Bogart korán a fejébe vette, hogy jobban kedvelem Bill Holdent. Nos, igen, így volt. Bill Holden volt az egyik kedvenc barátom az egész földön." :)
JcWh 2020.09.26 18:39:17
@Time Goes By: Tudtam, hogy tetszeni fog! :) Ja, amikor kirobbant ez az egész csomó nemzetközi blog felelevenítette a klasszikus zsarus filmeket és sorozatokat, hogy azok mennyire tökéletes hősöknek ábrázolják a rendőröket. Persze a Blue Knight-ról sehol sem volt szó, pedig az legalább egy rendőr által írt regény adaptációja és elég realisztikusan és összetett személynek ábrázolja a főszereplő zsarut, akit Holdennél jobban más nem is tudott volna eljátszani. Ez is egy érdemtelenül alulértékelt és elfeledett alkotás Holden életművéből.
Remélem egyszer tényleg lesz belőle cikk, én nagyon örülnék neki! :)
A Network jelenleg a legjobb 100 amerikai film listájának 64. helyén áll, ami 10 Oscar-jelöléséből négyet megnyert megjelenésekor. A szatirikus dráma egyike a szenzációhajhász médiáról készült filmek legjobbjainak - ha nem éppen a legjobbja -, ami a ’70-es évek amerikai televiziózásáról rántja le a…..
JcWh 2020.09.16 10:59:44
Örülök, hogy visszatértél és ráadásul egy remek William Holden filmmel! :)

Minden szempontból letaglózó erejű film, aminek üzenete sajnos mára egyre erősödik. Nagyon aktuális volt ez a film megjelenésekor, mivel a 73-as arab kőolajválság erősen sújtotta az USA-t és azon belül is a városokat (New York csődbe is ment), ami nagy elégtelenséget és kilátástalanságot szült az amerikai társadalomban. Nem csoda ha az emberek még befolyásolhatóbbá váltak azokban az időkben.

Nagyon ötletes a film címe is, amit szerintem az általad tökéletesen leírt karaktertípusok közötti kapcsolati hálóra is lehet értelmezni. Kérdésként szokott felmerülni, hogy valójában ki a főszereplő. Habár a történet fő szálai valóban Howard Beale karakteréhez kötődnek, azonban a magánéleti szálak pedig egyértelműen Max Schumachert teszik főszereplővé (A Max-et játszó Holdennek a három Oscar-díjat nyert színésszel (Finch, Dunaway, Straight) van jelenete, de azoknak egymással nincsen). Az is sokatmondó, hogy eredetileg az Oscaron csak Holdent indították volna a főszereplő kategóriában, Finchet pedig a mellékszereplőiben. Finch felháborodott ezen és követelte a főszereplő kategóriában való indítást, pedig valószínűleg így mindkettőjük nyert volna, mivel Holden volt Finch haláláig a befutó az oddsok szerint. De nem panaszkodok, mert Finch több alakítását is nagyon szeretem, megérdemelte a díjat.

Sok helyen írták/mondták Holdenről, hogy alakításaival általában a főszereplőtársai teljesítményét javította fel. De pl. Swansonnal vagy Guiness-szel ellentétben Finchel egészen keményen "felvette a harcot" és nem halványult el mellette. Szerintem Holden ezért és a Sunsetért is jobban megérdemelte volna az Oscart, mint a Stalagért. A Stalag 17 óta pontosan 30 filmet forgatott és egy nyavalyás Oscar-jelölést sem kapott, pedig kapásból tudnék mondani öt filmet, amiért kaphatott volna (Wild Bunch mindenekelőtt). Utolsó érdekesség Holdennel kapcsolatban: az általad berakott film eleji részeges jelenet volt az újságírók és riporterek kedvenc poénja az interjúk során utalva a színész alkoholproblémájára, de Holden kiábrándította őket, hogy teljesen józan volt a jelenet forgatása alatt...nem csoda, hogy amint lehetett Holden elhúzott Hollywoodból vissza Afrikába vagy Hongkongba.

Egy szó mint száz: Ez egy zseniális film és kiváló elemzést írtál róla! :)
JcWh 2020.09.16 12:30:32
@Time Goes By: Én is így vagyok ezzel. Minél többször nézem meg, annál jobban elborzaszt és lesokkol.

Holden és Finch amúgy nagyon jóban lettek a forgatás alatt és Holden nagyon örült Finch Oscarjának, bár a későbbiekben volt olyan elszólása, hogyha Finch nem dobta volna fel a talpát a kiosztó előtt, akkor két Oscarja lenne.

Még egy interjúrészletet belinkelnék, ahol Holden beszél a filmmel kapcsolatos gondolatairól, illetve Kenyáról és Hongkongról is szó esik:

www.youtube.com/watch?v=jciYCuXpP_U
Time Goes By Invisible Stripes 1939 2020.01.14 11:07:37
Az Invisible Stripes egy tipikus háború előtti, Warner Brosnál készült noir stílusú szociografikus krimi dráma ma is aktuális társadalmi mondanivalóval. A film azt vizsgálja és azt mutatja be, hogy mennyi esélye van egy börtönből szabadult embernek arra, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. A…..
JcWh 2020.01.16 20:15:41
@Time Goes By: Amúgy tényleg érdekes ez a negyedik hely annak fényében mennyi film volt már Bogart háta mögött, bár végigpörgetve a 39 előtti filmográfiáját azért az érzékelhető, hogy még nem volt betonbiztos A-listás "leading man". Sőt pont a 30-as évek vége egy kisebb mélypont volt a karrierjében. A legtöbb filmben másod- vagy harmadrangú szerepet játszott (James Cagney , Edward G. Robinson vagy éppen Bette Davis mögött).
A másik oldalon pedig Holden nagyon fel volt kapva a Golden Boy sikere után. Harry Cohn, a Columbia elnöke már a castingnál óriási hírverést csapott és a film bemutatása után is sokat költött a film promotálására, így többek között elküldte Bill-t egy filmet népszerűsítő országjáró körútra is.
Szerintem Holden ezzel a hirtelen jött népszerűséggel tudott "befarolni" Bogart elé.
JcWh 2020.01.16 20:54:30
@Time Goes By: Szerintem nem utaltam semmivel arra, hogy a tehetsége miatt lett volna a negyedik. A színészek sorrendjének kialakítása alapvetően a színészek aktuális értéke (Box-office, díjak) szerint ment (erre próbáltam rávilágítani). De persze ahogy te is említed nagyon sok egyéb körülmény is befolyásolta ezt. Pl. A Country Girl-ben maga William Holden kérte, hogy egy hellyel legyen hátrébb a sorban, előrébb engedve Grace Kelly-t.
Azt hogy ki volt a jobb, meg felesleges firtatni. Rám Holden nagyobb hatással szokott lenni, de emiatt nem gondolom őt egyértelműen jobb színésznek Bogartnál. Alapvetően én is kedvelem Bogartot, félre ne érts. :)
Time Goes By Golden Boy 1939 2020.05.27 16:28:14
William Holden, azaz a "Golden Boy" látható első főszerepében, ami egyben el is indította négy évtizedes karrierjét. Pályafutása csúcsára, amikor az egyik legnépszerűbb és legtöbb bevételt termelő hollywoodi színész lett, az 50-es években ért fel olyan filmek segítségével, mint az Alkony sugárút…..
JcWh 2020.05.29 20:19:32
@Time Goes By: Igen, az elcsúszásnál nyilvánvaló a dolog. :) Ekkorra már egyre sűrűbben voltak rosszabb időszakai. Csoda, hogy 81-ig kibírta...többször szinte félholtra itta magát és csak a gyors rehab segített újra talpra állni. De ahhoz nagyon sok alkohol kellett ám, több filmet és a benne lévő akciójeleneteket (pl. a Devil's Brigade-ben vagy a When Time Ran Out-ban) tök részegen is simán tudta hozni. :)
JcWh 2020.06.05 14:46:53
@Time Goes By: Nekem sajnos egyik sem tartozik a kedvenc Holden filmjeim közé, talán a Fedorát jobban bírom. De persze mindkettő valamilyen okból kifolyólag jelentős a filmográfiájában, de én több kisebb filmjét is előrébb sorolom, amik közül párat már itt-ott megemlítettem Neked.
Az Ómenről jutott eszembe, ami Holden egyedüli horror filmje, hogy van neki egy fantasy filmje is (Remarkable Andrew, 1942), ami megint egy meglepő műfajú film Holden életművében. :)
Illetve a kisebb filmjei közül még nem emeltem eddig ki a The Lion-t Trevor Howarddal és Capucinenal, amit Holden kérésére a kenyai birtokán vettek fel és a címszerepben játszó oroszlán színészt híressé tette. :)
JcWh 2020.06.05 20:45:18
@Time Goes By: Mielőtt megint elfelejtem, akartam írni a háborús filmekről szóló írásod alá, hogy Holdennek van még a Submarine Command című tengeralattjárós mozija, ami nem csak azért különleges mert a II. világháború és a koreai háború adja a sztori keretét, hanem azért is, mert az egyik első posszttraumás stressz szindrómával (PTSD) foglalkozó film volt. Nem tudom hány másik példa van a háborúk és a háborús alműfajok efféle keverékére, de ez is megér egy megtekintést. :)
Manapság sem számít ritka eseménynek, ha a színészek forgatás alatt beleszeretnek filmbeli partnerükbe, néha összekeverve a valóságos személyt az általa játszott karakterrel, néha azonban valódi szerelem és akár házasság is kibontakozhat egy-egy ilyen kapcsolatból. Audrey Hepburn és William Holden a…..
JcWh 2019.12.19 08:47:38
Mindig nagy örömmel olvasom az irományaidat, de most különösen boldog vagyok, mivel óriási William Holden rajongó vagyok. Több filmes fórumon fent vagyok ezzel a nickkel és már rengeteg infót osztottam meg Holdenről, amiket főként a Bob Thomas által írt életrajzi könyvében olvastam (Golden Boy: The Untold Story of William Holden). Már évek óta készítek feliratokat is Bill Holdenes filmekhez és most már csak egy-két film maradt hátra a filmográfiájából.

Még pár érdekes infóval szeretném kiegészíteni ezt a remek cikket:
- William Holdennek rengeteg szeretője volt karrierje során és általában akikhez igazán közel került, azokat még a feleségének is bemutatta. Audrey még vacsorázni is elment a Holden házba, de megfordult ott még Grace Kelly is nem is olyan sokára. (Amúgy Holden felesége tudott minden szeretőről, de mégsem hagyta el Billt és 30 évig házasok voltak.)
- William Holden Audrey Hepburn hatására lett az állatvédelem egyik élharcosa, ugyanis egyik vadászata közben lelőtt egy antilopot és amikor meglátta az állatot, úgy érezte, mintha Audrey Hepburnt lőtte volna le. Holden Kenyában vett egy óriási birtokot és egy rezervátumot alapított, amit ma is működtet utolsó élettársa, Stefanie Powers (William Holden Wildlife Foundation néven).
- Az 1955-ös A szerelem nagyon ragyogó dolog című filmre William Holden mindenképpen Audrey-t szerette volna a partnernőjének (hogy a románcukat folytatni tudják), de Audrey nem akart félig ázsiai karaktert eljátszani.
- Amellett, hogy mindketten 63 éves korukban hunytak el, még az is érdekes egybeesés, hogy egy évben nyerték Oscar-díjukat, ráadásul közvetlenül egymás után. (Holden hivatalos Oscar videójának első másodperceiben még Audrey van a képernyőn.)
- Holdennek amúgy még nagyon sok híres szeretője volt később, pl. Jackie Kennedy is, de minden nő közül Audrey-ba volt csak igazán szerelmes (erről Ryan O'Nealnek mesélt az 1971-es Vad vándorok forgatásán).

Egyébként szívesen olvasnék még tőled William Holden filmekről írt elemzéseket. A Golden Boy (1939), a Born Yesterday (1950), a Vezetői lakosztály (1954) vagy a Hálózat (1976) például mind remek választás lenne, de van egy-két elég jó noir is a filmográfiájában (pl.: Invisible Stripes (1939) Humphrey Bogarttal (!), Dark Past (1948), Union Station (1950), The Turning Point (1952)).
Bocsi a hosszú kommentért, de annyira megörültem az írásodnak! :)
JcWh 2019.12.20 09:34:04
@Time Goes By: Szuper! Izgatottan várom őket! :)