Regisztráció Blogot indítok
Adatok
faktóthum

29 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki továbbra is kíváncsi rám, az innentől itt megtalál:elsoleutes.hu  ..
Nem, nem fogunk ráállni erre a vonalra, de ez most tényleg egy nagyon furcsa címlap a Népszabadságnál: az alábbi (World Press díjas) kép került a szombati címlapanyag "Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben jelenti be válságkezelő csomagját" alcíme alá:..
 A Magyar Hírlap melletti, múlt pénteki tüntetésen két cigány vezető is felszólalt, védelmébe véve Bayer Zsoltot és lapját. Egyikük Raduly József, a Száztagú Cigányzenekar volt vezetője volt, a másik pedig Farkas Félix, a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat…..
A magyar médiaiskolákban oly nagy becsben tartott és oktatott „műfajelmélet” sokszor mítizál és szükségtelenül túlbonyolít, amikor egy-egy újságírói műfajt tárgyal, és nem hogy világos eligazítást nyújtana gyakorlati kérdésekben, de még homályosabbá teszi az…..
Azt hiszem, kezdem érteni a pénzügyi válság lényegét: zseniális cikkre bukkantam a Wall Street Journal portálján. A sztori január 3-án jelent meg a lapban, és ékes példája annak, miként lehet az igen összetett gazdasági folyamatokat közérthetően az olvasóközönség elé…..
Az elmúlt napokban ismét egy méretes ökörség söpört végig a médián, és még nemzeti hírügynökségünk is ellenőrzés nélkül vette át azt az álhírt, miszerint emberi zsiradékból készült kekszet készít egy hollandiai cég, és ezt exportálná a harmadik világba, ahol az…..
Jókor, jó helyen: a fenti kép a tegnapi Bartók Béla úti Unicredit-bankrabláson készült, az Indexen már kora délután láttuk visszaköszönni, és meglepődnék, ha nem csinált volna a mai napilapokban is némi karriert. Füzesi Ferencé a kredit, ha a képről nem látszana, és MTI,…..
A január 24-i, szombati Magyar Nemzet címlapján olvasható a következő:Lapunkat megint nem hívták megA Magyar Nemzet olvasóinak nincs joguk ahhoz, hogy tájékozódhassanak lapjukból a ma este megnyíló New York-i és washingtoni magyar évad rendezvényeiről, sem Hiller István…..
Az Evernote nagy varázsló: bármit beledobálhatsz bűvészkalapjába, amelyből mindig azt a feljegyzést húzhatod elő, amire éppen szükséged van. A Google Notebook ehhez képest tényleg múlt századi. Gyanítom, akadnak páran, akik a Google pár nappal ezelőtti bejelentését…..
Ha tautológia után kutatunk, érdemes kinyitni az újságot. A sajtó – hanyagságból,  sietségből, figyelmetlenségből – megbízhatóan szállítja azokat a szókapcsolatokat, amelyek szavai egymást teljesen feleslegesen, nem egy esetben értelemzavaró módon ismétlik meg.…..
VENDÉGPOSZT Vorák Anita, az eMaSa munkatársának írása. Szerdán délről északra szép sorban lefagyott az egész ország, kamionok és autók csúsztak egymásba és az árokba országszerte, ami ugyan nagyon szomorú, de képileg mégiscsak hálásabb téma, mint a több hete tartó hideg,…..
Idén is volt újságíróárverés a szerkesztőségekhez beérkezett ajándékokból, ezúttal a Figyelő, a Kreatív, az [origo] meg a Pesti Est részvételével (tavaly már leírtuk, ez miért nagyszerű, és mik a fontos kortörténeti tanulságai annak, próbálnak-e újságírókat megvenni…..
E hét szerdán mind a négy országos napilap címloldalán egy-egy nyomásmérő órát csodálhatott meg az olvasóközönség. Megszokhattuk már, hogyha leáll az orosz gázszállítás, a szerkesztőségek sietve fotóriportereket küldenek a legközelebbi gázelosztó telepre, ahol…..
A következő politikai hirdetés jelent meg mai lapokban: Megígértük, eltemettük A Magyar Demokrata Fórum örömmel tudatja Magyarország minden lakosával, hogy kitartó konzervatív politikájának eredményeként a haláladó távozott az erkölcstelen és igazságtalan terhek sorából.…..
faktóthum 2008.12.06 16:45:18
1. bizonyos vagyonon túl semmi esetre sem beszélhetünk bér jövedelemről szerintem. nyilván, fontos meghatározni, mely vagyontérték fölött érdemes kivetni ezt az adót. (ezért is nem haláladó ez, hanem vagyonadó).
2. semmi különöset nem látok abban, ha a nagy vagyonokat a transzfernél megadóztatják, amikor olyanok kezébe kerül, akik gyarapításáért addig nem tettek (még egyszer hangsúlyozom, természetesen különbséget kell tenni nagy és kcsi vagyonok között) . ha ebből a jótékonysági és alapítványi célokra az összeg leírható és a vagyon tulajodnosa még életében maga döntheti el, hová menjen vagyonának ez a része, és az állam ebbe nem szól bele, akkor ez igenis előre mutató.
Mégpedig azért, mert nem az a cél, hogy pénzarisztrokráciát hozzunk létre, hanem az, hogy lehetőleg érdem szerint, vagy legalább egy kicsit aszerint részesülhessünk a javakból. Igen jól látja ezt Warren Buffet (talán őt nem fogjátok lekommunistázni, mert úgy látom, ez itt népszerű az érvkészletben), aki a következőket mondja ezzel kapcs.:
“We have come closer to a true meritocracy than anywhere else around the world,” he said. “You have mobility so people with talents can be put to the best use. Without the estate tax, you in effect will have an aristocracy of wealth, which means you pass down the ability to command the resources of the nation based on heredity rather than merit.” [NYT, 2/14/01]

3. hogy miért konzi, amit mondok? Buffet megint csak érzékletesen elmagyarázza, miért a "jóléti állam" hívei azok, akik a "haláladó" eltörlését szorgalmazzák:
“I love it when I’m around the country club, and I hear people talking about the debilitating effects of a welfare society,” he said. “At the same time, they leave their kids a lifetime and beyond of food stamps. Instead of having a welfare officer, they have a trust officer. And instead of food stamps, they have stocks and bonds.”

nos, ennyit erről a "faszságról", ja, Buffet vagyonának 85 százalékát fogja jótékonyságra fordítani. nyilván, az örököseinek is marad elég...

Mire utal az első leütés? Elsősorban arra, hogy az írásnál sokszor az első betű, az első mondat, az első bekezdés a legnehezebb: minden szerző tudja, hogy a történetet elkezdeni sokszor a leggyötrelmesebb feladat az egész vállalkozásban. Gabriel Garcia Marquez, a Száz év magány…..
faktóthum 2008.07.23 16:45:51
faktóthum 2008.11.13 00:48:19
Végre van egy kis mozgás a búvalbélelt magyar print állóvízben: hétfő délelőtt vált nyilvánossá, hogy az öt éve a Figyelőt irányító Martin József Péter főszerkeszti majd a jövőre startoló Vasárnapi Népszabadságot, azaz megegyeztek a már több hónapja hírbe hozott…..
Mandiner blog Ne nyomozzá'! 2008.11.10 19:11:00
 Egy kedves ismerős szólt, hogy rabosítják holnap reggel az RTL Klub oknyomozó riporterét. Íme a közleményük:  A Magyar RTL Televízió Zrt. a demokrácia és a sajtószabadság szempontjából aggályosnak tartja, hogy munkatársát, Polgár Gézát, a Fókusz riporterét egy…..
Az a nagy büdös igazság, hogy amekkora a világ állatkertje, és amilyen alacsony az a bizonyos kerítés körülötte, tulajdonképpen csak idő kérdése volt, mikor pattan el valami egy háborodott agyban, és tartja majd valaki követendő példának a Dexter című Showtime-sorozat (itthon…..
Honnan eredeztethető a mai celeb-kultusz? Egy brit tanulmány szerint a nekrológból. Mindennek tükrében elgondolkodtató, hogy miért hanyagolják a magyar "minőségi" lapok a társasági rovatok legnépszerűbbikét, a halálozási oldalt.   Gondolatébresztő kis beszámoló…..