Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wnw

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jó félrevezetés alapja, hogy féligazságokkal operáljunk. A hazug ember és a sánta kutya esete ismert, a féligazságokkal manipulálókra viszont nem érvényes a közmondás, amit ők mondanak/írnak, az valamennyire hihető, elsősorban azért, mert részben igazat is állítanak. Azt azonban nem mindig könnyű…..
wnw 2019.12.14 14:12:50
@silverrant: Látom, annyi "halolaj szakértő" van már kis országunkban..., főleg olyanok akik halolaj gyártást még messziről sem láttak. A gyógyszerként törzskönyvezett halolajok többsége etil-észter, tíz éve is és most is, úgy látszik akkor valaki folyamatosan kiszedi a kukából ezeket a hatástalan vackokat, ugye? :-) "Hosszú távon nincs szignifikáns különbség a különböző formátumú halolajak között". Mondja ezt egy olyan komoly szakember, aki pont leszarja, hogy ki mivel kísérletezik, vagy ki mit szed. Akinek kevés pénze van az fogyasszon természetes TG olajat, akinek nem számít az ár vagy nem akar szar ízű halolajakat kanálszámra enni vagy akár napi 10 kapszulát bevenni az válasszon EE koncentrátumot, akinek meg nem számít a felár az rTG-t. Ennyi, nem kéne ezt misztifikálni az üzleti érdekeid szerint.
wnw 2019.12.17 23:59:04
Kedves Bence!

Először is engedd meg, hogy elmondjam, hogy nem tévesztelek össze senkivel, viszonylag jól ismerem a munkádat. Ügyes srácnak tartalak, minden tiszteletem azért, hogy a semmiből egy ilyen üzletet felépítettél. Ehhez csak gratulálni tudok!

Én kizárólag azért harcolok, hogy ne vezessék félre vagy egyszerűen ne nézzék hülyének a kereskedők az embereket (lásd hungarocell trükk).

Mivel nem tudom eldönteni, azok alapján amit hallok, látok, hogy szándékosan teszik-e, vagy csak lelkesedésből, vagy esetleg félinformációik vannak, hiszen senki sem ért mindenhez, ezért nyilvánvalóan szkeptikusan állok a dolgokhoz, de remélem majd most eloszlatod a kételyeimet és barátként fejezzük be a beszélgetést. Remélem így lesz és akkor természetesen bocsánatot is fogok kérni. De ne szaladjunk így előre, mert szerintem előbb a fogyasztóktól kell majd bocsánatot kérni.

Először is szeretnék kiemelni egy mondatot a cikkből. A válaszom nyilván nem csak neked szól, hanem főként a laikus olvasóknak is, ezért elnézést kérek a túlrészletezésért, főleg ami a cikkből egyébként is kiderül.

I. "A halolaj készítményeken jelenleg nem kötelező feltüntetni, hogy természetes triglicerid formában vagy *mesterségesen átalakított (és olcsóbb) etil-észter* formában tartalmaz-e az omega-3 zsírsavakat."

Az átlagember számára mik itt a kulcsszavak? TERMÉSZETES vs. MESTERSÉGES és OLCSÓ. Ez az amit megjegyeznek, tehát akkor az utóbbi biztos szart sem ér! (kb. szó ezt mondják egyébként a hallgatóid, személyes tapasztalatom, ezt hallották, fordították le Bence szavaiból)

Pedig ez a kijelentés egy féligazságon alapul, egyszerű megtévesztés. A valóság ugyanis az, hogy az olcsónak nevezett etil-észter koncentrátumok előállítása nyilvánvalóan drágább folyamat, mint annak alapanyaga, a természetes halolaj gyártása. Ez logikus. Vagy mégsem?

Vagy valami más "természetes trigliceridről" beszélünk? Igen, itt van a furfangos csavar a történetben:

Ha netán az eredeti cikk írója (vagy talán szponzora, illetve Te is például a weboldaladon vagy az előadásaidban, hiszen ez a mondat eredetileg tőled származik), az úgynevezett rTG koncentrátumokat, tehát a kémiailag átalakított triglicerideket nevezi egyszerűen TERMÉSZETES-nek, az elég furcsa, amennyiben tudja, hogy MINDEN halolaj koncentrátum úgy készül, hogy az ún. természetes (triglicerid, TG) halolajat először etil-észterré alakítják (kivétel nélkül mindegyiket, nyilván a Gal Omega-3 Eco alapanyagát is), majd a gyártó igény szerint dönt, hogy maradjon az EE forma vagy rTG olajat akar e gyártani és egy további költséggel járó vegyi eljárással az etil-észtereket újra átalakítják glicerin-észterré, vagyis trigliceridekké enzimek segítségével, mint ahogy az a fenti cikkben le is van írva.

Ez a típusú triglicerid (rTG) tehát ugyanúgy *mesterségesen átalakított*, mint ahogyan az etil-észtert nevezitek, és nyilvánvalóan drágább is, mint az etil-észter, hiszen a folyamat végén van, de ettől az etil-észter még NEM olcsó.

Tehát TG --> EE --> rTG a konverziós folyamat, a valamivel hatékonyabb készítmény és a hosszabb eltarthatóság érdekében (amely igazából csak az üveges kiszerelésű koncentrátumoknál jelent előnyt, mert egy kiváló minőségű halolaj, legyen az bármilyen formában, sokkal tovább fogyasztható marad a kapszulában). Ez a konverziós folyamat végül az árban is tükröződik. Mint ahogyan azt korábban írtam, a természetes halolaj a legolcsóbb (persze "kiváló" marketinggel akár drágán is adható a hiszékeny és tájékozatlan fogyasztóknak, lásd Zinzino, mint a fenti videó sztárja), az etil-észter valamivel drágább, az rTG pedig a legdrágább.

Viszont mivel Te sem tünteted fel, hogy TG-ről vagy rTG-ről beszélsz, ügyesen keverve a fogalmakat, ez megtévesztő, így az emberek úgy értik, hogy a természetes halolajnál olcsóbb az etil-észter, pedig ez nem igaz. Akkor írjuk le korrekten, hogy TG < EE < rTG.
wnw 2019.12.17 23:59:41
És végül nézzük a TERMÉSZETES kulcsszót:

A végtermék tehát, az rTG vagy érthetőbben a "mesterségesen átalakított" triglicerid, hogy is mondjam, egyébként is nehezen nevezhető természetesnek, legfeljebb hasonló ahhoz, viszont így jobban hangzik, egyszerű MARKETING szöveg! A természetben ugyanis ritka, hogy a glicerinvázhoz 1-nél több omega-3 zsírsav kapcsolódjon, ezért van csak kb. 30% omega-3 tartalma egy természetes halolajnak, a másik két kötésen egyéb zsírsavak vannak. Ez tehát a természetes forma. Ezzel szemben a legkorszerűbb technológiákkal előállított rTG akár 99%-os omega-3 koncentrációjú is lehet, ha mind a három kötésen szinte kizárólag omega-3 zsírsavra cserélik az ottlévőket. Hiszen ez a célja az átalakításnak.

Röviden a TG nem egyenlő az rTG-vel. Ne nevezzük már természetesnek, vagy olyannak, ahogy a természetben is előfordul, azt, ami egy vegyi folyamat végeredményeként jön létre és legfeljebb hasonló az eredeti formához. A teljes igazság tehát az, hogy a koncentrátumok, legyen az EE vagy rTG NEM természetesek, természetesnek csak az alapanyagul szolgáló egyszerű halolaj nevezhető.

De mindez egyáltalán nem befolyásolja a biztonságosságukat, ugyanolyan jók, illetve akár több szempontbólból is jobbak lehetnek, mint a természetes halolaj, főleg ha valakinek nagyobb dózisú bevitelre van szüksége.

A termékeidnél példaként maradva tehát ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor a Gal halolaj és lazacolaj természetes halolaj (TG), a Gal Omega-3 Eco pedig "kémiailag mesterségesen átalakított triglicerid koncentrátum" (rTG).

A fentieket minden halolaj iparban jártas ember nagyon jól tudja, csak legfeljebb másképp kommunikálja. Egy felelős gyártó nem használ félrevezető állításokat, tartva magát az iparági etikai szabályokhoz, amelynek az is része, hogy nem különböztetjük meg a halolajokat a típusuk alapján, legfeljebb a hatóanyag tartalom és esetleg a tisztaság tekintetében.

Ilyen és ehhez hasonló marketing szövegeket és videókat csak olyan gyártók használnak, illetve azok szokták így félrevezetni a fogyasztókat, akik rTG halolajat forgalmaznak, vagy akik más előnyt nem tudnak felmutatni a termékükről. Erre épít ugyebár a hungaroceles kísérlet is.

Sajnos mivel az fogyasztók többsége nem érti a különbséget halolaj (TG) és halolaj koncentrátum (EE,rTG) között, illetve általában halolaj és halolaj között, ezért sokan próbálják ezt kihasználni sokszor egymásnak ellentmondó, hamis információk, akár ilyen videók terjesztésével, tehát tisztességtelen marketing eszközökkel. Esélyt sem adva arra a fogyasztóknak, hogy korrekt tájékoztatás alapján hozhasson végre megfelelő döntést egy halolaj étrend-kiegészítő vagy netán gyógyszer vásárlásakor.

A gyógyszerként forgalomban lévő halolajok, illetve a gyógyászati célra is ajánlott nagy tisztaságú étrend-kiegészítők többsége EE koncentrátum, világszerte és nálunk is, és továbbra is így van, a természetes halolaj (TG) pedig ilyen felhasználásra nem ajánlott.

Mindezek ismerete tényleg segíthetne a fogyasztónak kiválasztania a reális árú, számára leggazdaságosabb és legkisebb kockázattal járó kiszerelést, mert pl. ami drágának tűnik elsőre, az nem feltétlenül drága, ha azt vesszük figyelembe, hogy nagyobb dózisú bevitel esetén a koncentrátumok több szempontból előnyösebbek, gazdaságosabbak, nagyobb tisztaságúak és kevesebb egyéb zsír bevitelével járnak, így végeredményben jobb lehet az egészségre gyakorolt hatásuk is. Ami olcsó, az pedig a végül drága lehet, főleg ha egy túlárazott egyszerű természetes halolajjal (pl. Zinzino) szeretnénk megoldani az akár napi 3-5 gramm EPA/DHA bevitelét, ami gyakorlatilag egy maroknyi kapszulát is jelenthet, vagy néhány nap alatt elfogy a kanalas kiszerelés.

Aki csak a minimálisan ajánlott napi bevitelt szeretné fedezni, annak persze teljesen megfelelhet egy jó minőségű, reális árú TG halolaj, viszont egészségügyi problémák esetén, kisgyermekeknek, vagy például terhes anyukának kizárólag EE vagy rTG koncentrátum ajánlott.

Szóval válasszon mindenki az egészségügyi céljainak eléréséhez szükséges típusú halolajat, ennyire egyszerű az egész, felesleges az embereket félrevezetni.

Ha tehát hiteles akarsz lenni, akkor én azt szeretném javasolni, hogy légy szíves sem a marketing anyagaidban, sem az előadásaidban ne használj olyan fogalmakat, hogy természetes formában van, illetve ne emlegesd hogy "jóval olcsóbb etil-észterek" stb., mert ez totálisan félrevezeti a laikus embereket. Egyszerűen felejtsd el ezeket a kifejezéseket és akkor teljesen korrekt lesz a leírásod.

(még szeretném folytatni, lenne egy pár kérdésem is, csak nincs több időm, ha gondolod reagálj)