Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gordiusz

0 bejegyzést írt és 117 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatója első ránézésre rengeteg mindenről szólt, ám lényegében semmi újdonságot nem tartalmazott. Sokan új elemként értelmezik, hogy a miniszterelnök elismerte pártja vereségét az októberi önkormányzati választáson, ám ez körülbelül olyan gesztus volt, mint amikor az…..
Hülye vagy te Miki, láttad mondjuk a Závecz friss mérését? Elsőre tök jogos, ha valakinek a cím láttán momentán ez ugrik be és ha szigorúan a hagyományos pártpreferenciákat nézzük, lehet arra a téves következtetésre jutni, hogy lószar se változott itt. De pont mindegy, hogy a Fidesz 32, a DK 9, a…..
Régóta tudjuk, hogy Orbán Viktor környezetében csak néhányan engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy olykor beszóljanak a rendszernek. Ilyen az egykor szebb napokat megélt showman, Fábry Sándor, aki most is kicsit odapiszkált a Fidesznek. Egy nyilatkozatában a napokban épp azt magyarázta, hogy az…..
Bár a Borkai-ügy nem ejtett végzetes sebet a Nemzeti Együttműködés Rendszerén, arra mindenképpen jó volt, hogy rávilágítson az Orbán-rendszer leggyengébb pontjaira. Egyértelművé vált például, hogy az egyszemélyi vezetés komoly hátrány olyan helyzetekben, amikor gyors, ugyanakkor megfontolt döntést…..
Hétfőn éjfélkor fejeződött be a Lemilblog legújabb szavazós és vitatkozós tippjátéka, melynek során azt kértük tőletek, hogy egy 15-ös – vállaltan szubjektív és kicsit provokatív - listából egyrészt válasszátok ki azt a négy hadsereget, amely szerintetek megérdemli a „legkiválóbb” jelzőt, másrészt…..
Gordiusz 2019.09.05 17:07:23
@Pierr Kardán: hogy az USA vesztett-e, az szemlélet kérdése. Vietnam a szó klasszikus értelmében véve nem nyert, az USA pedig nem veszített, hanem sokkal inkább feladta.
Egyfelől hatalmas volt a politikai nyomás, másfelől tehetetlen volt a Vietkong harcmodor ellen (az agent orange is ennek a tehetetlenségnek az egyik szimbóluma), harmadrészt a szovjetek is készséggel besegítettek ahol csak tudtak (a jó úttörő, ugye).

Ha veszteségoldalról nézzük, az USA alig 60.000 halottjával szemben jó 1.000.000 milliós veszteség állt (jó tudom, ott volt Dél-Vietnam is, de még azzal együtt is majdnem háromszoros a különbség). Nem tudom, van-e még olyan hadtörténelemben, ahol ilyen különbség esetén a (sokkal) nagyobb veszteséget elkönyvelőt tekintjük a nyertes félnek.
Viszont amíg az USA közvéleménye egy halottat is sokallt, Giáp mesteréknél a 1:10 arányú veszteség sem okozott kétségbeesést.
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
Gordiusz 2019.09.02 11:53:01
@wasserkopf: "A század harmadik harmada óta a modern hadseregek helye, szerepe, feladata az ön/honvédelmet kivéve egyáltalán nem tisztázott."

Szerintem ez egy elég izgalmas felvetés, talán egy külön vitaposztot is megérdemelne.

Az valóban igaz, hogy a történelemből ismert szimmetrikus hadviselés (ld. még: kardkikard) kiveszett vagy csak lokálisan fordul elő, egész egyszerűen azért, mert a modern hadseregek túl nagy pusztító potenciállal rendelkeznek, épp ezért a legfontosabb feladatuk az elrettentés (ha úgy tetszik, tágabb értelemben nevezhetjük ezt akár önvédelemnek is).

Meglehetősen költséges mutatvány, ráadásul igencsak fogolydilemmaszerű helyzet, ami folyamatos fegyverkezési spirálban tartja a feleket, de egyelőre a MAD biztosítja az egyensúlyi helyzetet. (az már egy külön téma, hogy alakul ez a bizonyos egyensúly, ha Kína hadserege felnő az USA szintjére).
Gordiusz 2019.09.02 12:19:07
@tiboru: bocsi, valóban lemaradt a negyedik:

TIPP: 1. USA 2. Római légió 3. Wehrmacht 4. Grande Armée
Gordiusz 2019.09.02 22:54:31
@kolompar lole 1116: Tényleg passzol ide :)
Egyre több jel mutat arra, hogy az őszi önkormányzati választások után új fokozatba kapcsol a Fidesz 2010-ben indított fülkeforradalma. Orbán Viktor felül akarja írni a gránitszilárdságú alaptörvényt, végképp le akar számolni a kulturális és tudományos élet még ellenálló csoportjaival, valamint meg…..
Gordiusz 2019.07.08 17:12:07
@Quercus Maximus: Aszem a 60.000 Ft egyik leendő kedvezményezettjéhez van szerencsénk.
Annak, aki szereti a vélemények és értelmezések szabadságát, sokféleségét, minden sajtótermék eltűnése rossz érzés. Mindig csodálkozom azokon, akik képesek kárörvendeni akkor, amikor valami megszűnik - legyen az akármilyen politikai oldalhoz tartozó -, ami korábban létezett, ahol emberek írtak,…..
Gordiusz 2018.08.05 23:51:12
Orbánnak kivételes politikai tehetségét nem vitatom, más kérdés, hogy ebből az ország nem sokat profitál, mert Orbánt a saját magán és a hatalmán kívül semmi, de tényleg semmi nem érdekli (ok még a foci, de láthatjuk azzal is mit művel)! A legnagyobb bűvészmutatványai egyike, hogy ezzel együtt emberek tömegeivel el tudja elhitetni ennek ellenkezőjét. Miközben Orbán machinációból az ország legfeljebb azon ritka esetekben profitálhat - úgy-ahogy - ha az véletlenül Orbán érdekeivel is egybe esik, de legtöbbször erről szó sincs. Sokan és szédült pillanataiban talán még Orbán maga is elhiszi magáról, hogy az ország felemelőjéről van szó, miközben valóságban az újkori magyar történelem egyik legkártékonyabb alakjáról beszélünk, aki ha valami csoda folytán holnap eltűnne, a rombolása még utána is évekig, évtizedig itt kísértene velünk. A gátlástalan hatalomvágya, erkölcsi és morális gátjainak teljes hiánya, önzése, valamint mentális állapota és személyiségtorzulásai együtt hozták létre azt a toxikus politikai valóságot, ami az ország egészét foglyul ejtette. Bár folyton ennek ellenkezőjéről hadovál, de féktelen uralma az ország jövője szempontjából kizárólag leszakadáshoz és kudarcokhoz vezet. Török Gábor azt mondja, hogy kevés dolog érdekli jobban, mint Orbán folytonos harcainak megértése. Ezúton is jelzem, ha ezt csupán a politika és a racionalitás oldaláról kívánja megérteni, garantáltan nem fog sikerrel járni! Csupán száraz tényként, leíró jelleggel mondom, hogy Orbán motivációi és követhetetlen kanyarjai leginkább a psziché szféráiba vezetnek (ld. életrajzi könyveit és ld. a vonatkozó viselkedési zavarok - nárcizmus, szociopátia).
Bár kézzel-lábbal tiltakozik a magyar kormánypárt az ellen a német sajtóhír ellen, mely szerint az Orbán-kormány ultimátumot kapott az Európai Néppárttól, egyre valószínűbb, hogy ez csak a szokásos fideszes maszatolás. Valószínűleg igaz a Taggespiegel nevű lap állítása, mely szerint két feltételt…..
Egyre több olyan politikai közjáték borzolja a kedélyeket, melyek a miniszterelnök tudatos provokációjának tekinthetők. Legutoljára azzal üzent barátainak és ellenségeinek, hogy bő egy hónappal a választások után visszalátogatott abba az óvodába, ahol a kampányban a gyerekeket biodíszletnek…..
Sehonnan. Legtöbbször nem is jössz rá. Soha. Esetleg csak később. Szeretnélek megnyugtatni, hogy nem te vagy az egyetlen, aki nem ismerte fel, hogy egy pszichopata játékszerévé vált. Még Robert D. Hare is - aki több éven keresztül tanulmányozta a pszichopaták különleges világát, s tapasztalatait…..
Orvosok találtak magyarázatot arra a fizikai képtelenségnek tűnő táncmozdulatra, amellyel Michael Jackson kápráztatta el a közönséget a Smooth Criminal című számának videoklipjében...
Reklámok. Ha az ember nem hirdetésszervező vagy marketinges, akkor ez a szó leginkább negatív érzéseket ébreszt benne. A reklám az, amin túl kell esni, amit végig kell várni, át kell lapozni, tovább kell kattintani. A reklám elcsúfítja a várost, felhígítja a tévé- és rádióműsort, kitakarja a fél…..
Az Európai Néppárt vezetői elbeszélgettek egy kicsit Orbán Viktorral, és a magyar miniszterelnök máris erős kereszténydemokrata kormányzást vizionál a jövő Magyarországán. Korábban is meggyőződhettek a Fidesz pártcsaládjának felelős vezetői arról, hogy Orbán rendszerint mást mond, mint amit tesz, de…..
Az utóbbi időben egyre többet gondoltam arra, hogy a régi figurás játékvonalak kivesézésén túl írjak valami hasonlót Lego témában is. Aztán azt gondoltam ki, hogy mi lenne, ha bizonyos "legendás" Lego témákat futnék át a tőlem már megszokott, történelmi jellegű módon. Aztán ha már az ötlet…..
Eltaknyolt rendszerváltás, eltaknyolt EU-csatlakozás. A mai reality show fényében, ami még mindig csak az első felvonásnál, a nemzeti szocialista néplélek megmutatkozásánál tart és vissza van a második, a nemzeti képességek gyengeségének teljes feltárulkozása egy jelentős gazdasági visszaesés és a…..
Idestova öt hónapra vagyunk az öt hónap múlva esedékestől, és a közvélemény kútásói már megint többéves rekordokon mérik a kormányzópártot. Megy is emiatt az össznemzeti közbeszédben a nagy brühühű, meg a nagy muhaha: a dolgok okainak magyarázata széles skálán szóródik, annak is főleg a szélein.…..
Van abban valami vicces, mulatságos és szórakoztató, amikor a a korábbi duumvirátus egyik tagja azzal múlatja az időt, hogy saját plakáthelyein azonosítja a másik duumvirt bizonyos nemi váladékkal...
Egy hete megírt és nagy port kavart posztunkat melyben a túlértékelt filmekről indítottunk vitát - négy konkrét filmet véve górcső alá (Mad Mad 4., La La Land, Rendes fickók, Dunkirk) - még aznap nagy elánnal kommentálta egy bizonyos Kovács Gellért mégpedig Facebook oldalán. Sajnos szégyen-nem…..
Gordiusz 2017.08.02 13:44:56
@Túlélő ...: szerintem ezt legfeljebb ti akarjátok ebből kiérteni, mert ez így azért elég erőltetett.
A Fury érkezése kapcsán úgy gondolom, hogy aktuális kitárgyalni a címben említett témát. Brad Pitt a mai amerikai filmipar egyik meglehetősen érdekes szereplője, máris elmondom miért. Bevallom, hogy sokáig én magam sem kedveltem őt és hosszú ideig próbáltam elkerülni a…..
Itt, a Mai Manó Ház Blogon is posztoltuk már a szurikátát fürdető gyerekek népszerű fotóját, mely mindig mosolyt csalt az arcunkra. A vintag.es oldalán talált képhez fűzött információ szerint a fotó az ötvenes években készült, valahol a Dél-afrikai Köztársaságban. Fotó: Ismeretlen: Gyerekek…..
Putyin legjobb magyar tanítványa, Orbán Viktor immár valóban Simicska Lajos teljes és totális megsemmisítésére adott parancsot. Ahogy azt Oroszországban is láttuk sokszor: az állami erőszakszervezetek teljes súlyukkal nehezednek az egykori legjobb barátra. De mi lehet a válasz?..
Tudom, hogy hiba, de nem bocsátok meg könnyen. És Colin nagyon felidegesített a Nagy Sándorban, amelyet egy hozzám hasonló történelemmániásnak kín volt végignézni, annyira haloványra sikeredett. Nagyon fájó volt a csalódás, és mivel akkor még ifjú voltam és bohó, a…..
1. A RADIOAKTIVITÁST NEM LEHET LEÁLLÍTANI   Az van, hogy az atomerőmű beindítása után a radioaktivitást egyszerűen nem lehet kikapcsolni. Magát a kontrollált maghasadást még le lehet állítani, de ezután semmi mást nem tudunk tenni, mint várunk, hogy leálljon a radioaktív bomlás. Tehát sugárzik…..