Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1nsanat1

333 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Annak ellenére, hogy az első Fan Edition, röviden FE mobil még a Samsung Note szériát erősítette 2017-ben, közönségkedvenccé a göröngyös, súlyos típushibákkal tarkított, de remek tulajdonságokkal felvértezett és korrektül beárazott S20 FE-vel vált. Ezt követte a kicsit megkésett, az S22-es…..
     Mára már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a Huawei már nem a régi az amerikai szankcióknak köszönhetően, azonban a gyártó minden nehézség ellenére még mindig folytatja a telefonok gyártását, jobb híján Google szolgáltatások, Kirin chipek és 5G nélkül. Míg azonban az előbbi problémára…..
     Az Always On Display(AOD) funkciónak számos magyar neve ismert, mint például Folyamatos Megjelenítés, vagy a kissé esetlen Mindig A Kijelzőn, de Készenléti Kijelzőként is ismert. Egy dolog azonban eddig garantált volt: Az Apple felhasználók, maximum az Apple Watchon találkozhattak a…..
     Az Apple slágerterméke, az iPhone az elmúlt években komoly átalakuláson ment át, aminek egyik leginkább szembetűnő pontja a kamerarendszer volt. Bár a megapixelek maradtak, a parányi főszenzort és a mindössze 2x-es optikai zoomra képes telefotó kamerát leváltotta egy nagyobb és egy…..
    Pár éve még általánosnak számított az a jelenség, hogy az éppen legjobb iPhone-t birtokló felhasználó már régen powerbank-re dugta készülékét, amikor a Samsung vagy Huawei párti társai még vígan megvoltak a készülékeiben megmaradt 20-30%-os töltöttséggel. Ez a szituáció ma már maximum akkor…..
    Amikor Carl Pei otthagyta a mainstreambe egyre jobban beolvadó, az árakat évről-évre drasztikusan emelő OnePlust és bejelentette, hogy Nothing néven új vállalatot alapít, ami bevallottan az Apple fő riválisa szándékozik lenni, sokan megörültek, hogy végre eljön az új OnePlus, ami elfogadható…..
     Bár az NFC-s fizetés mostanra elég elterjedt lett és egyre többen vásárolnak a telefonjuk segítségével, az okosóráknál ez a módszer még nem számít általánosnak, hiszen nem minden gyártó helyez el NFC chipet az óráiba. A Xiaomi szerencsére azon cégek egyike, ami már egy jó ideje megteszi ezt,…..
         Régen véget ért már az a korszak, amikor 200.000 forint környékén már a csúcskészülékek egy jelentős részét be lehetett szerezni a legkorszerűbb lapkakészlettel, felsőkategóriás kamerákkal és prémium összeszereléssel. Ma már ez az ársáv inkább a felső-középkategóriás készülékek otthona,…..
  A Huawei mozgalmas történelme során kifejezetten sok emlékezetes készüléket dobott piacra, elég csak visszaemlékezni a Mate 20 Pro-ra, a telefonra, ami minden téren felülkerekedett a rivális Galaxy Note 9-en, de összességében elmondható, hogy a hazai piacon inkább a mobilfotózás megreformálására…..
  Évről évre egyre jobban kezd kikristályosodni a mobilpiacon egy kevéssé földrajzi, sokkal inkább kulturális, vagy politikai kelet-nyugat ellentét, mely komoly kihatással van az adott csoportba tartozó gyártók mentalitására. Míg a keleti iskola(pl Xiaomi, Vivo, Huawei, de újabban a Samsung is) a…..
     Hiába érte borzasztó sok kritika a középszerűre sikeredett S20 Ultrát, a Samsung az utódjával megmutatta, hogy ha szükséges gond nélkül képesek kimagaslót alkotni. Az S21 Ultra ugyanis a gyártó történelmének egyik, ha nem a legsikerültebb flagshipje lett és bár az Exynosos verziójával akadtak…..
   Az Apple gyakran kapja meg azt a vádat, hogy az iPhoneokba innováció címszó alatt a konkurenciánál akár több éve használt technológiákat rak, a valósághoz azonban hozzátartozik, hogy ennek ellenére a legtöbbet másolt készülékek dobogóján mindig az aktuális iPhoneok állnak. Ezek a klónok két…..
     A Huawei elleni szankciók előtti időben a Honor név egyet jelentett a kimagasló ár-érték aránnyal és a fiatalos, vonzó stílussal. A korlátozások azonban sajnos érezhetően visszavetették a Huawei által másodlagosnak kezelt cég tempóját és szinte egyetlen típust sem adtak ki ezek után. Egy ügyes…..
1nsanat1 2022.01.26 19:02:55
@TanNé: Az S20 FE minden aggasztó hibája javítva lett már és a legtöbb területen messze jobb, mint a két másik említett telefon, így érdemes is megvenni. Egyedül arra kell ügyelni, hogy a benne lévő chip Snapdragon 865 legyen és ne Exynos 990, mert utóbbi jobban melegszik, többet fogyaszt és bár még mindig sokkal erősebb mint az A52s, vagy a Xiaomi 11 Lite 5G NE chipje, de azért elmarad a Snapdragontól.
     Bár az indiai Lava márkanév az európai felhasználóknak nem mond túl sokat, hazájában egy erősen felívelő, ár-érték arány tekintetében a Redmihez és a Realmehez mérhető gyártó a birtokosa. Azonban éppen ez a méricskélés az ami zavarja a Lava-t hiszen a gigantikus országot az utóbbi években elég…..
     A tabletek piacán néhány éve érdekes helyzet uralkodik, ugyanis a kínálatban komoly szakadékok találhatók. 100.000 forint alatt például alig találni életképes, nem csak lakáson belüli böngészésre használható eszközt, míg 150.000 forint környékén már gond nélkül beszerezhető néhány, alig egy…..
1nsanat1 2022.01.03 21:17:37
@Zionnépe: A kijelző kapcsán nem tapasztaltam zavaró dolgokat. Persze messze van mondjuk egy Tab S7+-tól, de nem is lenne fair ahhoz hasonlítani. Az A7 TFT panelt használ, a T20 viszont IPS-t így hiába azonos a két kijelző mérete, minőségben más kategória. A belépő szintű Samsung tabletek sosem voltak túl jó vételek, de a többi gyártó sem erőlteti meg túlzottan magát ebben a szegmensben, ezért is kapott ennyire pozitív értékelést a T20.
   A Phonecast szerkesztősége nem titkoltan kiemelt figyelmet szentel a filléres másolatoknak, melyekről több véleménycikk és teszt is íródott már, de sajnos a piac olyan hatalmas, hogy a legtöbb nevenincs gyártóval lehetetlen érdemben foglalkozni. A kamutelefon gyártás egyik királya viszont…..
       Miután a 2021 legjobb telefonjait felsoroló listát( ide kattintva érhető el) sok jogtalan vagy jogos kritika érte amiatt, hogy túl sok a kínai mobil a listán, a készülékek némelyikét be sem lehet szerezni idehaza, illetve, hogy a Xiaomi, az Oppo, vagy éppen a Realme igazából gagyi kínai…..
1nsanat1 2021.12.28 16:27:38
@nyelv-ész: Szerintünk is gyerekes ez a megkülönböztetés, de muszáj volt reagálni arra a nevetséges vádra, hogy a Phonecast is le van fizetve a kínaiak által, mint állítólag a DxOMark vagy a Mobilaréna :D Úgy döntöttünk, hogy nem kívánunk konfliktust teremteni ebből, ezért a kínai márkák utálóinak is elkészítettünk egy listát. Egyébként a Samsung is rendszeresen bíz meg kisebb kínai vállalatokat az alsóbb kategóriába tartozó mobiljaik megtervezésével, gyártásával, mert mondjuk egy A02 megalkotása nem érné meg a dél-koreai bérek mellett, szóval igazából már szinte minden kínai, de egyesek ebbe még mindig nem törődtek bele.
1nsanat1 2021.12.29 11:50:23
@metalex: Teljesen jogos, de az eredeti listán az Asus telefonokat is kínainak titulálták néhányan, emiatt hiányzik a Zenfone 8 például innen. Ez a felsorolás inkább azoknak szól, akik irtóznak minden márkától amit nem valami nyugaton jól csengő cég adott ki, akik viszont elismerik a kínai telefonok erényeit is, azoknak ott az eredeti lista is.
      Bár a mobilok világában a bőség zavarában már-már megfullad a vásárló, a tabletpiacot fürkészve egészen más tapasztalattal gazdagodhatunk. Itt ugyanis a filléres, maximum böngészésre használható típusok és a 70-90.000 forintos tartalomfogyasztásra optimalizált masinákat magunk mögött hagyva…..
Phonecast 2021 legjobb mobiljai 2021.12.18 14:36:09
       2021 vitathatatlanul fontos év volt a mobiliparban, hiszen ha radikális újítások nem is tűntek fel nagy számban, rengeteg tavaly még kísérletinek tűnő technológia kapta meg kiforrott formáját, elég a hajlítható Samsungok nagy sikerére, a ZTE és a Xiaomi minden eddiginél használhatóbb kijelző…..
1nsanat1 2021.12.21 14:31:54
@Pierr Kardán: A Galaxy A52 5G jó telefon, de abszolút nem kiemelkedő a mezőnyt nézve. Az A52s már annál inkább zseniális, de azért nem hibátlan. A Poco F3 nyers erőben és anyaghasználatban is jobb nála, ráadásul olcsóbb is. Az átlag felhasználónak pedig a felmérések alapján nem OIS és IP védelem kell, hanem olyan processzor ami 3 év múlva is stabilan futtat mindent, napfényben is jól látható a kijelző és gyorsan tölthető, sokáig kitartó aksi, ezekben pedig az F3 jobb. Amúgy a kínai telefonokat ostobaság összemosni, az Oppo és a Vivo stabilan kapja a frissítéseket, de a Realme sem hibázik a legtöbb esetben, egyedül a Redmi és a Poco szenved a gyenge minőségű szoftveres támogatástól, de a Xiaomi 11T kapcsán megígérték, hogy növelni fogják a frissítések számát. Abszolút nem fog egyik BBK gyártó sem kiszorulni ilyen szabályozás miatt, gond nélkül képesek ők is szoftvert írni, jobbat is, mint a Samsung(A szintén BBK által megalkotott Oxygen OS pl minden szavazáson jobb értékelést kap, mint a One UI, vagy a MIUI), szóval majd egyszerűen alkalmazkodnak. A 4 éves frissítés viszont nemes egyszerűséggel ostobaság, flagshipeknél gond nélkül működne, de nincs az az isten, hogy egy Snapdragon 662 gond nélkül elbírjon mondjuk az Android 14-gyel. Ez amúgy nem az év jó telefonjainak listája, hanem egy kategóriákra bontott toplista, szóval teljesen más célja van mint a Mobilarénás cikknek, ahol azt sorolják fel, hogy melyik telefonokat érdemes megvenni. Ezen a listán például van 2 olyan telefon is, amit hazánkban be sem lehet szerezni innentől elég egyértelmű a különbség. De ha megnézed Tech2 Laci szerint sem az A52 lett a kategóriájának a bajnoka, hanem a Realme GT Master és a Poco F3, pedig ha valakinek, akkor neki biztosan van elég tapasztalata ahhoz, hogy ezt kellő objektivitással megállapítsa.
1nsanat1 2021.12.22 23:39:16
@11110000: Senki sem írt olyat, hogy a megapixeltől függ a fotó minősége, viszont igenis hasznos tud lenni, ha nem 8MP-es fotókat lő egy mobil. Az S20 és az S21 is a magas megapixelszámmal oldotta meg a zoom funkciót és mindkét típus elég korrekt eredménnyel dolgozik jó fényviszonyoknál, szóval a magas megapixelszám nem feltétlen parasztvakítás. Vagy ott van példának a Huawei 50MP-es ultratiszta módja, amikor 3 másodpercig készít egy teljes felbontású képet a fő szenzorral, amibe lazán bele is lehet nagyítani mert sokkal több részletet őriz meg, mint a 12,5MP-es felbontásban. Az pedig, hogy a képminőség minden mobilnál fos, egy több éve megcáfolt toposz, mostanra már több elismert fotós készít díjnyertes képeket mobillal, de youtubereknél is megfigyelhető egyre többször, hogy telefonnal készítik a tech videóikat, vagy épp a telefon által készített videót bevágva prezentálják, hogy mennyire használható az adott eszköz egy profi kamerával összevetve.

A gimbal szót itthon is előszeretettel használják, konkrétan a Pázmány filmes képzésén is így szerepel a tananyagban(nyilván a filmes szakmában senki sem ért a kamerákhoz illetve a stabilizátorokhoz) és a Fotó magazinban is így hivatkoznak a stabilizátorok ezen fajtájára, illetve kézi stabilizátorként, de mivel a kézi stabilizátor elnevezés egy mobilba épített verzió esetén értelmezhetetlen, az iránytűtok borzalmasan esetlenül hangzik, a kardáncsuklós stabilizátor elnevezés pedig az iparban használatos fogalom így marad a gimbal megnevezés.
1nsanat1 2021.12.22 23:47:55
@ekat: Ezek semmiképpen sem gagyiphoneok, közük nincs a Cubot, DooGee, Umidigi szinthez. Az Oppo, a Realme és a Vivo gyakorlatilag egy cégcsoport, a BBK Electronics része, ami összes eladás terén bőven világelső és attól, hogy itthon elég furán hangoznak még ezek a nevek, a csoport egy másik tagja, a OnePlus már most is elég elismert szereplő itthon is, pedig bőven nem ők a BBK nagyágyúi. Sajnos túl sok a sztereotípia az itthoni szűk piacon ismeretlen márkákkal kapcsolatban, az S széria hajnalán például a Samsung is durván le volt sajnálva, és bóvlinak volt titulálva az iPhoneokhoz képest, de az Asusról is kikiáltották már az okosok, hogy hulladék ami fél évet bír ki, aztán amikor megjelent a ROG széria, hamar csend lett.
   A Realme GT Master Edition, röviden GT Master hírneve elég vegyes volt a megjelenés előtt. Sokan nem értették, hogy minek a remek GT mellé még egy nyilván rosszabb ár-érték arányú típus, mások pedig azon keseregtek, hogy miért Master, ha gyengébb mint az eredeti. Nos a megjelenés minden kérdést…..
   Hazájában az Oppo neve egyet jelent a magas minőséggel, a prémium felhasználói élménnyel, de ennek ellenére, vagy éppen ezért igazi közönségkedvenc márkának számít, tegyük hozzá teljesen megérdemelten. Ezt a sikert meglovagolva próbál most a feltörekvő márka betörni Európába, azon belül is…..
    A Realme GT vitathatatlanul az amúgy is kifejezetten felhasználóbarát gyártó sikeresebb típusai közé tartozik . A kis túlzással filléres flagshipkiller 2021 egyik legszebb és legjobban átgondolt mobilja lett, így garantált volt, hogy jönni fog a folytatás, a GT 2, pontosabban annak a Pro…..
    A Mi 11 Ultra megjelenésekor, ha lehet még az elődjénél, a Mi 10 Ultránál is nagyobb vihart kavart. a hátlapi kamerakontinens, a szelfizéskor nagyon hasznos kiegészítő kijelzővel bizony a mobilfotózás trónjára emelte a típust. A Xiaomi azonban nem arról híres, hogy a babérjain ülne és ezt a…..
   Bár a Huawei helyzete a mobilpiacon egyre reménytelenebbnek tűnik, a valóság az, hogy a kínai óriás a háttérben eddig példátlan mértékű és gyorsaságú fejlesztést visz véghez és igyekszik teljesen függetlenedni a szankciók miatt sok esetben elérhetetlen amerikai technológiáktól. Mivel azonban a…..
1nsanat1 2021.12.12 14:16:59
@geegee: Sajnos a tesztek nagy részére jelenleg még kölcsönkért telefonokkal kerül sor, így nem minden esetben lenne mód bemutatni a csomagolást, a hibátlan állapotú készüléket(volt már készülék amit üvegfólia és hátlapi karcok borítottak), illetve nem lenne lehetőség azonos fotókra a különböző típusokkal, emiatt született ez a megoldás, de a későbbiekre tervben van képekkel kísért írásos, illetve néha 1-1 videós teszt is. A Huaweinek egyébként lehet még bőven jövője, a P50 Pro vagy a MatePad-ek remek példák arra, hogy a szankciók ellenére még mindig képesek csúcseszközöket gyártani. Ha a szankciók kitartanak akkor egyszerűen átállnak teljesen a Wi-Fi-s tabletek, a fülhallgatók és az okosórák gyártására(jelenleg szinte csak ők gyártanak titán borítású, zafír számlapos, tehát komoly és tartós igénybevételre kitalált okosórákat), ha pedig enyhülnek a korlátozásaik akkor gond nélkül vissza tudnak térni a piacra. Ráadásul már adott egy elég szépen működő önálló ökoszisztéma is, szóval Google és 5G támogatással igazából jobbak is lennének mint valaha. Olcsó és jó telefont amúgy most is kapni, például a Realme 8-at a szolgáltatók fillérekért adják a csomagok mellé és alapvetően nem nagyon lehet belekötni.
     A Samsunggal kapcsolatban két dolog évekig állandó volt. Első a mostanra megszűnt Note széria léte, a másik pedig az, hogy az abszolút csúcskészülékek kaptak egy + jelet a nevük mellé. Ezt a szokást az S20 rúgta fel, ami már Ultra verziót is kapott, ezzel jelezve, hogy az árban történt…..