Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mohojojo

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Renáta egyike azoknak, akik több külföldön töltött év után visszaköltöztek Magyarországra, ám egy idő után kiderült, hogy egyszerűen nem stimmel neki mindaz, amit a szülőhazájában talált. Így aztán meghozott egy nem könnyű döntést… Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik…..
Az ember azt gondolná, hogy ha már karanténban kell lenni, akkor milyen jó lehet azt a pálmafák árnyékában, az óceán partján megélni. Nos, a valóság azért teljesen más, mint az Niki kajmán-szigeteki beszámolójából kiderül (a képeket külön köszönöm neki). Neked hogyan telnek a napok és hetek a…..
Kifordult magából az eddig megszokott életünk, aminek része az oktatás is. Az iskola helyett most digitális távoktatás van, ami rengeteg kihívással, előnnyel és hátránnyal jár. Nem csak Magyarországon, hanem Svédországban is, pedig ott azért más alapról indulnak ezen a téren. Sörm írta meg onnan az…..
Mohojojo 2020.03.24 17:40:41
@SzZoole: Használj eldobható e-mail cimet a regisztrációhoz (10minute mail, guerilla mail és tsai), valószinüleg végig kell próbálnod 28-at mire egy működik, de akkor anonim maradhatsz ;)
Zsuzsanna és családja egy éve költözött Svájcba, ahol egy nap borzasztó hírt kaptak. Története sokkal több, mint leírás arról, milyen tapasztalatokat szerez egy család a svájci gyermekkórházakban. Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!..
Nagyon jó szakmával, komoly hátszéllel is élete legnehezebb öt évén van túl Viktor – ennyi ideig tartott, amíg az átlagosnál jobb feltételek között is sikerült megtapadni, saját, biztos életet és egzisztenciát kialakítani az Egyesült Államokban. A történet befejező része (az előző részt itt…..
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak…..
Miután a múlt héten Európa tetején kalandoztunk Harri Seldonékkal (a posztot jó sok képpel itt találod, ha kihagytad volna), most fordítsuk meg az irányt és induljunk el a föld alá. Emellett is lesznek még majd érdekességek a beszámolóban a mini-Lyontól a papagájokig. Johanna bányászik..
Európában ritkán gondolunk bele, pedig történelmi, gazdasági és kulturális okokból is kifejezetten érdekes, miként élnek egymás mellett amerikaiak és kanadaiak, azaz milyen a két ország viszonya. Ezt boncolgatja legfrissebb írásában Steve is. Mik azok a dolgok, amiket nem tudsz megszokni…..
Előfordul, hogy az ember úgy érzi, lassan kiszeret abból a városból, ahol él. Aztán ez az érzés vagy átmeneti lesz, vagy nem, utóbbi esetben azért nagyobb a gond. Ez persze mindig csak utólag derül ki… kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő. Mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik Magyarországról?…..
Mohojojo 2019.12.02 11:24:23
@ChristineK:
Sok sikert a vezetéshez ill. a tanulásához. Szerintem nagyon jó, hogy ennyi idősen (vagy fiatalon, nézőpont kérdése) új dologba vágod a fejszéd. Remélem sokan vesznek rólad példát.

Egy jófajta magyar mondás szerint, "Csak a vizsgához kell tudni a szabályokat, utána az autó már nem jogosítvánnyal megy..." (anno ezt egy oktató mondta nekem, jelezvén a kenőpénz igényét és hogy minden menjen flottul a vizsgán)
Határátkelő Ha máshol élnél 2019.11.26 06:30:00
A külföldi élettel kapcsolatban az egyik állandó téma a hasonlítgatás: mi hol mennyibe kerül, milyen az élet, mennyivel drágább vagy olcsóbb ez vagy az és még sorolhatnám. A minap belefutottam egy régi, hat évvel ezelőtti posztba, amiben az If it were my home (egyébként egészen érdekes) oldal…..
Mohojojo 2019.11.26 12:15:35
@csortu:
Erről írhatnál egy cikket/bejegyzést, adatokkal, statisztikákkal, szerintem sokunkat érdekelne.
A kultúrsokkról már sok szó esett, de mi a helyzet akkor, ha egy egész metropolisz lakosságának a nagy része éli át folyamatosan? Ilyen különleges hely a törökországi Isztambul, ahonnan CyberMacs írta meg tapasztalatait...
Mohojojo 2019.11.26 11:57:50
@CyberMacs:
Szerintem minden történet izgalmas, így a tiéd is. Én kifejezettem kedvelem azokat az írásokat, történeteket, ahol egy-egy élet pillanatképe figyelhető meg, nem csak fizikálisan de lelkileg is.
Nagyon jónak tartom, hogy nem ugrottál fejest az ismeretlenbe, megtaláltad a számításod és a "helyed".

@havrilla:
Nem Isztambuli bemutató poszt volt, ugyanakkor ha figyelmesen elolvasod az egészet, akkor azért képet kapsz az ügyintézésről és hogy milyen sokszinű is az a város/régió, hogy viszonyulnak egymáshoz az emberek. Legalábbis én ezt értettem belőle.
Vajon élhetünk-e boldogan egyszerre két városban, két országban? Sokan élnek és dolgoznak úgy, hogy megosztják idejüket akár két ország között is (és most nem a napi vagy heti ingázókról van szó) – de működhet-e ez a modell? Melyek az előnyei és a hátrányai?..
Mohojojo 2019.11.25 15:00:52
@sörm:
Vagy akinek olyan a munkája, hogy megköveteli vagy megteheti (~digitális nomádok, kreatívok).

Nekem két kollégám volt, aki kétlaki életet élt. Az egyik Budapesti, de 6-10 hónapot Portugáliában tölt, elgitározgat. (IT-ban vállalkozó, nincs helyhez kötve különösebben).
A másik kollégám - igaz mára letelepedett Berlinben - de ő szírként vietnámot járta és ott dolgozott egy cég leányvállalatánál, kb minden évben 5 hónapot, a többit pedig Damaszkuszban (ha jól emlékszem).

@Hari Seldon 2:
20 euró? Nagyon rövid utaknál (1 óra vagy kevesebb), igaz?
Az első hetek és hónapok (néha kissé ijesztő) izgalma után lassan külföldön is beindul a mókuskerék. Így történt ez Viktorék esetében is (története első és második részét itt pótolhatja az, aki elmulasztotta), hogy aztán egyszer csak beüssön egy váratlanul (és nem túl kellemesen) izgalmas…..
Mohojojo 2019.11.22 22:37:25
@Zsuzsi65: Szerintem sem általánosítható, ahhoz egy picit sokrétű a kérdéskör meg sokszereplős túl sok variációval. Engem a cikk írójának tapasztalatai érdekelnének (e.g.: folytatás), főként, hogy egy nem annyira alapszintű munkakörben és környéken dolgozó ember.
Már éppen kezdtem volna aggódni, amikor megérkezett Harri Seldon beszámolója arról, milyen kalandjaik voltak az Alpokban, ezen belül is Európa egyik legmagasabban fekvő városában. Így aztán idén sem marad el a szokásos útibeszámoló...
Mohojojo 2019.11.22 22:37:25
@Hari Seldon 2: Klassz beszámoló, várjuk a folytatást. A képek is tetszenek, a programok is jól hangzanak. Mennyire volt meleg - ha már az elején írtad, hogy azért nem rajongsz különösebben - pl fent a hegyen illetve a városkában?

Nekem felkerült a bakancslistámra, érdekesnek tűnő hely.