Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fortin2

0 bejegyzést írt és 354 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     "A kormány ezerötszáz milliárd forintot fektet be az egyetemekbe. (Magyar Nemzet, január 29.)"    Jóságos Stumpf István a Hazafias Népfront utolsó alelnöke, Horváth belügyminiszter elvtárs veje az európai értelemben vett Bayer Showban magyarázta el, hogy ezerötszázmilliárd forintot fognak a…..
fortin2 2021.04.28 03:04:27
@naebneerG: "Intézetvezetői szintig lecserélve" Bizonyára lehet valahol ez, spec az én munkahelyemen (ez mondjuk nem az ország legperiférikusabb egyeteme) ez egyáltalán nincs így. Lehetnek az intézetvezetők, dékánok között, akik a jelenlegi kormányra szavaznak, de nem ismerek köztük egyet sem, aki attól lett pozícióban, hogy kormánykapcsolatai lennének (nyilván nem ismerek mindenkit, de majdnem.)
       Íme a megállapodás.         "The Parties envisage establishing the most appropriate legal organizational structure for thedevelopment of the institutional form of Fudan Hungary University, taking into considerationlong-term sustainability and mutual benefits. Fudan University is in…..
fortin2 2021.04.28 01:46:15
@jotunder: ugyan, dehogy lesz. Ez a dokumentum azt erősíti meg, hogy nem gondolják komolyan a magyar elitfelsőoktatás lenyúlását, mégcsak versenyt se fognak nagyon állítani neki a legtöbb területen. Kína nem igazán finanszíroz ebből semmit, magyar finanszírozás csak mértékkel lehetséges, EUs pénzeket egyetemi kooperációkban tudnak majd lehívni , amiben a laborjaikkal, műszereikkel vesznek majd részt. Az emlegetett 5-6000 hallgató jó része részképzéses, közös képzéses lesz, illetve regionális hallgató jön ide. Oktatót főállásba inkább szintén a regionális egyetemekről tudnak majd hozni.
Az egész ügy felsőoktatási jelentősége szerintem jóval kisebb, mint a politikai – no, utóbbival már van baj, sok.
       "Media organizations’ goal of profit-making has been further integrated into the disciplinary power of capitalism, the hegemony of heteronormativity and patriarchy. "        A Fudan Egyetem januári "New Media and Gender Studies" online konferenciájának ismertetőjéből idéztem.        Ha…..
fortin2 2021.04.23 15:21:30
@kisa: nem,, az más. A dialektus logika az ELTE-n volt önálló tanszék, leninista meghaladása az "mechanikus" logikának. Igazi nagy politikai küzdelem is volt mögötte, a világszínvonalú Ruzsa Imre-féle szimbolikus (matematikai) logika és képviselője ellen.
fortin2 2021.04.26 19:11:58
@ikaruss: A córeszben én is kételkedem. Bár az elmúlt másfél évtizedben már nem tudtam követni, de ellőttéről emlékszem még a modális és intenzionális logika azért jelentős új dolog volt. A dialektikus logika a nyolcvanas években is borzalom volt – bár egy hegeliánus közelítés lehetne érdekes, csak eddig még jó nem jött olyasmiből.
          Dominic Cummings, Boris Johnson főtanácsadója, a Brexit egyik atyja, a miniszterelnöki hivatal kertjében találkozott újságírókkal és beszámolt arról, hogy egészen pontosan miért és milyen körülmények között utazott Durhamba Londonból március harmincadikán késő este. A BBC élőben…..
fortin2 2020.05.26 08:56:09
@jotunder: Bizonyosan sok furmányos részletmagyarázgatással lehet kibúvókat találni – de a kérdés nem ez. A járványvédelmet virológiailag nyilván nem rengette meg egy ilyen kiruccanás, de a járványvédekezés legnagyobb részt érzelmi-behavirol-bizalmi-tudati kérdés. Márpedig nincs az a mosakodás, amivel ki lehetne abból jönni, hogy a közbizalmat rombolta ezzel szaladgálással és a magyarázkodással. Ennyit a nép embereiről.
fortin2 2021.04.24 11:16:02
@Bolygó Hollandi: de azért ugye nem kell sajnálkozva vagy akár semlegesen nézni annak az alaknak a vergődését, aki az egyik legkártékonyabb imposztora volt a világpolitikának (pedig nagy a verseny) az elmúlt időszakban?
fortin2 2021.04.24 12:07:28
@Bolygó Hollandi: Cummings sokkal kártékonyabb, mint Johnson sztem. Utóbbi politikusként sodródott ide-oda, majd hozott egy méltatlan és nemzetietlen döntést a Leave mellett. Cummings viszont előre megfontoltan, szakszerű munkával hazudott végig egy teljes kampányt.
     Szüksége van-e Magyarországnak a Fudan Egyetemre?      Mondjuk úgy, szüksége lehet Magyarországnak valamire, amit esetleg megkaphat a Fudan Egyetemmel történő együttműködéstől.      Szüksége van-e a Kínai Népköztársaságnak erre a bizonyos együttműködésre?    A kínai kommunista vezetés…..
fortin2 2021.04.21 17:41:41
@kemény keleti kommentelő: csak egy apróság: itt összekeveredik a 2002-es és 2004-es kampány Én az előbbiről beszéltem.
fortin2 2021.04.22 14:23:34
@Kettes: "Te ugye nem olvastad el a jogszabályt? " De. És innen tudom, hogy megfogható. Erre már az ellenzéki politikusok is talán rájöttek, el is kezdték nyilatkozni, a szakpolitikusaik.
Mondok példát: az alapítványokhoz persze nem lehet hozzányúlni kétharmad nélkül, de pl. a felsőoktatási törvényhez igen. Ami definiálja, mit jelent egyetemnek lenni. Abba csak annyit kell beírni, hogy egyetem=a nem állami fenntartás esetén a tulajdonos döntéshozatali szervében kötelező az intézmény képviselete, ebben és ebben vétójoggal. Vagy: egyetem=a szenátus jogkörei. stb. És ami nem ilyen, az nem egyetem. Innentől kezdve mit is csinálnak a kuratóriumok? Vagy: a közfeladat definálása, hasonló logikában. Vagy (sokkal egyszerűbben): akkor kaptok pénzt, ha a szenátus jóváhagyja a rektor személyét stb.
És még ezer egy forma. Az ingatlanokkal szemben magas szintű fenntartási kötelezettség. stb.
fortin2 2021.04.22 15:07:05
@kemény keleti kommentelő: nem én hivatkoztam jogszabályra, @Kettes firtatta azt. Egy komolyan vehető ellenzéki választási győzelem esetén (komolyan vehető: szavazattöbbség kb. 55-60%-kal, és 55-50 egyéni mandátum, valamint elszánás, hogy együtt maradnak a rezsimváltás végigviteléig) kismillió jogszabályi/költségvetési eszköz van egy kormány kezében, hogy összes "bebetonozottságot" kimozdítsa. Ez győzelmi arány se tűnik valószínűnek nagyon, az "elűző népakarat" (=rendkívül aktív OVellenes társadalmi közbeszéd/megmozdulások, mértékadó elitcsoportok kemény nyilvános kiállása ellene, összezsugorodó és enervált OVtábor) viszont mégkevésbé.
        Magyarországnak tíz év múlva X darab nemzetközileg kiemelkedő és Y darab rendkívül képzett, élvonalbeli mesterséges intelligenciával, gépi tanulással, adattudománnyal foglalkozó kutatóra, fejlesztőre, Z darab a mesterséges intelligenciát napi szinten alkalmazni képes mérnökre,…..
fortin2 2021.04.20 07:57:00
@jotunder: sokkal valószínűbbek (legalábbis induláskor) a közös képzések, részképzések stb. Aztán a kettős állások, ki-be tanítások. Kínai oktatók szívesen jönnek, főként a fiatalok, őket küldik majd, (nyilván nem "tenure"-re, az marad Shanghaiban), de idősebbek is, MO-nak van respektje Kínában. Palkovics meggyőzte arról OVt, hogy a hightech fejlesztésekben kell előremenni, az egerszegi önvezetős autó pálya, a kiírt nemzeti laborok egy része, a német autógyárak új irányainak való udvarlás mind ezt szolgálja. Abban nem bíztak, hogy ezt képes a magyar felsőoktatás K+F-fel saját erőből megtámogatni (meglehet, igazuk van benne, bár nem tudni, mi lett volna, ha ezt a pénzt a Műegyetembe/Veszprémbe/Győrbe/Miskolcba öntik bele – esetleg a kétezertízes évek nanotechnológiai nekibuzdulásának eredményei nem voltak meggyőzőek). A Fudan egy lehetséges másik út.
A politikai, külpolitikai, morális egyéb vonatkozásai, no, az egy másik kérdés.
        A magát Kötter Tamásnak nevező Biczi Tamás, Orbán bizalmi embere, írta le az alábbiakat 2021-ben. Nem 1951-ben, hanem 2021-ben.     "Szóval ha legközelebb bementek az USA nagykövetségre a szokásos eligazításotokra, a szendvics zabálás közben ezt is említsétek meg a gazdinak, hátha rászól…..
fortin2 2021.04.20 16:18:38
@jotunder: Az ország most sztem nem potrohos, hanem rettenetesen feszült, a nagyobbrészt meglehetősen rosszul kezelt járványhelyzet rátett erre, de amúgy is: egy meglepően jelentős választói tömegnek (nem hittem volna, hogy eddig kitartanak...) teljesen elege van a mostani rezsimből, egy fontos és mérvadó értelmiségi-polgári csoport helyenként az elvakultságba átcsapóan utasítja el a rezsimet, miközben egy ugyanolyan jelentős választói tömeg vallási révületben követi a rezsim vezetőjének minden rezdülését és egy komoly hatalmú döntéshozó csoport zsigerből követi szellemi vezérként elismert OVt. Lassanként semmilyen közösség nincs már e két halmaz között, csak egyre inkább növekvő feszültség. Sőt, a régi bevált magyari szalonnásságot is leváltja fokozatosan az altrightos újundokok kultúrharca. Komolyan, már egy kis potrohosságnak is örülne az ember, az kevésbé veszélyes (inkl. balkáni kavarás...)
fortin2 2021.04.20 17:45:11
@kemény keleti kommentelő: biztos nagyon buborékban élek, amikor nem hivatalban levőkkel kommunikálok, de mindenkinél (aki nem OVhívő) engesztelhetetlen ellenszenvet tapasztalatok a rendszer ellenében. És a közvéleménykutatások is torzíthatnak, de masszívan kétésfélmilliónál nagyobb ellenzéki szavazót mutatnak, ami valóban meglep, sokkal feladóbbnak gondoltam ezt a csoportot. És nincs átjárás. Ja, hogy nem tüntetnek stb.? Az tökmindegy. Társadalmi érzület van, ez az érdekes. Márpedig az feszült. Az antiorbánista értelmiség pedig végképp befeszült, az orbánista holdudvar pedig a végsőkig feszítve triumfál, az irracionalitásig víve (hogy kell ezt írni???) a szembenállást. Ez nem egy petyhüdt ország képe. A megalázottak és függésben tartottak százezrei (milliói?) /lásd ehhez a legjobb magyar szociológus, Kovách Imre munkáit/ pedig csak meghúzzák magukat, amíg nincs jobb.
fortin2 2021.04.21 09:44:14
@combo: "kognitív disszonancia"? Hmmm. Kevés antikommunistább rezsim volt Európában a Horthy-Magyarországánál, mégis, a Molotov-Ribbentrop paktum és a német támadás közti kb. két évben a magyar sajtóban még a Trockíj-gyilkosságról is tilos volt írni, nehogy megbántsuk Sztálint. hvg.hu/360/202037__a_trockijgyilkossag_visszhangja__magyar_sajtoigazitas__mas_vilag__kesztyus_tollak
     Kertész Imre négy gondolatát választottam egy régebbi posztomból.    " Gyilkos világ kezdődik, nacionalizmus, rasszizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem…..
    "Kapusunk az ellenkező irányba tett nyilatkozatot." (Orbán Viktor Gulácsi Péterről)   Orbán Viktor ma utasította Marco Rossi szövetségi kapitányt és Szalai Ádámot a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, hogy Gulácsi nyilatkozata miatt tegyen bizonyos lépéseket, nem világos, hogy…..
fortin2 2021.04.10 09:02:50
@Kettes: Erről a húszfős U16os keret (aminek egyik edzője volt Petry) FELÉT adó fekete és arab gyerek szülei esetleg másképpen vélekednek. Mondjuk néhány elviszi a srácot más csapathoz, Ez a Herthanak egzisztenciális kérdés.
fortin2 2021.04.10 10:57:24
@Kettes: A cancelculture hatásairól nekem sokkal rosszabb a véleményem. Csak abban nem vagyok biztos, hogy ebben az ügyben ez volt a domináns tényező. Egy cég (vagyis többszáz munkavállaló...) egzisztenciális érdekét tartom olyan fontosnak, mint egy emberét. persze nem tudjuk, pontosan mi történt: lehet, hogy ez statuálás is volt magyariakkal szemben, lehet, hogy a szülők vagy szurkolói csoportok háborogtak (vagy féltek a háborgásuktól) stb.
     Lánczi András, Lukács József kádárista ideológus egykori jobbkeze, a következőt találta nyilatkozni a rezsimlapnak.    “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.     Tekintsünk el…..
fortin2 2021.04.01 14:10:03
@jotunder: nem vírustagadók, hanem (tudomány)relativisták, lacan-ista/foucalt-ista bölcsészek, ami persze iszonyú (iszonyú...) trendi, csak éppen látjuk a szép másikoldali kifutását Trumpban, az altrightban és a többiekben. Ettől miért is van messze a socialfuturing és a többi hablaty?
fortin2 2021.04.02 08:47:23
@jotunder: Nem azt állítottam, hogy a lock-down ellenesség önmagában tudományrelativizmus, hanem azt, hogy a nevezett német csoport, élén Ulrikevel, kifejezetten tudományrelativista érvek alapján utasítja el a lezárást, hárítja ell a viruológusok és egyéb "kolonialista" természettudósok kompetenciáját. Az természetesen értelmes vita, hogy milyen árat kell/érdemes/lehet megfizetni a járvány terjedésének megfékezéséért. Mint ahogyan az is, hogy voltaképpen mi a járvány természete társadalmi összetevőit tekintve (elég érdekes felvetés volt a Lancetben még októberben erről: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32000-6/fulltext). De ez egészen más ügy, mint tagadni a tudományos kutatás és logika érvényességét, mindenféle konstruktivista hablattyal (negyedszázaddal Sokal után...)
Amúgy az érdekelne, hogy miképpen látja Gupta ennek a januári mondásának az érvényét? : a "And what is also becoming very obvious is that the infection fatality rate in people under 50 is practically zero." www.spearswms.com/sunetra-gupta-spears-liquid-lunch/
fortin2 2021.04.06 07:36:21
@Kettes: Hmm. Ez jogos, valóban lehetséges, hogy nem "csak" nagyzoló kivagyiság, parnevü majomkodás a vadászgatása, hanem van egy ilyen pszichés vonulat. Ezen érdemes lesz elgondolkodni, ha oda kerül, ahova való, a történelmi süllyesztőbe.
      Prof. Dr. Deutsch Tamás az "azért Tomikám mindkettőnknek jobb, ha Brüsszelben piálsz, mintha minket kompromittálsz valami hülyeséggel" díj kitüntetettje azt nyilatkozta, hogy 76 milliárd eurót akar elkölteni az Unió kutatás-fejlesztése (a Horizon Europe programról van valójában szó) és…..
fortin2 2021.01.18 09:26:03
Attól, hogy Tompika összevissza beszél és hogy szűk évtizede zajlik egy antiintellektuális, tudomány- és egyetemellenes felhangokban bővelkedő politika, az elmúlt években különösen felturbózva, az alapprobléma még fennáll: nevezetesen a volt keleti blokk tudományos világának drámai alulreprezentáltásga az uniós K+F pénzosztásban. Ezt pár éve a különösebb orbánista elfogultsággal nem vádolható Nature tette szóvá: www.nature.com/news/after-the-berlin-wall-central-europe-up-close-1.16272#/europe
(Ezen belül amúgy Magyarország egész jól, messze a lakossági stb. arányokon felül állt, főként az akadémiai intézetek és ceu, valamint pár komoly tudományos kultúrájú egyetem révén: egyetemipolgar.net/2017/04/12/europa-tudomanyos-szetszakitottsaga-nem-csokkent-a-posztszocialista-keleti-regioban-a-magyar-dominancia-szinten-megmaradt-koszonhetoen-az-mta-nak-es-a-ceu-nak/#more-2211)

A magyar pályázati sikerességet biztosan és közvetlenül gyengíti a CEU elüldözése, még nem tudjuk, milyne hatással lesz rá az akadémiai intézetek leválasztása és az egyetemi modellváltás. Az persze biztos, hogy a negatív légkör és várható kontraszelekció, amit a kormányzati lépések okoznak, nem tesz jót. De az eléggé félrevivő volna, ha ezeket a szerény részesüléseket csak az OVrezsim politikájának tudnánk be... Nagyobb itt a gond.
fortin2 2021.01.18 12:03:24
@miért: ???
Ezen a helyzeten csak két dolog "lendíthetne": kb. másfélszeres támogatásnövelés öt év alatt (+inflációkövetés) a K+Fbe, döntően az alapkutatásba, aztán türelem, valamint az EU kutatástámogatási politikába beépíteni a diverzifikálást.
Tehát nem fog a helyzet a változni...
      Vajon akkor is a Sandhurst Akadémia növendéke lett volna Orbán Gáspár, ha a kedves papa nem az ország miniszterelnöke? Biztos, hogy játszott volna NB I-es meccsen? Biztos kapott volna X milliót a fura egyháza, Y milliót a diákszervezete?      Orbán Gáspárról még azt sem gondolom, hogy…..
fortin2 2021.01.16 11:25:45
@Igéző: Nyilván nem lesz OG egy Absolon-történet, nem is várja ezt senki. Az ő sorsában az az abszurd, hogy az egész egy választásokon alapuló demokrációban történik, ahol miképpen is lehetnek dinasztiák?

De sajnos ez megintcsak nem OV sajátosság, mint ahogyna a többi dolgában sem eredeti, legfeljebb bumfodibb. Az USA-ban egyre többet írnak az új politikai arisztokrácia kialakulásáról, a "távolságfüggvény" egyre szűkebbé válásáról.
fortin2 2021.01.17 20:08:01
@Kettes: tudom, eltelt néhány évtized, és kellően ironikusak lehetünk a világ dolgaival szemben, de azért eléggé mélyen érint, amikor felidézem magamban, milyen is volt egy kádárista katonai ügyész szerepe, ki is ment ilyen pályára ELTEs diplomával a zsebében? Még 88-ban is üldöztek rendesen srácokat, akik lelkiismereti okokból voltak szolgálatmegtagadók, illetve elég komoly hadbíróságokkal fenyegetőztek az előfelvételiseknél politizálás miatt. A poltiszteket csak kinevette mindneki, de a katonai ügyészek valódi rettegést keltettek. Szóval, ez a Budai nevű lény, hogy őt idézzem, igazán kussolhatna katonai ügyekben.
     Az egymilliárd dollárral kitömött orbánista janicsárképző a Matthias Corvinus Collegium kutatási vezetője Surjányi Fanni soha életében nem publikált. Ha a Hit Gyülekezetének lapjait nem számítjuk... Azt állítja, hogy tanszékvezetője le akarta beszélni a tudományos pályáról, mert a…..
fortin2 2021.01.16 11:47:08
@kemény keleti kommentelő: Kb tíz éve tartottam ott valami rövid szemináriumot, teljesen normális gyerekek voltak, olyannyira nem tűnt fel semmilyen fideszista agymosás, hogy az egyikükből lett az egyik legjobb tényfeltáró újságíró egy nagyon is nem kormánykompatibilis csapatnál. De azok még nagyn más idők voltak, az elmúlt években több hallgatómnak is kétségeimnek adtam hangot, amikor kérdeztek, hogy odamenjenek.
Sztem nem az a veszélye, hogy tömegével állít elő agymosott OVhíveket. Sokkal inkább a tudományos/egyetemi teljesítmény (és itt most nem a publikációs mániákra gondolok) relativizálását teszi elfogadottá az odamenők között, illetve (amit a jelzett cikk is már szajkóz), az "emberarcú fideszes", az "értelmsiégi fideszes", az "intellektuális fideszes" típusát fejleszti tovább, ami persze jól jön majd a kb. tíz év múlvai bélés átementnél, de nekünk, akik láttuk, hogyan is alakult ez, keserű belenyugvást hoz majd (és egyszer már láttunk ilyet, harminc éve...)
       A NER által diszkréten támogatott Betlen-féle Metazin, a már serestelenített, rezsimslómoista Neokohn és  a FIDESZ alapszervként funkcionáló Mandinerke szemlézte Lawrence M. Krauss amerikai elméleti fizikus Quilletteben megjelent cikkét, melynek címe: Miért elfogadott a természettudományos…..
fortin2 2020.12.30 08:29:17
@kiazmarmegint: No, ez a zaklatási téma végképp más irányba vinné – pl. az egyik eset konkrétan annyi volt, hogy elhívott vacsorázni egy hallgatót, a szkeptikusoktól pedig egy stírolás miatt indult panasz alapján vádolták stb... Tudom, hogy a Metoo világban nem szabad semmit se mondani ezekre az esetekre, ennél enyhébb ügyekbe is bukott bele Tim Hunt, Nobel díjas biológus (konrétan egy megjegyzésbe arról, hogy a fiatal kutatónőktől gyakran érzelmi kilengéseket tapasztalt a laborban) , úgyhogy maradjunk Wittgensteinnél, és hallgassunk arról, amiről nem lehet beszélni...
fortin2 2020.12.30 10:18:22
@jotunder: Meglehet, ezt másképpen értelmezzük:
"One phenomenon feminist historians have focused on is the rape and torture metaphors in the writings of Sir Francis Bacon and others (e.g. Machiavelli) enthusiastic about the new scientific method. Traditional historians and philosophers have said that these metaphors are irrelevant to the real meanings and referents of scientific concepts held by those who used them and by the public for whom they wrote. But when it comes to regarding nature as a machine, they have quite a different analysis: here, we are told, the metaphor provides the interpretations of Newton's mathematical laws: it directs inquirers to fruitful ways to apply his theory and suggests the appropriate methods of inquiry and the kind of metaphyiscs the new theory supports. But if we are to believe that mechanistic metaphors were a fundamental component of the explanations the new science provided, why should we believe that the gender metaphors were not? A consistent analysis would lead to the conclusion that understanding nature as a woman indifferent to or even welcoming rape was equally fundamental to the interpretations of these new conceptions of nature and inquiry. Presumably these metaphors, too, had fruitful pragmatic, methodological, and metaphysical consequences for science. In that case, why is it not as illuminating and honest to refer to Newton's laws as "Newton's rape manual" as it is to call them "Newton's mechanics"?"
Az én angolom igen gyenge, biztos ezért nem értem benne a puszta poénkodást – viszont a később ismertelméleti-módszertani munkáiban is határozottan kiáll a feminsita (ekképpen pedig realitivista, konsruktivista) episztemológia, tudományelmélet stb. mellett. Amit persze lehet, csak ne csodálkozzunk, ha a természettudósok java része komolytalannak (helyenként pediog veszélyesnek) tartja ezt z ideológiai hullámot. És szó sincs róla, hogy ez egy elenyésző kisebbség volna, az angolszász akadémiai viágban meglehetősen hangos és nyomásgyakorló csoport. Ami annak ellenére is problémás, hogy az altrighteseknek sem tetszik.
fortin2 2020.12.30 18:33:00
@Miki Telepi: "A scientific illiteracy pedig specifikusan a tudományos Módszer ismeretére vonatkozik, nem pedig a természettudományokra." De, azokra, legalábbis a szakirdoalom ebben az értelemben használja, erről készülnek fellmérések (Eurobarometer stb.), amelyek kifejzetten a természettudományos műveltséget mérik, a módszertanok finomítását is végzik, egy példa: citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.946.9545&rep=rep1&type=pdf.
Az igaz, hogy Krauss a cikkében a tudományos megértés folyamatára helyezi a hangsúlyt a konkrét természettudományos ismeretekre kevésbé, legalábbis a cikke egy pontján: "I should underscore that when I discuss scientific illiteracy, I am not focusing on how many scientific facts people may remember. I rather mean the process of science: empirical testing and retesting, logical analysis, and drawing conclusions derived from facts and not hopes. " De egyébként ő is a konkrét téynimeretket firtatja végig, temészetessen, tehát azt, hogy divatja van ezt félretolni a közvéleményben. Azért nem különsöebben újszerű ez, mert legalábbis mifelénk ez jó pár évtizede így van "sose voltam jó matekból, nem tudom, mi az Ohm-tövény stb." ez egy megértő mosolyt vált ki, de ha azt mondom: "fogalmam nicns, ki írta a Nemzeti dalt" művelezlen tuskó vagyok. Nyilván ez soksok kulturális tényező miatt ilyen, de ettől még nem jó.
       E sorok írója a vakszerencsének köszönheti, hogy most nem egy géppuskafészkekkel diszkréten díszített ingatlanban lakik a parókás feleségével és kilenc gyerekével közel Nabluszhoz, mely kilenc gyereket már rég megtanította volna arra, hogy Júdeát és Szamáriát  .sten (ilyeneket is mondana,…..
fortin2 2020.12.21 07:10:46
@Bayaz: Jajj, ne már: milyen tömeges bevándorlásról beszélünk pl. az USA feketékkel kapcsolatos együttélési gondjai kapcsán pl? A tribalizmus pedig miért is lenne erősebben meghatározó a többnyire kreált "nemzeti" szinten, mint a szűkebb értelemben vett etnikai, szociális, kuilturális entitások szintén. A nemzeti szintű tribalizmus legfeljebb kb. kétszáz éves, ennek az országokhoz rendelése annyi se. Mitől is volna ez genetikailag-evolúciósan kódolt? Mikor is nem volt multietnikus bármelyik európai ország (királyság?) Mármint leszámítva a franciákat, akik a saját etnikumaikat némi kiirtással és homogenizálással intézték el egy időre. Nyilván, egy magyarul beszélő, többé-kevésbé fehér bőrű, a Bibliát és a magyar népmeséket (+Petődit, Adyt) a tudati hátterében őrző embert közelebb érzek magamhoz, mint egy most betelepülni akaró ismeretlen afgánt. Viszont azt az afgán kollégámat, akivel egy három évvel ezelőtti konferenciás találkozás óta folyamatosan levelezünk, és mióta Bécsben kutat, rendszeresen találkozunk is, kívülről tudja a Koránt és a Bibliát is, közös élményünk Nick Cave, Kant és tudományos realizmus, tervezzük, hogy majd váltóban indulunk egy triatlonversenyen, nos, őt ösztönszinten is közelebb érzem magamhoz, mint a vallásomat meggyalázó politikai keresztény sudribunkó kocsismáté-szerű létformákat. És igen, ha menteni kéne a bayerzsoltos keretlegények elől, nem ezeket érezném törzstársamnak, hanem őt.
Na, ennyit a tömeges bevándorlástól – amivel szemben túl toleráns vagyok, mármint azzal szemben, hogy a szociális-kulturális terembe benyomult a sok, hozzám képest tizedművelt és a krumplistésztát sem szerető valamint katolikus ember, akiket el kell tűrnöm. Nehezen megy, de a dupla adag krumplistésztával, több Luther-prédikációval és szelektív médiahasználattal sikerülget.
       Boldog Salkaházi Sára nem a keresztény kultúrát akarta megvédeni. Ő a zsidókat akarta megvédeni a nyilasoktól és ezért megölték. A keresztény kultúra védelmezése Magyarországon azt jelenti, hogy nemcsak a zsidókat kell Dunába lőni, hanem a Salkaházi Sárát is, és amikor aztán boldoggá…..
fortin2 2020.12.16 11:03:26
@frissen regisztrált troll: A nyugati világban a legtöbb helyen csökkenet a mobilitás, aminek azért részben az is az oka, hogy megnőtt a feljebb jutottak száma/aránya (vagyis a sokkal több diplomásnak értelemszerűen a gyerekei nem tudnak feljebb menni a diplomásságnál stb.), de legalább ennyire fontos az elitek jegecesedése, még USa-ban is (politikusi-gazdasági dinasztiák stb.). De mondjuk a magyar immobilitás sokkal nagyobb, mint másfele, a családi determináció iszonyúan erős. Hogy ennek milyen konfliktusos következményei lesznek középtávon, mármint az országnyi szellemi teljesítmény gyengülésén túl, az könnyen extrapolálható, különösen, ha mellé jön az új "arisztokrácia" (bocs, Esterházyak, Andrássyk, Károliak stb.) vagyoni-hatalmi betokosodása. Az ilyesminek nem szokott szép kimenete lenni...
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
fortin2 2020.12.14 10:38:42
@frissen regisztrált troll: nem, ez nem a PiS, hanem Tuskék.
       „Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele” (Orbán Viktor , miután Szájer, nyilván önként és dalolva, kilépett a FIDESZ-ből. )        Szájer József lockdown idején vett részt egy meleg szexpartin és volt nála esetleg egy szem…..
fortin2 2020.12.02 23:43:35
@combo: Na, ne már. DSZ és tsi nem győzik kijelenteni, hogy a pécédiktatúrának vége. Mit tehetnénk mást, minthogy tudomásul vesszük, hogy ők így szeretik és telibe kapják a gnómok és kuszaszeműek, hogy gnómok és kuszaszeműek? Arról nem is szólva, hogy szerencsétlenke komplett identitás épített arra, milyen kemény bicskás legény is volt Udvarhelyen. Ja, azok pont így néznek is és így iszkolnak vinnnyogva a sarokba, amint belenyomják a fejüket a wécékagylóba...
       I DON'T FUCKING BELIEVE THIS SHIT !!!!!      A belga sajtó arról ír, hogy in concreto a "La Détour" nevű melegbárban egy gangbangot (hölgyolvasóink elnézését kérem, egy vagy több melegprostit kúrtak meg, nagyjából el tudják képzelni, hogyan és merre, igen nincs puncijuk, ne tessék…..
     Demeter Szilárd szerint a szolidaritás olyan, mint a Zyklon-B, a multikulturális társadalom pedig maga Auschwitz, nyilván Priti Patelre és Rishi Sunakra gondol, esetleg a francia kormány muszlim gyökerű tagjaira, vagy arra a két török származású tudósra akik a Pfizer vakcinát fejlesztették…..
fortin2 2020.11.28 19:00:35
@jotunder: "Aki Demetert mostantól támogatja az a magyar zsidóság ellensége."
Pontosítsunk: Aki Demetert mostantól támogatja az a magyar zsidóság és a magyar zsidóságot magában foglaló magyar nép ellensége.

És lehet itt árokbetemetésről meg egyszermajdani kiegyezésről stb. merengeni, de az ilyen létformákkal nincs kiegyezés, egyszerűen nincs. Se zsidó, se nemzsidó magyarnak nincs.
fortin2 2020.11.29 11:41:22
@rinaldo-rinaldini: de a magyar tudományosság igazi értékkel lesz gazdagabb: "a jövőben a gyakorlati politikusi tevékenység helyett távlatosabb, szellemi területen kívánja folytatni a rendszerváltoztatáskor megkezdett munkáját. " Fordítsuk le, az átszervezendő volt MTA kutatóintézetekbe kinéz egy igazgatói állás, vagy valamelyik jogi karon dékánnak lenni stb.
fortin2 2020.11.29 12:00:57
@Rhonin: Az egészet akár tarthatnánk szánalmas demonstrációnak is arról, hogy az udvarhelyi streetfighter pózában tetszelgő girnyócska miképpen kezdett el magyarázkodni, amikor az ugrabugrálását megunó valódi keménylegények belenyomták a fejét a vécékagylóba. De hát valójában ez is csak arra jó, hogy még nagyobb zajt csapjon a rezsimhad, amiben elvész a covidkormányzási káosz, a kétszáz felé indult napi halálozási szám, az európai ellehetetlenülés. Ezt nem lenne szabad hagyni.
     Narendra Modi és Erdogan cégéres fasiszták, de senki sem tagadhatja, hogy többségi elvű fasiszták. Törökországban a katonai kaszt mindig tényező volt, kormányfőt akasztottak, puccsok sorát hajtották végre, és Erdogan nem a katonai kaszt támogatásával, hanem éppen a kaszt ellenében került…..
fortin2 2020.11.23 10:31:13
@Kettes: A kifejezés, amit keresünk és JT kifelejtette, az a liberális demokrácia. Ezt köztudottan kb. Toqueville, de inkább Locke óta kifejezetten a demokrácia mint többségi uralom ellenében használják ebben a kultúrkörben, tehát sztem tökfelesleges az OV rendszer és bármely más többségi felhatalmazású rezsim/ideológia kapcsán tipródni annak meglétéről. Nyilván többségi népuralom (azaz demokrácia), de ez kit érdekel az elmúlt kétszáz-háromszáz évben? A kérdés, hogy liberális, populista, népi, szocialista stb. demokrácia-e? A valódi poltikai viták is ekörül zajlanak, igen kevesne voltak az előző században és még kevesebben vannak most, akik a demokráciát tagadták volna. És akkor rmég nem szóltunk a kulturális, civilizéációs minimumokról, a morális megalapozottságról stb., amelyke szintén demokratikus alapelvek. Szóval fel nem foghatom, miért lenne a választási stratégiákon túl érdekes, hogy többségi uralom van-e, vagy nincs?
      A nyíltan antiszemita, egykori kommunista ideológus-kókler a rezsimlap vezércikkében magyarázta el, hogy miért hisz Trump győzelmében, sőt, miért KELL hinni Trump győzelmében.     Fricz a tökéletes magyar rezsimértelmiségi, harminc éve nem olvasott semmit, előtte pedig csak a…..
fortin2 2020.11.22 12:30:45
@OoOoOo: Az én állításom csak az a matematikai statisztikai evidencia, hogy akkor érdemes korrelációt számolni, ha tartalmilag is ki lehet mutatni valamilyen együttállást. MI indokolja, hogy éppen a (keresztény) vallásosságot jelző felmérési eredményeket állítsuk korrelációba az antiszemitizmust így-úgy mérő számsorral? Miért nem a kisállattartás elterjedését, a gazdasági fejlettséget, a bankszektor kiépültségét, a II. világháborús veszteségeket vagy bármi egyebet? Amit én vitatok, az éppen ez: jelenidejűleg egymásra vonatkoztatni a keresztény vallásosságot és az antiszemitizmus valamilyen fogalmát.
A magyarországi orbánista politika skríberjeinek antiszemitizmusa kapcsán (merthogy ez volt a téma kiindulópontja) pedig végképp irreleváns ez a szempont: azt szajkózzák, ami éppen a pártutasítás. A (nemlétező) vallásosságuknak ehhez semmi köze.
fortin2 2020.11.22 13:20:05
@Muad\\\'Dib: Nekem még Reichenbach-hal se volna gondom, ha ez működne, de hát nem. Hacsak nem akarunk olyan állításokat tenni, amelyek a mai keresztény vallásosságot denunciálják. lehet azt is, csak akkor mondjuk ki nyíltan.
fortin2 2020.11.22 14:08:26
@Muad\\\'Dib: A legmasszívabb zsidóellenességet produkáló két hatalom a náciké és kommunistáké volt, akik a vallásosságról is a legrosszabb véleménnyel voltak. Akkor ez is korreláció?
       Szilvaytól, Seres Lászlóig, az ATV-től a magyar állami televízióig nyomatják a debil trumpista propagandát, miközben Biden nem kapja meg azokat a biztonsági információkat (remélhetőleg megkapja, mert vezető republikánusok átadják neki), amelyeket Trump napokkal a megválasztása után már…..
fortin2 2020.11.15 14:30:56
@libernyák: Csak a pontosság miatt: nem evangélikusok, hanem evangelikálok, az két teljesne külön dolog. Az USA evangélikusai (legalábbis az egyik szárnyuk biztosan) élesen szembenálltak Trumppal. Őt az evangelical kisegyházak támogatt/ják, ami elég perverz, ezt soksok írás tárgyalta, legutóbb pl: www.ft.com/content/de8dcd60-4bbf-4f3b-a1d7-e9eefb936c7f
Az Izrael-barátság is részben ide vezethető vissza.
fortin2 2020.11.17 09:58:28
@látjátok feleim szümtükkel: Egy olyan országban, ahol az alkoholizmus nagyságrenddel (igen, a szó matematikai értelmében nagyságrendekkel) több emberi életet nyomorít meg (fizikai és lelki értelemben egyaránt), mint a drog, a covid, az abortusz és a migráció együttvéve, ilyet mondani egy politikai vezetőnek, nos, az igazi nemzetvesztés.