Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Parkinca

1232 bejegyzést írt és 252 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap majdnem egész nap esett az eső, de ma reggelre kiderült végre az idő, az igaz, hogy csak 2 fok van kinn. Talán ma már tudok csinálni valamit odakinn. Nagyon kéne, mert nagyon nagy a fű, megint kaszálni kell. Tulajdonképpen kezdhetem elölről az egészet, annyira megnőtt a fű.A LIDL-ben…..
El van terjedve egyfajta fű a kertemben, amitől nagyon nehezen tudok megszabadulni. Már ilyenkor hozza a virágait is nagyon szórja magját, egy borzalom. Pici csomókat képez, 10-15 centinél nem szélesebbek és eléggé fekszik a talajon. Nagyon kapaszkodik a földbe és mindenhol terjed. Szedem a…..
Nem igazán lehet dolgozni a kertben, mert az esők után megint minden csupa sár. Amikor napközben süt a nap, akkor sem, mert néha elered az eső és minden csupa víz lesz. Nem szeretek akkor kinn lenni, se gyomlálni nem jó, alapvetően nem jó semmire. A fű nő, mint a bolond a sok esőtől, még végig se…..
Megúsztuk a fagyot, 0 fok volt kinn reggel. Még ígérnek pár 0 és 1 fokos reggelt, amikből bármi is lehet, de nagyon remélem, hogy már nem fog fagyni. Ennyit még a növények bőven kibírnak, persze az igazán fagyérzékenyek még nincsenek kinn.  Böbike is benn aludt végül, bár este későn (már félálomban…..
A tegnapi kertészkedésem annyi volt, hogy elvetettem a korai karfiol és brokkoli magjait kis poharakba, illetve szedtem a szomszédom almájából is magot tavaly, mert nagyon ízlik nekem. Valami régi fajta lehet, imádom az ízét, ami át szokott potyogni, azt mindig megeszem. :) Nagyon remélem, hogy ki…..
Szépen nyílik a lila akácom, azt hiszem végre rájöttem arra, hogyan is kell metszeni. Tavaly nagyon kevés virág volt rajta, vagy talán nem is volt... kicsit majd át kell alakítanom a növény formáját, így, hogy már tudom, hogy működik. Most látszik rajta pár elhalt ág, azokat le fogom vágni és azokat…..
A kék csenkesznek lett 3 kis fiókája, gondolom az elhullatott magokból. Gyorsan fel is szedtem őket és átültettem az életfák alá, a szélekre. Eddig kővel volt kirakva egy részen, de nincs annyi kövem (erről most a Forest Gump jutott eszembe: "Van úgy, hogy az embernek nincs elég köve..." - bár itt…..
Uhh, a péntek és a szombat reggelt is kaszálással kezdtem. Kezdek belejönni megint, mint a kiskutya az ugatásba. Az első idei kaszálásom után 3 napig fáradt voltam, most meg tök jól érzem magam és elégedett is vagyok nagyon, mert csak a kert alsó része volt a cél, de jóval többet kaszáltam le.…..
Minden évben megállapítom, hogy valamiért jobban, szebben tudok kertészkedni az árnyasabb részeken.  Tegnap el is gondolkodtam azon, hogy tulajdonképpen ezeken a részeken gyakorlatilag erdőkertet kezdtem már el kialakítani, mert az adja magát nagyon szépen és jobban is szeretem. Imádom az évelő…..
 Tegnap volt időm kinn lenni kicsit a kertben, ezért elveteményeztem a zöldbabot. Két ágyást csináltam, az egyik sárga színű (Maxidor), a másik zöld színű (Rimember), 4 sor összesen, ha jó lesz a termés, akkor rengetegnek kell lennie rajta. Ennyi nekem elég egész télre. És még kiraktam a karókat a…..
Csodásak az idén a tulipánok, bár nem mind. Nem sikerült az idén az a szép piros, aminek a szárain több virágfej is van. Szerintem az a baja, hogy eléggé benőtte a ligetszépe. Ki is fogok szedni belőle sokat, mert nagyon szaporodik.A legtöbb viszont csodás!   ..
Hétfőn annyira lefárasztottam magam a kertben, hogy tegnapra már nem jutott túl sok erő. Ezért nekiálltam és elvetettem az egynyári virágok magvait. Majd kiderül mi lesz belőlük.  Került a földbe sokféle büdöske, Kleopátra tűje, tatárvirág, őszirózsa, trombitavirág, lepkevirág, pillangóvirágok…..
Megejtettem tegnap az év első kaszálását is, mert annyira megnőtt a fű, hogy már féltem a kullancsok miatt. Persze nem tudtam az egész kertet lekaszálni, még annyit sem, mint egyébként egyszerre szoktam, azt hiszem hozzá kell megint szoknom az ilyen fajta fizikai munkához. Elfáradtam bele, pedig nem…..
Már nagyon sok tulipánom kinyílt a hirtelen jött jó idő miatt, bár ültettem korábbiakat is tavaly, mert szinte az összes késői volt. Nálam egyébként is később kezdődik mindennek a virágzása, ezért amikor az időjárás normális (van olyan?), még akkor is később nyílnak, de nem az…..
Parkinca 2024.04.07 16:38:14
@Neytiri1: Itt is hasonló, problémás és még problémásabb helyzetek, időnként elgondolkodom, hogy miért zuhan ez mind rám. Emiatt mos talán a kert is kissé nehézkesebb, kevesebb benne az öröm, több a kötelesség, de valahogy én is úgy vagyok vele, hogy ELMÚLIK. Mint ahogy minden is elmúlik.
Alcím: kerti szenvedéseim Vettem végre egy tölgylevelű hortenziát (Hydrangea quercifolia 'Snow Queen'), ki is ültettem rögtön a kertbe. Őszre ennek a hortenziának nagyon szépen elszíneződnek a levelei, de a virágja is gyönyörűséges. (a link csak azért, hogy meg lehessen nézni milyen lesz)Nagyon…..
A tegnap reggelt azzal kezdtem, hogy a szőlőt megmetszettem, már nagyon az utolsó pillanat volt hozzá. Lassan kipusztulnak egyébként, öreg tövek és nem is nagyon szeretem, de az idén még meghagyom, aztán majd a télen kivagdosom őket onnan, nincs szükségem rájuk. Jó lenne egy ágdaráló, de annyi…..
Ma nincs kertészkedős idő, viharos szél fúj, esik az eső... összességében rusnya egy idő van kinn.  Itt van a tegnap gatyába rázott ágyás, ami a terasz előtt van. Majdnem üresnek látszik, de már növekszik benne a medveköröm, illetve van ott egy labdarózsa is, ami még kicsi, de nem akarom…..
Eltelt a húsvét, volt némi időm a kertészkedésre is. Elég sokat haladtam azon a részen, amit a "túloldalnak" hívok, ahová - ugye - nem terjeszkedek már át a veteményessel. (Dehogynem!) :))))Befejeztem a múltkor megkezdett ágyás villázását és vetettem is bele egy sornyi cukorborsót, ezzel minden a…..
Ilyen volt a 2023. december 15-e, ami a márciust jelképezi a Luca naptár szerint: December 15-e: 0.9 fok volt reggel az ablakban, de a talajon fagyott. Néha kisütött a nap, de nem vitte túlzásba. Nem volt fagy, 4-5 fok volt napközben.   ***  1-je:  8 fok volt kinn reggel, felhős, borús idő.…..
Nem igazán engedi a kertészkedést az idő. Szerdán és csütörtökön este is nagy esők voltak, nem kellett az egyébként is még túl nedves talajnak. Rengeteg terület van a kertben, amiket fel szeretnék villázni, óriási gyomokkal, fűcsomókkal, amikből nem tudom kirázni a földet. Ha ezeket kiszedem és…..
Tegnap földbe került a jégsaláta és a tépősaláta (Lollo Rosso)  is. Sőt, a dughagymáknak is kerítettem még helyet, így a fehér dughagyma zömét el tudtam duggatni, közte egy sor lilahagymával. Nem terveztem többet a kertben lenni, mert esőt ígértek és nagyon borús idő volt meg nagy szél is, de végül…..
Nem fagyott meg a cseresznye! Legalábbis úgy néz ki, hogy a virágai épségben vannak, nem barnultak meg és mára még jobban kivirágzott a fa. Nagyon szeretnék enni belőle végre és berakni is befőttnek télire.  A magnóliát kicsivel jobban megfogta, a külső szirmokon látszik a barnulás, de azért…..
-2 fok van ma reggel, igen nagy valószínűséggel vitte a cseresznyét és a szilvát is. Mindegyik most van full virágzásban, de igaziból már meg se lepődök rajta. Mióta itt vagyok a cseresznyefáról egyszer ettem kb. két marék gyümölcsöt, mert minden évben lefagyott eddig. Meglátjuk, tavaly az…..
Vasárnapra nem jutott túl sok kertészkedés, mert más dolgom volt, illetve nagyon hideg szél fújt, nem volt kedvem kinn lenni. Felvilláztam egy fél ágyást és annyi, illetve egy ágyásba még dugványoztam vörös és lila hagymákat, egy sor ilyet, egy sor olyat, összesen 4 sort. Még maradt egy rakás…..
Ma tényleg Hamupipő voltam. Kimentem veteményezni és még egy sor borsót akartam elvetni, de közben feltámadt a szél és elvitte a zacsit. Kiömlött majdnem az összes borsó magom (Oscar), egyesével szedtem össze bakker... de összeszedtem. :))) Van benne némi szemét a tuja alól, de egye fene, ennyi már…..