Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ardywal

11 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Horváth Csaba MSZP-s főpolgármesterjelölt-aspiráns épp dugódíból finanszírozott ingyenes tömegközlekedést ígér. Ezzel a konkrét javaslattal sokat nem is foglalkoznék, egyrészt mert az egyre inkább komolytalanná váló MSZP-vel sem éri meg, másrészt mert sem politikailag sem…..
ardywal 2010.05.02 13:14:17
Olyan értelemben nem tetszik az ötlet, hogy a bkv finanszíorázáshoz közpénzt kell felhasználni, márpedig én azt tartanám helyesnek, ha minnél kevesebb szolgáltatás működne közpénzből, és minnél több közvetlen fizetéssel, piaci alapon.

Viszont, ebben az esetben a tömegközlekedés nem lenne versenyképes, piaci alapon aránytalanul drága lenne, még kevesebben használnák, ami a kihasználtság csökkenésével még jobban megdrágítaná, vagy csak a nagyon nagy forgalmú szakaszokra korlátozódna.

Tehát egy alacsony újraelosztású rendszerben úgy lehetne igazságot tenni, hogy a tömegközlekedésért teljes árú jegyet kell venni, semmi adóval, vagy dugódíjjal bekavarás nincs, viszont akkor az út használatáért is fizetni kell, tehát kb a bkv bérletnek megfelelő összeget minden autósnak is ki kell csengetnie ha be akar jönni a városba, vagy jegyet kell vennie.Ez logikus, mivel az úttest közjószág, annak van értéke, költség a karbantartásával, és egy véges áteresztőképessége, így az ingyenessége értelmezhető túlhasználatot okoz, ahogyan az a dugók létében meg is figyelhető.

Viszont nekem az ingyenességre egy más finanszírozási ötletem volt: legyen a bkv és az utak használata is ingyenes, viszont ezeket finanszírozzák ingatlanadóból, amelynek mértéke függjön az adott környezet bkv lefedettségétől, és esetleg egyáltalán ne függön az értékétől, vagy az alapterületétől, mivel ez az összeg nem a lakásra vonatkozik, hanem a lakás körüli infrastruktúra használatára, tehát a személy fizeti, de ez az ingatlan alapján követhető. Így ezt az adót fizetők, és akik potenciálisan használhatják a bkv-t azok nagyjából fedik egymást, és a fizetés mértéke is arányos az ő szemszögükből értelmezhető hasznossággal.

Egy ilyen adónem, amit az önkormányzat vetne ki, nem tenné lehetővé a bliccelést, mert az ingatlan nem tud elszaladni, ha nem fizetik ki, ráterhelik az ingatlanra, és elárverezik, azt a gazdája nyilván el akarja kerülni, ezért inkább fizet.

A bkv ingyenességének egy nem nyilvánvaló előnye, hogy ebben az esetben a bkv-nek nem kell jegyet, jegykiadó automatát, pénztárost, bérletet, és jegyellenőrt alkalmaznia, ennyivel csökkentheti a kiadásait. Ez elég jelentős összeg lehet. Én eddig úgy tudtam, hogy a jegyár csak 1/3ot finanszíroz, és 2/3 az állami+önkormi rész, 1/3 kiváltása nem lett volna egetrengető, és költségcsökkentéssel még kisebb arány lenne a teljes kiadásból.

Ez a felállás persze azt is maga után vonná, hogy az állami, és önkormányzati részt is ebből a forrásból kellene fizetni.
Mandiner blog Egyensúlyt nekünk 2010.03.04 18:01:00
  Szerdán, 2010 március 3-án reggel a magyar szakértő értelmiségi, újabban konzervatív gondolkodás nagy formátumú ikonja, Bokros Lajos szerepelt az m1 közszolgálati televízióadó Ma Reggel című műsorában. Nagy elégedettségemre ismét megtudhattam, hogy nincs ingyenebéd…..
ardywal 2010.03.05 09:35:40
azért az remélem mindenkinek megvan, hogy Bokros épp a magyarok által hőn imádott szocializmust veri szét, tehát aki Bokros személyét támadja, vagy a politikáját pláne részletek nélkül kritizálja, az szocialista, ebből fakadóan a választásokson vagy az mszmp, vagy az mszp közül kellene választania

ha nem ezt teszi, akkor valaki hazudik

na mindegy, sajna én is úgy látom, hogy Magyarország a rendszerváltás óta először a normálishoz, a permanens válságból kivezető út irányába mutató program nem jut el a tényleges választásig, mert elkaszálják a huhogók, az ellenpropaganda, a "hit", meg persze az mdf saját balfaszsága

borzasztó rosszul időzítették Ibolyáék a Bokros beemelését, ezt vagy 2 évvel ezelőtt kellett volna megtenni, az ős-mdfesek kivagdalásával egyetemben, úgy hogy mostanra lehetne nekik új kádergárdájuk, új csapatuk, amelyik épp a modern neoliberális-konverzvatív politika miatt csatlakozik hozzájuk

most az van, hogy újak még nem, a régiek már el, nincs csapat, és közben itt vannak a választások és nincs mivel visszalőni, főleg a fidesz/jobbik szimpatizánsok bloghadjáratára, meg a sajtó botránypárt imidzsére

Gazdaságpolitikai értelemben az elég egyértelmű, hogy nem lehet először adót csökkenteni, és aztán valamiben reménykedni. Abban mindenki biztos lehet, hogy Magyarországon nem lehet összegszerűen a jelenleginél több adót beszedni. A költségvetési egyensúly javításának egyetlen módja van, nagyobb mértékben csökkenteni a kiadásokat, mint amennyivel az adók csökkennek, ugyanakkor világos hogy a csökkentésre akkor is csak annak ismeretében kerülhet sor, ha már tudjuk mekkora az adócsökkentésre fordítható keret nagysága.

Az ingatlanadó, és általában véve a vagyonadó a "legigazságosabb" adóztatási mód, mert attól veszi el a pénzt, akinek van. Legalább ingatlan formájában van vagyona, tehát már megteremtette az egzisztenciáját, nem kell neki a munkabért terhelő adókat az után a pénz után is befizetni, amit albérletre, vagy egy lízingelt lakás törlesztőrészletére fordítania.

A mai rendszer abszurd igazságtalansága, hogy miközben szoci elveket vall, és a vagyoni különbségek mérséklésére törekszik, azzal hogy a munkabért adóztatja a vagyon helyett a vagyoni különbségek növekedését éri el. Egyszerűen azért, mert a vagyonnal nem rendelkezőnek a nem birtokolt, de kényszerűen használt ingatlan, vagy más vagyon után kamatot,bért kell fizetnie, ezt a bért a nettójából kell kicsengetnie. A nettóra meg rárakódik a tb,szja és még az áfa is. Így egy 50 ezres albérlet kitermeléséhez +150ezer forintnyi bérköltséget kell az illetőnek kitermelnie a munkáltatójánál, és csak az ezután megmaradt részt tudja arra fordítani, hogy egyszer a helyzeten változtasson. Ez kilátástalan.

A jobban kereső dimplmások ugyanilyen szituban még a progresszív szja-val is szembetalálják magukat, bár most a sáveltolás szerencsére átvitte a fejük felől ezt a határt, remélem a Fidesz nem állítja majd vissza.
 Érvelésemet azzal folytatnám, a gazdasági növekedés fellendítésének elsődleges prioritása mellett, az euró bevezetésével szemben, hogy megvizsgálom a görög gazdaság főbb makroadatait és megnézem milyen terheket rakott a nyakába az „eurónak” (EU-nak) való…..
ardywal 2010.02.25 18:56:08
hát erről nekem is van véleményem

ardywal.blog.hu/2008/12/06/az_inflacio_a_forint_es_a_jegybank

leírtam ide, elég hosszú
A posztodat olvasva számomra nem volt világos, hogy tulajdonképpen mi a cél. Szóval addig egyetértek veled, hogy a magyar, de úgy általában véve az eu periféria országok számára az euró, a függő kamatpolitika, és a maastrichti kritétiumok nem megfelelőek. Gyakorlatilag belekényszerít minket egy számunkra nem optimális pályára, ahol a növekedésünk megreked ezen a fejlettségi szinten.

Ugyanakkor érvként azt hozod fel, hogy elinflálás helyett legyen növekedés. Növekedés viszont nem lesz, ha a jegybank magasan tartja a kamatokat, és devizahitellel sem engedi a lakosságot költekenzni. Ha engedi, azzal meg árfolyam buborékot fúj fel, ami az első válságban eldurran, és iszonyatos romokat hagy maga után.

A jelenlegi válságból kilábaláshoz meg egyértelmű hogy nincs, és nem is lehet elegendő belső kereslet. Tehát növekedni, foglalkoztatottságot növelni csak külső kereslet megszerzésével lehet, vagy a mi importunk rovására felépített önellátó árutermeléssel. Mindkettőnek a működéséhez a forint árfolyamának kellene csökkennie. Tehát a magyar gazdaság növekedésének a megtorpanását a megszorító csomagok, és a hiteválság mellett épp a forint relatív túlértékeltsége okozza, amit az euró csatlakozással konzerválnánk.
Az Nyakó-Mesterházy-Török-trió nagyon felizgult a kampánytól, sorra tolják a viccesebbnél viccesebb szövegeket. Mesterházy szerint például Orbán nem beszélt semmiről. Ez alatt azt értette, hogy nem volt szó arról, miből és hogyan, nem volt elég konkrét. Hát, politikai…..
ardywal 2010.02.10 11:13:02
szerintem a konzervativizmusnak is több oldala van, pl a Reagen, Thacher konzervativizmusa merőben más mint Adenauer-é, és végül is mindkettő konzervítivizmus

viszont a dolgokat muszály legalább két tengelyen értelmezni, ami már egy síkot jelöl ki, és amin kapásból megdől a Fidesz teoretikusai által erőltetett a "jobboldalon mi vagyunk" téma, mivel ők legjobb esetben is csak egy sarkot mondhatnának magukénak, nem egy térfelet

pl a fenti összefüggésben a Thatcheri konvervativizmus a gazdasági konvervativizmusra helyezte a hangsúlyt, kiegészítve a nemzeti önérdek érvényesítésével, ugye ő nyerte meg a Falklandi háborút, épp ezzel nyerte meg a második választását

Adenuer konzervativizmusa viszont elsősorban kultúrális értelemben az, még a nemzeti érdekérvényesítés is háttérbe szorul (mint háborús vesztes ország amúgy sincs más választás), amit kifejezetten nem-konzervatív gazdaságpolitika egészít ki

Magyarország számára viszont egészen világos hogy amire szükség van, az a gazdasági konzervativizmus, vagy a gazdasági liberalizmus értékrendje, mert a problémák rendre az állam eltúlzott újraelosztó funkciójából származik.
Ide vezethető vissza az alacsony foglalkoztatottság, a romák helyzete, az elviselhetetlenül magas adók, a demokrácia sérülése az állami (=párt) pénzekből élő értelmiség tudatos hazudozása által, a korrupció etc. Bizonyos fokig még a demográfiai válság is a túlzott újraelosztásból fakad.

A baloldalt elsősorban az különbözteti meg a többi ideológiától, hogy ők azok akik a magántulajdon intézményét, és annak hatalmi, befolyásbeli szerepét (ideológia szerint) vissza kívánják szorítani, és a helyére egy bürokratikus szervezetet, hierarchiát, államot vagy állami intézményeket akarnak állítani. Ők azok akik versenyző kis, vagy középvállalatok helyett gigantikus nagyvállalatokat, vagy éppen multinacionális vállalatokat akarnak, mert ezeken belül alakul ki az a fajta vertikálisan tagolt hierarchia, ahol a szocializációs képességeikkel érvényesülni tudók jól érzik magukat, mert itt lehet jól megoldani azt, hogy a munkát és a felelősséget valaki másra lehet hárítani, a pénzeket meg le lehet nyúlni, és erre a legjobb példa a MÁV, és a BKV.

A mai magyar baloldal ettől az alapidelógiától persze már elfajzott, mert ezt olyan emberek futtatják akik a korábbi pártállami rendszerben, illetve a privatizációban vagyonra tettek szert, így mostantól ők az elitista, vagyonra és kapcsolatrendszerre támaszkodó oligarchikus társadalom modellje az üdvözítő, és itt zárul be a kör: visszaálítják a feudalizmust. Más tabukkal, más vallással a középpontban, de ugyanúgy rendi társadalmat építenek, mint amit nagy nehezen sikerült levetközni.
ardywal 2010.02.10 12:00:23
@EMU: Ez egyszerűen tévedés. Orbán Viktor anno liberálisként kezdte a pályafutását, ami meg még urbánusabb "eszmei" tartalom. 93 körül kezdtek átállni a konzervativizmusra, mert látták hogy az mdf-nek reszeltek, és le lehet nyúlni az ottani politikai teret. Ez be is jött, ezzel nyertek 98-ban.
A kommunista meg nem nyugatos; eredetileg szimplán anarchisták voltak, akik mindenféle rendet fel akartak számolni, de nem definiálták hogy helyette mit akarnak. Ahol a hatalmat átvették, keleten, ott meg véres diktatúrákat csináltak, aminek se a korábbi anarchizmushoz, se az urbánus léthez semmi köze nem volt.
ardywal 2010.02.10 12:04:57
@rockjano: ha a Fidesz mást tenne mint amit most tesz, akkor egyből ugrana a várható 60% a választáson

perpill ők legalább két, egymássel teljesen ellentétes érdekű csoport szavazataira tartanak igényt, azokéra akik szociális osztogatást várnak tőlük, tehát a nyugdíjak emelését, a szoc rendszer érintetlenül hagyását, állami osztogatást különféle programokra. A másik csoport a nemzeti érzelmű középosztály, akiknek belengetik a nemzeti színű zászlót, és akit ez nem eléggé hat meg, annek zárójelesen adócsökkentést is igérnek, meg a kkv szektor felemelését.

Namost a két csoport igényeit egyszerre akkor lehet kielégíteni, ha az államháztartás hiánya 12% lesz. Ezt az IMF nem fogja ölbe tett kézzel nézni.

Szerintem a Fidesz a választások után kénytelen lesz egy kellemetlen beszélgetésbe belemenni, és megmondani hogy a két csoport közül melyiket dobják. Nagy valószinűséggel ez az adócsökkentés lesz, mert sokkal több szavazó van az inaktívak körében.
Régi mániámról fogok beszélni, talán a megszokottnál is nyíltabban. Hosszú ideje vallom, a magyar közélet legnagyobb bajai nem abból származnak, hogy a politikusok szavazatvadász és haszonmaximalizáló módon viselkednek, hiszen ez – ha lehetnének is időnként…..
ardywal 2010.02.06 19:36:26
Ez szerintem is nagyon jó poszt, azért is mert rávilágít egy mögöttes problémára.

Elöljáróban annyit tennék hozzá, hogy a besorolódás nem feltétlenül az elemző saját szándékából következik be, hanem azért mert másik elkönyvelik besoroltnak, és onnan hiába állít ő akármit, azt már nem fogják elhinni neki. Különösen ha az ő besorolását végzők kellő média-tűzerővel rendelkeznek.

A másik téma az a mögöttes probléma. Ez pedig az, hogy Magyarország borzsasztóan államközontú. A szocializmusból, de tulajdonképpen még az azt megelőző rendszerből is azt az állapotot örököltük meg, hogy az értelmiség nem önálló piaci jövedelemmel, vagy jövedelmet hozó magántulajdonnal rendelkezik, akinek módjában állna a saját véleményét elmondani. Itt az értelmiség tipikusan alkalmazott.

Vagy az állam alkalmazottja, és ezzel egy nagy mértékben vertikálisan tagolt hierarchia tagjává válik, vagy valamely párt alkalmazottja, vagy valamilyen multi alkalmazottja, de ez utóbbi esetben nem lesz közéleti szereplő, mert a munkahelyével kell foglalkoznia. És persze a multi nem fogja tolerálni, ha az alkalmazottja beleártja magát a politikába.

A politika a kultúrán keresztül hálózza be a társadalmat. Minden politikai oldal kialakítja a saját értelmiségi rétegét, amelyik anyagilag is ennek a pártnak, hatalmi centrumnak a kifizetéseitől függ, ez a hatalmi centrum pedig a jövedelmet a pórnép adóztatásával szerzi meg.Az értelmiség a jövedelemért cserébe olyan kultúrális termékeket hoz létre, amely az adott politikai kultúra identitását, és legitimitását erősíti meg.

És akkor itt jön az a kérdés, hogy egy ilyen társadalomban politikai identitást fejez-e ki, tehát besorolódás, vagy függetlenség az, ha valaki az állam visszaszorítása, adó, és állami kiadáscsökkentés leépítése mellett foglal állást? Hát történetesen igen, itt az. Pedig a demokrácia létrehozásának ez lenne a befejező aktusa.

A politikai hogy jut jövedelemhez, hogy ki fog fizeti az ő szolgáltatásáért? Aki ebben érdekelt, az párt. Ha neki készít, testreszabott elemzést, azzal elköteleződik. Ha ezt elmondja a médiában, publikussá teszi, azzal segíti azt a bizonyos pártot.
Lehetne politikai elemzéseket nézettség növelésére, vagy épp látogató csábítására fordítani. A szóba jöhető szervezetek vagy állami pénzből élnek (tv, rádió) vagy párt-csatorna, ilyen a legtöbb hírlap, és a tévék egy része.
Lehetne könyvben kiadni, amit a polgár megvesz a boltban, de az elemző munkája olyan gyors időállandóval változik, hogy mire a könyv kiadása megtörténik, addigra a tartalma érvényét veszti, elavul.

Az egyetlen megoldás az anyagi függetlenség megőrzésére, az blogokon keresztül valósulhat meg. Olyan formában, hogy az ingyenes politikai elemzéseket kínáló blogot a tulajdonosa felhasználja hirdetésre, tehát a hírlap kiiktatásával saját maga értékesíti a hirdetési felületet, kizárólag nem-politikai szereplőknek.
Egy korábbi bejegyzésben már igyekeztem összeszedni azokat a választókerületeket, ahol a pártok frontpolitikusai indulnak. Azóta a három gyorsan döntő párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik után egy-két helyen már a sokáig alkudozó MDF-SZDSZ páros és a kampányát némileg késve…..
ardywal 2010.02.02 13:07:18
www.mdf.hu/index.php?akt_menu=77&hir_reszlet=6087

megnéztem az mdf honlapján, hogy vajon lesz-e mszp-mdf együttműködés (amely esetben távolmaradok a szavazástól)

ott találtam a fenti linket, ahol maga Debreczeni nyilatkozik a dologról:

tegnapi Magyar Nemzet cikk (MDF-MSZP együttműködés) után ma újabb jelent meg (az online változatban videóval, ugyanez a Fidesz honlapján is) ezzel a címmel: "Eltérően gondolkodik a koalícióról Bokros és Debreczeni".
Két felvételt vágtak össze: az egyiken Bokros Lajos beszél arról, hogy nem lát lehetséges koalíciós partnert, a másikon (konkrét kérdésre válaszolva) én szólók egész másról: a választások második fordulójában a Fidesz-Jobbik kétharmad megakadályozásának esélyéről. Soha semmit sem mondtam az MDF 2010-es koalíciós szerepvállalásáról; a kérdésfeltevést is komolytalannak tartom.
Bokros nyilatkozatát az enyémmel ily módon ellentétbe állítani ócska trükk, átlátszó hazugság. Jellemző a Fidesz-re és a Magyar Nemzetre. A Fidesz.hu kamerája végig vette az író-olvasó találkozót, előtte interjút is kértek tőlem - azt hazudták, hogy a Ma.hu internetes portáltól vannak. Ez is jellemző rájuk (kivétel Orbán Viktor, aki sohasem hazudik).
Az MDF mai választmányi ülése előtt csúcsra járatják a fideszes fúrót. A Fidesz nagyon nem szeretné, hogy MDF-es jelölt legyek. Megértem őket.

Debreczeni József

*******

érdekes... eddig is nyilvánvaló volt, hogy iszonyatos tűzerővel osztja a Fidesz kampánygépezet kiegészítve millió blog önjelölt nyomulásával, az mdf-et. Tiszta 1984, tudatmanipuláció, elégszer kell egy hazugságot elhinteni a sajtóban, és voila valóság lesz belőle.
(Az alábbi levelet elküldtem a www.mitigernek.hu címére, az info@mitigernek.hu-emailcímre lehet nekik írni. Az oldal mögött egy civil kezdeményezés áll, amelyik igyekszik a pártok programját egy pártatlan szűrőn átengedni, és megmutatni mennyire jól kezeli az az ország…..
Ma adtam egy rövid interjút a jövő héten megjelenő Barikád című hetilapnak. Sejtem, hogy sokaknak (innen is és onnan is) nem tetszik majd a megjelenésem a lapban, ezzel kapcsolatban azonban elég határozott a véleményem: ha kérdeznek, ráadásul érdekes dolgokról és még bele is…..
ardywal 2010.01.28 13:30:41
@török gábor: nem hát :) és szerintem fideszes vagy, mert nagyon ritkán jelenik meg tőled a fidesz-t, akár a programját, vagy a politikai manővereit illető kritika

a másik meg az, hogy pl az MDF balratolódása tipikusan Fideszes toposz, ezt ők találták ki, ők kezdték el először a köztudatba űltetni, még 2006 előtt, amikor nyilvánvaló volt, hogy nem lesz mdf-fidesz koalíció, és ez nálad rendszeresen elismétlésre kerül, amivel manipulálható is a közvélemény
SZDSZ Az szdsz-el folytatom. Az szdsz eredendően értelmiségi párt, a rendszerváltás előtti értelmiségi ellenzék pártja. Tagjai részt vettek a korabeli szamizdat mozgalomban, és gyakran estek áldozatul a rendszer politikai tisztogató szándékának. Ugyanakkor ez a rendszer…..
 A közelmúltban rég nem látott barátommal, ültem le sörözni. A kellemesen induló este hamarosan mulatságos fordulatot vett: barátom komoly, és nem csekély aggodalomról árulkodó képpel a Kárpát-medencét fenyegető zsidó bevándorlásról kezdett beszélni. Mint utóbb…..
ardywal 2010.01.22 15:49:33
Szerintem Irán azért akar atomfegyvert, hogy saját magát Észak-Koreához hasonlóan érinthetetlenné tegye, egy esetleges amerikai támadással szemben, oly módon, hogy pl épp Izraelt vagy európai országokat tesz meg túsznak, hogy ha őt támadás éri, akkor ezeket leatomozza.

Az atomfegyver létezése, amióta létezik, leginkább elrettentésre jó, bevetni senki nem akarja, mert az vagy globális katasztrófához vezet, vagy nem, de akkor meg az elkövetőt fogják, akár az országával együtt meglincselni. Ugyanilyen okból kell Iránnak is, és pontosan ezen okból akarja ezt az USA minden eszközzel megfúrni, mert akkor végképp lemondhat arról, hogy valahogy megdöntik az Iráni rezsimet, és lenyúlják a gáz és olajkészleteket.

Antiszemitizmussal nem nagyon lehet racionálisan vitatkozni, mert az egész az alapjaitól kezdve irracionális. Lehetne a jelenségből kiemelni racionálisabb elemeket, de igazából tökmindegy, hogy egy ilyen vitából mi derülne ki, minden érintett, vagy nem érintett fél maradna a saját irracionális, vagy etnikai okból kötött véleménye mellett.

Ha valaki zsidónak születik, egyértelmű hogy minden antiszemita megjegyzésre ugrik, mert az őt a létében fenyegeti. Az antiszemita vagy annak tűnő kommunikációra adott félelemből táplálkozó, túlzott válasz meg rögtön olyan helyzetet teremt, ami visszaigazolja az antiszemita zsidóközpontú világképét, és egyúttal meg is sérti nemzeti öntudatában. Én nem vagyok antiszemita, vagy legalábbis én nem tartom magam annak, mások lehet hogy igen, de akadt 1-2 olyan sulykolós, vagy a demokrácia lényegébe taposó anti-antiszemita akció ami vérlázító volt, és a nemzeti önérzetemben is megsértett. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ezek miatt zsidótörvényeket kéne hozni.

Én leginkább annak örülnék, ha lenne parlamenti képviselete a zsidóságnak, tehát lenne saját etnikai/vallási alapon szerveződött pártjuk, és így nem hol az mszp mögé bújva, hol meg általuk vörös posztóként lobogtatva szembesülne velük a nem-zsidó állampolgár.

És persze kéne legyen szélsőjobb is a parlamentben, mert az arra való, hogy képviselje a populációt, és ha a populáció 5% antiszemita, akkor nekik is ott a helyük. Aztán nem nagyon kell rájuk hallgatni, de a véleményüket hadd mondják el, ezzel is az bizonyosodik be, hogy nincs Magyarországon zsidó-uralom, meg magyar-elnyomás.
Szerettem volna elemezni a nyugdíjakkal kapcsolatos – január eleje óta tartó és még ma is folytatódó - vitát. De nincs értelme.Az elmúlt napokban számtalan véleményt olvastam a kampány első "igazi", a szereplők többségét bevonó témájáról. A megállapítások…..
Ardywal Politikai térkép 2010.01.17 16:37:00
 A magyar politika térképe - 2 dimenzióban  Lehetne akár 6-7 dimenziót is felvetni, amiben lenne, vagy kéne legyen politikai párt, és ezek kombinációi. De én itt csak kettőt emeltem ki, ami szerintem a legfontosabb, a magántulajdon vs állam, illetve a globális vs…..
 Fidesz A magyar pártrendszer "legsúlyosabb" tagjával folytatom. Itt a "súly" alatt most elsősorban a választói preferenciákon mérhető politikai súlyt értem.A Fidesz még a rendszerváltás előtt létrejött pártok egyike. Létrejöttekor egy értelmiségi…..
 Jobbik    Régóta érlelődik, hogy kéne írni pár posztot a jelenlegi magyar politikai pártokról, némiképp kontextusba helyezve az én sajátos demokrácia, vagy államfelfogásommal. Ez az összes ismertebb pártot végig kell hogy vegye, a Jobbikkal kezdem.  A…..
Eddig az SZDSZ esélyeiről csak „szóra sem érdemes” módon írtam, ami ha nem is udvarias, de a valósághoz közel álló megközelítés. S bár formailag szegény Retkes Attila elnök nevéhez kapcsolódik majd az egykor szebb napokat látott párt kivezetése a parlamentből, az…..
ardywal 2009.12.08 19:09:15
@1.szolo (B.A.): ezek hatalmi játszmák, ahol a szövetség lényege az hogy ki marad ki belőle...

pl. lanparti StarCraft-al. Ha 3 játékos van, 1 valaki mindig egyedül marad, de ki? És persze minden szereplőnek az az érdeke, hogy jókor váltson szövetségest... vagy hogy megőrizze az erőit a közös ellenfél legyőzése utáni kétszemélyes bulira.
ardywal 2009.12.09 00:26:29
@malac69 gerinckutató blogkalandor: Nem értem mi köze a halálnak a jóizléshez.

Az nem kívánságra következik be - jobb esetben. A rosszabbik eset hogy igen, de én szándékosan természetes halálokokat soroltam fel.
ardywal 2009.12.09 00:40:32
@Lord Kilburn:

Füvezhetek-e tőlük, vagy megtiltják nekem? Egy nemzeti liberális szemében ez alapvetően magánügy.

Mit gondolnak egyház és állam szétválasztásának elvéről? Nem ugyanazt, vagy valami nagyon hasonlót, mint a szociál- vagy akármilyen liberálisok? A modern demokratikus állam működésének egyik alapeleme az egyház és állam szétválasztása, szorosan kapcsolódva a "vallás magánügy, senkire nem erőszakoljuk rá ezt vagy azt a vallást" felfogáshoz.

Ott van a bevándorlás kérdése. Egy nemzeti liberális kicsit kevésbé befogadó, mint egy simán liberális, vagy egy szociálliberális?
Itt van az első difi, mert mint nemzeti, az adott nemzet számára kíván élhető kereteket biztosítani nem más nemzetnek, vagyis a bevándorlás korlátozott, főleg a saját nemzetbeliekre, meg akik elég képzettek hogy megérje őket importálni.

Egy nemzeti liberális mit gondol a külföldi tőkéről?
A nemzeti jelzőtől ő protekcionistább, mint egy nemzeti jelző nélküli liberális?
Igen, protekcionistább. Összehasonlítva az szdsz-el mindenképp, mint nemzeti párt fontos a saját nemzet, tehát nemzeti tőke érdekérvényesítése másokkal szemben.

Mit gondol a privatizációról, az állami tulajdon mértékének ideális szintjéről, és ez mennyiben különbözik egy jelző nélküli liberális felfogásától?
Az állami tulajdon kérdését pragmatikusan kell felfogni, olyan piacok esetén ahol természetes monopólium létezik, mert gazdaságtalan lenne párhuzamos ellátórendszert kiépíteni ott maradjon az állami tulajdon. A privatizáción belül értelemszerű előnyt élvez a nemzeti tőke.

A romaintegráció terén mennyiben más a nemzeti liberális program, mint a szociálliberális?
Ezt egyúttal kiterjesztve a többi nemzetiségre is. Ha nemzetiek vagyunk, akkor el kell ismerni mások nemzeti identitását is. Tehát pl a romát. Az antiszegregáció amit eddig folytattak ezzel ellentétes, pl a magyarokkal csinálnák ugyanezt Romániában, vagy Szlovákiában, hogy minden osztályba jusson pár magyar gyerek. Micsoda (és jogos) hiszti lenne. A roma gyerekek nevelését, ahogyan a többi nemzetiségét is szegregált, az adott kisebbség nyelvét, kultúráját ápoló oktatásban kell megvalósítani, ami megtartja ami jó, és pótolja ami abból a kultúrából hiányzik.
Pl. romák munkához való viszonya, vagy akár a fogamzásgátlás, családtervezés fogalma.
Ez egyúttal megteremti a leszakadó társadalmi rétegek gyerekei számára a felzárkóztató jellegű, pragmatikusabb képzés megtartását.
Ardywal Demokrácia, szerintem 2009.10.01 12:38:00
  A mai világban gyakorlatilag minden állam, hacsak nem katonai puccsal került hatalomra az azt irányító junta, a saját államformáját, berendezkedését valamilyen demokráciának nevezi, legyen az akármilyen nevetséges is, mint pl. a „népi demokrácia”…..
A demográfiai válság Demográfiai válságból többféle van, mert ugye a népességváltozásnak két lehetséges rossz alternatívája van: amikor túl sokan vagyunk, meg amikor túl kevesen. Mind a kettő probléma, és ez esetben létezik, és követendő az arany középút. A…..
Fogyasszak, vagy termeljek?     Természetesen mindenki fogyasztani akar, elvégre nem a munkától lakunk jól, van fűtés a lakásunkban, veszünk autót, és benzint bele. A munka csak arra kell, hogy legyen mit elfogyasztani. De persze ha ez megkerülhető más úton, akkor az még…..
ardywal 2008.12.08 21:51:37
blogs.ft.com/wolfforum/2008/12/global-imbalances-threaten-the-survival-of-liberal-trade/

Ezen a blogon angolul a fentiekhez nagyon hasonló írás olvasható.
ardywal 2008.12.14 11:36:29
ardywal 2009.03.03 20:15:31
@Wave: majd akarok a nyugdíjrendszer és a demográfiai válság kapcsolatáról

meg még egyet a magyar belpolitikáról
A forint  Ez a sztori nem a forint létrejöttéről szól, arról már biztosan van pár írás, ez most arról próbál szólni, hogyan alakult ki a mostani kényes szituáció, amit tömören és szépítés nélkül úgy fogalmazhatunk meg, hogy Magyarországot egy hajszál választja…..
ardywal 2008.12.07 18:52:09
Örülök hogy érthetőnek találtad, nekem kicsit az az érzésem, hogy összeszedetlen, és kevés benne az adat, grafikon stb.

Egy olyan jegybanknak, amely az eurózónán belül tevékenykedik, a kamat megszűnt önálló eszköz lenni, tehát a beavatkozó eszköze ami marad, azok adminisztratív előírások, pl bizonyos üzletágak tevékenységének a könnyítése, vagy nehezítése. Ezen kívül a megmaradt pénzügyi eszköz a tartalékráta megváltoztatása, bár nem tudom hogy az EKB ezt is előírja-e vagy tényleg megmaradt nemzeti hatáskörben. A tartalékráta növelése nehezíti a hitelezést, és inflációt csökkent, a csökkentése ezzel ellentétes hatást fejt ki. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a mostani bizalmatlanságból fakadó hitelszűke nem tart a végtelenségig, a feloldódása után a most kiszórt pénzek inflációt fognak okozni.

Először is el kell dönteniük hogy milyen célokat tűznek ki maguk elé. Szerintem - és ez egy vélemény - a jövő a kelet-nyugati globális kereskedelem beszűkülését, és izolációt fog hozni a mostani globalizációval szemben. Ez arra kényszeríti a túlfogyasztó nyugati országokat, hogy a polgáraik fogyasztását visszafogja, és ezzel párhuzamosan az árutermelő képességét fokozza. Tehát megintcsak szerintem, azok az országok fognak a válságból sikeresen kikerülni, akik időben irányt váltanak, és a hitelből fogyasztás helyett az önellátás megvalósítása felé indulnak el.

Hogy ez mennyire egyeztethető össze az EU és eurózóna tagsággal egy nagyon jó kérdés. Ahoz hogy ez megvalósuljon a reálbéreknek kell érdemben csökkennie, így válhat csak az árutermelésben versenyképessé, és azon keresztül önellátóvá, vagy éppen exportőrré. A reálbérek csökkenése megvalósulhat olyan módon is, hogy adócsökkentések kompenzálják a bércsökkenések jelentős részét, de mindenképpen egy alacsonyabb életszinvonalra kell felkészülni.
ardywal 2008.12.14 10:15:59
igazából hírek/blogbejegyzések szólnak erről, mint példál ez:
www.marketwatch.com/news/story/chinas-foreign-exchange-reserves-jump/story.aspx?guid=%7BEBE6E206-9BE9-4329-B71A-2AF2F903A5AD%7D

(trillion = billió, billion = milliárd)
google-lel sok témába vágó cikket lehet találni ha az ember tudja mit keres. Alul is becsültem az 500mrd-al, valójában 1.6 billió van nekik...

Minen kelet európai ország másképp kezelte a problémát, a cseheknél például "kamatkonvergencia" ment végbe, nem fizetnek magasabb kamatot mint az ECB. A szlovákoknál szintén alacsony a kamat.A lengyelek, románok, bolgárok hozzánk hasonló helyzetben vannak,de kisebb mértékben. Ez egyébként szorosan össze is függ azzal, hogy a román/bolgár gazdaság miért tud olyan láványos növekedéseket produkálni: óriási hitelbeáramlás ment/megy végbe ezekben az országokban. Ez természetesen nem fenntartható, és rövidesen ott is meglepő adatok fognak napvilágra kerülni... A baltiaknál kötött árfolyamrendszer van, emellett ott vannak is problémák folyó fiz mérleggel és inflációval. Lettország már bejelentette hogy lehet hogy mégiscsak kell nekik IMF csomag.
Ardywal Adózás 2008.07.17 19:43:00
 Ahogy igértem, itt lesz közélet. Ahogy az várható, ha valaki közéletről kezd blogolni, általában nem dícsérni jön. Hát én sem, kritika lesz.Az adórendszerrel kapcsolatban sok félreértés, és tudatos megtévesztés látott már napvilágot, a megtévesztés első számú…..
Ardywal Üdvözlet 2008.07.17 18:58:00
Sziasztok! Régóta fontolgatom, hogy az engem jobban érdeklő témákról, különösen azokról, amelyek igazából mindannyiunkat érintenek, az összegyűlt gondolataimat leírjam, megosszam. Amiért ezt a blogot létrehoztam, az elsősorban a közéletet és ehez szorosan kapcsolódóan,…..