Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lénárd Anna

39 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Muszlim Utazó Van hozzá arca... 2020.09.28 18:56:44
Három hónap kihagyás után megjelent újra a Műértő, a HVG művészeti és kereskedelmi melléklete. A vezércikket én írtam a maszkviselés kultúrájáról. A cikk kapott egy szép vírusjelet, és az amerikai és európai művészeti elit mellett végre lehetett írni afrikai maszkokról, szaúdi kortárs művészekről és…..
Mariam Al-Ijliya a 10. században élt a szíriai Aleppóban. Korának legismertebb asztrolábium-készítőjeként tartották számon. Mérnök és iparos családból származott. Apját követően Bastulus segédje lett, aki jól ismert asztrolábium-készítő volt Bagdadban, s akit a legrégebbi asztrolábium tervezőjeként…..
Lénárd Anna 2020.09.06 10:38:32
@Konstantin Nemeth: köszönöm, valóban. Javítottam :)
Igen, az, hogy nem iszol, még nem oldja meg a problémát. Ez első pillantásra meglepő lehet, de csak nézz körbe, és már sorolhatod is az eseteket. A legtriviálisabb, hogy elüt egy ittas vezető, akit életedben nem láttál, de hirtelen ő lesz az oka, hogy maradandó károsodást szenvedsz. Valójában még…..
2018-ban Bosznia a Mecsetek Napjává nyilvánította május 7-ét. A Ferhadija mecsetet, az ország egyik legnevezetesebb emlékművét 1993-ban ezen a napon rombolták le Banja Lukában az úgynevezett Harmadik Jugoszlávia haderői. Az 1572-ben épített mecset az ország kulturális szimbóluma volt. Bosznia az…..
A 2. vatikáni zsinat szelleme alapjaiban megváltoztatta a 20. század katolikus egyházának képét, a nyugati keresztények vallásgyakorlatát és hitéletét. A magyar hívők nagy része nagy része azonban nem értesült erről, az 1962 és 1965 között ülésező zsinat eredményei ugyanis csak töredékesen jutottak…..
Lénárd Anna 2020.05.04 00:54:49
@invalid user name: milyen jó kis blog :)
Ezek a hatalmas középkori faragott kőtömbök – úgynevezett stećakok – 2016 óta a UNESCO világörökség részét képezik. Alattuk egykor azok a bogumilok nyugodtak, akik bár egyistenhívő keresztények voltak, sem a pápa, sem az ortodox pátriárkák fennhatóságát nem fogadták el, és többségük tagadta a…..
​Patrick McInerney katolikus pap, aki a Keresztény-Muszlim Kapcsolatok Columban Centerének igazgatója Ausztráliában. A következő videóban ő üzen a muszlimoknak: ​A képen dr. Ibrahim Abu Mohamed látható, Ausztrália nagymuftija dr. Patrik McInerney társaságában Muszlim nővéreimnek és…..
A szolgáltatás ingyenes, és a fizikai kontaktust a minimumra csökkenti az, hogy az autósok csak keresztülhajtanak az állomáson.  Az Egyesült Arab Emírségek volt az arab országok közül az első, amelyik koronavírusos fertőzöttet jelentett még januárban. Az elmúlt hetekben a legmodernebb technológiát…..
1992. április 6-tól kezdődően a bosnyák fővárost négy évig tartották folyamatosan ostrom alatt a szerbek. Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most, hogy a koronavírus miatt újra kijárási tilalom…..
Ha az iszlám szerint szeretnénk élni, általában igyekszünk betartani a vallási előírásokat, és egyidejűleg az országunk törvényeit is. Szeretnénk megfelelni a család elvárásainak, és a környezetünket sem akarjuk szükségtelenül irritálni. A társadalom pedig, ahol élünk, sok évszázados történelmi…..
A koronavírus-járványnak köszönhetően egyre-másra jelennek meg maszkot viselő emberek az európai városok utcáin. Olyan helyeken is, ahol az arctakarás nemcsak társadalmilag elfogadhatatlan, de törvényellenes is. Franciaország a világon elsőként 2011. április 11-étől tiltotta be az arcot fedő fátyol…..
A rendszerváltás után néhány évvel jártam az orvosira. De míg mások a praktizálásra készülődtek céltudatosan, én sokáig csak nézegettem, hová is csöppentem, és kifejezetten sok időt szöszöltem olyan hiábavaló elméleti tantárgyak könyveinek olvasgatásával, mint például bioetika. A legtöbb…..
Lénárd Anna 2020.03.12 14:11:07
@mojoking77: elnézést, lehet, hogy tévedésből mást töröltem, mint amit akartam, reggel óta jönnek a legkülönbözőbb kommentek, nem könnyű tartani a frontot, miközben dolgoznék is... Egyébként az index szerkesztői is moderálnak, azt látom, mert sokat nem én törlök. Visszakeresem, jó?
Lénárd Anna 2020.03.12 20:41:19
@isssti: lehetséges, hogy nem a harmada, hanem a negyede. Mi még úgy tanultuk, hogy a lakosság harmadánál a halál okai között szerepel az alkoholizmus. Eszerint az Index cikk szerint 2-2,5 millió alkoholista van Magyarországon: index.hu/tudomany/egeszseg/2014/09/11/az_orszag_negyede_kemenyen_pial/
Lénárd Anna 2020.03.13 06:59:08
@zati: Köszönöm a kérdést. Nem , én végül nem fejeztem be az orvosit. A 12 fős csoportunkból egyébként csak hatan szerezték meg a diplomát. Jelenleg városi sétákat szervezek a Sétaműhellyel és a doktorimat írom. Ezért is tudtam megírni ezt a cikket, mert már nem vagyok benne a rendszerben.
A Man Up! egy New Yorkban élő muszlim férfi podcastja. Aymann Ismael tavaly házasodott, odavan a feleségéért, ami segített ráébreszteni, mennyire keveset tud arról, mire van szeretett társának szüksége, és arról is, mit jelent férfinak lenni. Úgy döntött, hogy elkezd új dolgokat megtanulni és még…..
Lehet, hogy még korai, de ma elkezdtem hangolódni a ramadánra. Nem pont a spirituális részével, de mikor elmostam otthon a robotgépemet, eszembe jutott, milyen jó tejturmixokat csináltam tavaly, mikor azzal küszködtem, mennyire nem szeretek nyers tejet inni a datolya mellé. A problémát egy ideig úgy…..
Sara Haba Tunéziából indult útnak, és 53 napig tartott az utazása, amit mindvégig dokumentált. Ő lett a világon az első nő, aki kerékpáron érkezett meg a muszlimok zarándoklatának színhelyére. Utazásának részletei a közösségi médiában osztotta meg, elsősorban Instagram-oldalán #cyclingtomakkah…..
Kevesen tudják, hogy Washington állam legnagyobb városát egy olyan indiánról nevezték el, aki két törzsnek is főnöke volt egyszerre. Édesanyja, Solica, a dukuvamisok tagja volt, míg édesapja a szukuvamisoké. Mindkét csoport a szelis indiánok törzséhez tartozik. Mivel a hatalom öröklése az anyai ágon…..
Mikor megérkeztünk Seattle-be, úgy döntöttünk, hogy keresünk egy mecsetet, ahol a déli imát el tudjuk végezni. Természetesen ezt megtehettük volna az egyik parkban vagy bármelyik félreeső sarokban is, hiszen imádkozni bárhol lehet. De úticélt kitűzni mindig jó, és ha már erre járunk, miért ne nézzük…..
Fábry Sándor különkiadást szentelne neki, ha látná, hogyan néz ki Kairó belvárosában a karácsony. A dizájncentert megszégyenítő karácsonyi giccshalmaz a kirakatokban: felfújható fenyőfa, piros sapkás nagymellű próbababák, szilveszteri maszknak használt télapó-fejek helyenként már keveredve a…..
A Srebrenica-kiállítás legmegdöbbentőbb kiállított tárgyai azok a fotók, amik a rendfenntartó holland ENSZ-katonák helyszínen hagyott graffitijeiről készültek. A Szarajevó óvárosában nyílt Galerija11/07/95 annak a napnak állít emléket, amikor szerb katonai erők több mint 8000 bosnyák muszlim civil…..
Tavaly ilyenkor fényképeztem Kairó nemzetközi negyedében, Maadiban ezt az anyukát. Maadi az a kerülete Kairónak, amit az itt élő expatok, elsősorban nyugat-európaiak és amerikaiak még élhetőnek tartanak. Az utcáknak vannak járdái, a háztömbökhöz pedig parkok és játszóterek tartoznak. Helyenként még…..
Szarajevóban a sírok szabadon állnak a házak között és a mecsetek körül. De vajon miért van az egyiknek ilyen különös, homorú vájata a tetején? Sok sírkő még az ottomán időszakból származik, név sincsen rajtuk, nem lehet tudni, kik nyugszanak alatta. Más sírok pedig újak - az ostrom idején, 1992-95…..
Lénárd Anna 2019.12.15 10:09:58
@huleaks4: változó.... vannak komolyabb, nagyobb cikkek, vannak pici érdekességek.. ez a poszt utóbbi kategória, csak nagyobbat ígérő címmel került ki az index címoldalra, de arról nem én tehetek. Nézd meg a Gázi Huszrev bég ajándéka cikket pl, az több dologról szól...
A Szarajevóba egyre nagyobb számban érkező közel-keleti turisták igencsak elcsodálkoznak, hogy errefelé a mecseteket nem mindig homok borítja, de néha hó is. Ennél már csak az lehet sokak számára érdekesebb, hogy a városban mindenütt egymás közvetlen közelségében állnak a minaretek, illetve a…..
2019. március 15-én a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant két mecsetet támadott meg az új-zélandi Christchurchben gépfegyverrel. A homlokára rögzített kamerával élőben közvetítette, hogyan gyilkol meg 51 embert és sebesít meg másik 49-et. A merénylet világszerte megrázta a muszlim közösségeket, a…..
Lénárd Anna 2019.12.07 14:35:03
@midnight coder: nem biztos, hogy ezeket a funkciókat teljesen élesen el lehet egymástól választani...
Nagyapja az a Sheik Toufik El Hibri volt, aki az arab világban először kezdeményezett cserkészmozgalmat. A bejrúti Amerikai Egyetemen végzett alapképzést, majd a Pennsylvaniai Egyetemen védte meg doktori disszertációját filozófiából, később 1985-ben egy másikat jogtudományból. Sokáig a Wall Streeten…..
Vagy nem? A magyar családnevű Josip Vancaš Sopronban született 1859-ben. Horvát származású családjával azonban hamar visszaköltözött Zágrábba, mikor apja ott kapott postai tisztviselőként állást, így oda járt középiskolába, és feltehetően anyanyelvén, horvátul tanult. Élete nagy részét aztán…..