Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dikusz.

0 bejegyzést írt és 206 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A családok szétszakadása (szülők, nagyszülők maradnak Magyarországon, a gyerekek, unokák elmennek külföldre) kétségkívül a határátkelés egyik leginkább fájdalmas és legnehezebb része. Csakhogy itt még távolról sincsen vége a történetnek...
dikusz. 2020.01.22 19:44:37
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Mindenki nyugdíját egyszemélyben...
Nincs olyan fórum, ahova ne tolná be ezt a sablondumát, ha nyugdíjról van szó.
Hogyan kerül Petőfi a vietnámi Nha Trangban kissé furcsa állapotban? A kérdésre Viki és Dani adnak választ, akik meglehetősen furcsa kalandokba is keveredtek az ázsiai országban, más ne mondjunk akadt köztük kutya, kígyó és nem akármilyen vízesések egyaránt. Van külföldi kórházi élményed? Írd meg…..
dikusz. 2020.01.16 10:33:42
@VikiDaniAroundAsia: Mit mondjak, elég rendhagyóra sikeredett:)))
Mondjuk nem is csodálom, az 30+ fokban a csupasz hegyoldalon felfelé menet még ha csak 300 m is, megviseli az embert.
Én annak idején csúnyábbakat mondtam, szidtam azt a hülyét (a túravezetőt), aki az adott hegynek fel túrát kitalálta...
dikusz. 2020.01.16 11:43:17
@VikiDaniAroundAsia: - Én voltam a túravezető... :)))
dikusz. 2020.01.16 19:16:58
@desw: És komolyan elhiszed a 40 plusszoddal, hogy azok a húszéves lánykák, akik nyomulnak, és bámulnak, a két szép szemedért teszik?
A magyar kórházak és általában az egészségügy sok problémával küzdenek, a Határátkelőn is több olyan poszt volt már, amelyben külföldi tapasztalatokról számoltatok be. Ilyenkor persze általában felmerül, hogy „könnyű egy német / holland / osztrák” kórháznak. Nos, Béla története egy cseh kórházban…..
dikusz. 2020.01.13 18:57:54
@Csodabogár: Igen, a Szent Imre kórház.
dikusz. 2020.01.13 21:04:50
@Mme Seldon: A János kórház férfi sebészetén még biztos, hogy van 16+ ágyas kórterem, és nem mindegyik ágy mellett van paraván. Hogy a női sebészeti osztálynak van-e ekkora kórterme, azt nem tudom.
dikusz. 2020.01.15 08:00:14
@Hari Seldon 2: Mindháromszor véletlen?
A kanadai Manitobában található Churchillt a „világ jegesmedve fővárosának” is nevezik és aligha lepek meg azzal bárkit, hogy még ezen a kevesebb, mint 1000 lelket számláló településen is élnek magyarok. Ráadásul nem csak élnek, de írnak a Határátkelőre is. Következzen Jakzolee és felesége nem…..
dikusz. 2020.01.14 11:42:39
@Jakzolee: De jó kis poszt volt! És a fotók is szépek..:)))

Zoli, azt írod: "Röviden ennyit Churchillről" - hát, ne csak rövidem írj., hanem hosszan!
Ha engem kérdeznének, akkor hirtelen nehezen tudnék válaszolni a kérdésre, ha mégis kellene valamit mondanom, akkor azt felelném, hogy alighanem télen, hóban és fagyban. És tényleg.....
dikusz. 2020.01.12 22:24:37
@Arthamyr: A Berkire (és több celebre is) azt mondom, hogy nem hülye, legalábbis nem annyira, mint mutatja magát. Ahogy Tüncike sem a csodanaptárjával.
Erre van igény, jól megél belőle, mindent elhisznek róla, amit mond, ahogy-akivel él, hát akkor miért ne tenné. Eléggé vastag bőr van a feje elülső oldalán. De az tény, hogy ott beszólok én is. Ott elmegy, itt csak nekem, nem jött be. Most már nem tudok hozzászólni.

Nem vagyunk egyformák, én csak azért, mert egy étteremnek csillagja van, azért nem megyek oda enni. Akinek meg van, az tegye meg, váljék egészségére.:)
dikusz. 2020.01.12 23:32:26
@gabors: "a fovarosbol nagyvaros lett .... :-)))) gratula !!!"

Te nem szoktál tévedni? Ha nem javítja ki az a baj, ha kijavítja akkor meg százszor emlékeztetjük a hibájára...

Az "elkéstél"-t meg azért írtam, mert mint említettem már egyszer @dikusz.:ebben a hozzászólásomban, Csodabogár előbb vette észre.
dikusz. 2020.01.14 07:32:00
@gabors: Jó. De mindenre tudsz mondani valamit, erre miért nem?:)))
Nem is olyan régen az ázsiai országban élő Tshabee írta meg, hogyan is néz ki belülről egy japán kórház. (Aki nem olvasta volna, az ide kattintva találja a posztot.) Akkor nem esett szó a távol-keleti ország egészségügyének anyagi oldaláról, most ezt pótolja ugyanő. (Elöljáróban annyit, hogy most,…..
dikusz. 2020.01.09 15:57:28
@geegee: Pontosítsunk, kéremalássan!
Fospumpa, a rendes, becsületes neve a posztban. Akkor még érdemes volt a Homárra járni, edézni, meg tálcával-csapkodós posztót olvasni a kommentek miatt.:)))
dikusz. 2020.01.12 08:32:47
@geegee: Háháháááá:))))

Azt a sok fasságot amit toltál a nejednek,meghallgattam volna:)))

Az Edés posztra a több ezer kommentjével rátaláltam valahol a neten, de persze nem a Homáron. Aztán volt még két panziós posztja -az egyiknek hozzáfértek a vendégkönyvéhez, oda írták a marhaságaikat-, a másiknál meg a tulaj volt tuskó, de nagyon. Ez a kettő azért volt számomra érdekes, mert mindkettőben megszálltunk Kék-túrázáskor, és tényleg a Homárra valók voltak.
Sajnálom egyébként, hogy kitartó, közös munkával sikerült érdektelenné tenni azt a blogot, mindkét oldal vastagon hibás volt benne.
dikusz. 2020.01.13 19:26:52
@geegee: "és aki nem volt képben, az kb opni szökevénynek nézhette a többieket..."
Aki azt hitte, nem sokat tévedett...:)))

Valóban, most inkább az, amire a bloggazdák szánták, de nem annyira érdekes.:D
Gyerekkel külföldre költözni mindenképpen nehezített helyzet, hiszen sok megválaszolandó kérdés felmerül a határátkeléssel kapcsolatban. Az egyik ilyen a többnyelvűségé, amivel kapcsolatban általános vélekedés, hogy ez elsősorban a kisgyerekes szülőknek fontos. Hogy ez mennyire igaz vagy sem, arra…..
dikusz. 2020.01.10 18:01:01
@Platonica: Nem gratin, galantin...
dikusz. 2020.01.10 20:47:39
@Arthamyr: Hadd pontosítsak: a Trófea volt az egyetlen, ahol mint kiderült, szusit ettem. Valószínű marad is az, mert egyrészt nekem úgy látszik előítéleteim vannak ezzel az étellel, másrészt ahol bővebb a választék, ott nem tudom(akarom) megfizetni az árát. Biztos bennem van a hiba, ha mások annyira szeretik.

Nem egyszer ettem ott, nem is kétszer. Ahhoz mindenesetre elégszer, hogy amikor rájöttem nem az, aminek gondoltam, ne kísérletezzek vele többet.
dikusz. 2020.01.10 23:47:17
@Arthamyr: Akkor se ízlett volna. Meg akkor se, ha már az első alkalommal észreveszem a kiírást.
És nem az elnevezése alapján döntöttem el, hogy ez akkor most csak azért sem fog ízleni, hanem megláttam a tálalást, gusztusosan nézett ki, hát vettem belőle. Nem raktam tele a tányérom, hogy minél többet tömhessek a szám belső felébe, csak megkóstoltam.

Nekem nincs gondom azzal, hogy a steake nincs jól átsülve, sőt a legkevésbé átsült fokozatát enném, ha tehetném. Nem feltétlen az én korosztályommal van baj, inkább azzal, hogy a jó japán, kínai, indiai konyha az nem olcsó, kifejezetten drága szerintem, ahogy piacon megvehető hozzávalók is.Megnéztem a Nobu árait, azt hittem, nem jól látok...

Nem nekem való a keleti konyha, de ez az én bajom. Pár éve meghívtak egy Tom Yum thai étterembe azzal, hogy különleges ízeket kóstolhatok, nem volt az. Félig nyers zöldség, félig sült csirkehússal.

Ami nekem teljesen bejött, az a Rosenstein étterem volt. Nem volt olcsó az sem, de az étel, a kiszolgálás, minden nagyon megfelelt, megérte az árát.
A jómód, a magas fizetés a legtöbb országban a siker fokmérője, amivel ha dicsekedni nem is feltétlenül illik, de szégyellni sem kell. Svédországban ugyanakkor nem nagyon beszélnek ezekről a dolgokról, aminek oka egy mélyen gyökerező kulturális kód, a Jantelagen. Magyarországon töltötted az…..
dikusz. 2020.01.09 12:32:25
@fhdgy: Sikerült megkérdezni a matektanárt? Engem is érdekelne, mit mondott.

De a tanár válaszától függetlenül én is amondó vagyok, ha egy fiatal görkorizik/görgdeszkázik, attól még lehet jó tanuló.
Te nem sportoltál fiatalkorodban? Ha igen, az mennyivel vitte előbbre a világot? Én sportoltam, és be kell vallanom, az sem volt hasznos, pedig nem gördeszka volt.

Ha egy fiatal egyesületben sportol, esetleg versenyez is valamilyen szinten, de nem lesz élsportoló, az is órákig edz, az sem váltja meg a világot, de lehet, hogy olyan hivatást választ, amiben hasznos tagja lehet a társadalomnak.
Mondok én is egy példát: Az egyik amerikai tv-csatornán van egy sorozat, amelyik egy állatorvosról, és csapatáról szól. Az a doki igen sokat tesz az állatokért, a szegény emberekért. Az egyik hobbija pont a gördeszkázás. Akkor hogy is van ez?

Még egy kérdés, ne vedd sértésnek, se támadásnak (miért lenne támadás, ha leírja valaki a véleményét?): nem az a baj, hogy zavar a zaj, amit a srácok csinálnak?
Az év eleje mindig a fogadalmakkal telik, amiket aztán persze az ember viszonylag gyorsan fel is ad (kalaplengetős tisztelet a kivételeknek). Így van ez természetesen a határátkelők esetében is. Magyarországon töltötted az ünnepeket? Mit tapasztaltál? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!..
dikusz. 2020.01.04 20:44:58
@nyuszigonosz: Egymással tudunk igen értelmes, mélyreható beszélgetéseket folytatni... :D
dikusz. 2020.01.04 21:47:58
@puhacica: Azaz! :))) Kitiltották már Szegedről (ott élő ismerős mondta).
dikusz. 2020.01.04 21:49:10
@ZooLeka: Ki az? Hát a szegedi picsaember. Nem hiszem, hogy kérnél róla linket, de könnyén meglehet találni a neten.:)
Ragadós vízesés, csodálatos növények, eldugott, turisták által kevéssé látogatott helyek – ez Thaiföld sokak által ismeretlen arca, pedig mint Viki és Dani képes beszámolójából kiderül, érdemes ezeket is meglátogatni, ha már valaki (és az európai télből menekülve nem is olyan kevesen) oda látogat...
Az Azori-szigetek ugyan az Európai Unió része (lévén Portugáliához tartozik), a kontinensről nézve mégis a világ végén van, hiszen 1500 kilométerre található Lisszabontól. Itt élnek Barbaráék április óta, de amikor kórházba került ott, még csak január volt. Vajon milyen tapasztalatokkal…..
dikusz. 2020.01.02 19:58:32
@London2009: Nem azt állítottam, hogy Magyarországon jó az egészségügyi ellátás. Én azt tudom nehezen elképzelni, hogy kizárólag itthon rossz, máshol csakis jó.

Sosem állítottam azt, hogy Budapest a világ, és a vidék nem számít. Komolyan mondom, nekem igen rosszul esik, ha valaki azt tételezi fel rólam, hogy én többnek gondolom magam csak azért, mert a fővárosban élek. Soha, de soha nem hittem ezt, volt is gondom ezzel a hivatalban, kaptam is a főnöknőmtől érte.

Jártam vidéken kórházban, mégpedig olyan városban, ahol legalább olyan színvonalas a kórház -ha nem jobb-, mint Budapesten. És jártam olyan budapesti kórházban látogatóként, amelyik körzetébe nem szívesen tartoznék. Az már az én "szerencsém", hogy az a kórház, amelyikhez én tartozom, állítólag az egyik legjobban felszerelt kórház az országban.

A "saját" kórházunk majd' mindegyik osztályán jártam az évek folyamán. Azt tudom, hogy van VIP-szoba, ami szállodai szintű ellátást biztosít. A szülészeten is, és más osztályon is. Egyágyas, külön zuhannyal, tv-vel. Abban is biztos vagyok, hogy vidéken is van ilyen.

Egyet kérdeznék még, nagyon komolyan, és remélem nem haragszol meg érte: miért gondolod azt, hogy vidéken rosszabbak a kórházi körülmények, mint Budapesten. Van olyan kórház itt is, nem is egy, ahol van 26 ágyas kórterem.
Nagyon érdekelne a véleményed.
dikusz. 2020.01.02 23:02:37
@London2009: Megkaptam, köszönöm, tetszett nagyon.:)))
dikusz. 2020.01.03 09:29:41
@Pöffetegecske: Be kell látnom, hogy tökéletesen igazad van, erre nem is gondoltam, sajnálom.
Miközben még próbáljuk ízlelgetni, hogy immár 2020-at írunk, szaladjunk körbe a nagyvilágban és nézzük meg, hol és hogyan ünnepelték a magyarok az újévet! Akadt olyan, ahol izgalmasan kezdődött az új év, hiszen kigyulladt a szomszéd kerti háza, volt, aki munkával, mások repüléssel köszöntötték…..
dikusz. 2020.01.01 18:19:30
@gabors: Erre a posztra miért kellett átjönni? A másik nem volt jó?
Év végén az ember jellemzően leltárt készít, végiggondolja, mi minden történt vele, kicsit visszatekint. Igaz ez persze egy blog esetében is, így aztán az jutott eszembe, érdekes lenne megnézni, melyik volt az a tíz poszt, ami a legnagyobb érdeklődést generálta...
dikusz. 2020.01.01 09:59:10
@gabors: Áruld már el nekem kérlek, hogy ez mire jó?
dikusz. 2020.01.01 11:16:28
@gabors: "semmire ..." - tényleg semmire se jó.
A legfurcsább szőrgombóc története, aki magyar mesehősként kis híján hollywoodi szupersztárrá vált. Itthon szenteste tűnt fel először...
Immár fél évtizedes hagyomány, hogy karácsonykor megkérlek titeket, küldjetek képeket arról, hogyan töltitek az ünnepeket szerte a világban. Idén a szokásosnál is több fotó érkezett, úgyhogy két részletben mutatom meg, hogyan karácsonyoznak a magyar határátkelők. Kezdjük Európával!..
dikusz. 2019.12.26 11:16:37
@gabors: Miért, mennyinek kéne lenni?
dikusz. 2019.12.27 06:58:30
@blackhairlady: Az előzőt neked írtam.
Akadnak az ember életében érdekes, a szokásostól elütő karácsonyok, ám amit Dóra és párja éltek át pár évvel ezelőtt, az még ezen belül sem akármi. Lássuk, hogyan kerültek egy sivatagi városban recepciósként dolgozó helyi hölgy lakásába karácsonykor! Immár sokéves hagyomány, hogy karácsonykor arra…..
Nagyon jó szakmával, komoly hátszéllel is élete legnehezebb öt évén van túl Viktor – ennyi ideig tartott, amíg az átlagosnál jobb feltételek között is sikerült megtapadni, saját, biztos életet és egzisztenciát kialakítani az Egyesült Államokban. A történet befejező része (az előző részt itt…..
dikusz. 2019.12.24 06:40:02
@gabors: "hogy milyen fogas talalok rajta .." - találtál: :)))
Mi másról szólhatna ez a vasárnap, mint arról, hol miként készülődnek a karácsonyra. Így aztán ellátogatunk Nagy-Britanniába a sült húsok, szószok és csúnya pulcsik közé, Olaszországban zenét hallgatunk és az is kiderül, Hollandiában miként segítik a lelkileg rászoruló…..
dikusz. 2019.12.22 16:30:57
@ZooLeka: Gondoltam, hogy volt ok kitörölni a kommentyét.:)

De még mindig nem tudom, hová tűnt Damon Hill...:)))
dikusz. 2019.12.22 16:57:14
@Arthamyr: Köszi a választ.
dikusz. 2019.12.22 20:39:01
@Arthamyr: "...meg gyalogolni..." - micsoda, te tudsz a vízen járni?:)))
Vajon melyek a legjobb városoknak a boldogulásukat külföldön keresőknek? A kérdésre roppant nehéz (na jó: lehetetlen) objektív választ adni, az InterNations azért idén is megpróbálta. A legjobb városok között akadnak meglepők, ám ami a jó hír, hogy a legjobb tíz fele Európában van és nem is…..
Sokan szeretnének bejutni valamelyik amerikai csúcsegyetemre, ám ez nyilván nagyon nem könnyű, hiszen az Ivy League intézményei (mint a Harvard, a Yale vagy a Princeton) igazi elitintézmények. Nem tartozik ugyan történelmi szempontból közéjük, de a műszaki tudományok terén legalább ilyen híres az…..
dikusz. 2019.12.19 13:00:38
@Arthamyr: Igazad van, vállalkozhat is, viszont a posztban van még egy mondat:
"De ez más történet..." - Azt is jelentheti ez a mondat, hogy kénytelen volt váltani.
dikusz. 2019.12.19 19:06:27
Van egy olyasfajta honvágy, amit csak a határátkelők érthetnek meg így, karácsony környékén. Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz. "Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi…..
dikusz. 2019.12.18 17:43:04
@ZooLeka:
"Ajándékkal pedig mindig kedveskedek a feleségemnek" - nagyon helyes! :)))
De azért tartjátok a karácsonyt, nem? Egyszerűen csak azért, mert jó együtt ünnepelni a szeretet ünnepét.

Az ismeretségi körben többen is úgy gondolják, hogy addig igazán ünnep a karácsony, amíg a gyerekek kicsik. Olyan jó látni, hogy várják a Jézuskát, és örülnek az ajándékoknak.
Kórházba kerülni sehol sem jó, de azért talán van, ahol kicsit jobb, mint máshol. Példának okáért az ember úgy képzeli, ha már muszáj, akkor Japánban biztosan jobb élmény a kórház, mint teszem azt Magyarországon. De hogy milyen is, arról Tshabee számol be saját (pontosabban családi) élmények alapján…..
dikusz. 2019.12.17 09:10:18
@Csodabogár: Ha az itthoni helyzetről írt volna valaki, akkor lehet másképp alakul...
dikusz. 2019.12.17 09:37:13
@tshaabee: Az jó lesz, de nem a posztoddal volt bajom.
Ha lesz legközelebb, akkor szólj, az itthoni oldalról besegítek.:)))

Csodálatos a magyar nyelv, hogy egyes szavakat mire is tudunk használni, de ez a "fikázás" nekem valahogy nem jön be. :D
A Konzervatív Párt komoly győzelmét hozta a brit előrehozott választás, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Boris Johnson kormánya erős felhatalmazást kapott a Brexit levezénylésére. Várhatóan távozik a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális demokraták vezetője is...
dikusz. 2019.12.15 14:19:11
@adg: Egyetértek én is. Viszont hátrányos helyzetű vagyok, mert nem értem miért/mire is megy ez az adok-kapok. Megtennétek, hogy megmagyarázzátok szegény fejemnek? Megköszönném.

Este elolvasom az esetleges választ. Ugyanis a Magyar Rádió Gyermekkórusa ünnepi koncertjére megyek a Zeneakadémiára, amit fennállásának a 65. évfordulójára rendeznek. Erre:

zeneakademia.hu/mindenprogram/2019-12-15-a-magyar-radio-gyermekkorusanak-unnepi-hangversenye-alapitasanak-65-evfordulojan-8740
Zanzibár (ott született ugye a Queen néhai énekese 1946 szeptemberében) nagyon nem számít átlagos határátkelő-helynek. Ugyan a blogon volt már róla poszt (természetesen), de nem árt még egyszer ellátogatni erre a kifejezetten érdekes kelet-afrikai szigetre...
A német főváros egy sokszínű, bringabarát buliváros, aminek persze több arca is van, de éppen ezért (is) szerethető az ott élő Barbara szerint, aki a minapi, szintén Berlinről szóló posztra reagálva írta meg a maga tapasztalatait (és képeket is küldött hozzá, amit külön köszönök). Mi az az öt…..
dikusz. 2019.12.12 14:14:42
@Golf2: Azt gondolom tudod, hogy Zalaszentgróton, és Dunaharasztin ki palackozza az ásványvizet?