Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adriennekoehazi

118 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
AdriaDesign A Persil ereje 2020.08.30 15:13:34
Ajánlom figyelmetekbe ezt a cuki kis reklámot, ami még az ötvenes években ment. Ezt megnézve csak az jut eszembe, akkoriban még mennyire kreatív volt a reklámipar. A mostani hirdetéseknél néha úgy érzem magam, mintha teljesen hülyének nézne a reklám készítője. Bugyuta, idegesítő hangon előadott…..
Sziasztok! A mai napon egy újabb bejegyzést hoztam nektek a Művészettörténeti Kisokosból! Az újplatonizmus, vagyis a neoplatonizmus a késő antik kor jellemző filozófiai gondolkodásmódja, amely azt igyekezett bemutatni, hogy milyen is az embert körülvevő világ és ő hogy találja meg benne a…..
AdriaDesign A DIY előfutára 2020.08.30 15:13:17
Ez e havi bejegyzéssorozatommal az angol mozgalom Művészet és Kézművesség, illetve az egyik legnagyobb hatású képviselőjének, William Morrisnak szeretném dedikálni. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a művészek és dizájnerek hogyan is birkóztak meg az ipari forradalommal, olvassatok tovább! William…..
Sziasztok! A mai napon egy újabb bejegyzést hoztam nektek a Művészettörténeti Kisokosból! A kontraposzt egy testhelyzetet jelent, ahol az egyik lábra nagyobb súly helyezedik és ezáltal aszimmetrikussá válik a tartás. Ha rápillantotok a képekre, rögtön tudni fogjátok, miről beszélek, hiszen a…..
Sziasztok! A mai nap egy könyvajánlót hoztam nektek, méghozzá Austin Kleon Lopj úgy, mint egy művész című könyvecskéjét. Kinek ajánlom elolvasásra? Annak, aki maga is valamilyen kreatív tevékenységet folytat, hiszen ez a rövid kis könyv nemcsak az „igazi” művészeknek való: bárki számára jelenthet…..
Matteo Massagrande kortárs olasz festőtől épp a minap pillantottam meg (sajnos csak online) egy festményt, ami rögtön magával ragadott. Így azonnal tudtam, hogy írnom kell róla pár sort, hogy Ti is megismerjétek a munkásságát! 2016-ban Tihanyban volt kiállítása hazánkban, valaki volt esetleg…..
Sziasztok! A múlt heti inspirációs bejegyzésemet követve jövök nektek ezúttal egy második résszel ugyanarról a témáról, méghozzá a Bory-várról, hiszen annyi látnivalót találhat az ember egy helyen, hogy egy rövidke bejegyzés egyáltalán nem elég! Ahogy írtam, a várban rengetegféle műalkotásra…..
Ez a bejegyzés kapcsolódik az előző kettőhöz, amit szintúgy ebben a témában írtam. Ha kíváncsi vagy rájuk, itt és itt éred el őket! Morris, miután rátalált preraffaelita barátaira, Oxfordban kezdett velük dolgozni, ahol megismerte az ottani istállómester lányát, Jane-t. Az esküvőre 1859-ben…..
Sziasztok! A mai nap egy könyvajánlót hoztam nektek, méghozzá Sue Monk Kidd A méhek titkos élete című könyvéről. Mindig is nagy kedvencem volt a könyv, mert nagyon sok érzékeny témát érint, ami akkoriban a ’60-as évek Amerikájában felmerülhet: hogyan illeszkedhet be egy fehér lány egy fekete…..
Az előző cikk keretein belül William Morris iparművész és dizájner munkásságával foglalkoztam, aki a 19. század Angliájában élt és igyekezett visszatérni a gyökerekhez és kapcsolatot teremteni a művészet és a társadalom között. Ha az előző bejegyzést nem olvastad, itt tudod elérni. Morris hamar…..
A mai napon egy újabb bejegyzést hoztam nektek a Művészettörténeti Kisokosból! A perspektíva mellett még a kompozíció az, ami megadja egy művészeti alkotás, főleg festmény, alapját. Most a kompozíció egyik, a reneszánsz alatt igencsak kedvelt válfaját emelném ki, méghozzá azt, mikor a művész egy…..
Sziasztok! Az e heti inspiráció keretein belül ezúttal az országunk egyik ékességét, a székesfehérvári Bory-várról hoztam nektek pár érdekességet. Aki még nem volt ott, érdemes egyszer útba ejteni, mert gyönyörű, igazi modern kori váracska tornyokkal és képgalériával.   Bory Jenő építész,…..
Sziasztok! Az e heti inspirációban szintén Amerikából hoztam nektek egy happening-szerű videóinstallációt. Az Ant Farm nevű csoport 1975-ben rendezte meg ezt az eseményt, ahol asztronautának öltözött úrhajószerű autót vezető pilóták rohantak bele teljes sebességgel egy tévékből felépített…..
AdriaDesign Miele, Ariel vs. Persil 2020.08.06 11:54:10
A Miele és az Ariel teljesen más módon közelítették meg a háztartást és a nőideált, mint a Persil. Míg a Persil a fiatalos üde és nem utolsó sorban szőke hölgytípus ismérve lett, addig a Miele és az Ariel idősebb és érett hölgyeket választottak a plakátjaikra, olyanokat, akik a mosás és a…..
Sziasztok! A mai napon egy újabb bejegyzést hoztam nektek a Művészettörténeti Kisokosból! A perspektíva rendkívül nagy szerepet játszik a képzőművészetben, sokan az „igazi művészet” kezdetét is ahhoz kötik, ezzel választják el a sötét középkort a felvilágosodástól. Itt a centrális perspektíváról…..
Sziasztok! A mai napon egy újabb bejegyzést hoztam nektek a Művészettörténeti Kisokosból! Ha valaki kicsit jobban belemerül a töribe, vagy épp a művtöribe, a bíbor egy olyan szín, ami gyakorlatilag megkerülhetetlen. Az antik korban a rómaiak bíbor színű tógát viseltek, később a császárok színe…..
Sziasztok! A mai nap a karantén ideje alatt megkezdett napi inspirációból avanzsáló heti inspiráció bejegyzéseit folytatnám. Ezúttal a hetvenes-nyolcvanas évek egyik nagy befolyású amerikai művészét hoztam nektek, James Rosenquistet, méghozzá az egyik kedvenc festményemet tőle: az F-111-et. Igen,…..
A Fehér hölgy 35 éven keresztül volt a Persil mosópormárka „reklámarca”. Eredetileg Kurt Heiligenstaedt német művész alkotta meg 1922-ben, a saját felesége biztosította a modellt, ami alapján a fehér ruhás női alak meg lett alkotva. A Persil-Frau egy kecses, stílusos és modern nő, aki mosóporral a…..
Sziasztok! Ma egy filmajánlót hoztam nektek, amit pont előző héten néztem meg. Ez nem más, mint a Werk ohne Autor című német film, ami magyarul a Mű szerző nélkül elnevezést kapta. Mikor belekezdtem, le se esett, hogy ez tulajdonképpen egy háromórás filmről van szó, csak mikor már végignéztem vagy…..
Sziasztok! A mai nap egy magyar festményt hoztam nektek Egry Józseftől, akit másként a Balaton festőjeként ismerhetünk. Autodidakta módon tanult meg festeni, azonban később barátai segítségével sok helyre eljutott Európán belül, úgymint Párizs, Belgium vagy Szicília. A badacsonyi kórházban való…..
Sziasztok!   Hogy a kör alaknál maradjunk, a tondo egy újabb művészettörténeti fogalom, ami ezt a formát képviseli. A tondo, vagyis a kör alakú festmények alkalmazása alkalmazásának kezdete a reneszánszhoz vezethető vissza, virágkorát a 15. és a 16. században élte.   Egyik…..
Sziasztok! Ezt a festményt Mary Cassatt amerikai festőművésznő készítette 1900-ban és egy évvel később a szintén amerikai Louisine Havemeyer filantróp és műgyűjtő, aki fáradhatatlanul támogatta az impresszionista művészetet. Ezen kívül feministaként is tevékenykedett, ő állt az amerikai szüfrazsett…..
Sziasztok! A rozetta olasz eredetű szó, jelentése rózsadísz, ami nem más, mint egy kerek épületdísz, ami mennyezeten kívül egy falfelületet is díszíthet. A kör alakú elem közepében általában szabályos rózsaszirmokat láthatunk. Ezen kívül a rozetta, más néven a rózsaablak a gótikus templomok…..
Sziasztok! A mai nap az egyik kedvenc írómat hoztam nektek, Jodi Picoultot. A történetei mindig nagy hatással vannak rám és mindig újabb és újabb nézőpontot nyújtanak egy-egy elbeszélés feldolgozásához. Picoult a könyveiben általában elég érzékeny témákat érint és feszíti azokat a végsőkig. A…..
Sziasztok! A mai nap Antoni Gaudí katalán építész talán egyik legismertebb munkáját, a Sagrada Famíliát hoztam nektek. A templom (2010 óta bazilika) Barcelonában az egyik leggyakrabban látogatott nevezetességek közé tartozik. Építése a 19. század utolsó negyedében kezdődött és még most sem…..