Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Smid Zsófia

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2021. június 19-én egy számomra teljesen ismeretlen, új világba csöppentem. Már a Börzsöny kanyargós útjain elvarázsolt a táj szépsége és hangulata, korábban ugyanis nem jártam errefelé. A faluba érkezve az élmény persze csak fokozódott. Elsőként az éppen zajló falunapra lettem figyelmes, ami számos…..
Korábbi blogposztunkból megismerhettük, hogy mi is az a gyümölcsészet, miért fontos a téma kutatása és miként válhat hasznunkra ez a fajta hagyományos ökölógiai tudás napjainkban is. Jelen írásban azt igyekszem bemutatni, hogy hogyan is zajlik a gyümölcsészet kutatása a gyakorlatban, esetünkben…..
A gyümölcsészet, ahogy Andrásfalvy Bertalantól megtudhatjuk, nem egyenlő pusztán a gyümölcstermesztéssel, sokkal tágabb fogalom. A gyümölcsök sajátos részét alkották a régi falvak gazdaságának, közvetlenül kapcsolódtak a népi természetismerethez, vagy újabb nevén a hagyományos ökológiai tudáshoz. A…..
Ahogy a vidékfejlesztésnek is fontos része a helyi gazdaságfejlesztés, úgy szándékaink szerint a tájház sem csak a helyi művelődés és közösségfejlesztés új intézménye lesz, de a helyi gazdaságfejlesztésben is szerepet fog játszani. Hogy mi az a helyi gazdaságfejlesztés, és hogy látjuk leendő…..
A tájház létrehozásának végső céljairól, az ökolokalizmus társadalmi víziójáról már esett szó egy korábbi bejegyzésben, és arról is beszéltünk, mi köze ehhez a néprajznak és a kulturális antropológiának. Most a módszereinkhez fűznénk további magyarázatokat, vagyis hogy mit jelent a vidékfejlesztés,…..
Folytatjuk sorozatunkat, melyben bemutatjuk közös álmunkat, és egyúttal az új intézménynévnek a magyarázatát. A harmadik bejegyzés arról szól, miért is csinálunk tájházat, miért alkalmas ez az intézmény az általunk kitalált koncepció megvalósításra, és hogyan fedeztük fel saját munkálkodásunk…..
2020. október 3-án, szombaton egy hosszabb kihagyás után ismét Kóspallagra indultunk. Ennek az apropója a kóspallagi Biber Egyesület által szervezett családi nap volt. Erre az eseményre pedig azért került sor, mert tavasszal megnyerte az egyesület a MOL alapítvány pályázatát, aminek keretében a…..
2020. augusztus hónapjának 21. napján a leendő Tájház udvarán már kora reggel elindult a nyüzsgés, azonban Pali, Évi és Angéla már előző nap lementek előkészíteni a terepet és beszerezni a zöldségeket helyi termelőktől a másnapi főzéshez...
Augusztus 7 és 9 között ismét folytatódtak a Tájház létrehozásának munkái. Több fronton folyt az aktív munka: néprajzos csapatunk az első délután befejezte a múltkoriban beérkezett tárgyak leltározását, miközben a fiúk előkészítették a terepet a másnapi építkezésre, majd nekiálltak letisztítania…..
2020. június 27 és július 5 között ismét építőtábort tartottunk a készülő Kóspallagi Tájházban. Ezúttal, munkánk története során először, egy teljes héten keresztül láttunk vendégül önkénteseket. Kezdetektől egyformán fontos számunkra, hogy a fizikai épülés mellett az a közösség is épüljön, mely a…..
„Azt az erdőt vágyom, a hajdanit, az ősvadont,mely egykor a határ helyén tenyészett,és a falut is övezte, körülölelte,nem ölelte,hiszen bent volt a faluban,a falu meg benne,a fák közt álltak a házak,azok rejtették, védelmezték,azt a réges-régit szeretném látni, abba belépni”Oravecz Imre: Az erdő…..
"Annak az egyik oka, hogy az alapvető társadalmi változás lehetetlennek tűnik, az, hogy rendszerint egy maroknyi elkötelezett ember apró cselekedeteivel kezdődik." (Thomas Princen, 2010)Mai életünk egyre nagyobb részét határozzák meg olyan globális hálózatok, melyekre alig van rálátásunk. Ha…..
Múlt héten szombaton megesett végre, amire már olyan régóta készültünk; Kóspallagon megrendezésre került az első (de semmiképp sem utolsó) falufórum! A rendezvénnyel elsődleges célunk a helyiek és a Kóspallagot bármilyen okokból szívük csücskeként számon tartók bevonása volt a tervezési,…..
Nem kezdtük tétlenkedéssel az új esztendőt, a szilveszteri hangulatot hamar hátra hagyva nekiláttunk a tervezésnek. Január 2-án egyik tagunk, Werlain Anna házában dugtuk össze fejecskéinket és ötleteltünk együtt. A koncepció az volt, hogy a a „pesti néprajzos csapat”  - ahogy magunkat szeretjük…..
Csipet-csapatunk vasárnap, december 15-én útra kelt, hogy kielégítse hosszú ideje erősödő igényét egy hivatalos-fontos-felelősségteljes ügyektől mentes, nyugodt, minőségi, együtt töltött időre. Már az odaúton letettük voksunkat egy helyi pizzéria egyik ajánlata mellett; ugyanis nemcsak éhesek…..