Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tokai Zsófi

38 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kép forrása: https://www.lionsroar.com/the-dalai-lama-and-greta-thunberg-unite-against-the-climate-crisis/  A Dalai Lámát  és Greta Thunberget valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Őszentsége a legutóbbi könyvét teljesen a klímaválság ügyének szentelte, melyben Thunbergről és a vele egyidős…..
A világvallások egyértelmű strukturális keretet biztosítanak az embereknek: az egyén szenvedéseit transzcendens magyarázatokkal oldják fel, és biztosítják a szenvedéstől való megszabadulást különböző vallási gyakorlatokon keresztül. Egy vallásos csoporthoz tartozás nemcsak a vallási identitást…..
Felszabtér Egyszerűen ilyen 2020.12.29 11:12:52
Mielőtt megszülettem, már valamilyen voltam. Mindenki valamilyen. Mindenki eltérő a másiktól. Ettől lesz ő ő. Én is. Világra jöttem egészséges kislányként, állítólag némi oxigénhiánnyal, de ez nem biztos. Egy jókora anyajeggyel egyik karomon. Ez anyukámat megijesztette és aggasztotta, de…..
Annak ellenére, hogy Magyarországon szinte alig hallani a a buddhista egyházban elkövetett szexuális abúzusokról, nemzetközi színtereken már az egyházi szexuális visszaélések diskurzusát képezik ezek a buddhista esetek is (Anders 2019; Winn 2018a, 2018b). A legismertebb buddhista abúzus eset a…..
Őszentségéről köztudott, hogy határozottan állást foglal a klímaválság ügyében. A most novemberben megjelent könyvében is azt hangsúlyozza, hogy együttérzéssel átitatott aktív cselekvésre van szükség ahhoz, hogy a globális felmelegedést megállítsuk. A Dalai Láma azt is megemlíti a könyvében, hogy…..
Alissa Milano 2017-es #MeToo tweetje hatalmas visszhangot vert az egész világon. Szinte rögtön több ezren válaszoltak Milano posztjára #MeToo hashtaggel és a számok rohamosan növekedtek, ahogy teltek a napok. Azt kevesen tudják, hogy már tíz évvel ezelőtt, 2006-ban Tarana Burke indította el…..
Remélem, hogy hozzá fog tudni járulni egy békésebb világ megteremtéséhez, amelyben a szegénységben és az igazságtalanságban szenvedő emberek megnyugvásra találhatnak. kép forrása: https://www.greenbiz.com/article/dalai-lamas-shoes  Őszentsége, a Dalai Láma is gratulált a pár napja…..
A haraggal kapcsolatban leginkább kétféle nézet alakult ki a köztudatban: először is a harag olyan negatív érzésként van elkönyvelve, amelytől minél hamarabb meg kell szabadulni, annak érdekében, hogy a társadalom számára jól funkcionáló, gondtalan, „heppi” emberekké válhassunk. Másodszor, ha mégis…..
Örömmel teszek eleget Perintfalvi Rita kérésének, hogy írjak a legutóbb megjelent meseválogatásomról, ami a „Mesék a szabadulásról” címet kapta. A kötet tematikus meseválogatásaim sorozatának negyedik darabja. Ezek a válogatások azért jöttek létre, mert meseterápiás csoportokat vezető…..
Felszabtér A szabadság útján 2020.10.12 09:00:40
A koncertturnéból befolyt összegből Dromla végre valóra válthatta az álmait. 1998-ban megalapította az apácák jólétét támogató szervezetet (Nuns' Welfare Foundation (NWF). Két évvel később pedig megnyitotta az Arya Tara általános iskolát Kathmanduban, amely ma is legalább 80 fiatal szerzetesnőnek ad…..
Any Choying Dromla Nepálban született, Tibetből menekült szülőktől. Dromla életútja buddhista szerzetesként kezdődött, majd a mesés hangja miatt nemzetközileg is ismerté vállt. Az odaadó emberbaráti munkája miatt sokan Teréz anyához hasonlítják. Ő lett az első nepáli UNICEF nagykövet, melyet az…..
Rajtunk – és kifejezetten a politikusainkon – múlik, hogy megmentsük a Földünket.  A Dalai Láma köszönetet mondott Greta Thunbergnek, amiért annyi erőfeszítést tett, hogy felhívja a világ figyelmét a klímaváltozás sürgető problémájára. Annak ellenére, hogy Thunberg ilyen fiatal, a Dalai Láma…..
Pema Chödrön Amikor minden darabokra hullik 2019-ben megjelent könyvéről Oprah Winfrey beszélgetett a majdnem egy éve megjelent videóban. Az interjú során a buddhista szerzetesnő nem csak arról beszélt, hogy a buddhista gyakorlatok hogyan segíthetnek minket egy tisztább és együttérzőbb…..
És miért a haragon keresztül? Láma Rod Owens a gyémánt út, vagy közismertebb nevén a tibeti buddhizmus követője. A harag transzformálásáról szóló tanítások szerves részét képezik ennek az irányzatnak. Láma Rod mégis kirívó tanító a radikális megközelítése és értelmezése miatt. Azt állítja, hogy…..
Nemrég jelent meg Láma Rod Owens, buddhista tanító Love and Rage című könyve, ebből ismertettük a fenti idézetet. ..
„karmikus”, „bevonzottad”, „előző életedben rosszat tettél”, „nem vagy eléggé karma tudatos”, „karmikus kapcsolat van köztetek”, „minden találkozás karmikus”, „előző életedben te verted őt”, „mindenki volt már valamelyik életében erőszakos”, „ok-okozat”, „visszakaptad”, „korábbi élet tartozását…..
A nők elleni erőszak szoros összefüggésben van az erőszak más fajtáival: a háborúval, annak a módjával, ahogyan az állami intézmények felhasználják az erőszakot az állampolgárokkal szemben, vagy ahogyan a rendőrség kezeli a drog és bűnügyeket. Az emberi lények legelőször a saját családjukban…..
Pamela Cooper-White könyve arról a kevésbé ismert bibliai történetről kapta címét, amikor Amnón, Dávid király fia megerőszakolja féltestvérét, Támárt (Sámuel 2:13). Az író ennek a résznek az elemzésével kezdi a könyvét, először is annak a kérdésnek a feltevésével, hogy vajon mi az oka annak, hogy…..
Ahogyan az első részben kiemeltem, a tévhitekkel ellentétben a vallási abúzus nem csak a keresztény vallás sajátossága, hanem mindegyik világvallásban megjelenik, mivel az abúzus oka nem kizárólagosan a cölibátus, hanem – a tágabb kontextust figyelembe véve – a patriarchális berendezkedésből…..
Az együttérzésről szokás úgy vélekedni, hogy kérdés nélkül, mindenki felé gyakorolnunk kell azt. Jack Kornfield pszichológus és buddhista tanító szerint ennél kritikusabban, a társadalmi problémák figyelembevételével párhuzamosan kell alkalmazni a gyakorlatban ezt a buddhista alapelvet. A 2017-ben…..
A vallási abúzus alapvetően hasonlóan működik, mint a „hétköznapi” bántalmazás. Az eltérés azzal a fordulattal kezdődik, amikor a vallási hittételeket, a szent szövegeket, vagy az intézményesített gyakorlatokat és hagyományokat használják fel arra, hogy eltüntessék az elkövetők által okozott…..
Sokan azt gondolják a meditációról, mintha minden problémára az abszolút gyógyírt jelentené. Erre rá is erősítenek azok a sztereotíp ábrázolások, amikor békésen mosolygó buddhista szerzeteseket láthatunk különböző meditációs pózokban. Sok meditációt oktató tanár és magukat gurunak kinyilvánító…..
A Dalai Láma és Desmond Tutu Nobel-békedíjas érsek barátságának egy újabb bizonyítékát láthatjuk az alábbi videóban, amikor is Desmond Tutu olvassa fel a Dalai Láma koronavírusról szóló gondolatait.  Ahogyan a Dalai Láma pár héttel ezelőtti üzenetében, úgy a mostani videóban is az együttérzés…..
"János azt írja, hogyha így szeretett minket Isten, akkor „mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást. Hiszen „Istent soha senki sem látta: ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk, és az ő szeretete lett teljessé bennünk.” Gyárfás Judit prédikációját ajánljuk figyelmetekbe szeretettel. A mai…..