Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lynxxnyl

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Háziorvos, kórház – nem feltétlenül azok a dolgok, amelyeket az ember olyan szívesen megtapasztalna, de néha muszáj. Lívia (aki korábban már írt posztot ausztriai kiköltözésükről) saját és családja tapasztalatából írta meg, hogyan élik meg ők az ausztriai egészségügyet. Neked milyen tapasztalataid…..
Lynxxnyl 2021.02.09 23:13:31
@arncht: nagyon hasonlo a tapasztalatom nekem is. (Szerencsere korhazhoz meg nem volt szerencsem)

A szakorvosi rendelokben kapott ellatassal eleg vegyes a tapasztalatom. Allami ellatasban volt jo tapasztalat, de több honapos varakozassal bekerulve, a szaktudas mellett minimalis betegre forditott idovel. A varakozast kikerulendo voltam tobbszor Wahlarztnal es privatnal, ezek tobbnyire eleg nagy csalodast okoztak a vaskos szamlaval megspekelve. De ahogy mondod, penz, az latszik, hogy van, szaktudas kevesbe.

En kulonben utalom, hogy itt nincs korzeti rendelo-rendszer, es akarkihez mehetsz. Adott esetben koldulhatsz vegig tobbtucat rendelot, hogy ki hajlando fogadni belathato idon belul.
Lynxxnyl 2021.02.10 13:45:12
@Arthamyr: a haziorvossal itt sincs varakozasi problema, a szakorvosoknal problemas a kereses. Kapsz a haziorvostol egy beutalot, aztan kutatgathatod es telefonalgathatod vegig a szakrendeleseket, hogy ki mikorra tudna fogadni, ugyanez a kepalkoto vizsgalatoknal. Volt itt is jo tapasztalat (koponya CT 1 heten belül, röntgen megy azonnal), de vartam mar MR-re 2 honapot, meg fizioterapiara 3 honapot, neurologus szinten, mikor szeptemberben mondjak, hogy idenre mar nincs idopont.
Az mar kesz luxus, hogy az orvosok ertekeleset is vegignezegesd.

Es volt tobbszor, hogy azt mondtam, oke, kifizetem a magant, mert surgos, de sajnos legtobbszor rossz szajizzel tavoztam. Rendszeresen magandokikhoz jarni pedig egyebkent is vallalhatatlan egy kozeposztalybeli szamara velemenyem szerint.
Nemsokára nyílik a belbudai Lidl, ahová "lecsúszott néprétegek vásárolnak olyan szarokat, amit a németek ideöntenek, mert nem bírják megenni." Sőt! "Buda azért nem Csepel, meg a nyócker!" Elrondítja a kerületet, de nem baj, össze fog zuhanni a 200 forintos…..
Lynxxnyl 2020.12.05 22:40:46
@HaKohen: az azért nem, mert engedély nélkül épült.
Az osztrák főváros sokat változott az elmúlt években és ugyan még mindig nagyszerű hely, azért megvannak a maga hátulütői. A tíz éve Bécsben élő Dundee foglalta össze tapasztalatait. Neked mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
Lynxxnyl 2020.07.26 20:23:21
@A Dundee: na ehhez a temahoz kicsit keson ertem ide. Az ingatlanarak alakulasaba az is belejatszik, hogy Becs lakossaga folyamatosan novekszik.
En amugy egyaltalan nem latom boduletesen draganak az ingatlanarakat, ny-europai viszonylatban plane nem dragak. Es a hitelfeltetelek sokkal kiszamithatobbak es kedvezobbek, mint Magyarorszagon. A keresetekhez viszonyitva szerintem nem nehezebb Becsben lakast venni mint Budapesten, sot.
Mindenkinek eljön az életében a pont, amikor regel a Tinderre: hiszen ha munkát, húzódzkodórudat, sört, kávét, barátokat már évek-évtizedek óta az internetről szerzünk, akkor miért ne pont a szerelemmel tennénk így? Hát nem? Nincsenek felesleges körök, eltékozolt órák és randik - mindent előre…..
Lynxxnyl 2020.05.30 22:32:31
Már éppen nagyon elkezdett foglalkoztatni, hogy milyen lehet a női felhozatal. A jelek szerint pont ugyanolyan, mint a férfi. Mindenki k.vára egyedi.
30+ férfiak bemutatkozása, tinder-magyar:
- open minded = nyitott kapcsolatban vagyok (legalábbis részemről)
- whine enthusiast = alkoholista
- családcentrikus = elvált, 2 gyerekkel
- no ONS = esélyem sincs futó kapcsolatra, max. házassággal tudok bebetonozni egy nőt
- gym rat = nárcisztikus proli vagyok
- csak fogadásból vagyok itt = még jövőre is itt leszek
- sportos, humoros és spontán vagyok = 10 évvel öregebbnek nézek ki a koromnál, kövér vagyok, de megérdemlem a szeretetet
- a gyerek a képen nem az enyém = be akarom indítani a fészekrakó ösztönöd
- ha rasszista/jobboldali szavazó vagy, húzz balra = romkocsmaértelmiségi túlkoros egyetemista vagyok
- imádok enni, ha nem lehet veled egy jót enni, húzz balra: kövér vagyok, és/vagy elvárom hogy főzz rám

Képek:
- kép macskával: egyetlen esélyem, hogy valaki jobbra húzzon
- kép kocsival, vitorlással, repülővel: ronda vagyok, alacsony, vagy kicsi a farkam
- szelfi gymben: intellektuális értékeim nincsenek, de tudok kompenzálni
- kép öltönyben, napszemüvegben: vállalhatatlan az arcom és a testem
- kép félmeztelenül: csak instabébik jelöljenek, de amúgy csak azért vagyok fenn, hogy csodáljátok, kit nem kaptok meg
- utazós, motoros, ejtőernyős képek: vannak hobbijaim, ne várd, hogy túl sok időt fogok rád szakítani
Péntektől a lehető legtöbb útvonalon újraindítja a járatait a Wizz Air. Ez teljesen unortodox megoldás, rajta kívül az összes többi fapados megmondta már egy hónapja, hogy júniusig a földön marad a teljes flottájuk, csak a Ryanairnek van egészen kevés járata. De náluk májusban se nő a szám. Ezzel…..
Lynxxnyl 2020.05.10 19:17:57
@Kánikula: miert ne fordulhatna elo? Ha a Wizzair igy folytatja, rendszeresen lesz ilyen.
Lynxxnyl 2020.05.10 20:46:46
@Fillér B. Gusztáv: koszi. erre az "elvileg"-re lettem volna kivancsi, mert hivatalos informaciot nem tudtam kihamozni sehonnan.
Pont az Osloba szolo jegyem miatt van problemam. Meg joval a virus elott vettem.
Lynxxnyl 2020.05.11 09:10:52
@Fillér B. Gusztáv: junius kozepe.
A "0 utas vett ra jegyet" erv a torlesre nekem azert nem meggyozo, mert gondolom nem en vagyok az egyetlen, aki mar joval korabban megvette a jegyet a tervezett nyaralasra, vagy masok csaladlatogatasra. Szoval az a kerdes, hogy csak a beutazasi korlatozas miatt torolnek-e a jaratot, ha amugy sok (eleg) foglalas van ra. Junius pedig elegge peak season eszakon.
Amennyire utanaolvasgattam, a norvegok egesz nyarra nem tervezik a turista celu beutazas engedelyezeset.
Akinek határátkelőként kellett már alkalmazkodni más kultúrából érkezettekhez (vagy akár Magyarországon dolgozik ilyen munkahelyen), az pontosan tudja, milyen fontos megérteni egymás gesztusait, szokásait, mi mit jelent és hogyan közeledjünk a másikhoz...
Lynxxnyl 2020.04.03 10:41:15
@FutureFry: makes sense, a smiley-s kommentek is torlodnek a blog.hu-n reszben, valamilyen okbol. Ugyhogy a formazott szoveggel sem eri meg nagyon jatszadozni itt, irhatod ujra utana :-)
Lynxxnyl 2020.04.03 13:30:09
@Arthamyr: a magam reszerol kedvelem a bloghu primitiv kommentfeluletet. Persze nemi formazasi lehetoseggel kibekulnek, de kifejezetten szeretem, hogy nem lehet agyoncsicsazni, teleszorni emojikkal, upvoteolni, stb.
Persze ez a keszitoket nem menti fel a mas primitiv mukodesi hianyossagok alol.
A dél-koreai fővárosról sok minden eszébe jut az embernek, például a modernség, a high-tech vagy a jövő. Gábornak is ez (meg még egy-két keresetlen gondolat, feltételezem) jutott az eszébe, amikor Szöul kellős közepén egy udvari pottyantósban a tél kellős közepén volt kénytelen megoldani a…..
Lynxxnyl 2020.04.01 15:55:44
@lucullus: mar evekkel ezelotti posztjaidra es tevekenysegedre is erkezett kritika, jogos kerdesek, de azt se sikerult lereagalnod, nem ugy tunt, mintha erdekelne masok velemenye.
Ugyhogy teljesen ertetlenul allok a reakciod elott egy olyan blogon, ahol az aktualis poszt mellett minden nap random felmerulo temakat vitatnak meg a kommentelok.
Miközben lassan megszokjuk az utcákon, üzletekben a maszkos, kesztyűs emberek látványát, addig sokan még mindig mintha nem vennék komolyan a védekezést járvány idején. Miért véd meg és főleg: kit és mitől véd meg a maszk? A Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastjában egyebek mellett összecsap…..
Lynxxnyl 2020.03.30 12:24:23
@Csodabogár: nem csak az utcan jarnak hazilag barkacsolt maszkban, hanem rengeteg korhazba is ilyen kerül. Ugyhogy dontsd el, mennyire haszontalan.
Nalad okosabb orvosok pedig mar azt hirdetik, hogy igenis hasznos a nem profi maszkok hordasa is. Nem ved meg a fertozestol, de te nem fertozol masokat, es a sajat legutadba nehezebben viszed be a virust, ha rajtad van a maszk.
Vajon a 4 vagy a 10 emeletes társasház az ideálisabb? Melyik a szerencsésebb választás?..
Lynxxnyl 2020.02.20 11:32:31
@erol: en mindig elborzadok, mikor korfolyosos hazba megyek vendegsegbe.
Meg a meno budai kornyeken levo berhazban is tiszta putri a belso udvar, es amelyik szoba a folyosora nez, az eleve kuka. En soha nem vennek ilyenben, de hat izlesek es pofonok... :)
Lynxxnyl 2020.02.20 11:54:41
@erol: ok, elhiszem, nyitott lennek amugy a pozitiv peldara, akar csak latogatokent is. Jo hallani, hogy ilyen is van. :)
Lynxxnyl 2020.02.21 11:29:42
@Almandin: igen, pontosan. En 4 emeletes teglalakasban nottem fel, jo helyen volt. Majd kikoltoztunk a varos szelere egy kertes ikerlakasba, utaltam, mindentol messze volt, es meg a kerttel is annyit kell baszakodni, hogy nem eri meg.
Most belvarosi, de irto nyugis 5 emeletesben lakom, belso kerttel. Ha ehhez meg lenne egy kertre nezo terasz, az lenne a tokely, ilyet keresek majd a kovetkezo evekben. Kertes hazba csak gyerekek miatt koltoznek, de ez nincs napirenden.
Hala istennek itt nincs is lehetosegkent panel, de engem elborzaszt a gondolata is a panelban lakasnak.
A különböző, szakképesítést nem igénylő munkahelyeken néha elképesztő körülmények között dolgoznak a határátkelők – magyarok és más nemzetiségűek egyaránt. Három rövid történet következik Ausztriából Balázstól...
Lynxxnyl 2020.02.20 10:56:14
A Ruhr-vidék még Németországon belül is különleges egység. Rengetegen élnek itt, régen a nehézipar, a bányászat vonzotta a rengeteg bevándorlót. Ma már nem nagyon van nehézipar, a bányákat rég bezárták, de a határátkelők maradtak és jönnek ma is. Bolgárok, románok, magyarok próbálnak az otthoninál…..
Lynxxnyl 2020.02.16 23:12:51
@Vaszilics Fedor Emánuel: "De ezzel sem volt gond, ezek integrálódtak" -- na ez igy ebben a formaban nem igaz. Nem integralodtak, mert nem is volt lehetoseguk ra. Dolgoztak, mint a guzu, de az integralodasukat nem segitette semmi elo, erre iranyulo program nem is volt, hiszen azt vartak, hogy majd szepen hazamennek. Csakhogy ok ehelyett hoztak magukkal a csaladjukat, amire szinten nem volt megfelelo szabalyozas akkor, hiszen nem szamitottak erre a nemetek (es az osztrakok se).
Lynxxnyl 2020.02.17 11:14:00
@Irbisz: semmi meglepo nincs ebben, a vendegmunkaskent bevandorolt torokok a videki, szegenyebb reteg volt, akik a torok kasztrendszerben is alsobbrenduek. Szegeny, munkasszulok gyermekei pedig mas nacioknal, orszagvaltas nelkul sem lesznek tobbsegeben ertelmisegiek.
Viszont pont azert, mert a szulok ugyan lehet, hogy kemenyen dolgoztak, de_nem_ integralodtak, a gyerekek jo resze nemetul se tanult meg az anyanyelvivel egyenertekuen, se ide, se odatartozonak nem erezte magat, es meg rosszabbak lettek a kitoresi lehetosegeik. Az amit te is irsz alapvetoen. Es ez szepen megagyazott reszben a radikalizalodasnak meg a parhuzamos tarsadalmaknak.
Nem tudom, hogy @Csodabogár: mit szeretett volna cafolni ebben.
Dániáról sokszor leírják, milyen nagyszerű hely, persze távolról nézve sok ország az, közelről inkább látszanak a hibák is. Mindenesetre a rendszeresen a világ legboldogabb országai közé sorol Dániának is akadnak hátrányai, Natalie írása mind a kettőből válogat...
Lynxxnyl 2020.02.05 17:11:24
@morph on deer: "a skånska, amelyiket még azonosítanom sem sikerült elsőre"
ez azert van, mert a skandinav nyelvekben (amit ok nordiska-nak hivnak) a beszelt nyelvben nem az orszagok kozott vannak eles hatarok, hanem egy atmenet van a nyelvek-nyelvjarasok kozott. Ezert pl. a skånska kvazi kozelebb all a danhoz, mint a riksvenskahoz. Ok Skåne-dan hatar kornyeken gond nelkul ertik egymast, mig egy eszakabbra elo sved rendesen megkuzd a dan ertesevel, ha nincs hozzaszokva, hogy hallja. Egy kulfoldi plane. :)
De a svedek nagy resze is eloszeretettel gunyolja a "skåningar"-okat.
Lynxxnyl 2020.02.06 11:37:37
@morph on deer: igy van. azert az altalaban (mediaban) hallhato kulonbozo dialektusok szerintem mind eleg jol megerthetok, beleertve a finlandssvenskat is. A skånskahoz kulon "edzes" kellett, hogy raalljon a fulem, de azert sem ment konnyen, mivel a szep, dallamos svedet egyszeruen orom hallgatni, abbol az igazan ocsmany skånskabol pedig ez kiveszett, nekem faj is hallgatni :-D gondolom a kollegano ferje is azt beszelte, azert a skånskanak is vannak "lajtosabb" formai, amiben csak egy kis "iz" van, nem olyan, mintha danul beszelnenek :-)
Sok a dialektus, de azert kozel nem annyi, es olyan kulonbozo, mint mondjuk az osztrakoknal, pedig az egy (teruletre) sokkal kisebb orszag.
En a magyar dialektusokat nem tudom megkulonboztetni.
Lynxxnyl 2020.02.06 16:16:12
@HussarX: azt, hogy nem tudom megkulonboztetni, ugy ertettem, hogy nem ismerem oket, mert a tobbseget sose hallottam, budapesti vagyok. Igy ha meghallok valakit tajszolassal beszelni, altalaban gozom sincs, hova valosi.
Do you speak English? Ki hitte volna, hogy ez ilyen fontos lesz? – teszi fel a kérdést Steve, akinek aztán alaposan kijutott a nyelvtanulásból az évtizedek alatt...
Lynxxnyl 2020.02.04 12:53:19
@fhdgy: a posztolo csaladjanak, mint budai nagypolgari csalad, nyilvanvaloan nem annyi volt a bevetele.
A jómód, a magas fizetés a legtöbb országban a siker fokmérője, amivel ha dicsekedni nem is feltétlenül illik, de szégyellni sem kell. Svédországban ugyanakkor nem nagyon beszélnek ezekről a dolgokról, aminek oka egy mélyen gyökerező kulturális kód, a Jantelagen. Magyarországon töltötted az…..
Lynxxnyl 2020.01.08 15:11:00
@Arthamyr: hat akirol meg futballkarrierje alatt bronzszobrot allitanak, attol a kozvelemeny se varja el annyira a Jantelagent :-))
Mi másról szólhatna ez a vasárnap, mint arról, hol miként készülődnek a karácsonyra. Így aztán ellátogatunk Nagy-Britanniába a sült húsok, szószok és csúnya pulcsik közé, Olaszországban zenét hallgatunk és az is kiderül, Hollandiában miként segítik a lelkileg rászoruló…..
Lynxxnyl 2019.12.22 20:29:47
@Golf2: vegre meghoztad a karacsonyi hangulatom! :-)
Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint. "Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a…..
Lynxxnyl 2019.12.20 10:42:53
@Arthamyr: "Sajnos nehéz lesz megfelelően kezelni, főleg akkor, ha ők egy "humánus társadalom"."
Mar most elkepesztoen nehez kezelniuk, es innen mar nincs nagyon visszaut. Bandi pedig egy komplett alomvilagban el a "felso-kozeposztalyaban". Ahogyan sok mas sved is.
Lynxxnyl 2019.12.20 12:56:23
@sörm: "az az a valtozas ami nagyon gyorsan zajlik ezekben a honapokban Svedorszagban es a sved közvelemenyben." errol meselnel?
Lynxxnyl 2019.12.20 17:16:44
@sörm: koszi, ez nagyon reszletes volt. En csak kivulrol figyelem a sved esemenyeket, es en is ereztem a valtozast, csak nehez neha eldonteni, hogy csak az altalam figyelt, kritikusabb mediak egyre szokimondobbak, vagy az egesz kozvelemeny valtozik es nincs mar az a velemenyterror.
A lelott no a nemzetkozi sajtoban is szerepelt (ha ugyanarrol beszelunk, a sved lovoldozesek gyakorisaganak kapcsan lehet masik is), de ott ugy emlekszem azert egy bandaleszamolasrol volt szo, a ferje balheja miatt lottek le a not. Nem mintha igy nem lenne baromi tragikus, hogy ilyen tortenik, de azert kicsit megis mas a megvilagitas.
Sok külföldön élő, kisgyerekes magyar határátkelő számára jelenthet fejtörést az, ami Zsófiéknál is nagy kérdőjel volt a hazaköltözés kapcsán: visszahozni a gyereket a magyar oktatási rendszerbe. Ők végül hazaköltöztek – vajon milyen tapasztalatokat szereztek? Hazaköltözél vagy fontolgatod?…..
Lynxxnyl 2019.12.16 15:19:12
@nyuszigonosz: szerintem arra gondolt, hogy Magyarorszagon a december 23, 24 es 27 elöre le lett dolgozva szombatokon (athelyezett munkanapok). Ezek amugy mashol sem ünnepnapok.
A német főváros egy sokszínű, bringabarát buliváros, aminek persze több arca is van, de éppen ezért (is) szerethető az ott élő Barbara szerint, aki a minapi, szintén Berlinről szóló posztra reagálva írta meg a maga tapasztalatait (és képeket is küldött hozzá, amit külön köszönök). Mi az az öt…..
Lynxxnyl 2019.12.12 12:08:10
@Golf2: "Olvass tovább, most havi 360 Ft-ért!" hvg.hu
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
Lynxxnyl 2019.12.05 09:25:33
@Se vasalo se munka: csaladi potlek kiegeszitest kaphat Ausztriabol az apuka jogan, de azt is nagyon megvagtak tavaly ota a nem Ausztriaban elo gyerekek szamara.
Szombat-vasarnapi apukanak lenni minden, csak nem idealis megoldas.
A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak…..
Lynxxnyl 2019.12.03 13:31:23
@vándor madár: bevonják a régi lakcímkártyát, de újat kaphat helyette.
parizs.mfa.gov.hu/page/kuelfoeldi-letelepedes-es-nyilvantartas
"Egy új, lakcímet igazoló hatósági igazolvány (röviden: lakcímkártya) kerül kiállításra, melyen az állandó magyarországi lakcím helyett már a „külföldi cím” elnevezés szerepel."
Lynxxnyl 2019.12.03 14:02:31
@arncht: engem magyar maganrendelesen is rendszeresen farasztanak a TAJ-szammal. Akkor is, ha semmi tamogatas nincs senkinek, ott a rubrika, bele akarnak irni valamit. Volt, hogy mondtak, hogy ha volt regen TAJ-szamom, azt adjam meg, csak hadd irjanak be valamit... De valahogy egy kulon kerdeskor mindig van ezzel kapcsolatban.
Lynxxnyl 2019.12.03 14:59:58
@London2009: ezt szerintem azok hasznaljak ki, akik amugy is gyakran jarnak Mo.-ra, vagy pedig egy olyan beavatkozas, ahol tenyleg vagy sokat sporolnak, vagy sokkal jobbnak tartjak a magyar ellatast/orvost, ezert raszannak akar 2 het szabadsagot.
Vannak bizonyos dolgok, amikre az ember határátkelőként hazalátogatva rácsodálkozik. A múltkor erről írt Bogdán egy posztot, amire meglehetősen sokan reagáltak. Utána írt nekem egy levelet, válaszul a kommentekre. Most ez következik, de előtte röviden összefoglalom az előző posztot (amit egyébként…..
Lynxxnyl 2019.11.29 16:01:46
@kobold63: az ekezethasznalatot azert kicsit tulkompenzalod a magyar billentyuzettel. Helyesirasellenorzot nem engedelyez az egod?
Sajnos nem tud mindenki olyan tokeletes lenni, mint te. De szivesen tanulunk toled magyar klavietura hianyaban :-)
4O ev az mi? 4 Orban-ev?
Határátkelő Ha máshol élnél 2019.11.26 06:30:00
A külföldi élettel kapcsolatban az egyik állandó téma a hasonlítgatás: mi hol mennyibe kerül, milyen az élet, mennyivel drágább vagy olcsóbb ez vagy az és még sorolhatnám. A minap belefutottam egy régi, hat évvel ezelőtti posztba, amiben az If it were my home (egyébként egészen érdekes) oldal…..
Lynxxnyl 2019.11.26 14:10:30
@Határátkelő: "hogy ennyibe kerül az ellátás" -- pontosan hogyan? hogy a TB mennyit fizet az adott ellatasert? vagy en mennyit fizetek a TB-nek?
Lynxxnyl 2019.11.27 16:44:38
@Macropus Rufus: a munkanelküliseget pont jo nagy hülyeseg összehasonlitani a többi orszaggal. Mig mondjuk Szlovakiaban azert lennel jobb esellyel munkanelküli, mert nincs eleg munkahely, Ausztriaban meg azert, mert tulsagosan kiparnazott a munkanelküliek ellatasa.
Másfél évtizede csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz és lassan annak is évtizede lesz, hogy megnyílt az osztrák és a német munkaerőpiac a magyar határátkelők előtt. Egyik sem rövid idő, érdemes tehát kicsit közelebbről megnézni, mire számítsanak azok, akik lassan már a nyugdíjat tervezik...
Lynxxnyl 2019.11.19 14:27:05
@London2009: igy van. aki egy kicsit is gondol a nyugdijas eveire, az Nyugat-Europaban is ugyanugy valamilyen maganmegoldasban takarekoskodik ra.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
Lynxxnyl 2019.11.15 12:21:38
@Zabalint: akik hazajarnak, azok a maganellatas miatt teszik. ami adott esetben olcsobb ill. jobb lehet Mo.-on, mint az adott orszagbeli, ahol el.
Lynxxnyl 2019.11.15 13:33:25
@svajcineger: nekem bizonyos teruleteken jobbak, masban olcsobbak, optimalis esetben a ketto egyutt. :-)
Amivel meg vagyok elegedve az itteni ellatasban azzal termeszetesen nem megyek haza.
Lynxxnyl 2019.11.15 14:37:51
@Zabalint: "én azt tudom nehezen elképzelni, hogy valakinek normális állása, normális biztosítása van egy nálunk fejlettebb országban, az minek járna a magyar állami egészségügybe"

azt en se annyira, de ismersz sok ilyet? eleve, akinek külföldön van biztositasa, milyen ellatast vehet igenybe a magyar allamibol csak ugy kenye-kedvere?

Fogorvosi maganellatasra europa minden tajarol erkeznek Mo.-ra, mert olcso. Az osztrakok meg azert is, mert naluk szar is a fogaszati ellatas. (lehet, mas orszaggal is igy van, de azokrol nem tudok nyilatkozni)