Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mondoga

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi időben egyre több helyen jelennek meg olyan hírek amelyekből arra lehet következtetni, hogy hamarosan vége lesz annak az időnek, hogy vezetői engedély nélkül lehessen közlekedni az elektromos és robbanómotoros kerékpárokkal. Ennek próbáltunk utána járni...
mondoga 2020.01.14 09:36:41
@lomposfarkas: A valóság az, hogy a téma nem egyértelműen szabályozott, elavult, továbbá ellentétben van más jogszabályokban foglaltakkal. Érzelmi alapon (csókosokra hivatkozva) értelmetlen érvelni.
Hogy a szabályozás nem egyértelmű, annak legékesebb bizonyítéka a hatóságok viselkedése. Ugyanis ha egyértelmű volna, akkor már a múlt században ki kellett volna alakítani a jogszabálynak megfelelő környezetet. Sem a járművek behozatala, kereskedelme, de főleg azok üzembe helyezése nincs olyan módon szabályozva, ahogy azt a cikkben nyilatkozó "szakértők" sejtetni akarnák. Nincs meg a teljes összhang a KRESZ-ben foglaltakkal se. Elhallgatják továbbá azt is, hogy a probléma élesen nem is az elektromos kerékpárok, hanem a rollerek használata kapcsán merült fel. A roller azonban emberi erő használatával (is) működtethető, az ún elektromos változat is.
Külön gondot okoz a három- és négykerekű elektromos járművek szabályozatlansága, mert ezek egy részét a mozgásukban korlátozottak használják. A cikkben idézett definíció szerint ezek a járművek is szimplán segédmotoros kerékpárnak vannak minősítve, ami sem a törvény szellemének, sem a valós gyakorlatnak nem felel meg, hiszen ezek a járművek a járdán, a gyalogosok között is használhatók. A sebességre való hivatkozás csak annyiban (volna) helyes, hogy ezek a speciális járművek korlátozott sebességgel közlekedhetnek. De kényszeríthető-e egy mozgásában korlátozott ember arra, hogy kézi erővel vagy lábbal is hajtsa a járművét? Ez gyaníthatóan az alkotmányos jogait sértené.
Ugyancsak kétséges a vezetői jogosítvány megkövetelése. Ha valaki nem kaphat jogosítványt, akkor ne vezethessen ilyen három- v. négykerekű elektromos járgányt? Mire föl? Pedig csak a bevásárláshoz és az orvosához akar járni a járdán. Versenybiciklin járhat, akár 50-70 km/ó sebességgel is?
Sem a "szakértők", sem az őket támogató kommentelők nem gondolkodnak, csak nyilatkozgatnak?
,
Mi van? Magyar volt-e Muagerisz? 2019.10.20 15:18:26
Manapság meglehetősen egységes álláspont, hogy a kutrigur Muagerisz király neve kapcsolatban áll a magyar népnévvel, gyakorlatilag az első írásos említése annak a szónak, amiből a népnév lett. Ezt az állítást mindenki vagy evidenciaként kezeli, vagy ha az elképzelés származásáról, indoklásáról van…..