Regisztráció Blogot indítok
Adatok
OHMMETER

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy a fenti fürdőszobán semmi sírnivaló nincs. Nem túl nagy, az igaz, de ezt leszámítva teljesen pöpec darab. Hogy miért kell mégis sírni rajta, pontosabban benne, azt az alábbi levél részletesen kifejti, fotókkal és egy - még a fotóknál is lehangolóbb - videóval…..
OHMMETER 2019.10.21 18:20:21
Poszter: Sajnálatos tény hogy manapság ilyen munkát egyre többet lát az ember, sőt bőven rosszabbakat (ide illik – „Egy ember halála tragédia, …”). Hosszú órákat beszélhetnék arról, hogy milyen apróbb hibákat láttam kivitelezéseknél - csak egy pl.: kihagyták a liftet.
Youtube: Sok mindent meg lehet tanulni, még én is szoktam néhány dolgot, hasznos is tud lenni, de pl. ha valaki egy gázbekötést vagy egy elektromos bekötést nem a szabvány előírásoknak megfelelően készít el és ne adj Isten valaki meghal pl. egy gyerek (megtörtént eset), akkor bizony megy a börtönbe (igaz ez a kóklerekre is, nemcsak apura meg a szomszéd Józsira).
Amikor az első lakás villanyszerelését csináltam teljesen egyedül – ma jót nevetek ezen – be voltam szarva azért egy kicsit, hogy minden az előírásoknak megfelelő legyen. – Persze le lett ellenőrizve a végén (év. stb.) minden (több generációs villanyszerelő család, még a keresztapám is az, párom családjában apu villamosmérnök – tehát volt support), sőt lekopogom azóta sincs semmi gond. Ma azt mondom nem nagy dolog, de azért nem youtube szint.
Ügyfél: A munka legnehezebb része, olyannal még sohasem találkoztam, aki nem változtatott munkaközben valamin - ez legtöbbször félreértésekhez vezet. Kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy néhány ügyféllel szóban megállapodtunk, hogy mit szeretne – révén természetesen nem akart szerződni, mert nehogy már az államot támogassuk vele – nem kell tehát semmi, ismerősök is vagyunk... Igen az idők változnak, ahogy az emberek is, és évek alatt a referencia nem jelentett semmit, nem volt elég egy kézfogás – visszaéltek ezzel. – Nem sokan, mert gyorsan kapcsoltam a haverokból, baráti társaságokból, az ismerősökből, anyámból stb. – benyeltem a kárt és megcsináltam mindent, kerültem a konfliktust, tanultam belőle. Az építőipari válság kellős közepén – még állt a vállalkozásom, de szerződést/számlát már senki nem akart, sajnos a kényszer nagy úr, de ki kellett találnom valamit, hogy működjön a dolog ezért két példányban aláírattam vele egy papírt, hogy mit szeretne és hova (majdnem kézbe adtam előre az év. felülvizsgálati jegyzőkönyvet). Természetesen minden változott időközben, minden más helyre került, majd az elszámolásnál nagy meglepetés jött, a változtatásért fizetni kell. Hmm papír elő - beszéljünk, válaszok: „Átírtam a papírt!” (Másik példányt is, amit neki adtam?) Ravaszabb: „Elhagyta a példányát, s ez biztos egy másik lakásé!” (Mutatom, hogy ott az aláírása.) „Nem mondtam el pontosan mit hogyan csinálnék!” (Nekem csak egy dolgom van, ha a kérés nem szabványos nem csinálom meg, nekem édes mindegy, hogy a plafonra kéri a konnektort vagy sem) „Rosszarcú vagyok!” – no comment…
Ügyfél/barát: Testvérem legjobb barátjának - lakás teljes felújítás – fél áron. A kiállások itt is szaporodtak a munka közben, de sebaj családban marad, minden kész átadva a többi mesternek. Telefon jön egy hét múlva, van egy kis gond – láttak egy szép tolóajtót – át kellene rakni a kapcsolót: nagy dolog-e? Ja nem, csak két dupla alternatív kapcsolót kell pár méterrel arrébb tenni – csak 12 db madzag, fészekvésés, vésés, csövezés, dobozolás, gipszelés. Helyszínre újra felvonulni (porszívó, horonyvágó, s még kismillió szerszám) – ja és fizetni kell érte, mert van egy határ… – reakció: Öcsém egész baráti társaságában szét lett kürtölve, hogy egy lehúzós szaralak vagyok.
OHMMETER 2019.10.21 18:21:27
Ügyfél/kolléganő: Párom hallja a munkahelyen, hogy leléptek a villanyászok, s hogy „NEM lehet normális szakembert találni, pedig megfizetné a jó munkát” – párom megsajnálta küld engem. Mindig rossz érzés olyan helyre menni, ahonnan eltűntek a szakemberek – ennek egyik sarkalatos pontja, hogy nem én csináltam a kivitelezést. Mondom neki, hogy a két szintes házat elejétől a végéig át kell néznem, mert pl. olyan hiányosságok voltak, hogy a garázsban szabadon lógtak a vezetékek védőcső nélkül, nem működött a fi relé (nem tudták hogyan kell bekötni), nem volt eph, átvágták a födémet – ja ott volt egy cső – nincs villany itt-ott, lever a kerámialapos sütő (mert 20 amperre 2 szinten 2x4 főzőlap volt bekötve). Egyéb dolgok… – kolléganő nem érti, hogy a kád falához (közvetlen a tusolóhoz) miért nem lehet 3x spot lámpát tenni, amit a Baumaxban vásárolt – röviden elmondom neki, hogy esetleg meghal, ha belelocsol a 230v/10a –ba – értetlenkedés: „Ő nem locsol bele!”. Konyhában konnektor a mosogató fölött az miért nem jó, ja és a tűzhely fölött – mert nem szabványos – válasz: „De előtte is már húsz éve így volt”. Ok, majd alszunk rá egyet, ja és mennyibe kerülne – mondom néhány nap amíg átnézem 1500ft/óra… (megjegyzem hibakeresésre ez egy nevetséges ár), utána pedig mondok egy árat arra, hogyan lehet rendbe tenni (szabványosan). Kérdés: „De hány nap?” – „Nem tudom megmondani pontosan, de max. 3-4 nap”, de tulajdonképpen – ezt nem mondhattam – minden úgy ahogy van szar volt és az egészet újra kellett volna csinálni az elejétől végéig. Kapun kiengedtek, elfelejtették megköszönni még azt is, hogy 60 km-t utaztam és ingyen adtam tanácsot nekik – na jó páromnak aztán megköszönték a munkahelyen . Még két brigád dolgozott náluk, biztos jobb árat mondtak nekik…
Szerződés: Rengeteg szerződéses ügyfelem volt és alvállalkozóként is sokat kötöttem, kötelezettségekkel, fizetési határidőkkel és ügyvéddel átnézve satöbbi. Eredmény az lett, hogy szerencsémre 2014-ben „néhány” millió be nem szedett tartozással kiléptem a vállalkozói szférából és elmentem egy céghez dolgozni - szigorúan ipari környezetbe, azóta minden hónap 2-án megjön a fizetésem. - Ezután csak egy hibát követtem el, hogy szabadidőmben kisebb munkákat vállaltam el, a végén már 3500 Ft-ot kértem el egy órára és rájöttem így sem éri meg, 2018-ban abbahagytam, nem mentem külföldre se, inkább a gyerekemmel vagyok. Nem tisztességes szakembernek való az építőipar Magyarországon.
Gyöngyszemek: 250 négyzetméteres házban a dobozaim, kiállások elvakolva (kb. 190 db), kőműves úgy gondolta így könnyebb lesz neki, én meg csak megtalálom a dobozaim…
Az ügyfél nem telefonál 3 hónapja, pedig csak szerelvényezni kellett volna – szerződés van, fizetés két részletben – telefonálok, ügyfél mondja nekem, hogy „a kőművesek olcsóbban megcsinálták” - a fennmaradó összeget már nem fizetné ki…
A lakás szerelvényezése kész, de közben bekerült egy galéria, mert a barátnő mondta, hogy minden teret ki kell használni. „Miért nincs ott konnektor?” – Papír elő mutatom neki, itt nincs erről sehol sem szó. – „Az csak egy papír, ha nincs konnektor nem fizeti ki a szerelvényezést sem.”
„Miért került többe a bojler kiépítése?” – Mert 11 méterrel arrébb kellett rakni…
„Nem működik a mozgásérzékelő a kertben, amit felszereltem, télen működött…” Kimegyek a helyszínre, nyár van és egy 2 méteres rózsabokor, újonnan ültetett barackfákkal – igen takarja a területet, amit megfigyelt…
„Számlát tudok adni?” Igen természetesen. - „S azzal is ennyi?” – Nem, az állami járandósággal emelkedik. „Akkor nem kér számlát, bár így is feleannyi lenne mint a második legjobb ajánlat.”
Biztosítékot kicserélem, végre működik minden a konyhában. Éppen hazaérek. „Nincs villany a házban…” Akkor visszafordulok, kérdezem „Mi nem működik?” Mutatja - menjek le a pincébe ott nincs áram, amióta itt voltam. Lemegyek, nézem a falon has magasságig minden - elosztó, konnektor szétázva, korrodálva. Kérdezem volt itt csőtörés? Félve mondja: „Igen a nyáron, de ő azt hitte, hogy összefüggésben van a két dolog, amit ma csináltam és ez.” – Amerikából visszaköltözött magyar nyugdíjas. – Azóta sem hívtak…
Komplett lakásfelújítás után hívnak: „Nincs villany az egyik szobában, a villanyászok meg eltűntek!” Kimegyek a helyszínre – „Ja földelés sincsen sehol.”
Kőbánya – belépek a liftbe – négy villanyszerelő elérhetősége van kifüggesztve. - Mondom a kollégának hívjuk már fel őket – mindegyik kisípolt. 
+ 1 Öreglányhoz megyek – mondja nekem, hogy kijött a konnektor a falból (átmenő – továbbmenő), végül is megoldotta mutatja nekem – rátett egy párnát meg még egyet és így már nem nyomja a fejét.
S ahelyett, hogy még ezer ilyet írnék le, köszönöm azoknak is akik, rendesen kifizettek, nem akadályozták a munkámat és megbecsülték azt!