Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KToM

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Ez egy ördögi kör 2012.08.03 06:52:00
Sokat hallunk a spanyol válságról (is), de kívülről nézve azt talán kevéssé látjuk, mit is jelent mindez az ottani hétköznapokban. Így aztán szerintem bátran nevezhetjük hiánypótlónak spanyol országfelelősünk, Roxi írását, aki éppen ezt foglalja össze. És még az is…..
KToM 2012.09.27 09:55:42
Habár az írás jó, vitatkoznék Roxival (akár majd személyesen is :)

"tradicionális, de megújulásra képes nép, "

Tradícionális, de kétlem, hogy megújulásra képes. Lássuk a példákat:
Energiatakarékosság, energiahatékonyság téma: (bocs főként erről szól a poszt, de engem ezirányú "végzettségem" és személyes érintettség (télen utálok fázni) okán is'

A spanyol nyáron izzad, télen pedig fázik a lakásában (mert nincs hőszigetelés). Ez természetes, mert így szokta meg. Amikor gyerek volt akkor is max 19C volt télen a lakásban, 3 pulóverben, max a szenesvödröt ülték körbe (természetesen nem személyes tapasztalat). Nem kell szigetelni a lakásokat (10-15 cm falvastagság, tömör tégla'), hisz nincs hideg. Nem kell normális nyílászárót gyártani. Nem kell normális fűtést beszereltetni, mert az drága (egyszeri költség). Villanybojler hőfoka nem állítható, 80-90 C-os vizet készít állandóan (forrázásveszély)
Télen villannyal fűt, mert nincs normális fűtés a madridi lakások jelentős részében, és átverték őket a szolgáltatók (gáz a ház előtt, de nincs bevezetve, így sok házban villanyfűtés - klímával - biztos jó hatásfokkal. Vagy gázpalack és "szieszta" kályha. Biztos olcsó a palackos gáz, amikor a cső ott a ház előtt. Májusban volt olyan hét amikot hét elején fűtött a szomszéd a klímával, majd hétvégén már ment a klíma a hűtéshez.
És ezen senki el nem gondolkodik, hisz ez mindig is így volt.
Energiaszegénységbe fogja taszítani az országot ez a mentalitás. Pld Ausztria, Németország ha körbenézel még a kerti budin is napkollektor. Itt? Magánháznál...semmi. Pedig itt értelmesen épített, hőszigetelt házakkal, megújuló energiával az év jórészében nem kellene az energiáért fizetnie, most meg havi 100 Eurókat dob ki minden spanyol család...
....de az életszinvonalból nem vesz vissza, adja el az aranyakat, aztán irány a bár (jó sarkítok)

Második példa: lift.
Mindenki mindig csak lifttel hajlandó menni, egy emeletet, lefele is. A házunkban is, lököttnek néztek miért nem mentem 1 emeletet lifttel. Szomszád mondja, miért nem használom a liftet, hisz azért van. Ja TE meg fizeted a villanyt utána. Okos.

Harmadik példa: távfűtés
Ahol van ott meg lehet gebedni a melegtől, nem lehet szabályozni a fűtést, max ablaknyitással. Ja és éjjel fűtenek iszonyatosan, amikor inkább csökkenteni kéne a beadott energiát. Ja délután, este mire hazaérnek az emberek jéghideg a radiátor.
Érdekes Mo-n (ami lényesen szegényebb) már rég megoldották ezeket a problémákat (utólagos hőszigetelés, távfűtés mérése és szabályozása) vagy épp ilyen programokra költi az állam a pénzét. (Csak halkan jegyzem meg, tudnék kiutat a spanyol építőiparnak -utólagos hőszigetelési program az egész országra, de meg sem értik mi az a hőszigetelés, reménytelen) A lakosságnál megmardó ki nem fizetett rezsiköltség sem lenne elhanyagolható ebben az esetben...

Negyedik példa: autók
Egy spanyol soha nem állítja le az autóját, csak ha hazaért. Lehet dugó, várakozás, kiszáll, forgalmi okból 10 percre megáll. A motor jár. Mert azért van...Ja imádják a fekete autókat, nyáron szerintem állandóan mennek a klímák az autókban..
Lámpát, gyalogátkelőt a maximális sebességgel közelít meg, soha nem gurul, lendületből jön, majd maxifék...

Ötödik példa:Házak, lakások:
Barna tégla, barna tetőcserép, barna kerámiaburkolat, egész Madridban. Nem fehér, vagy világos szín, mint a görögöknél...az hogy egész nap szívja magába minden fal, minden tető...sebaj...mert ez olyan elegáns, hja hogy nyáron éjjel is izzadsz, az nem számít, van klíma!!!

Hatodik példa: Szellőztetés:
állítom nem tudnak szellőztetni, pedig marha fontos lenne itt érteni hozzá...érdekes Mo-n értenek hozzá...
Egyszerűen nem értik, hogy nappal lehúzom a redőnyt, becsukom az ablakot, éjjel szellőztetek. Á, hallom este 10-kor húzza le a redőnyt és kapcsolja a klímát. Mert a spanyolnak éjjel legyen sötét, ezért le kell húzni a redőnyt...reménytelenek...

Más:
Tüntetni szeretnek, mert az buli. Most ősszel biztos beindulnak, mert kellemes lesz az idő, se túl meleg, se túl hideg.
Ha elvesznek tőle valamit azért biztos felháborodik, de hogy esetleg változtasson valamin, spórolás (lásd leértékeléskor eddig nem vásároltak) az nem.
Szóval ennyit a tradicinalitásról, szerintem.
Ahogyan azt a történelem iránt érdeklődő lemilesek milliói tudják, a nukleáris izékkel nem kizárólag a jenkik szórakoztak. Papírzsepi sorozatának második részéből megtudjuk, hogy a szovjetek (ebből a szempontból) bizony sokszor überelték a Nagy Vetélytársat - és most nem…..
KToM 2011.03.19 10:38:47
@¿Qué tapas hay?:

Egy igen jó összefoglaló a Csernobili eseményekről:

www.eszk.org/content/arch/2006/2006_1/eloadas/20060420_csernobi_ea.pdf
balansz Mobil nélkül... 2009.12.04 20:44:00
Röviden azért idézzük fel a számunkra fontosabb történéseket, aminek apropóján rászántam magam, hogy még az idén folytassam a blogot.A mai napon éjjel 2 óra előtt valamivel a T-Mobile szolgáltatásainak egy része gyakorlatilag gajra ment, és a szolgáltató szerint ezt kb.…..
Nem mondom nem számoltam, hogy ekkora munka. Egy zsúfolt motorterű autóban sem könnyű szépen elhelyezni egy E85 elektronikát, de egy motoron... brrr...   Már akkor éreztem hogy baj lesz mikor Döme csak ebéd után érkezett. A tapasztalatok alapján, szerencsés esetben is két…..
KToM 2008.08.21 12:36:49