Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Babada

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A csecsemő étrendjébe történő szilárd ételek bevezetése után sok változást tapasztalhatunk a baba székletében, vizeletében, akár viselkedésében, közérzetében. Megváltozik a széklet állaga, színe, szaga. Normális ha bizonyos élelmiszerek emésztetlen vagy nem teljesen megemésztett formában megjelennek…..
Babada Édes élet cukormentesen 2020.12.16 07:50:37
Miért nincs szüksége egy csecsemőnek az ételeiben hozzáadott cukorra? Hogyan valósítható ez meg? És meddig érdemes, meddig lehet tartani a gyakorlatban ezt az elvet? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kerestem a választ. Minél kisebb a gyermek, annál könnyebb tartani a cukornélküliséget. Ahogy nő a…..
Mivel hazánkban is egyre több a különböző élelmiszerallergiában szenvedők száma és bizony nagyon súlyos tünetekkel járhatnak, fontosnak tartom tisztázni az allergének bevezetésével kapcsolatos tudnivalókat. Az allergiáról és kialakulásának csökkentési lehetőségeiről itt olvashattok. Mik a…..
A táplálkozás életben maradásunk egyik legfontosabb alapköve. Az étkezéssel biztosítjuk szervezetünk számára a működéshez szükséges üzemanyagot, ellátjuk szervezetünket energiával, biztosítjuk az életfolyamatainkhoz, a szellemi és a testi funkciókhoz, fejlődéshez, növekedéshez szükséges…..
A válaszkész, azaz az igény szerinti szoptatás a legtöbb anya számára ismert és sokak által alkalmazott szoptatási mód, mely során a szoptatások ideje és időtartama a csecsemő szükségletei szerint alakulnak. Az igény szerint szoptatott baba saját szükségletei szerint tanul meg enni, felismerni az…..
Minél nagyobb a gyermekünk, annál könnyebben neki tudunk indulni egy nagy útnak, úgy, hogy ne igényeljen különösebb előkészületeket, ne okozzon számunkra nagy fejtörést, hogyan fogjuk megoldani számára a napi többszöri szilárd étkezést. Általában 1 éven túl napi 5x esznek a gyermekek (ahogy a…..
Az eper az egyik legegészségesebb gyümölcsök egyike. Magas C-vitamin tartalma mellett sok benne a folsav, B6 vitamin és a kálium. Magas rosttartalmú, kalória és cukortartalma pedig alacsony. Régebbi nézet, miszerint a potenciálisan allergizáló élelmiszereket másfél vagy akár 2 éven túl ajánlott…..
Babada Étkezési zsiradékok 2020.05.04 13:15:14
A zsiradékok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Többek között energiát szolgáltatnak, a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik, és szükségesek egyes hormonok működéséhez, a megfelelő ütemű növekedéshez, fejlődéshez. Az étkezési zsiradékokat két nagy csoportba sorolhatjuk:…..
Sziasztok! Az egészségi állapotunk alakulását sok tényező befolyásolja. Sajnos nincs szent grál a kezünkben, az egészséges étrend sem garancia rá, hogy életünk folyamán majd elkerülnek minket a különböző (krónikus) betegségek, hiszen például a genetikánkon nem tudunk változtatni; ám életmódunk így…..
Sziasztok! A hozzátáplálás során a 6-12. hó közötti időszak egy átmenet az anyatejes táplálásról a szilárd alapú étkezésre. Sok esetben 1 éves kor körül maradnak el a szoptatások, de a WHO ajánlása alapján jó, ha megmarad 2 éves korig. Ezért szigorúan véve 2 éves korig beszélünk hozzátáplálásról,…..
Babada Falatkás hozzátáplálás 2020.02.03 13:33:20
Sziasztok! A hozzátáplálás megkezdésekor a legtöbb esetben a baba pürésített ételekkel találkozik, ismerkedik. A pürés hozzátáplálás a hagyományos módszer, mely az anya (szülő) irányítása alatt történik. Az anya dönti el, hogy a baba mikor, mit kap enni és azt milyen formában, állagban készíti el…..
Sziasztok! A WHO (és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület) a csecsemő 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasol. A csecsemő tápanyagszükségletét körülbelül 6 hónapos korától kezdve önmagában az anyatej nem fedezi, így szükséges elkezdeni a hozzátáplálást. Hozzátáplálás alatt azt értjük, hogy…..
Babada Karácsony babával 2019.12.23 09:22:07
Sziasztok! Kíváncsi vagyok, nálatok mi a menü karácsonykor? A gyerekkorotok ízeit részesítitek előnyben vagy újítók vagytok? Igazítjátok a családi menüt a baba étrendjéhez vagy neki külön főztök? Persze sok mindentől függ a válaszok alakulása: pl. mennyi idős a baba, pürézik-e vagy darabos ételt…..
Sziasztok! Már volt róla szó korábban is, milyen fontosnak tartom az első két-három évet a gyermek életében. Ez a kezdeti időszak nagy hatással lesz az ember későbbi egészségi állapotára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni például a hozzáadott cukrok kerülésének fontosságát a baba étrendjéből. Az…..
Sziasztok! Az ételallergia leggyakrabban már csecsemőkorban kialakuló kórkép. Fontos elkülöníteni az ételintoleranciától, ami a kor előrehaladtával nagyobb valószínűséggel alakul ki, gyakrabban előforduló, viszont sokkal veszélytelenebb forma. Nem lehet előre megmondani, hogy egy ember allergiás…..
Babada A makrotápanyagokról 2019.12.03 22:39:28
Sziasztok! Az első bejegyzésem végén írtam arról, hogy áll össze a baba kalóriaszükséglete. Arra gondoltam, kicsit részletesebben leírom nektek, egy-egy gyakorlati tippel párosítva, mik is azok a makrotápanyagok, és milyen szerepük van a baba fejlődésében. Három fő makrotápanyagot különböztetünk…..
Sziasztok! Rengeteg tanulmányt, állásfoglalást átolvastam a csecsemő étrendjébe bevezetett gluténról. Az elmúlt évek alatt elég sok változáson estek át az ajánlások az újonnan napvilágot látott vizsgálatok eredményeinek hatására. A mai napig vannak benne homályos foltok, bizonytalan területek, de…..
Sziasztok! Ahogy az előző posztomban említettem, ma egy kicsit részletesebben írok arról, hogy milyen káros anyagok lehetnek az élelmiszerekben és hogyan tudjuk a bevitelüket csökkenteni. Első, legfontosabb alapszabály, a higiénia betartása. Mielőtt hozzáállnánk az étel elkészítéséhez, alaposan…..
Sziasztok! A hozzátáplálási táblázatok elárasztják az internetet, csak éppenséggel nem nagyon találunk két teljesen egyformát. Mi lehet ennek az oka? Egyrészt nem biztos, hogy az adott táblázatok aktualizálva lettek a legfrissebb szakmai ajánlásoknak megfelelően, másrészt minden nemzet a…..
Babada Minden kezdet nehéz 2019.11.05 07:59:07
Sziasztok! Hol is kezdjem? Mindig is érdekelt az egészséges életmód, tudatos táplálkozás, az egészségnevelés, és eszerint is élek. Tanulmányaim során is mindig külön figyelmet érdemeltek részemről ezen területek, mert nagyon fontosnak tartom a prevenciót. Mióta édesanya vagyok még inkább a…..