Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fejős Éva

5 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ma már nemigen vannak százezres fogyások a hazai könyvpiacon, a bevezetett szerzők többsége örül az új címnél az évi öt-tízezres eladásnak is, a húszezer már igen nagy szám. De mi a helyzet az elsőkönyves, vagy a korábban esetleg már megismert, nem annyira sikeres szerzőkkel?   Ha manapság a…..
    Hány példányt lehet eladni a könyvből? – ezt a kérdést nagyon sokszor hallottam már. Az a rossz hírem, hogy ma már nehezebb több ezer példányt eladni egy címből, de rögtön biztatlak is: ha a kiadó és te is megteszel mindent, hogy sokakhoz jusson el a könyved, akkor nincs lehetetlen.   Amióta…..
Fejős Éva 2019.10.18 23:45:06
@Fejős Éva: @Car Mandiner: Ez így van. De van-e nyeresége a kiadónak? Az a jó, ha van, mert akkor fel tud fedezni új szerzőket. Egyszerű példa: a könyv mondjuk 300 oldal. 1000 példányban adják ki. Az ára 4000 forint, az elsőkönyves szerző eladásonként a nettó ár 7-10%-át kapja, ami maximum. 380 forint. A nyomdaköltség kb 350 forint, a szerkesztésre, korrektúrára, borítótervre, borítóképre, tördeésre számoljunk nagyjából 350 forintot az első ezernél, példányonként. Az 750 forint. A terjesztő levesz a könyv árából 2400 forintot, marad 1600. Abból lejön 700 az előállításra, 380 a szerzői jutalékra, marad 520 forintja könyvenként, vagyis 520 ezer forintot keresett, szóval nem sokkal többet, mint amennyit a szerző kapott, és hát rizikós, hogy egyáltalán el tudja-e adni az összes kinyomott példányt. Nyilván az utánnyomás esetén már olcsóbb neki is, és mivel vállalkozásról van szó, nyilván az az érdeke, hogy minél nagyobb legyen az eladás.
Fejős Éva 2019.10.19 11:18:35
@Attila Benyák: Kedves Attila! Nekem húsz év volt, mire megjelent és jó példányszámot el is ért az egyik könyvem. Tudom, hogy ez nem vigasz. Előtte – 1999-ben – kiadták az egyik regényemet, kértek, hogy találjak egy álnevet, mert úgy "könnyebben eladható", és az akkori példányszámokhoz képest kis példányszámban nyomták ki (3000), nem tudom végül, mennyit adtak el, mert egyben, előre kifizettek ötvenezer forintot egyszeri díjként. Akkor egyébként nekem is elment a kedvem a könyvkiadástól, csak az írástól nem. Később, 2007-ben küldtem legközelebb kéziratot kiadónak (pedig 1999 és 2007 között is írtam egyet-kettőt), és annak a regénynek jó sors volt megírva.... Szóval nem hiszem, hogy fel kell adni, én igenis gondolkodnék az Ön helyében a saját e-könyves kiadásban, nagyon olcsón kezdve. A mai napig a Máskülönben itt maradnék című novellám megy a legjobban e-könyvben, mert az a legolcsóbb. És tényleg szépen fogy. Nagyon árérzékenyek az e-könyv olvasók is, ha olcsó egy általuk nem ismert szerző műve, akkor megkockáztatják a vásárlást, és így lehet rengeteg új, később lojálissá váló olvasót szerezni. Sok sikert kívánok!
Fejős Éva 2019.10.19 11:23:11
@ekat: Én is nagyon sok szerzőt fedeztem fel magamnak az Amazon valamelyik e-könyv akciója keretében. Sőt Matthew Norman egyik regényét így adtuk ki a kiadóban (Házas-társas címen): megvettem egy akcióban az Amazonon (angolul), hétvégén elolvastam, és már az ügynökségét kerestem, annyira megfogott a könyv. Az olvasóink is szerették, bár bevallom, én nagyobb sikert vártam, annyira érzékeny, szép, férfinézőpontú, a kapcsolatokkal, családdal foglalkozó, mai nyelven írt regény. Egyébként magyarul is gyakran vannak akciók az e-könyv áruházakban, és sok szerző (kiadó) olcsóbban is tart egy-egy címet, mondjuk úgy, hogy vevőcsalogatónak, ha az illetőnek több regénye is elérhető. Én is ezt teszem egyébként a sajátjaim közül egy-kettővel.
A Regényíró novemberrel kapcsolatosan többen kérdeztétek, miben változtatja meg az embert az írás, sőt konkrétan a regényírás. Nagyon sok változásra számíthattok, és most nem fizikai változásra (felfedeznek, kiadód lesz stb.) gondolok! Hanem inkább arra, hogy kreatívabb, magabiztosabb leszel, és…..
  Nagyon gyakran kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy miután megírtátok életetek első (sokadik) regényét, hogyan érdemes elindulnotok, hol jelentessétek meg? 2019-ben már nincs tuti recept. Az azonban biztos, hogy a jó kézirat mellett sok-sok utánjárásra, önpromócióra és szerencsére is szükség van…..
Fejős Éva 2019.10.16 08:15:59
@tiboru: igen, nyilván szóközt értettem rajta, nagyon köszönöm a segítséget
Fejős Éva 2019.10.16 08:20:34
@baryll: A terjesztői jutalék igen sok, de benne van a raktározás, az elosztás, szállítás a kereksedőkhöz, könyv bolti raktározása, kihelyezése. A terjesztőt egyébként ki lehet kerülni, ha a kiadó közvetlenül szerződik a kereskedőkkel, de jutalék abban az esetben is van, és akkor a kiadónak kell raktároznia, szállítania a kereskedőkhöz, és kérdés, mennyivel sikerül lejjebb mennie jutalékban.
A könyvesbolti "zajról": részben jó, részben rossz. Mert ugyan nehezen találja meg az ember, amit keres, viszont sokkal nagyobb a választék, találhat új kedvenceket! Egyébként a szerzőknek is jó, ha van konkurenciájuk, és nem elsősorban a verseny miatt, hanem azért, mert ha az olvasó megkedvel egy zsánert, akkor szívesen felfedez számára új szerzőket is, akik hasonlót írnak.
Fejős Éva 2019.10.16 13:22:36
@VicGilson: Hát nagyon nehéz, ez egy ördögi kör. Azonban ha sokat nyomtatsz (példányonként olcsóbban) akkor ott marad a nyakadon egy csomó eladatlan könyv. Persze akkor jobban látszik a könyvesboltban, HA KIRAKJÁK, és ha nem hagyják bent porosodni a raktárban. Mert van ilyen, még az én regényeimmel is, nagy boltban is megtörtént, ráadásul megjelenéskor... Miért? Nem volt kedvük kirakni? Nem vették észre? Utálják a könyveimet? Máig nem tudom.
  Bár sokan azt hiszik, hogy az első regényem volt 2008-ban a Bangkok, tranzit, és rögtön kiadót találtam a kézirattal sőt elsőkönyves siker lett, a valóság az, hogy majdnem húsz évet vártam a sikerre, miközben írtam az újabbnál újabb regényeimet, újságíróként kezdtem dolgozni, és időnként…..