Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TonTomika

0 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
...mondta Göbi, a motordoktor, amikor az alábbi berendezés működéséről szóló videót elküldtem a szerkesztőségi levlistára - és azt hiszem, a legtöbben a lelkünk mélyén hasonlóan gondolkodunk. A Cordon ugyanis egy traffipax, pontosabban egy több célpontot egyszerre figyelni,…..
TonTomika 2011.11.06 12:05:20
@Polly-pudli-pötty: Helyzetfüggő. Van olyan terület, ahol az 50 az valóban 50-55 nappal...éjszaka mondjuk 60, de van olyan 50-es hely, ahol csípőből mondanám hogy a 70 még biztonságos és nem indokolt az 50-es tábla.

Az én kocsim pl. 4 sebességes, 4. fokozatban pontosan 50-nél nem jó a motornak, nagyon lent van a fordulat...60-al viszont szépen lehet csorogni üzemanyagos spórolva/környezetet kímélve. Többnyire nekem speciel ez tempó kényelmes.

Azt viszont aláírom, hogy sajnos az ésszerű közlekedést nem lehet átültetni a szabályokba.
TonTomika 2011.11.06 12:47:31
@sikisiki: Vezetni mindenki tud, közlekedni csak nagyon kevesen. A szabályok ismeretével még nem fog tudni normálisabban közlekedni. Ezt kéne megtanítani sok embernek, mérhetővé tenni és két évente ellenőrizni. Plusz pszichológiai teszt a stresszmentes problémakezelésre kihegyezve.

A baj ott kezdődik, hogy mazsolaként maga a mazsola képez sokszor megoldandó forgalmi szituációt ahelyett, hogy ő oldaná meg a mások által generált problémákat.

Engem anno a vizsga végén majdnem megvágtak, mert egy forgalmas útról kanyarodtam be egy szűk utcába, ahol szabálytalanul a kereszteződés után kb. rögtön (és beláthatatlanul a bokrok takarása miatt) parkolt egy kocsi, szemben lámpánál állt a kifelé kanyarodó sor, mögöttem nagy vehemenciával egy türelmetlenkedő. A szabály azt kívánta volna, hogy álljak meg, várjam meg míg elmennek az autók és szabályos oldaltávolság megtartásával kerüljem ki az autót. Ha olyan hirtelen megállok mint ahogyan azt a helyzet megkívánja, belém jönnek hátulról, így szűken (tudtam hogy elférek), de kikerültem nem volt semmi fennforgás, de ez szabálytalan manővernek számított. Mákom volt, hogy előtte hibamentes volt a rutin, ezért nem vágott meg a vizsgabiztos. (Persze gondolom az oldaltáv nem megtartása miatt még senkit nem büntettek meg, de jelentkezzen, akit igen. :) )
TonTomika 2011.11.06 13:00:38
@Polly-pudli-pötty: Jogos! Pont azok nem kapnak büntit, akik igazán megérdemelnék. :/ (Rendőrségi autóra pl minek blokkoló?)
A közeljövő egyik legjobban várt és legizgalmasabb fejlesztése a BuBi (Budapesti Bicikli). Az európai nagyvárosok mintájára nálunk is kiépítenének egy rakás önkiszolgáló kölcsönző pontot, ahonnan elvehetünk egy biciklit, majd a célunkhoz legközelebbi kölcsönző ponton…..
Nekiálltak a téliesítésnek, lecsapolják a Városligeti tó vizét a Vajdahunyad vára és a Hősök tere közötti részen, tisztítják a feneket. Előkészítik a terepet a korcsolyaszezonhoz. Budapest legmenőbb szórakozásának egyelőre vége.József nevű olvasónk hívta fel a…..
...de ez nekem tetszik! 3000 dollárért már egészen komoly bringát kapni, legyen az túra, monti, vagy bármely más, nem kifejezetten élsportra szánt gép. De ezek csak ritkán hagynak mély nyomot a tulajdonos személyiségén, illetve kevesen emlékeznek majd rá csak a bringa miatt. Az…..
TonTomika 2011.07.22 15:30:47
@Pásztor Tibor: Vszeg ez egy fixi (örökhajtós) nem kell rá fék. :)
Kerékagy Bor a vázon 2011.07.21 16:24:00
A biciklisták borkedvelő és kézművestermék-rajongó csoportjának közös halmaza örülhet: megjelent a világpiacon egy új termék, a bőr bortartó, ami mindkét csoport számára kedves újítás lehet. A „tartórendszert” Montrealban gyártják olajjal kezelt minőségi…..
TonTomika 2011.07.22 10:21:18
@SYNG: Pepsi Béla a legnagyobb arc. :D Nekem is ez jutott eszembe a cím alapján elsőként.
Pár napja is Szeged szerepelt, megvallom, egyik kedvencem. Azon túl, hogy kedves, szép város, nekem élhetőbbnek tűnik Budapestnél. A fővároshoz képest sokkal jobban fejlesztik a tömegközlekedést. Kerékpárút is aránylag jóval több áll rendelkezésre és tényleg sokan járnak…..
TonTomika 2011.06.22 14:20:19
Közlekedek autóval, gyalog+BKV-val és bringával is.

A helyzet a következő:
• Tulajdonképpen a probléma egyik gyökere, hogy egyik út sem a bringásé, persze hogy sehol nincsen jó helyen. A járda a gyalogosé, az út az autósé, a buszsáv a buszé.
• Bringaút sajnos elég kevés helyen van és legtöbbször ott is a járdával egybekötve. Sok gyalogos nem figyel erre, így nem lehet normális tempóban haladni sem. (Egyébként nem tudom kinek volt az az elmebeteg ötlete, hogy sok helyen piros díszkővel legyen kirakva a kerékpárút...az sem ült még bringán...instant prosztatamasszázs kb.)
• Kocsik között szintén veszélyes, adott esetben zavarhatja is a forgalmat a kerekező.
• Buszsávon szintén nem szerencsés, én sem szeretem ha a busz ott van a seggemben a közúton, szóval ez is kilőve.
• A megoldást az út mellett elhelyezett bringaútban látom, mint pl ahogyan a kiskörúton van.

• A probléma másik gyökere pedig a tapasztalatlan bringás. Azzal nincsen bajom, hogy átmegy a piroson, ha neki az biztonságos és nem csapják el menjen, az ő testi épsége van leginkább veszélyben, a gyalogos is ugyan úgy átmegy a piroson, ha nem jön semmi. (Én is.) A baj azokkal van, akik bizonytalanul közlekednek. Bizonytalanul kanyarodnak, ittasan kerékpároznak, nem néznek maguk mögé és tötymörögnek. A saját tapasztalataim szerint egy 30km/h-s sebességet futó bringás nem okoz sok galibát a forgalomban. Zöldnél sok esetben gyorsabban átérek a kereszteződésben mint a mellettem induló autós (ha nem valami boyracerről van szó), bizonyos helyeken autóval sem lehet többel menni.

• A bringa egy nagyon jó közlekedési eszköz, csak tudni kell használni, élni vele és mellette élni. Más országokban ez már nagyon jól működik, mi sajnos le vagyunk maradva.
• Szerintem a bringásnak magának kéne tudni ésszerűen eldöntenie (jelen körülmények között), hogy hol közlekedjék. Ha fel tudja venni valamelyest a közlekedést, lehetőségekhez képest előzékeny a forgalommal szemben, akkor menjen az úton jó tempóban, ha pedig bizonytalan, akkor használja a járdát figyelve a gyalogosokra, nem száguldozva. Ahhoz, hogy ez működjön, szükség van az autósra, a gyalogosra és a bringásra is, szóval nem árt gondolkodni is néha.

Függöny.
TonTomika 2011.06.22 14:29:38
@dzsaszper:
@vuk_:
Én a Károly körúton láttam ezt a megoldást. (Ha jól emlékszem.) Bár azt hozzá kell tenni, hogy a buszok a megállókban kimennek a kerékpárútra és ott állnak meg, biztonsági szempontból ez sem a legelőnyösebb megoldás. Persze odafigyeléssel működhet a dolog.
Újabb, eddig ismeretlen részlet derült ki az új iMacekkel kapcsolatban. Az Other World Computing írta meg, hogy a 2011-es, thunderboltos iMacekben a SATA-s merevlemezek csatlakozása nem egészen olyan, mint amilyen eddig volt.A standard 4 pines áramellátás helyett egy egyedi, 7 pines…..
Most én jövök, a Gyradiko-poszt után szabadon: Te. Jó. Isten. Őszintén nem hittük, hogy a Gyradiko magasságait bárki is komolyan ostromolni fogja a két hetes tesztünk végéig, de tegnap este ellátogattam Pestszentlőrincre, a Nefelejcs utca-Ráday Gedeon utca sarkára, a Big Gyros…..
Több mint egy éve írtunk arról, hogy a Hungaroton elkezdte digitalizálni a zenéket az iTunes Store számára. Akkor azt hittük, ez a magyar bolt eljövetelét jelenti, de mint kiderült, más szervezetek nem kerültek kapcsolatba az Apple-lel, így egy magányos folyamat tanúi lehettünk.ÉS…..
Bréking Nyúz Pékség 2011.02.27 12:31:53
Csütörtökön voltunk Tomkával Dunaújvárosban. Az egész város lakosságának 60%-át kb az egyetemisták teszik ki, ezt biztosan állítom. :DEléggé unalmas az ottani élet. Pörgős, de nem annyira, mint Budapest. Ettől már a "pösti kölök" egyből unalmasnak látja.Viszont…..
A legújabb pletykák szerint az Apple jövő héten tart egy nagyszabású iOS Eventet, amin az iOS 4.3 mellett az új iPadet is bemutatják.Utóbbiról természetesen nem tudni semmi biztosat, de azokat most csokorba szedem. Néhány napja a 9to5Mac beszerzett Kínából egy kijelzőt, ami a…..
TonTomika 2011.02.04 11:40:21
@Zool2107: Mondjuk mert szebb, hogy nem látom a pixeleket? Nekem a MacBook kijelzője 1280x800 pixeles felbontással bír, és elég sokszor érzem, hogy ez kevés.
Eppur si muove! Amikor Tamás megkérdezett minket kommentben, hogy a véletlen Mac App Store-os vásárlások árát vissza lehet-e kérni az Apple-től, határozottan kételkedtem, már ha ilyet lehet egyáltalán. Mármint határozottan kételkedni.Azt tudjuk, hogy az iOS AppStore-os…..
TonTomika 2011.01.11 13:45:26
@musaka: Én is gondoltam erre, de ezt majdnem minden alkalommal megcsinálja? Volt amikor simán levonta egyből az összeget...fura. Azért köszönöm! :)
Legutóbb azzal a kérdéssel foglalkoztunk, kell-e antivírus Macre. Összeszedtük az összes érvet és ellenérvet, a végkövetkeztetést pedig levontuk: a támadási veszély ma inkább csak elméleti, de a biztonságtechnikai szakemberek egyetértenek abban, hogy ha a Mac piaci részesedése…..
Ma reggel a Mammut 2-ben megnyílt Budapest második Starbucks üzlete. 118 négyzetméteren 30 ülőhely várja a mínusz 4 fokból érkező vendégeket.Fél évvel tehát a WestEndes Starbucks megnyitása után máris itt a második, és bármiben le merném fogadni, hogy ezek után rögtön a…..
Csak négyszer lehet ezentúl vizsgázni? A professzorok "élet-halál urai" lesznek? A hallgatói képviseletek tiltakoznak, pedig a magyar felsőoktatás problémáinak megoldásához a KISZ-utód HÖK-öt kell először felszámolni. Felzúdulást váltott ki a hallgatói…..
Munkahelyi (T)error A HR-es reagál 2010.10.09 06:00:00
Halihó!   A „humán erőforrás” szakmai krémjének tetteiről legendák keringenek az olyan blogokon mint a munkahelyiterror.blog.hu is.   Korrekt és helyesírási-fogalmazási hibáktól mentes levelet, plusz önéletrajzot nyújtottam be, mint pályázatot egy…..
"XXI század, Kőbánya, BKV! Éljen!" - fejezi be levelét Főboszorka, de a XXI. századozásból én azt gyanítom, hogy ironizál. Pedig rég nem láttam olyan rokonszenves buszmegállót, mint ezt itt, a Gergely utcában, a Kőér sarok közelében. A művészi térkompozíció vagy…..
TonTomika 2010.09.13 11:50:53
Appleblog Átadtuk az iPadet 2010.09.04 08:36:26
Nem TEKETÓRIÁZTUNK sokáig, múlt csütörtökön volt a sorsolás, tegnap meg már át is adtuk az Appleblog-Trendmagazin közös nyereményjátékának fő, és egyetlen díját, a 16 gigabájtos iPadet.  Az eseményre a Párisi Nagyáruház Lotz termében került sor, pont erről a…..
Kedden megdöntötte a negatív hőmérsékleti rekordot az időjárás, olyan hideg volt, amilyen azelőtt még sosem Magyarországon az utolsó jégkorszak óta. Szerdán is befagyott a seggünk, és ma sem túl fényes az idő, de ez még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk minden szabadtéri…..
Már megint az történt, mint két és fél évvel ezelőtt: szerettünk volna az igényeinknek megfelelő blogot olvasni, de nem nagyon találtunk ilyet a magyar piacon, ezért aztán megcsináltuk. Annak idején az Appleblog született meg ebből az elhatározásból, most meg egy olyan oldal,…..
Ha kiválasztunk egy terméket az Apple online üzletében, a felső, mozgatható sávban láthatunk egy új ikont, a Compare Macs (magyarul kompermacs) segítségével legfeljebb háromféle Mac adatait láthatjuk egymás mellett, a megfelelő specifikációkat egy sorban olvasva így könnyebb…..
TonTomika 2010.08.20 12:11:37