Regisztráció Blogot indítok
Adatok
détourned

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
[F] A tanítás művészet! 2022.08.03 14:32:10
A tanárképzés radikális átalakítására nem látok túl sok esélyt. Nemcsak a kormány tőkebarát és lebutított tanárképe áll utunkban, hanem a saját hegemón helyzetébe betokosodott liberális („demokrata, nyugatos, o1g, stb.”) szakmai/oktatáspolitikai krém tőkebarát és lebutított tanárképe is. Ha a…..
Épphogy csak megírtam a bevezető búcsúlevelet a pedagógiai liberalizmus kifingott teteméhez, máris megtalált Trencsényi Laci (akiről pont nem gondolnám, hogy a liberalizmus felkent apologétája lenne), azzal, hogy írjam már meg a szabadságjogok érvényesülése és a szabadság közti összefüggés…..
A nyomor szélesedik és mélyül. Az utcán neonácik masíroznak rendőri (bio)díszletek között. Ötszáz iskolában (rend)őrségeket hoznak létre. Ha van valami közös ezekben a társadalmi katasztrófákban a globális járvány közepén, akkor az nem más, minthogy ezek a liberális paradigma végét, kifulladását…..
[F] A maszk a lényeg II. 2020.05.21 11:42:24
Ahhoz, hogy világossá váljék, miért firtatják az anarchisták, hogy „minden zsaru rohadék”, érdemes végiggondolni, hogy a rendőrség mit szolgál. És, hogy mit szolgál, az szépen kikandikál abból, hogy mit véd...
[F] A maszk a lényeg I. 2020.05.18 13:52:52
Nemrég elvitték (értsd elvitették) és meghurcolták (~meghurcoltatták) két polgártársunkat egy teljesen megalapozatlan eljárás keretében. Vannak, akik a poszt-fasiszta rendőrállam kísértetének (kísérletének?) láttán huhognak, pedig ez nem puszta rémálom, lidércnyomás, hanem egy permanens szélsőjobbos…..
[F] Kavargó sok valóság 2020.05.12 21:28:55
Az Elveszett utak első ciklusában egy izgalmas ideológiakritikai szempontot olvashatunk Csoóri Sándortól, amely jól megragadhatóvá teszi számunkra a látszat és a valóság viszonyának kificamodását a posztmodern globális kapitalizmus korában. „Egy régi közmondás azt hányja szemünkre, ” – írja Csoóri –…..
[F] Habiszti szakértők 2020.05.12 20:48:05
Majd kipukkad (kicsattan) az az „osztály-buborék” amiben most épp az érettségi nevezetű osztálykonfliktus kérdése van napirenden. Aztán meg van a lemorzsol(ódot)taknak, a korai iskolaelhagyóknak és a tanköteles korú iskolakerülőknek egy olyan népes tábora, akiket akár érinthetne is ez az ügy, de…..
[F] Élvezet-többlet 2020.05.12 20:44:03
Ha létezik igazán perverz ideológiai mantrája a tőkés világrendnek, akkor az a szubjektum állandó csesztetése (interpellációja) azzal, hogy eleget élvez(ked)ett-é. Élvezz! Sőt, élvezz többet! Élvezd ki a pillanatot, élvezd ki a helyzetet: meditálj, guggolj, kovászolj, jógázz, origamizz, tök mindegy,…..
[F] Az érettségi botránya 2020.05.12 20:35:40
A Láthatatlan Bizottság szerint egy olyan iskolamániás társadalomban élünk, "ahol az emberek gyakran úgy emlékeznek vissza az érettségi vizsgájukra, mint életük fordulópontjára. Ahol a nyugdíjasok még mindig a negyven éve letett vizsgáikon elkövetett hibáikról beszélnek, amivel elszúrták…..
[F] Az iskola szabaddá tett ideje 2020.05.12 20:31:07
"Múltkor, ahogy az utcán mentem, magam sem tudom, miért, váratlanul a következő mondatot intéztem magamhoz: »Nem könnyű felnőttnek lenni, de egy jó biztos van benne: nem kell iskolába járni.« Lehet, hogy gyermekes voltam, de őszinte." – írja Pilinszky János 1963-ban az Új Emberben. Bizonyára…..
Íme néhány szempont az ellenzéki oktatáspolitika baloldali kritikájához. Annak apropóján, hogy a Civil Közoktatási Platform (CKP) levelet írt a kormánynak és az illetékes miniszternek a "felesleges feszültségek elkerülése érdekében", és szép számmal alá is írták azt a támogató szervezetek. A levél…..
Az új NAT körüli (oktatás)politikai harcok szemlátomást nagy társadalmi érdeklődésre számíthatnak mostanság. Sok múlik ám ezen! Éppen melyik érdekcsoport értékei sütögessék ki a pedagógusok szemét és az uralkodó osztályok pecsenyéjét. Megy a csöppet infantilis mutogatás is. Maruzsa azt mondta.…..
Egyre több helyen olvasom, hallom, hogy a rendkívüli állapot akár még forradalmasíthatja is a pedagógiai gyakorlatot. Lesz digitális kompetenciafejlesztés. Lesz konnektivista tanuláselmélet. Lesz csoportmunka virtuálisan kiterjesztett valóságokban. Lesz online önellenőrzés és webkettes…..
[F] Osztályrészül 2020.05.12 16:52:24
Az izolációról, a szorongásról, lét- és munkabizonytalanságról, a kilátástalanságról, a kiszámíthatatlanságról, a „fertőzöttség” érzéséről, területi stigmatizációról és a rendkívüli jogrend körülményéről nemcsak a koronavírus-járvány juthat eszünkbe. Van egy másik rohadt súlyos pandémia, ami…..
[F] Luxus | Éhezés 2019.10.05 17:26:51
Talán Pannonhalmán kellene megnyitni az intézmény frencsájzát, a Bencésekkel szemben, hadd legyenek idegesek, hogy ők ingyen böjtölnek, odaát meg ennyiért…..
[F] Kert | Sport 2019.10.05 17:01:03
Amíg még létezett a liberális demokráciába vetett hit, addig azt vetették a szemünkre, hogy ha nem élünk aktív (állampolgári, politikai, kulturális, stb.) életet, akkor nem vagyunk “jó” polgárok. Ma már azzal zsarolnak, amire amúgy kicsit mindannyian vágyunk is, meg ami elkerülhetetlen:  ha nem vagy…..
[F] Kilátó | Buszmegálló 2019.10.05 16:33:39
Ez a kilátó egy buszmegálló. Kilátó is és buszmegálló is. Azonban a kilátó és a buszmegálló közötti kapcsolatot nem az “és” kötőszó írja le a legjobban, hanem a “de”...
[F] Szembe | Sülni 2019.10.05 15:29:01
Amúgy is fél a nő, vagy csak a fotón lóg be félig? Az óra pontos vagy nem is jár? ill. –  Pontos: akkor, mikor ez itt történik, annyi az idő, pedig az óra nem is jár?..
[F] Soppingoló | Sokadalom 2019.10.05 08:24:52
A fennálló rend nem is fogyasztói társadalom, hanem sokkal inkább egy soppingoló sokadalom...
[F] Hiper | Realitás 2019.09.26 08:34:03
Az episztemológiai dilemma (át kell élned, hogy megértsd) teljesen átalakul az élménytársadalomban:  át kell élned, hogy elhidd. Átélés nélkül nincs állatkínzás (pl. cápák Nyíregyházán), nincs globális felmelegedés, nincs nyomor. Ez egyben társadalmi visszafejlődés a tárgyállandóság előtti…..
[F] Víztorony | Táncterem 2019.09.26 08:33:59
Kőbányán, a Budapesti Nemzetközi Vásárváros/Hungexpo területén (ami 1974 óta a tőke ki- és beáramlás egyik epicentruma az amúgy rohadó kerületben) a Középülettervező Vállalat (KÖZTI) 1978–1982 között húzta fel a 11 szintes, 176 szobás hotelt. A londoni Lloyd-palota eleganciájában megrészegült…..
[F] Kicsattan | Az egészség 2019.09.26 08:33:53
A Kőbánya pusztuló belső (társadalmi) szöveteibe gyógyult Richter Gedeon ipari komplexum (anno 1907) a főváros épp azon területén termel “évszázados felelősséggel az egészségért” ahol a KSH adatai szerint a legalacsonyabb a várható élettartam. Részvénytársaság a perem-prekariátus portája előtt.   A…..
[F] Élet | Halál 2019.09.26 08:33:48
Kőbányán a Mázsa térrel szemben áll az OTP F+8 emelet magas, jelenleg üres irodaépülete, amely egyszerre az enyészeté és egyazon pillanatban gigászi reklámfelület és ilyen értelemben spektakuláris gyöngyszem —  a kapitalizmus haláltusája valójában maga az élet. A spektákulum az a viszony, ahogy a…..