Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Etzilbvrg

0 bejegyzést írt és 272 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több, mint kétéves adósságot próbálok törleszteni az idei év első posztjával. Amikor 2008 decemberében megjelentek az első írások itt, a Konteóblogon, felhívott az egyik régi kollégám és azt javasolta, hogy a mindkettőnket sokáig élénken foglalkoztató Seuso-kincsről…..
Etzilbvrg 2011.01.09 23:30:51
@Karikásostor:
Én egyezőség alatt arra a 2 listára gondoltam, ami M.A. fiókjából előkerült, ill. a bécsi székhelyű Halim Korban "lobogtatott".
Vajon hány darab szerepelt Halim Korban levelében M.A. listáján is szereplő tárgyakból.

Száz szó, mint egy: kellene M.A. listája :)
Egy különlegesen finom kidolgozású, életnagyságúnál jóval nagyobb római bronzszobor lába került elő 2009-ben, Paks határában, az egykori Lussonium katonai tábor területén végzett ásatások során. A feltehetőleg a Kr. u. 3 századra keltezhető tárgy minden bizonnyal egy…..
Etzilbvrg 2010.08.06 21:41:46
@Pazirik:
Az audio-vizuális látványelemek vonatkozásában mindössze tényleg ez a 2 észrevételem volt:
- dinamizmus;
- nyelvi változatok.

Ugyanakkor a "Császárláb" kapcsán kicsit az az érzésem, mintha a sok bába között elvészne a gyermek. Érintett a helyi, a megyei múzeum és még a pécsi régészeti tanszék is...
Etzilbvrg 2010.08.06 22:30:42
@Pazirik:
Biztosan ismeri, de azért belinkelem ide, mert gondolom, mindenki szívesen megnézi, aki vonzódik az antik világhoz:
www.youtube.com/watch?v=q-yUaLqsbuw
Műholdas felvételek segítségével különleges túrát tehet az ókori Egyiptom legfontosabb emlékeinél az a látogató, aki felkeresi a piramisok.hu oldalt. A Gulyás András egyiptológus által szerkesztett lap hasznos linkgyűjteményt nyújt az ősi ország régészeti…..
A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek. Bár ezek egy részét a Második Világháború idején régészek is dokumentálták, pontos korukat…..
Sokszor először csak légi-, vagy műholdfelvételeken rajzolódnak ki azok a hatalmas méretű, közel hétezer éves árokrendszerek, amelyek közül a közelmúltban több, mint tucatnyit sikerült azonosítanunk Baranya megyében. A késő újkőkor idejére (Kr. e. 5000 - 4400 körül)…..
Etzilbvrg 2010.07.12 19:53:26
@szeeem:
Mielőtt bemásolsz egy linket, kérlek, győződj meg róla, hogy működik-e.

Ha pedig valamilyen regisztrált felületen történő bejelenkezés kell a megtekintéséhez, akkor próbáld meg általánosabb formában belinkelni, hogy használható legyen másnak is.

Bár megjegyzem, az Általad megadott 2 link Google account birtokában (s bejelentkzve) sem használható.
Az elmúlt hetekben néhány esemény meglehetősen kiverte nálam és kollégáimnál a biztosítékot. Nem , most nem  700 éves falak eldózerolásáról, vagy csodás örökségvédelmi törvényünkről (tényleg erről még nem is írtunk!) van szó, hanem néhány némi eufémizmussal…..
Etzilbvrg 2010.06.09 01:00:59
@Etzilbvrg:
Lassan 2 éve (Etzilbvrg 2008.07.20. 23:01:04), hogy ebben a posztban rákérdeztem az Albertfalva-i római erőd területén bekövetkező változások, építési munkálatok és plaza méretű földhegyek okára.

Ugyan az ügyben érkezett válasz (a telkes ingatlan tulajdonosa -XI. kerület- bérbe adta azt, és nyári bobpálya, valamint állatsimogató létesül rajta), de a válaszban szereplő tények maradtak az ígéret szintjén (földjén?), és mostanra méltatlan állapot uralkodik.

A fotón pirossal karikázott rész a beruházás megkezdése előtti állapot:
img88.imageshack.us/img88/605/albertfalvaeszak.jpg

Ezen a linken pedig jól látható a mai állapot:
maps.google.com/maps?ie=UTF8&ll=47.439322,19.045358&spn=0.011422,0.027466&t=h&z=17

Kérdéseim a következők:
- hol van most a beruházó;
- mikor lehet bobozni és állatot simogatni;
- hol van most az a kulturális örökségvédelmet képviselő személy, aki a KÖH mint engedélyező hatóság nevében véleményezte és aláírta az építési engedélyt;
- történt-e mulasztás az engedély kiadásakor (pl. a fékek, biztosítékok kifelejtése a határozatból stb.);
- lehet-e az eredeti állapot visszaállítását kérni, elérni?

Köszönöm:
Etzilbvrg
Május 15 - 16-án Múzeumok Majálisa lesz Budapesten a Múzeumkertben és a Nemzeti Múzeum termeiben. Száznál több múzeum és kiállítóhely képviselteti magát a rendezvényen, és egyebek között koncertek, filmvetítések, játszó- és alkotóműhelyek, rendhagyó tárlatvezetés,…..
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
Etzilbvrg 2010.05.05 14:13:28
@buvarkund:
Na, jól van, nem beszélgetek tovább békaemberekkel, mert naon gyorsan ürgebőrbe varrnak :)
Etzilbvrg 2010.05.12 23:57:15
Kohn cipőpertlit árul egy nagy New York-i bank épülete előtt.
Hosszasan figyeli őt Grün, és azt látja, hogy nagyon pörög a business, Kohn szinte folyamatosan üzletben van.
Ráköszön, beszélgetni kezdenek, és Grün -a rég volt szép idők emlékére- kölcsön kér Kohntól 10 dollárt.
Kohn széttárja a karját, és nagy sajnálkozások közepette közli, hogy nem teheti.
- Már miért ne adhatnál Te kölcsön egy régi barátodnak - csattan fel Grün.
- Nézd - válaszol Kohn -, én kötöttem egy megállapodást ezzel a nagy bankkal. Ők nem árulnak cipőpertlit, cserébe én meg nem adok kölcsön.

A bántás szándéka nélkül írom, de azért ezek a megállapítások (szó szerint idéztem őket) engem speciel kicsit zavarnak:
- amelyiknek a törvényi háttere egyesek szerint sok sebből vérzik
COMMENT:
A dolog pikantériája, hogy nem csak a fémkeresőzőket "segítő" árnyalatlanság róható fel eme törvényi/rendeleti remekek hibájául, hanem a jogi nonszensz példázata is.
Lásd a közhiteles ingatlannyilvántarás és a "közhitelesebb" KÖH nyilvántartás esetét.
2001. évi LXIV. törvény
15. § (3)
71. §
72. § (1)
74. §

- Az ellenőrzött személy elmondása szerint a nála lévő tárgyakat egy budapesti lomtalanítás során, egy kidobott konyhaszekrény fiókjában találta
COMMENT:
1987-ben egy komplett, aranyozott Blondell-keretes, fali tükörrel távoztam egy lomtalanításra eső vasárnap délelőtt a Garay utcából (VIII. ker., Chicago); konkrétan le volt támasztva egy támlás széknek az utcán (sic!).
Mekkora az esélye annak, hogy ezt most egy meghallgatáson kétely nélkül elfogadnák?!

- A tulajdonosnak kelljen hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a tárgyak nem illegális kutatásból származnak.
COMMENT
egyszer volt Budán kutyavásár, lásd APEH (értsd: fordított bizonyítási teher)

- A fémkeresősök által hobbinak tartott tevékenység, a jelenlegi jogszabályok keretei között egyáltalán nem tekinthető legálisnak.
NO COMMENT

- A Kincskeresés alapfokon című könyvben leírtak szerint
COMMENT:
Az író/szerkesztő személye szabálysértési bírságot kapott eme műért (mert a benne leírtak kimerítették az izgatás fogalmát).
Ugyan nem egy "Mein Kampf", de nem legális a tartása, azt hiszem. Olvasni sem.

- De érhet-e vád amiatt, hogy betartottam az Önök Etikai Kódexében leírtakat, hogy az érméket lehet mosogatni? Mások egy római szoborral is megteszik ugyanezt. Talán abban is fel kellett volna ismerni a régészeti leletet!
COMMENT:
Azt gondolom, Terepjáró mostanra már 100x megbánta, hogy rátalált arra a szoborra egy mezőgazdaságilag erősen művelt, régészeti szempontból jegyzetlen területen.

Azt hiszem, én megyek vissza cipőpertlit árulni, valaki pedig keverje mega a rántást... (de ne kavarja)
Etzilbvrg 2010.05.13 00:00:09
@Etzilbvrg:
"Garay utcából (VIII. ker., Chicago)"
természetesen az római hetes akart lenni -> VII
Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészei a 4-es számú főút ceglédi szakaszát kutatták az adott év áprilisától novemberig. A…..
Etzilbvrg 2010.04.21 00:37:31
@Hullafotós:
A szelemen nem régészeti, hanem építészeti kifejezés.

Létezik: taréj-, derék- és talpszelemen. Ezek a tetőszerkezet azon fa tartói, amelyek az ereszvonallal párhuzamosan futnak, és a szarufákat (szaruállás) tartják.
Itt van egy rajz:mek.niif.hu/02100/02115/html/img/4-628b.jpg
De ezen csak taréjszelemen (tetőgerinc) látszik (bár a vízvető gerenda amolyan talpszelemen féle szerepet is ellát).
a: horgasfa, b: szelemen, c: ágasfa, d: vízvető gerenda, e: átal gerenda, f: borító gerenda
Szatírokról hallva az emberek többsége alighanem egyből sötét parkokban magányos nőket molesztáló férfiakra gondol. Pedig a szatírok eredetileg jókedvű, mulatozó, nimfákat hajkurászó erdei lények volt a görög-római mitológiában, félig állat, félig emberi testtel. Igaz, a…..
Etzilbvrg 2010.03.22 10:54:03
@Lassányi Gábor:
A mezőgazdasági bolygatottsághoz annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy ez nem csak abban az értelemben létezik (szerintem), hogy folyamatos fizikai művelés alatt áll egy szántó -mert elsődlegesen mindenkinek ez ugrik be-; én idegondolnám a műtrágyázás folyamatát is, amely akár szilárd, akár folyékony halmazállapotú, kifejezetten árt sok régészeti korú leletnek (is).

Terepjáró által megtalált szobor kifejezetten ebbe a veszélyeztetett csoportba tartozik, s így nem csak az maga a csoda, hogy szinte karcolás nélkül vészelte át a "hempergőzést", hanem hogy a műtrágya sem indított el még benne visszafordíthatatlan folyamatot.
Etzilbvrg 2010.04.08 16:47:14
@dimitry:
Inkább mesélj Lénáról, kérlek.
Etzilbvrg 2010.04.08 16:48:52
A Csikós meg a Winkler együttes erővel szopatnak. Szerintük a járműparkom frissítése, hát nem akarnak megbántani, de kissé döcögősre sikeredett. Az elmúlt félévben teljesen meggyőződtek róla, hogy ilyen tesze-tosza kis bög vagyok (Nem igaz! Lelkesen támogattuk a…..
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Irodája hetvenötmillió forintos örökségvédelmi bírsággal sújtotta a győri önkormányzatot és azt a két kivitelező céget, amelyek a hivatal szerint felelősek az idén márciusban Győr belvárosában …..
1985 tavaszán Zolnay Lászlóval és Tóth Attilával jártam először hivatalos minőségben, a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályának régészeként a kedvelt kirándulóhely közelében található romoknál. Miután megebédeltünk a Hárs-hegyi kisvasút mellett ma is…..
Etzilbvrg 2010.02.17 19:09:37
@szing:
A rom itt látható a Google-on:
maps.google.hu/maps?ie=UTF8&ll=47.526767,18.955675&spn=0.005448,0.013733&t=h&z=17
(a sötét folt keletre nem iszapos tó, hanem nemzetbiztonsági okból kitakart ...)

Én közel 25 évig laktam lent a völgyben -egészen '98-ig-, a Petneházy-réten; s a teljes gyermekkoromat a környék "becsavargásával" töltöttem. Sokat jártunk a romokhoz, meg fel a Báthory-barlanghoz is. Keringtek már akkoriban is mende-mondák, hogy a barlang egy ága összeköttetésben áll a Pálosok kolostorával, meg arról is szólt a fáma, hogy egy másik ága egészen a Szép Ilonáig lenyúlik.
2007 nyarán egy nagy méretű római kőépület, egy útállomást maradványait tártuk fel Győrtől nyugatra, Gönyűn. Az épülő E.On erőmű területén folyó ásatás különösen jelentős volt abból a szempontból, hogy a környéken az elmúlt időszakban ez volt az egyetlen római…..
"Látogasson el hozzánk!" - olvaható a Magyar Nemzeti Múzeum bronzkori temetkezéseket ábrázoló óriásplakátján a Múzeum körúton.Mindent összevetve a kép és a szöveg nekem, már csak hivatalból is, nagyon tetszik és csak mindenkit bíztatni tudok, hogy tegyen így,…..
Etzilbvrg 2009.10.07 13:39:39
Folytatódik Európa legnagyobb bronzkori erődítményének feltárása
index.hu/tudomany/blog/2009/10/07/folytatodik_europa_legnagyobb_bronzkori_eroditmenyenek_feltarasa/
"...A temesvári Bánát Múzeum régészei német és amerikai archeológusokkal közösen, folytatják az Arad és Temesvár közötti Orczyfalvához tartozó mezőzsadányi feltárásokat a három és fél ezer évvel ezelőtt épült bronzkori erődítmény feltárását."

maps.google.com/maps?ie=UTF8&ll=45.933453,21.248159&spn=0.04489,0.109863&t=h&z=14
„Ha ilyen barátaink vannak, akkor ellenségekre már nincs is szükségünk!” –jutott eszembe a régi mondás, amikor néhány napja azt a hírt hallottam egy ismerősömtől, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogászai egyelőre nem javasolják a feljelentés…..
Etzilbvrg 2009.10.05 15:53:20
@zeugma:
A kőszegi posztógyár kapcsán felrémlett bennem egy kérdés: mi értelme az ideiglenes védettségnek?

Én azt gondolnám, többek között az elegendő idő biztosítása arra, hogy kellő szakmai megalapozottsággal dőljön el egy épület, építmény sorsa, de a töprengés ideje alatt ne kerülhessen az megsemmisítésre.
Egy épülő biatorbágyi lakópark területén, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megelőző régészeti feltárásán, csaknem pontosan egy év eltéréssel, 2007-ben és 2008-ban két római kori éremkincs került elő. Az első, 247 darabos kincset egy fal mellé ásta be egykori…..
Etzilbvrg 2009.05.30 23:46:42
@Tehéntőgy:

Dupondius (du-pondius)?

http://www.coinarchives.com/a/lotviewer.php?LotID=140705&AucID=167&Lot=402

http://www.coinarchives.com/a/lotviewer.php?LotID=213935&AucID=293&Lot=1710

http://www.coinarchives.com/a/lotviewer.php?LotID=251611&AucID=371&Lot=163

"...The dupondius was normally further distinguished from the similarly sized as with the addition of a radiate crown to the bust of the emperor in 66 AD during the reign of Nero. Using a radiate crown to indicate double value was also used on the antoninianus (double denarius) and double sestertius. Since dupondii minted prior to and during the reign of Nero, and occasionally under later rulers, lack the radiate crown, it is often hard to distinguish between the as and the dupondius due to heavy patination which obscures the coin's original color."
Győr városának egyik legszebb terét a múlt héten letarolták a földmunkagépek, elpusztítva a város középkori múltjának egy hatalmas szeletét. Tették mindezt térrekonstrukciónak nevezve, közpénzből, a város megbízásából. De foglaljuk össze, röviden, hogy mi történt, az…..
Etzilbvrg 2009.04.22 23:48:42
@Etzilbvrg:

+1.)
Van-e valamilyen időbéli alsó, felső korlátja a hivatalos/hatósági/köztestületi személy által teendő feljelentésnek (s ha van, akkor ez a tudomásrajutástól számítódik-e)?
Etzilbvrg 2009.04.23 10:41:34
@buvarkund:

Nekem egy kicsit úgy tűnik, hogy a Magyar Jogrend meglehetősen elavult így 2009-re (persze más területen is), és az '50-es, '70-es évek paragrafusai nem képesek árnyaltan lefedni, minősíteni a kialakult helyzetet.

Pl. ha a rongálás szót használjuk, említjük, akkor az a szó azt is magában hordozza másodlagos jelentéstartalommal, hogy helyrehozható. DE! Az elpusztított hun sírok stb. nekem nehezen férnek bele a helyrehozható kategóriába...

Vagyis úgy érzem, roppant elnéző a győri Széchenyi téren történtek kapcsán a törvény. És ha valóban ez a leges-leg"durvább" megfogalmazás, ami az egészre ráhúzható (RONGÁLÁS), akkor a dolgok hányingert keltő cinizmusa, képmutatása folytán a továbbiakban ez az egész győri história nem érdekel. Főként úgy nem, hogy csak azt látom, múlik az idő, és mindennek, aminek éle volt (jogosan), csorbul-kenyődik, s megy a szőnyeg alá, és beindult az apparátus "agyonhallgatni, nem nyilatkozni, nem tenni semmit" jól ismert mechanizmusa. Ami abból indul ki, hogy azon problémákkal, amik maguktól nem oldódnak meg, nem érdemes foglalkozni.

Nem igazán tudom, hány BOTRÁNY kell még ahhoz, hogy mind személyi, mind cselekményi vonzatában a helyes és szükséges konzekvenciákkal záruljon egy-egy eset.

Egy biztos, az eseményeket nem a szél "fútta" össze véletlenek során, így HIBÁSNAK, FELELŐSNEK is kell lennie. Azonban ennek feltárását semmilyen fórumon nem érzem jelenleg.

Azt is roppant nevetségesnek érzem, hogy 3 (!) héttel az események után még senki nem tett feljelentést. (azért örülnék, ha erre most nem érkezne olyan beírás, hogy "Bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést, az nem a sértett kizárólagos joga.").
Etzilbvrg 2009.05.16 21:23:26
Meglehetősen nagy vitákat váltott ki blogunkon a Listák és rablógödrök című múlt heti bejegyzés. Szerzője arról írt, hogy az új, 2008. december 31.-én kelt 362/2008-as kormányrendelet, amely arra kötelezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy az összes magyarországi…..
Etzilbvrg 2009.05.05 21:44:50
@JCB:

Lehet, furcsa, amit most írok, de ha egy cég vezetője olyasmihez "kell", hogy adja a nevét, amivel nem ért egyet, fel is állhat abból a vezetői székből. Ha ezt nem tette, akkor nem lehet azt mondani, hogy semmi köze hozzá.
Etzilbvrg 2009.05.05 22:26:08
@JCB:

"Meggyőződésem, hogy ennek nincs sok köze az örökségvédelemhez, viszont nagyon rossz fényt vethet ránk!"
most idéztem Tőled

Valamint elolvastam, hogy az ajánlattételi felhívásban milyen adatok szerepelnek az I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ résznél.

E kettő alapján írtam azt, amit írtam:
"Lehet, furcsa, amit most írok, de ha egy cég vezetője olyasmihez "kell", hogy adja a nevét, amivel nem ért egyet, fel is állhat abból a vezetői székből. Ha ezt nem tette, akkor nem lehet azt mondani, hogy semmi köze hozzá."
Etzilbvrg 2009.05.06 10:38:05
@JCB:

Szerintem sokan képesek a tényeket tárgyilagosan értelmezni, és pl. nem X.Y. régésszel (quasi a régészekkel) azonosítják ezt a jelenséget.

Az egy másik dolog azonban, hogy számos, erősen megkérdőjelezhető esemény kapcsán sokakban felmerül a "Vétkesek közt cinkos, aki néma!" szólás.

Egy kedves barátom évekkel azelőtt azért állt fel egy minisztérium beszerzési osztályának éléről, mert a hathatós segítségével akartak 7 milliárd Ft értékben egy beszerzési tendert kiírni olyan tárgykörben, amelynek forgalmazásában felettese erősen érintett volt.