Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Intersziti

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 56-os az egyetlen vonal, ahonnét konkrét emlékem van arról, hogy acélvázas villamossal utazunk, úgyhogy ha a (szintén acélvázas) 2624-es arrafele jár, nekem ott kell lennem. A 2624-esnek ugyan eggyel kevesebb oldalablaka van, mint az annak idején a vonalra jellemző 1000-eseknek, de mivel…..
Intersziti 2023.06.07 20:43:36
@Hamster: a szívemből beszélsz :) nagyon szeretem ezeket az oldszkúl dizájnelemeket, és ha a véletlen szerencse folytán 1000-es vagy UV villamosra kerülök, vagy netán a fehérdobozos. IK260(T)-re, a szemem ma is akkorára tágul, mint 6 éves koromban...
A csuklós kocka-Ikarusok egy héttel hamarabb nyugdíjba mentek, mint elődeik, de az utolsó magaspadlós hét végén azért ez a típus is ment néhány tiszteletkört. Én azért örültem ennek, mert a vasárnapra kiválasztott "parádés" vonal a 139-es volt, melyen a kilencvenes évek közepén érzésre hónapokat…..
Intersziti 2023.02.16 17:59:45
@Hamster: oda akartam írni, csak annyira hepehupázott a vonat, hogy idetalált. :D
Mindjárt átmásolom oda is.
Intersziti 2023.02.16 18:30:12
@Hamster: ez utóbbiban mindig megzavar az éberségi :D
Intersziti 2023.02.16 19:33:03
@Hamster: :D ;)
Bár az Ikarus 435-ös búcsújáról szóló bejegyzés - csakúgy, mint maga a típus - gyakorlatilag visszhang nélkül szállt el mindenki feje fölött, most megint egy busz következik: a BKV BPO-671 rendszámú nosztalgiabusza! Jópofák voltak ugyan a relatív öreg 200-asok az előző hetekben, meg ott volt a…..
Intersziti 2023.02.16 18:36:00
@Hamster: "ő konzisztensebben közlekedésbarát, mint én"

Mondjuk ki: magasan funkcionáló autisztikus spektrumzavar. :D ;)
Intersziti 2023.02.16 19:06:53
@Hamster: hát..., mondom, hogy nem tenném tűzbe a kezem a saját mentális teljességemért... :)
De sebaj, cserébe jól elvoltam az Ik200-as kis világombam.
Törvénybe foglalja az Egyesült Királyság, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, „mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van” – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times-szal. A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy az állatok is tudatában vannak érzéseiknek,…..
Intersziti 2021.05.13 04:21:45
Biztos akad olvasóink számára is olyan év, amire nem szívesen emlékeznek vissza valamilyen családi, egyéb magánéleti, esetleg munkahelyi probléma, tragédia miatt. Az idei dupla huszas viszont valószínűleg akkor sem fog senkinek a legjobbak között szerepelni, ha elkerülték azok a dolgok, amelyekről a…..
Carlo Maria Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa nyílt levélben reagált Ferenc pápának a homoszexuális élettársi kapcsolatok törvényesítését szorgalmazó mondataira, amelyek egy október 21-én Rómában bemutatott új portréfilmben hangzottak el a pápától. Az alábbiakban Viganò érsek…..
A homoszexuálisoknak jogukban áll egy család részévé válni. Ők Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Senkit sem szabadna megvetni vagy megnyomorítani emiatt. Törvényt kellene alkotni a bejegyzett élettársi kapcsolatról. Ilyen módon jogilag is védetté válnának. Én kiálltam emellett. A fenti…..
Intersziti 2020.10.22 12:17:59
@Mikrobi: „Tegyük fel, hogy látsz egy madarat járkálni egy farmon. A madárra nincs ráírva, hogy ez egy kacsa, de teljesen úgy néz ki, mint egy kacsa. Aztán odamegy a tóhoz, és azt látod, hogy úgy úszik, mint egy kacsa. Majd kinyitja a csőrét, és úgy hápog, mint egy kacsa. Nos, eddigre bizonyára arra a következtetésre jutottál, hogy ez a madár egy kacsa, akár rá van írva, akár nem.” (Richard Cunningham Patterson)
Egyetemes zsinat összehívását sürgeti a nők pappá szentelésének kérdéséről Denis Theurillat (a képen), a svájci Basel segédpüspöke. A püspök erről egy szeptember 21-én, a svájci püspöki konferencia hivatalos híroldalán, a Kath.ch-n megjelent cikkben nyilatkozott. A tények az asztalon vannak, az…..
Még augusztus 28-án adta ki az olasz katolikus püspöki konferencia a misekönyv új, olasz nyelvű változatát, amelyet a jövő év húsvétjától lesz kötelező használni az olaszországi templomokban. A hírt a püspöki konferencia hivatalos híroldala, a CEInews "Teljes folytonosságban a II. Vatikáni…..
Amint a Facebook oldalunkon hírt adtunk róla, magyarul is megjelent XVI. Benedek emeritusz pápa és Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusának közös könyve a papi cölibátusról, "Szívünk mélyéből" címmel. A könyv PDF formátumban letölthető a legnagyobb nemzetközi…..
Intersziti 2020.08.13 00:59:06
@Imre Zakarias: ld. a lenti, iván64-nek adott válaszomat. Ami az imádságot illeti, a teljes esztergomi diurnálét végzem. Éjjel sajnos nem megy, mert napi 12 óra munka mellett nehéz volna.
Intersziti 2020.08.13 01:13:17
@Wolfgang Amadeus Székkutaspusztai: hagyd a fenébe. Meddő vita.
Intersziti 2020.08.13 19:53:51
@Iván64: drága olvtársam, inkább egy tized rózsafüzért mondtál volna ehelyett a hsz helyett.... A papi konkubinákon végzett abortuszokról írok, meg a hiteltelen szóvirágokról, te meg ezzel a tucatközhellyel reagálsz. Tényleg nem érzed a flátuszt a gatyában?
Sajátos magyarázattal állt elő a német katolikus püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de arról, miért épülnek Németországban (is) újabban üres fehér falakkal a katolikus templomok. A cikk a "purifikációnak", vagyis "megtisztításnak" nevezett folyamatra Thomas Erne, a gyakorlati teológia…..
Az elmúlt időszakban nagyon sok hír látott napvilágot a MÁV és a vasúthálózat kapcsán, s nem igen foglalkoztam vele részleteiben, eddig. Most viszont itt az ideje, hogy a darabokat a helyükre illesszük és komolyabban beszéljünk a témáról, kicsit belesüllyedjünk. Miről lesz szó? Megígért…..
Intersziti 2020.07.27 19:58:35
@Intersziti: jav.: Megszüntette volna a komplett Nyugatit.
Biztos jobber freudi prediktív volt.
Intersziti 2020.07.28 16:50:09
@gomboc r2r: elírtam. 2007.
Magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa június 27-én Rómában Georg Bätzing püspököt, a német püspöki konferencia új elnökét. A kihallgatáson a pápa és a limburgi püspök a német egyház állapotáról, a koronavírus hatásairól, és a német egyház "szinódusi útnak" nevezett megbeszéléssorozatáról…..
A katolikus egyház megreformálását célul kitűző ún. "szinódusi út" megbeszéléssorozat első nagygyűlését január 30-a és február 1-je között rendezték meg Frankfurtban, közel 230 résztvevővel, köztük a német katolikus püspöki konferencia tagjaival. A "szinódusi út", amely 2019 adventjével kezdődött és…..
A gyilkos szóvicc után következzenek a gyilkos tények az új, a szegedi vonalra bevezetett menetrendről, amit tovább súlyosbít, hogy az IC+ márkanév alatt az ilyen típusú, a látszatra, a városok elképzelt rangjára és dzsentri önámításra alapuló menetrendet tervezik hamarosan bevezetni valamennyi…..
Intersziti 2019.12.23 23:20:43
@alien576: Solymárról a Flirt 20 perc alatt van a Nyugatiban.
Nézz utána nyugodtan a környék tekintetében a kényelmes buszodnak. ;)
Intersziti 2019.12.23 23:38:48
@Hell-Ász: Bezzeg amikor az urbánentellektüel éidzsvígdzsí júliusban, a parlamenti szünet kellős közepén kívánja lerántani a leplet a diktatúráról egy frankó kis mávozással, hogyaszongya olvasónk videóra vette, amint. Na, ez ám a progresszív.
Intersziti 2019.12.24 00:05:52
@Benbe: én a magam részéről annyit tudok, hogy a Start úgy nyelte le ezt az (egyébként köztudottan ITM) ukázt, mint Petike a csukamájolajat. Azóta is azon vannak, hogy legkésőbb júniusra visszaálljon a normális kerékvágás.
Nyilatkozni meg... bárki tud bármit, főleg a politikusok.
Röviden: nem sok. Hosszabban: ha a közösségi közlekedésről van szó, akkor Budapest jelenlegi főpolgármestere a mai napig Vitézy Dávid örökségéből él, amely a következő ciklusra teljesen kimerülhet...
Rövid cikksorozatunkban azt járjuk körül, miért téves a keleti katolikus egyházak házas papjaira hivatkozva érvelni a nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése mellett a latin egyházban; hogyan terjedt el a cölibátus nélkül élő házas papság legitimitásának hamis mítosza; és hogyan erősítette…..
Intersziti 2019.12.09 11:43:00
Csöndesen megjegyzem, hogy Bécsben Frau XY Pastoralreferentin (miközben a Haupzelebrant megintcsak a sedesben csücsükél) áldoztatás közben "szentségi áldást" is ad.

Ha tehát összerakjuk a dömpingszerűen gyorstalpalt világi áldoztatókat, akik már alanyi jogon áldoztatnak, a vasárnapi misepótló igeliturgiákat, az egyházi rend szentsége és az eucharisztia közötti összefüggés teljes elhomályosulását, az egyház alkotmányos (ekkléziológiai) rendjének kifordulását valamint a lekoccolt kétszázezer görögkatolikust, elmondhatjuk, hogy milyen karakán srácok vagyunk, hogy csakazértse. Hiszen ugye az apostoli hagyomány. Az meg, hogy konkrétan mit írt le ezzel kapcsolatban az Apostol, az kit érdekel, azt már a józan ész világa lenne belátni, azt meg nem használjuk. (Igen, egyébként olvastam mind Stickler, mind Jáki Szaniszló munkáját).

Amióta Ferenc pápa a nagycsütörtöki liturgiát globálszoci pártpropagandára használta, amikor csak tehetem, ortodox Szent Liturgiára járok. Huszonöt évvel írásban és szóban álltam ki a cölibátusért. Azonban ott, a liturgán már egyáltalán nem érdekel, hogy van-e a papnak felesége, vagy nincs. Az érdekel, ahogyan és akikkel a pap a feladatát elvégzi. Az egyébként magától értetődően ad orientem végzett liturgián a pap (és csakis ő) áldoztat, a diakónus a vásznat tartja a kehely alatt, a fiúk ministrálnak, a lányok énekelnek, és fel sem merül, hogy máshogy lenne jó. És mindez nem csak néhány tradicionális egyházközségben, hanem alapértelmezésben. Római szemmel elképzelhetetlen álomkategória.

Ha annak, hogy ezt lássam a Pista bácsi vagy Kati néni által prezentált vasárnapi igeliturgia helyett, az az ára, hogy van törvényes felesége a papnak, kicsit sem érdekel, hogy van-e vagy nincs.
Intersziti 2019.12.10 11:22:01
@Otido: ülj le fiam, elégtelen.
Onnan, hogy II. János Pál pápa 1990-ben aláírta és kihirdette a CCEO-t, a házas katolikus papi életforma törvényességének kétségbe vonása fel sem merülhet.

Jelen cikksorozatnak annyi a jelentősége, mint ha a jelenlegi közigazgatási bíróságokról szóló polémia közben valaki írna egy cikksorozatot a XVII. századi úriszékekről. Érdekes, de nagyon nem releváns.
A német "szinódusi út" első megállapítása: a homoszexualitás a szexualitás normális formája. Mindezt a német katolikus püspöki konferencia a házasság és a család témáiért felelős bizottsága (a katholisch.de cikkében nevesítve: a bizottság elnöke, Heiner Koch berlini érsek, valamint Franz-Josef Bode…..
Intersziti 2019.12.07 18:05:13
@csaba carmarthen: Személy szerint örülök ennek a nyilatkozatnak, és minden szavával egyetértek.
Ugyanakkor mérhetetlenül elfáradtam. Elfáradtam abban, hogy egyfolytában a katolikus egyházzal szemben kellett katolikusnak lennem. Elfáradtam abban, hogy ha kiálltam az ad orientem liturgia, az énekelt zsolozsma vagy a főoltárra visszahelyezett tabernákulum mellett, vagy ha érveket hoztam a nyelvre áldozásért, akkor a teológiai doktorátusom ellenére is én voltam a röhögnivaló idióta.

Nem ismerek nagyobb kognitív disszoninciát annál, mint hogy valaki katolikus akár lenni a katolikus egyházban. Harminc elvesztegetett aktív év után mondom ezt. Meghasonlott ország, amelyben ház házra omlik. És mindezt már harminc éve előre láttam.
Intersziti 2019.12.07 20:39:28
@csaba carmarthen: Ebben az egészben egyetlen pozitívum van: az, hogy ezek (és mi is) a türelmi idővel lehetőséget kapnak/kapunk a szembenézésre és a bűnbánatra. A búza és a konkoly együtt nő az egyházban is és mi magunkban (az egyénben) is. Nem a mi dolgunk az ítélkezés.
Ugyanakkor tényállások és materiális eretnekségek fölött igenis kellene egyfajta objektív állásfoglalás. Eretnekségek.... ugyan már, az a boldog 90-es évek és az idióta Hans Küng korszaka volt. Manapság már a természetjog is meghaladottnak számít, Bergoglio "Forradalmi" Fletóka meg szépen falaz nekik.
Intersziti 2019.12.08 04:11:39
@csaba carmarthen: Még Gerhard Müllerre visszatérve: nem igazán tudom, mit gondoljak róla. Évekig nagyon szimpatikus volt, de... ott van az a fránya de.
Szóval, II. János Pál alatt jókedvűen tolta a felszabteol anyagot. Aztán most valahogy kijött belőle a jánospáli szalonkonzervatív, olyannyira, hogy pl. a papi cölibátus mellett képes olyan érveket felhozni, amelyekről nyilvánvalóan ő maga is tudja, hogy nagy részük - legfinomabban fogalmazva - legalább annyira szakmaiatlan, mintha mondjuk kánonjogtörténészként azt mondaná valaki, hogy az egyházi vagyon miatt nem nősülhetnek a papok.
Jobban elnézve Gerhard bíboros atyát, kicsit az idővel is versenyt futó, 160+ IQ-val rendelkező szavazatgyűjtőt vélem látni, és őszintén mondom, én lennék a legboldogabb, ha nem lenne igazam.
A cölibátusi fogadalmuk tudatos semmibe vételére biztatja a katolikus papokat a német Jordana Schmidt, a Betániai Domonkos Nővérek rend tagja. A nővér az osztrák szerzetesrendek e héten Bécsben tartott őszi nagygyűlésének egyik meghívott fő felszólalójaként beszélt erről. A domonkos nővér beszédéről…..
Rövid cikksorozatunkban azt járjuk körül, miért téves a keleti katolikus egyházak házas papjaira hivatkozva érvelni a nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése mellett a latin egyházban; hogyan terjedt el a cölibátus nélkül élő házas papság legitimitásának hamis mítosza; és hogyan erősítette…..
Intersziti 2019.11.28 23:46:44
Az "anglikán katolikusok" sem teológiai, sem kánonjogi, sem liturgikai, sem történeti szempontból nem képeznek önálló rítust a latinhoz képest, hanem annak variánsát jelentik.

- Az áttért anglikán lelkészeket katolikus klerikusként XII. Piusztól XVI. Benedek pápa idejéig római katolikus egyházmegyékbe inkardinálták, és házas papként a római rítust végezték. Én még ilyen kanonokot is láttam a kilencvenes években Londonban.
- A személyi ordinariátusok nem minősülnek részegyháznak, így végképp nem rítusoknak (sajátjogú egyháznak). Nemcsak az ex-anglikán ordinariátusokat értem ez alatt, hanem minden típusú személyi ordinatúrát a katonai püspökségektől a pápai jogú klerikusi szerzetesrendeken át egésen az Opus Dei-ig. A (rész)egyház teológiai fogalmához elengedhetetlen, hogy felszentelt püspök vezesse, aki hatalmát - kánonjogi terminussal élve - saját jogon, rendes hatalommal kormányozza. A személyi ordinariátus vezetője egyrészt nem szükségszerűen püspök, másrészt, ha püspök is, feladatát rendes helyettesi hatalommal, a pápa nevében végzi.
- Az anglikán rítus a latin rítusnak éppen úgy az alfaja, mint ahogyan a latin rítus alfaja a római, az ambrozián és a mozarab, vagy az egykori gallikán és inzuláris liturgiák. Mind-mind latin rítus. Keleti analógiával élve: a bizánci, a kopt, a nyugati- és keleti szír, az örmény rítus stb. mind önálló rítusok, de vannak alfajaik. Pl. a bizánci rítusnak alfaja a melkita, a görög, a román, a kárpáti rutén, a szerb, stb. Az anglikán rítus a rómaiból fejlódött ki, tehát olyan latin rítusról beszélünk, amely nem római; éppen úgy, ahogyan egy milánói (ambrozián) rítusú szentmise is nem római latin rítusú mise.
- Az Anglicanorum coetibus kifejezetten feljogosítja a pappá szentelt egykori anglikán lelkészeket, hogy az anglikán rítus mellett a római rítust is végezzék (rendkívüli és rendes formát egyaránt), mind a szentmise, mind a zsolozsma tekintetében.

Az egykori anglikán lelkészek tehát, akiket akár házas akár cölebsz személyként katolikus pappá szenteltek és klerikusként "anglikán rítusú" ordinariátusba inkardinálódtak, ekkléziológiai, liturgikus és kánonjogi tekintetben a latin egyház papjai.
A pán-amazóniai szinódus záródokumentumába a szavazati joggal rendelkező püspök résztvevők támogatásával bekerült egy javaslat a diakonátus nők számára történő megnyitására is. A szavazásra a mai napon, október 26-án, szombaton délután került sor. Ferenc pápa az eredmény hatására máris…..
Intersziti 2019.10.27 01:50:28
@csaba_carmarthen: Nem ábrándulok ki, csak levontam a konzekvenciát. Jézus azt mondta, hogy az ő egyházán a pokol kapui nem vesznek erőt. Kategorikus szillogizmus! Aki ezek után ezt a társaságot Jézus Krisztus egyházának tekinti, az vagy naiv, vagy ... mindegy.

Aki katolikus akar lenni, az megy ortodoxnak.
Intersziti 2019.11.16 21:58:39
@csaba carmarthen: Hát, ha ez a kép valós és nem fotoshop, akkor az elég durva...
Annak kapcsán, hogy Gerhard Müller bíborost a pán-amazóniai szinóduson megpróbálták felhasználni (lásd a cikkünket róla itt) a kipróbált házas férfiak ("viri probati") pappá szentelése melletti érdekküzdelemben, további keresést végeztünk, hogy képet kapjunk arról, mit is gondol erről a kérdésről…..
Intersziti 2019.11.01 09:08:31
@Otido: Honnan tudod, hogy nem voltam? Két évig éltem fizikai munkásként Angliában. Kingswood (BS), St. Mary megfelelő az elvárt tapasztalathoz? Karácsonyi misén bárzongorista, nonadekvát szövegű Gloria alatt retardált tapsikolás, civilruhás világi áldoztatók, stb.

Lehet, hogy khissé khellemethlen a stílusom, de bármit állítok, azt vagy személyes tapasztalatból, vagy doktori fokozatot szükséges tanulmányaimból állítom, és hidd el, nagyon nem jókedvemből, hanem mélységes elkeseredésemből. Pont azért, mert nem közömbös a téma.
Október 24-én adott interjút Luxemburg érseke, a jezsuita Jean-Claude Hollerich bíboros (a képen) a La Nacion nevű argentin lapnak. Az érseket, aki egyben az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága elnöke, Ferenc pápa idén október 5-én emelte be a pápaválasztó bíborosok közé. Hollerich…..
Interjút jelentetett meg az olasz Corriere della Sera lap október 7-én Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával. Az interjúban a bíboros több más téma érintése mellett megerősítette a kiállását Ferenc pápa mellett is. Az alábbiakban, terjedelmi okokból…..
Intersziti 2019.10.28 17:55:29
@kritizator: Képesség, küldetés, hatalom, funkció. Az Egyházi Rend szentsége három munust közöl a felszentelttel: kormányzati, megszentelői és tanítói. Az Amazonas menti párt time-os papokat a félrebeszéd szerint csak a megszentelői funkcióban üzemeltetnék, vagyis csak a szentségeket szolgáltatnák ki egy cölebsz plébános vezetése alatt.
Az október 6-a és 27-e között Rómában tartott pán-amazóniai szinódus alatt többségében azoktól a latin-amerikai püspököktől érkezett ellenállás az innovációkkal szemben, akiket még II. János Pál és XVI. Benedek pápák szenteltek püspökökké. Ezt Paolo Suess atya (eredeti nevén: Paul Günther Süss), a…..