Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Budō Baka

64 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha megkérdezzük valamelyik (bármelyik) karatemestert, harcművészt „Mit jelent az, hogy kyokushinkai?” valószínűleg ugyanazt a választ fogjuk kapni: „Találkozás a végső igazsággal”. De valóban ezt jelenti a Kyokushinkai 極真会 összetétel? Ha pedig nem, akkor mi lehet a név igazi jelentése, amiről…..
Budō Baka 2023.04.04 17:05:57
@Tick Zoli: Kedves Zoltán,
A jövőben tervezek foglalkozni egy ilyen bekezdéssel, szóval mindenképpen lesz róla szó.
Jelenleg májusig picit szünetel a blog, de nyáron igyekszem újult erővel visszatérni.
Bár gyerekfejjel kezdtem el harcművészeteket csinálni, már japánszakos egyetemista voltam, amikor belefogtam a karate tanulásába. Szakmai ártalomból ekkor már jóval tudatosabban figyeltem a vezényszavakra, technikák neveire meg minden ilyesmire – meg is gyűlt vele a bajom rendesen. Az egyik…..
Az ember azt gondolná, hogy az idei év zenei pusztító kisfiúja a Red Hot Chilli Peppers és a Micimackó mashupja lesz, azonban Kozsó február 8-án még rádobott egy kövérembert… a mai napra egy nagyon érdekes bejegyzést akartam hozni, de egyszerűen nem tudtam napirendre térni a Szomorú szamuráj…..
Az előző bejegyzésben elkezdtünk foglalkozni a metsuke 目付 azaz a harc közben alkalmazandó tekintet, a „hová nézzünk” kérdésének klasszikus leírásaival és azok egy lehetséges modern értelmezésével. Konkrétabban a legendás kardvívó, Miyamoto Musashi híres Gorin no sho 五輪書 című klasszikus írásának a…..
  Klasszikus japán harcművészeti szövegek vizsgálatával foglalkozó filológusként sokszor elgondolkodom a nyilvánvaló és nagy kérdésen: mi haszna van ennek a mai világban? Hogyan segíthet nekem az erőszakra, önvédelemre vagy akár csak egy versenyre való felkészülésre az, amit valami japán fószer írt…..
  Az Orientalisztika Expressz megállíthatatlanul robog 2022 vége felé, újabb és újabb áttörő jelentőségű műveket szállítva. Korábban már összefoglaltuk, mennyi új, könyv jelent meg idén a japán kultúra, történelem és harcművészetek témakörében, ám a transzibériai vonaton még mindig nincsen fék,…..
Úgy néz ki, 2022 egy nagyon erős év a japán történelemmel, kultúrával, harcművészetekkel foglalkozó könyvek terén. Csak itt a blogon említettük a legjelentősebb szamuráj háborús krónika, a Heike monogatari magyar fordítását, a halloweeni különkiadásban kitértünk Lafcadio Hearn japán…..
Japán bővelkedik nem csak a tenger gyümölcseiben, de a kreatívabbnál kreatívabb mitológiai rémségekben is, sajnos azonban a népszerű a tengu alakján kívül, arányaiban kevés szörnyszülött köthető szorosan a harcművészetekhez vagy akár a szamurájokhoz. Szerencsére a Halloween-i különkiadás idén sem…..
  Egy korábbi bevezető posztban már kifejtettem, miért fontos, hogy megkülönböztessük a rövid és hosszú magánhangzókat a japán nyelvben, és hogy ezeket jelöljük is írásban, ha igényes szakmai anyagot akarunk letenni az asztalra. Jogosan merülhet fel viszont a kérdés, hogy mégis hogyan lehet ezt…..
  Már bőven haladó jūjutsuka voltam, amikor kiegészítésként először kezdtem bele a karate tanulásába, első-másodéves egyetemistaként. A jūjutsu dōjōmból velem együtt hárman voltunk, akik végül kikötöttünk ugyanabban a Kyokushin karate dōjōban, így mi voltunk azok, akik a karatén kívül már tudtak…..
Budō Baka 2022.09.25 11:58:03
@Madnezz: Folyamatban van egy tudományos publikáció a témáról.
Elsősorban angolul, mert bízom benne, hogy ez nemzetközi vizeken is megállja a helyét, de vannak már egyeztetések arra, hogy magyarul is elérhető legyen majd róla anyag. 30-án minden kiderül ;)
Funakoshi Gichin a Shōtōkan karate irányzat alapítómestere, akit a „modern karate atyja” címmel is szoktak illetni. Még ha egyes nézetek szerint ezt nem is azért érdemelte ki, mert korának legkiemelkedőbb mestere volt, az tagadhatatlan, hogy a karate, ennek az addig jóformán ismeretlen, távoli és…..
A dō azaz „út” kanji Takeda Tokimune kalligráfiája 1966 körül. Kezdődik egy újabb szemeszter, amely új kihívásokat, új lehetőségeket hozz magával. Éppen ezért a blogon is igyekszem újabb és újabb formátumokat kipróbálni. Ahogy én is olvasgatok a neten, egyre többször találok olyan cikkeket, amik…..
Az előző két bejegyzésben azt vizsgáltuk, hogy a Wadō-ryū iskola nevében található wa 和 szócska mit jelenthet pontosan. A legismertebb elméletek szerint ez jelentheti azt, hogy a harmónia útja, de akár azt is, hogy japán út, kifejezve a karate iskola sajátos eredetét. A Wadō-nyarat ünneplő…..
  A Wadō-nyarat ünneplő cikksorozatunk előző részében feltettük a kérdést, hogy a Wadō-ryū 和道流 karate valóban azt jelenti-e, hogy „béke és harmónia útja”, választ adva, miért lehet akár igen a válasz. Azonban Tótisz András és Sas István 1986-os Karateföldön című könyvében, a Wadōkai 和道会 szervezet…..
A Wadō-ryū karate alapítójának, Ōtsuka Hironori mester születésének 130. évfordulójára, folytatjuk a Wadō-nyár posztsorozatunkat. Bár én magam nem gyakoroltam soha, mindig is érdekelt a Wadō-ryū iskola, ez a japán jūjutsu és okinawai karate ötvözéséből született, különleges budō-stílus. Egy valami…..
A Wadō-ryū karate-iskolának sok jellegzetessége van. Ezek közül az egyik, inkább nyelvészeti, mint technikai különlegesség az alapítómester vezetékneve. Az itthoni és külföldi írásokban egyaránt megesik, hogy a stílusalapító Ōtsuka Hironori 大塚博紀 vezetékneve sokszor egy h-betűvel megtoldva, Ohtsuka…..
Egy korábbi bejegyzésben már foglalkoztam a paradigmákkal, azaz egy bizonyos területen bebástyázott „igazságok”, mindenki által köztudottnak vélt dolgok jelenségével a harcművészetekben. Ma ennek boncolgatására egy korabeli forrásdokumentumot fogok bemutatni, a szamurájok végnapjaiból...
Budō Baka 2022.05.29 20:03:26
@zord íjász: Köszönöm szépen, örülök, ha tetszik!
Igazából csak kaptam róla egy e-mailt, hogy kikerült az Index címlapra. De meglepő, így is mennyi olvasót tud egyszerre egy ilyen bevonzani, sokkal többet, mint amikor én osztogatom meg az témában érintett facebook csoportoknál a bejegyzést...
Budō Baka 2022.05.20 20:04:17
@ymel: Szia!
Nem, nem szemináriumi dolgozat. Csak egy módja, hogyan használhatunk elért kutatási eredményeket.

Ha Xu Xiaodong-ra gondolsz, igen, hallottam már róla.
Elsőévesként a japán szakon elég sok „bölcsész tölteléktárgyunk” volt, ami nem hogy Japánhoz, de úgy alapvetően a távol-keleti kultúrákhoz sem kapcsolódott sehogyan sem, ilyen volt a filozófiatörténet, a stilisztika és a retorika (ami egy az egyben a gimis magyarórák hangulatát adta vissza) vagy…..
Emlékszem, még lelkes kezdőként teljesen lenyűgözött az a japán nyelv, amit az edzésen használtunk. A vezényszavak, a technikák, testrészek nevei... Szivacsként szívtam magamba a terminológiát, szinte ittam minden japán szót, amit nagy tudású mestereink kiejtettek a szájukon, olyan…..
  Egészen tegnapig azt hittem, a hét legmeglepőbb fordulata, hogy Jolly Bulikirály mulatósából egy nem kevésbé elborult japán anime főcíme lett, de úgy tűnik, 2022 még bizony tartogat meglepetéseket. Akárcsak Gavin de Becker alapművének esetében, most is szinte észrevétlen kúszott be ez a könyv a…..
Szóval az van, hogy ezennel hivatalosan is kifogytam az ötletekből, miután jóformán már minden hasznos tudnivalót átadtam, ami a birtokomban volt. Azért, hogy mégis legyen valami posztféle, ma egy dalszöveget fogunk lefordítani és elemezni, ez van, ennél jobb már nem is lesz, szóval be kell érnetek…..
Te is észrevetted már? Hogy mit? Megmutatom, mire gondolok. Nézzük meg néhány harcművészeti alaptechnika (ütések, rúgások, dobások stb.) japán elnevezését: tachi, tsuki, uchi, keri, harai, otoshi, taoshi, karami, sabaki, makikomi, kaeshi, uke, nage, katame, shime, wakare stb. A felsoroltak közül…..
Korábban már írtam egy ajánlót Louis Martin The True Believers című hiánypótló könyvéről. Harmadszori újraolvasásra még mindig nem veszített számomra a varázsából, sőt… bár a régi dōjōmat távolról sem nevezném szektának vagy McDojo-nak – nagyjából „csak” ugyanazok a problémák voltak, amelyek minden…..
A korábbi cikkekből már megtudhattuk, egy átlagos japánnak 2136 kanji ismerete szükséges, melyeknek írásképét, jelentését, különböző olvasatait, sőt, még új jelentésekkel bíró összetételeit is el kell sajátítsa. Ráadásul ne felejtsük el, hogy két szótagírás is született az idők során, a hiragana és…..