Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Horváth Balázs NYP

41 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két éve júniusban indult az első hazai barbecue-tematikájú podcast, amely során a lassú tűzön-füstön sütés három hazai úttörője vágott bele egy új műfajba, hogy segítsenek elindítani a hazai barbecue-zást a gasztronómia komolyan vehető szakmai területei felé. A Tűztér BBQ & Grill Hangadó…..
A tizenkét Michelin-csillagot összegyűjtő baszk séf a hagyományok tiszteletéből indul ki, de soha nem felejti el, hogy a mai hagyomány valamikor innováció volt. Nemrégiben pedig egy magyar fejlesztésű szmókerben látta meg azt az innovációt, amire éppen szüksége volt. Martín Berasategui egészen…..
A rozskenyerek szerepe és befolyása idehaza csekélynek mondható, a magyar ember a röcögős héjú, foszlós fehérkenyeret szereti igazán. Ezzel szemben Északkelet-Európában a fehérkenyér fogyasztása marginális, viszont a rozskenyerek rendkívül sok formában és variációban elérhetők. A most közölt…..
Üzbegisztánban a leveskultúra a nemzeti gasztronómia komoly tartóoszlopának számít. Egy forró levest gyakran a vendéglátóhelyeken már üdvözlőfalatként leteszik mindenki elé, aki helyet foglal, és persze a számlán sem jelenik meg pluszösszeg.   Ez némiképp érthető is, hiszen a szakácsok a levest…..
A kijma palov húsgombócos piláfot, húsgolyós plovot jelent, és az eredete egészen régre nyúlik vissza. Ibn Színához (teljes nevén: Abu Ali al-Huszajn bin Abdallah ibn Szína) köthető ugyanis, aki latinos átírásban Avicenna néven lett ismert a nyugati világban.  Az i.sz. 980-ban született perzsa…..
Az elmúlt években a kenyérsütés is fontos témakörré vált nálunk, különösen azért, mert a kovászos rozskenyerek kitűnő párost alkotnak a barbecue-húsokkal. Kezdetben elektromos kenyérkemencében, később pedig nagyméretű, fatüzeléses kemencékben is sütöttünk kenyereket. A kamadó-típusú…..
A kacsaszív az egyik legkedvesebb alapanyagunk. Régóta és rendszeresen sütjük nyárson, direkt faszénparázs felett, intenzív hőben, rövid idő alatt. A kacsaszív másik jellegzetes (és a nyársalásnál közismertebb) elkészítési módja a ragufőzés. A következő receptben a kacsaszívragu kuktában készül,…..
Nyárspolgár BBQ Plovszeminárium 2022.01.29 18:26:15
Hosszú évek óta vagyunk elkötelezett rajongói az üzbég konyhának. 2019 nyarán pedig személyesen is ellátogattunk Üzbegisztánba, ahol a saját szemünkkel is meggyőződhettünk, hogy a szakácsok, az éttermek és a nemzeti ételeik iránt elkötelezett vendégek milyen magas szintre is emelték az üzbég…..
Míg csirkéből jellemzően kihívást jelent jó minőséget beszerezni, a kevésbé elterjedt gyöngytyúk egyfajta menekülési útvonalat is kínálhat, hiszen nem jelenik meg tömegigényként. Egyre többet kísérletezgetünk vele, hogyan lehet a legjobban elkészíteni. Ezúttal azt vizsgáltuk meg, hogy plov (piláf)…..
Továbbra is ragaszkodunk az alaptézishez: a barbecue igazán autentikus formájának azt a technikát tartjuk, amely során az elégetett fa frissen izzó, lágy parazsából származó hő és füst felett készülnek el a húsok. Az észak-karolinai egészdisznó-sütési technikát pont ez teszi különlegessé: a…..
A vadhúsok faszén felett történő sütése nem túl elterjedt irányzat. A vadnyárs nem is olyan egyszerű feladvány, mint elsőre gondolnánk, hiszen sütéskor könnyedén pozdorjává száradhat. Újabb nyársas ételünknél viszont bevetettük régi csodafegyverünket, a zsenge kacsahájat, és tovább erősítettük a…..
A szték és a saslik keresztezésének lehet tekinteni a 'kabab barg'-ot, az egyik legnépszerűbb iráni nyárson sültet, amely mindkét stílus jellegét visszatükrözi. A sztéktől leginkább az különbözteti meg, hogy itt nem valamilyen fémfelületen pirul a felszín, hanem a tiszta hősugárzásban, a saslikok…..
A csirkecomb a legkönnyebben elérhető alapanyagok közé tartozik, amely a csirkemellnél jóval több ízt és érdekesebb hússzerkezetet tartogat számunkra. A BBQ műfajában klasszikus alapanyagnak számít, nem véletlenül szerepel a Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszámai között is. Mi is többször…..
Nyárspolgár BBQ Afgán piláf 2021.09.23 11:39:03
Afganisztánra a jelenlegi helyzetben nehéz úgy gondolni, hogy ne a geopolitikailag kilátástalan válságövezet jusson eszünkbe róla, hanem egy térség gasztronómiai kultúrája. Mi azonban az afgán piláf receptjének feltárásával most ezt kíséreltük meg. Az afgán piláfot vagy más néven, plovot pedig…..
A kacsacsászár mostanára a Team Nyárspolgár BBQ egyik legkedveltebb és gyakran sütött fogásává vált. Többféle technikával is készítettük már, jellemzően magasabb hőtartományban, 180-190°C-on. Ezúttal viszont kíméletesebben, 165°C körüli átlaghőmérsékleten, 20-25 perc alatt sütöttük meg ezt a…..
A barbecue-t elsősorban a füst, és a füstáram hője teszi különlegessé. Ehhez pedig a leglényegesebb kérdés, hogy mi biztosítja a füstöt. A leggyakoribb formájában a faszén parazsa által meggyújtott füstölőfa ad a húsoknak egyedi fűszerezést, míg a faszén füstje önmaga – fajtától függően – akár…..
2019 júniusában üzbegisztáni tanulmányúton jártunk Jankovics Zoltánnal (Őrház BBQ) és Kócsa Lászlóval (Chefparade) karöltve. A cél az volt, hogy megismerjük a "Kelet franciáinak" tartott nemzet kulináris világát. Az akkori élményekből készítettünk egy kisfilmet, amelyben röviden összefoglaltuk a…..
Ha jobbak akarunk lenni a barbecue-ban, többféle módon fejleszthetjük magunkat, amelyek közül az egyik, ha az egyre több helyen elérhető tanfolyamok egyikére elmegyünk, és közvetlen közelről a saját szemünkkel nézzük meg az összes fontos műveletet. Ezt az élményt videókon és könyvekből biztosan nem…..
Nyárspolgár BBQ Kacsakolozsvári 2021.04.02 09:54:16
Nagy barátjai és tisztelői vagyunk a kacsahúsnak, így előszeretettel igyekszünk különböző izgalmas, néhol újító megoldásokat találni, hogy kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket. Íme, egy kis hússzobrászat kacsamellből: a kacsacsászárból kiindulva továbbhaladtunk a húsok újraalkotása játékában,…..
A japán társadalomban a hihetetlen munkaközpontúság mellett – vagy pont emiatt – az igényes alkoholfogyasztás, mint levezető, stresszoldó tevékenység is elterjedt. A helyszíne leggyakrabban egy izakaja bár, ahol az ital mellé mindenki szívesen rendel pár jó falatot is. Az egyik ilyen klasszikus…..
Kipróbáltuk a csúcskategóriás éttermek által használt technikát – a füstölt és szárazon érlelt kacsamell készítését, és nem csalódtunk! Megérte a kéthetes várakozást, mert a kacsamell komoly átváltozáson ment keresztül. A kacsa melle egyik nagy kedvencünk, amit sokféleképpen készítettünk már.…..
Az üzbég konyha csúcsétele a plov, azaz közép-ázsiai piláf, amelynek területenként is különböző változatai vannak. A zöld plov, a bakhsh mindezek között egészen különleges kakukktojás. Vászonzsákban készül, egyfajta deluxe zacskós rizs! A bakhsh az Üzbegisztánból mára szinte teljesen eltűnt…..
Nyárspolgár BBQ Bárányflódni 2021.01.10 10:07:04
Az egyik tavalyi slágerfogásunk, a „kacsacsászárnak” elnevezett nyárs igencsak népszerű lett, így a technikát továbbgondolva, a közép-ázsiai nyárson sütési kultúra hagyományai mentén egy újabb kreációt hoztunk létre.  A névadás ezúttal onnan ered, hogy szerkezetében és megjelenésében a…..
A Nyárspolgár BBQ főhadiszállásán a téli napsütést kihasználva próbáltuk ki a legújabb fejlesztésű tűzhelyünket: megfőztük rajta a kávénkat, majd egy al-dunai stílusú halászlét kerámiabográcsban. A parázságyra cserépben fácánleves került és tajine. Végül a tengerparti hangulatot is megidéztük a…..
Bemutatjuk, hogyan is készülnek Üzbegisztán kedvenc levesei. A lagman esetében az internetes videók kedvenc nyugat-kínai nyújtott tésztája jelenik meg. A dolma surpában, azaz a töltöttpaprika-levesben ott a tavasz friss zöldségeinek az ígérete, míg a legendás masztava a mi palóclevesünket idézi a…..