Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Professora Csilla

17 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közzétéve: 2013-01-25 Szerző: gloriamundi Mindig is szerettem a közmondásokat – nem csak a magyarokat, persze, sőt, a nyelvtanulás egyik legérdekesebb aspektusa éppen a közmondások megismerésében és helyes alkalmazásában rejlik (helytelen alkalmazásuk meg nagyon vicces tud lenni). Gimi…..
Ma van a portugál nyelv nemzetközi napja (Dia Mundial da Língua Portuguesa), és meg kell hagyni, az utóbbi két évben nem voltam valami aktív a blogon. Éppen ezért jó, hogy ebből az apropóból új életet lehelhetek ebbe a projektbe. Időközben persze a Facebook oldalamon folyamatosan posztoltam, és…..
Eredetileg közzétéve: 2012-04-23 Mai hír, hogy elhunyt Otelo Saraiva Carvalho, akiről ebben a 2012-es cikkben bőven esik szó: Megint elérkezett a portugálok nemzeti ünnepének dátuma, április 25, amelyről tavaly már megírtam a legfontosabb tudnivalókat – nem, mintha ezzel kimerítettem volna a…..
Közzétéve eredetileg: 2011-04-01 Beszéltünk már a coimbrai fado-ról és a portugál diákok körében népszerű (vagy inkább népszerűtlen?) gólyaavatásról meg az egyetemeken uralkodó diákhierarchiáról. Ígéretünkhöz híven most a diákok zenei életét vesézzük ki egy kicsit. Nem rockzenekarokról és…..
Eredetileg közzétéve:  Lusitania blog 2011-03-27 4Nemrég a coimbrai fado kapcsán ejtettünk néhány szót az ottani egyetemi életről, és a helyi „népviseletről”, amelyhez hasonlót ma minden valamirevaló vagy nem való egyetem és főiskola diákjai viselhetnek. De ahhoz, hogy joguk legyen ehhez a…..
Ha új nyelvet akarunk tanulni, hamar szembesülünk azzal a problémával, hogy fogalmunk sincs, milyen könyvet válasszunk. Bár ha valaki bemegy egy hazai könyvesboltba, inkább azzal fog szembesülni, hogy nincs semmilyen portugál nyelvkönyv. Biztos nem a bőség zavara fogja letaglózni, mint az angol vagy…..
Ebben a posztban most kivételesen nem a nyelv lesz a legfontosabb, de azért az sem marad ki. Mivel sokan kérdeztek arról, mi a helyzet Portugáliában és a napokban jártam ott, gondoltam, leírom friss élményeimet. Porto városáról lesz szó, ahol a 90-es évek második felében éltem és ahová azóta is…..
Sokszor kérdezik a diákjaim, milyen sorozatokat nézhetnének portugálul, hogy így is gyakorolják a nyelvet. Legtöbben persze azt szeretnék, ha felirat is lenne ezekhez a sorozatokhoz, legalább portugálul, de persze sokkal többet segítene a megértésben, ha angol fordításhoz is hozzáférnének. Itt…..
Más nyelveket tanulva hozzászokhattunk, hogy a nyelvtanokban a feltételes mondatoknak külön fejezet dukál. A portugál grammatikákban azonban tapasztalataim szerint más a szemlélet: igeidőnként szokás haladni és így a feltételes mód szét van szórva jó pár fejezetben. Épp ezért merült fel az igény,…..
Tudom, ilyenkor nem sokan gondolnak nyelvtanulásra, de ha valaki mégis ráérne és kíváncsi a portugál szavakra, kifejezésekre, meg főleg a kajákra, amelyeket karácsonykor szokás az asztalra tenni, az örülni fog ennek a kis összefoglalónak. Natal = karácsony natalício / natalino =…..
Mindennapi portugál Antikvárium 2019.11.11 20:12:31
Ezeket a használt portugál nyelvű könyveket lehet tőlem megvenni. Ha bármelyik érdekel, a Facebook-on vedd fel velem a kapcsolatot! Tema Autor Título Preço em HUF Literatura brasileira Buarque, Cristovam A Ressurreição do General Sanchez 1000 Literatura brasileira Buarque,…..
Akik követik a Mindennapi portugál Facebook oldalt, azoknak ismerős a téma, mert tavaly decemberben már közzétettem, de most kibővítve újra előveszem a presszót és a pressziót. Főleg, mert sokkal könnyebb egy blogon belül keresgélni, mint FB bejegyzések között. A latin PREMO, PREMERE, PRESSI,…..
A címben feltett kérdésre elég egyszerű a válasz: nehéz. Hogy mennyire, az egyéni képességektől és előzetes ismeretektől függ, de még a szorgalmas diákoknak is legalább egy-másfél év, hogy beszélni kezdjenek, ebből csak akkor lehet lefaragni, ha már ismernek valamilyen újlatin nyelvet. Vagy…..
Professora Csilla 2019.11.02 09:20:44
@Cuncimokus: Hát, te vagy az első, aki ezt mondja. :) Mikor volt a Rigó utcában pt nyelvvizsga? Már nagyon régen nincs. Ugyanezen nyelvek tekintetében nekem az angol a legkönnyebb, aztán jön a német, a portugál és az orosz a legkeményebb. A németet és az oroszt párhuzamosan tanultam, az angol csak rám ragadt. Most 2 éve tértem vissza az oroszhoz, mert idegesített, hogy elfelejtettem, de még mindig dögnehéz. Mondjuk soha nem jártam nyelvterületen, ez azért eléggé visszafog.
Őszintén bevallom, nagyon szeretem a melléknévfokozást. De nem ám a szabályosakat, hanem a rendhagyókat. Valószínűleg azért, mert ha ezekre kerül sor, akkor tobzódhatok a klasszikus latin alakokban. Meg a mindenféle jópofa példában.  De hogy szavam össze ne keverjem, gyorsan tekintsük át, hogy…..
Legutóbb a conjuntivo futuro egyik mondatával kapcsolatban a Facebook-on felmerült a kérdés, hogy vajon jó helyen van-e a visszaható névmás. Mint kiderült, vannak esetek, amelyekben a visszaható vagy a hangsúlytalan személyes névmás helye választható, máskor viszont kötelezően vagy az állítmány…..
Kifejezetten olvasói kérésre született ez, a honlapomon korábban már megjelent poszt. Sajnos a honlappal gondok adódtak, így inkább itt teszem közzé újra, hogy könnyen hozzáférhető legyen.   A futuro do conjuntivo képzése Vesszük az ige perfeito tövét és ahhoz illesztjük a személyragokat. Ezt a…..
Kezdjük Ádámnál és Évánál (Adão e Eva), vagyis az apánál és az anyánál! Mert ez a legegyszerűbb, meg valahogy úgyis el kell kezdeni, és a szócsaládok közvetlenül kapcsolódnak az emberi családokhoz.  A portugálban az anya: mãe (plur: mães, eredete: lat. MATER, MATRIS), az apa: pai. (eredete: lat-…..