Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B0zót

13 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2022 nyarán Walesban, a Bala-tó partján gyűltek össze a bushcraft, túlélés, primitív készségek, természeti környezetben való boldogulás témakörének szakértői és oktatói a világ különböző részeiről, hogy gondolataikat, tapasztalataikat egy élőben megtartott szakmai fórumon osszák meg egymással...
Csehországban komoly hagyománya alakult ki a természetjárásnak, táborozásnak, illetve a woodcraft-bushcraft tevékenységnek. Sokaknak Magyarországon is ismerősen cseng például Mirko Vosátka neve, aki az itthon is fontos alapműnek számító Természetjárók enciklopédiáját írta. Talán nem is csoda, hogy…..
Egy erdei táborozás során nagyon gyorsan átalakul a “kényelem” fogalma az emberben. Már egy kidőlt fa is csábító ülőalkalmatosságnak ígérkezik összevetve azzal, mintha a földön foglalnánk helyet. Hosszabb kint tartózkodás alatt azonban még praktikusabb lehet egy saját ülőke készítése helyben talált…..
Manapság nagy a bolti választék a nyílt tűzön sütésre-főzésre használható tábori edényekből. Összeszedtünk néhány megfontolandó szempontot a témában, valamint a számunkra egészen bevált Tatonka Kettle nevű típust elemezzük most alaposabban...
B0zót 2022.01.06 22:50:06
@Brokkoládé: Szia! Bár nem tudom konkrétan melyik típusra gondolsz, szerintem az összes létező teflon sérülékenyebb a rozsdamentes acélnál. És ha egyszer megsérült, akkor már a tapadásmentességből is veszít.
Mi kifejezetten tűzön használjuk az edényeket, de tűzön használva bármilyen edénybe könnyebben beleragad az étel a szabályozatlan, és sokszor túl nagy hőhatástól, valószínűleg a teflonba is. Csakhogy míg a rozsdamentes acélból akár egy darab kővel is kivakarom a leégett részt, ott helyben, addig ezt egy telfonnal nem lehet megtenni. Itt jön be még egy szempont, hogy 200 fok fölé hevítve nem igazán egészséges használni a teflonos edényt. Miközben tűzön főzve ezt én nem látom elkerülhetőnek. Egyszóval számomra a hátrányai egyértelműen felülmúlják az előnyeit, tábori használatra nem alkalmazom, és ezután sem szeretném, de aki csak gázfőzőt használ terepen, annak akár jó is lehet.
Az SAS túlélési kézikönyv a világ legismertebb, legolvasottabb túlélőkönyve, amely már magyarul is megért két kiadást. Ez maga a nagybetűs túlélőkönyv, legelső megjelenése óta egyfajta referenciaként is szolgál más hasonló művek számára. Eddig 18 nyelvre fordították le, és a világszerte eladott…..
B0zót 2021.11.15 07:53:36
@Örömhernyó: Az SAS tagjai szerintem is ritkán kerülnek ilyen helyzetbe manapság, de ez a könyv 35 éve íródott, és a szerzője az azt megelőző évtizedekben szolgált az SAS-ben. Azt gondolom, akkoriban még nem volt ilyen szintű infrastuktúra és technológia mögöttük, különösen nem kommunikációs eszközök, vészjeladók tekintetében, és amikor nem csak kitették/felszedték őket helikopterrel, akkor sokkal hosszabb időre elhúzódhatott egy-egy művelet mint manapság, tehát sokkal indokoltabb lehetett ez a tudás.

A könyv vs youtube dolgot kissé árnyaltabban látom. A youtube-on nem a szakmaiságon van a hangsúly, hanem a látványon, kattintás és nézőszámon. Lehetsz egy téma legnagyobb szakértője, de ha nem vagy közben elég jó videós, vagy nem tudod eladni magad, a kutya sem fog nézni. Ezzel szemben ha van egy kis szorgalmad a videózáshoz, akkor kb lényegtelen, értesz-e a témához. A Dunning-Kruger hatás pont a youtube kapcsán a leglátványosabb. A minimális, felszínes tudással bíró emberek hatalmas önbizalommal nyomatják magukat, és ez bőven elég a nagy nézőszámhoz. Az egyszeri néző meg nem tudja eldönteni, hogy esetleg hülyeség az, amit ott csinálnak, mutatnak, mert nem ért hozzá, csak tetszik neki a témakör, meg a hangulat. Emiatt a youtube tele van nárcisztikus, felszínes, önjelölt szakértőkkel, akiket pont nem fog érdekelni néhány negatív komment, esetleg azokat le is tiltják.
De ha már felhoztad, jó példa erre Bear Grylls neve is, aki épp ezt a látványos-felszínes hozzáállást képviseli, és akit szinte mindenki ismer, és ezzel szemben Ray Mears neve keveseknek mond valamit, pedig a túlélés területén a kettejük tudása közt ég és föld a különbség az utóbbi javára.

A youtube-al szemben könyvet írni egy igen nagy és hosszú feladat, ráadásul anyagilag sem feltétlen nagy nyereség, így jobb esetben olyanok vállalkoznak rá, akiknek egy-egy területen valóban bírnak tapasztalatokkal, és ezt írják meg. De természetesen létezik az a jelenség is, amire te gondolhattál, hogy valaki először ismert lesz valamitől, és utána ad ki könyveket, aminek akkor már semmit nem számít a minősége, mert a név fogja eladni, nem a tartalom.
Nomád tábori viszonyok közt többféle tevékenységnél is szükség van kalapács jellegű ütőszerszámra, legyen az akár fa hasítás, hasogatás, sátorcövek leverése vagy épp vésővel történő faragás, esetleg csapolt fa szerkezetek összeillesztése...
A modernkori természetjárás és táborozás kezdetének egyik legendás alakja volt a "Nessmuk" írói nevet használó George Washington Sears, akinek 1884-ben megjelent Woodcraft című könyve az egyik első ismert kötet a táborozás és természeti élet témakörében...
“A neandervölgyiek kedvenc ragasztója már 200 ezer éve.” Akár ez is lehetne a reklámszlogenje a nyírfakátránynak, melyet viszonylag könnyen előállíthatunk mi magunk is tábori körülmények között...
2015-ben robbant be a köztudatba a Primitive Technology nevű youtube csatorna. A készítője John Plant, az ausztrál srác, aki egy szál térdnadrágban kosarat fon, tüzet fúr, cserepet, agyagedényeket éget, és kunyhókat épít a dzsungelben puszta kézzel. Videón bemutatott tevékenységét már könyv…..
B0zót 2020.10.18 21:01:16
@Az apokalipszis lovasa: Nem, az nem ez. De őt kezdték utánozni.
B0zót 2020.10.18 21:10:48
@Jutocsa: Érdekesnek érdekes, csak épp kamu. Ha egy nap alatt össze lehet dobni a semmiből egy medencés házat a dzsungel közepén, akkor miért pont a trópusi országokban olyan alacsony az életszínvonal, ahelyett, hogy mindenki saját medencés házban élne?
De eleve az agyagból tapasztott falú medence nem tudom mitől lenne vízálló...egy 5 literes küblivel meg alsó hangon is hetekig tart telehordani vízzel a patakról...
Elsősorban hosszabb erdei táborozáson lehet arra szükség, hogy ruhadarabjainkat kiakasszuk szellőzni vagy száradni – akár mosás, akár csapadék után. Erre a célra néhány helyben talált fadarabból könnyedén összeállíthatunk egy vállfát is, amely így az adott ruhadarabot nem csak gyűrődésmentesen…..
B0zót 2020.04.17 14:45:42
@Drag: Szia! Igen. A minőséggel eddig teljesen elégedett vagyok. Viszont őszintén szólva ez számomra már talán "túl taktikai". Túl sok van a kis zsebekből/rekeszekből, amik azon túl, hogy a táska tömegét is növelik, túl kicsik ahhoz, hogy értelmesen kihasználjam, és nagyon egymásba vannak ágyazva.
Az oldalzseb pedig bár így arányosnak nevezhető, ahogy most van, mégis jobb volna, ha nagyobb lehetne, amibe pl egy kétliteres petpalack is beférne. Vagy ha legalább opcionálisan lehetne kapni hozzá nagyobb zsebeket. De hát gondolom nem én vagyok a táska célpiaca...
Talán majd egyszer írunk egy részletesebb elemzést is róla.
Hogyan látja a bushcraft és túlélési ismereteket az, aki ezek oktatásával foglalkozik? Milyen volt Ray Mears mellett beletanulni a szakmába? És milyen kihívásokkal jár egy bushcraft iskola működtetése? Blogunk számára adott interjút Paul Kirtley hivatásos bushcraft oktató, túlélési szakértő...
Mors Kochanski, Les Stroud, Lars Fält és Paul Kirtley besétál egy bárba...kezdődhetne így is egy bushcraftos vicc. Viszont ez nem vicc. 2019 júniusában nem csupán az ők, de a bushcraft és túlélés rengeteg további szakértőjének részvételével zajlott minden idők eddigi legjelentősebb nemzetközi…..
B0zót 2019.12.02 10:25:15
@ihasz laci: Igazad van, ő még tényleg nagyon hiányzott onnan. Sajnos nem tudtam kideríteni, miért nem jött, de amúgy is nagyon el van tűnve mostanság, semmi új film vagy publikáció nincs tőle az elmúlt évekből.
A túlélési ismereteknek szerencsére egyre bővül a szakirodalma, amelyben a konkrét túlélő- vagy bushcraft-kézikönyvek mellett igen érdekes lehet a téma szakértőinek önéletrajzi beütésű írásait is olvasgatni. Ezek sorába illik André-François Bourbeau: Wilderness secrets revealed: Adventures of a…..