Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagylpilu

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Miután 13-án este mindkét fél döntött a csatáról, elkezdődhetett a haditervek kidolgozása. A legalapvetőbb elhatározásról – támadás-védekezés – egyik fél sem gondolkodott sokat. Mindkét oldalon nyilvánvaló volt, hogy a franciák támadnak, az…..
nagylpilu 2010.06.04 09:37:28
@Titus Pullo Urbino:
Köszönöm.
Pontosítás a kiegészítéshez:
Széchenyi eredetileg a győri sánctábort építtető Ertl alezredes segédtisztjeként szolgált, majd a sánctábort megszálló Meskó-hadosztály táborkarába nyert beosztást. 1809. június 14-én este Meskó megbízásából valóban leevezett a Dunán Komáromig, még lőttek is rá útközben, de nem CHasteler-hez, hanem József nádorhoz és János főherceghez ment, és vitte Meskó jelentését a kitörésről. Chasteler ekkor még valahol Stájerország-Karintia vidékén próbált kicsúszni a francia harapófogóból. Végül sikerült neki, és egyesült Meskóval, de ennek semmi köze sincs Széchenyi küldetéséhez.
Chasteler egyébként érdekes figura. 1808-ban komoly műszaki képzettségű tábornokként ő volt Komárom erődjének parancsnoka, és ő vezette az építkezéseket. Annyira tetszett neki a magyar nyelv, hogy elég tisztességesen meg is tanulta. Napóleon mocskos brigantinak nevezte, mert részben ő szervezte a tiroli ellenállást.
Már csak szűk két hét van hátra az ajánlószelvények összegyűjtésére rendelkezésre álló időből. A hivatalos adatok ma a következő állapotot mutatják (zárójelben – ahol ennek van jelentősége - a múlt és a két héttel ezelőtti szombati adatok). …..