Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Syllogos jelöltek

45 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megyei jogú város a Dunántúlon nagyon kevés göröggel, mégis, a népszámlálás adatai szerint – papíron – a görög nemzetiséghez tartozók száma az elmúlt 10 évben több mint megduplázódott. A nemzetiségi névjegyzékben többen idős korúak, magyar nevűek. Az aláírási időszakban az egyik címen lakó…..
A görög nemzetiséghez tartozók számának és választói aktivitásának erőteljes növekedését örvendetesnek tekinthetnénk, ha a számok mögötti tények nem azt erősítenék meg bennünk, a görög közösség tagjaiban, hogy VALAMI NEM STIMMEL. A 2023. novemberi bejegyzésemben arról írtam, hogy a 2022. évi…..
  I. A GÖRÖG NEMZETISÉGHEZ TARTOZÓK A NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN I.1. Az apropó A 2022. évi népszámlálás adatai a magyarországi görögségre nézve érdekes eredményekkel szolgálnak. Míg a hazai nemzetiségekre vonatkozóan összesítve több mint 20%-os népességcsökkenés volt jellemző, a görög…..
2022. október 20-ai bejegyzésemben beszámoltam a szószólóválasztásról, a szószólói kampányról, Koranisz Laokratisz megválasztott görög nemzetiségi szószóló tevékenységéről, a munkáját segítő stábról és költségeiről. 2023 júniusában újabb adatigényléssel fordultam az Országgyűlés Hivatalához. Az új…..
SZÓSZÓLÓVÁLASZTÁS ÉS SZÓSZÓLÓI KAMPÁNY A szószólóválasztás módja A nemzetiségi szószólókat az országgyűlési választások során választják meg a nemzetiségi listákról. Minden országos nemzetiségi önkormányzat egy-egy listát állít össze. Szószóló az lesz, aki a lista élén áll. A megválasztásához…..
Azon nemzetiségi névjegyzékben szereplő magyar választópolgárok, akik április 3-án urna elé járulnak, két opcióval találkozhatnak: nemzetiségi listára szavaznak, vagy pedig pártlistára. Vagy-vagy. Akik a regisztrálásuk során bejelölték azt a rubrikát is, hogy az országgyűlési választáson is akarnak…..
  A Magyar-Görög Üzleti Tanács az egyik legrégebbi görög vonatkozású magyarországi szervezet. 1998-ban alapították többek között azzal a céllal, hogy az európai együttműködési mechanizmusokat segítse, azokon belül Görögország közösségi tagságát, valamint Magyarország csatlakozási perspektíváját…..
Kép: https://ajk.pte.hu A választási visszaélés minden másnál egyszerűbb módja, ha a pártok kedvezményes mandátummal juttatnak nemzetiségi képviselőket a parlament valamely pártfrakciójába. A recept nem bonyolult: Beruházásokért vagy bármiféle egzisztenciális előnyökért cserébe hass úgy a…..
Ritter Imre, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke, egyben német nemzetiségi képviselő megbeszélésre invitált a Parlamentbe, aminek örömmel tettem eleget. A meghívás apropója az a beadvány volt, amelyet a Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Görögök…..
Ahol vannak államilag dotált közösségek, ott vannak farkasflóriánok is. Egybe írva, csupa kisbetűvel. Tehát olyan személyek, szervezetek és érdekkörök, amelyek a politikai szívességeikért cserébe állami megrendeléseket, EU-s pályázati forrásokat, ingatlanokat, kitüntetéseket vagy éppen védettséget…..
Purosz Alexandrosz írása Maximum hárommillió forint értékben nyújthatnak be magyarországi nemzetiségi szervezetek egyedi támogatási kérelmet a Miniszterelnökséghez a hitéletükben „mindenkor meghatározó szerepet betöltő útmenti keresztek” felújítására, illetve újak állítására. Először 2019…..
Mivel a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának képviselőjeként kifejtett tevékenységem miatt jelentős támadásnak, az általam képviselt szervezet(ek) pedig komoly szankcióknak vannak kitéve, az engem az országos önkormányzatba delegáló Syllogos számára felajánlottam a visszahívásom…..
 Purosz Alexandrosz írása Kállai Péter egyetemi tanársegéd, az ELTE Társadalomtudományi Kar Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa 2017-es Képviselő-e a szószóló, valamint 2020-as Képviselő-e a képviselő című tanulmányában a szószólók, illetve 2018-tól az országgyűlés egyetlen…..
Purosz Alexandrosz írása Az alábbi kutatás a KSH-nál és a NVI-nél fellelhető, illetve tőlük kikért adatok alapján igyekszik bemutatni a jelenkori magyarországi görögség sajátosságait, továbbá elemezni a 2019. évi nemzetiségi önkormányzati választások eredményét, rámutatva és számokkal alátámasztva,…..
A fáradságos próbákat és előkészületeket követően túl vagy az előadáson. Milyen érzések vannak benned? Hogy aludtál az előadás utáni éjszakán? A kis Kőbányai Görög Klubból a saját gondolataimat és rendezésemet felvinni a Nemzeti Színház nagyszínpadára, alapból kihívás volt. Gyakorlatilag ismeretlen…..
Hogy lehet, hogy Szegedre több nemzetiségi támogatás jön, mint a fővárosi önkormányzatnak? Egyfelől a szegedi görög szervezetek által képviselt görögök számát nem szabad a fővároséval összehasonlítani. A Fővárosi Görög Önkormányzat egy ún. területi önkormányzat, akárcsak a megyei önkormányzatok, a…..
Nem dédelgetek újságírói ambíciókat, de néhány interjúval, azt gondolom, hogy adósok vagyunk. Az első szóra vállaltátok, hogy elébe álltok a bátor kérdéseknek is. Azonban előre jelzem, hogy provokatív leszek! Chachopoulos Vasilis, köszönöm, hogy a Syllogos elnökségének nevében a rendelkezésemre…..
Vegyük egyenként! Nem hirdették meg, nem számoltak be róla, de kiderült: A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata 2019-ben 1,2 millió forintot nyert az államtól buszos zarándokút-szervezésre, Isztambulba! Milyen jó lett volna, ugye? Még utoljára láthatták volna a Kis-Ázsiából származó…..
2019. június 8-án, bő egy éve került sor a Syllogos jelöltállító ülésére, amelyen képviselőjelölt, majd pedig képviselő lettem. Szeretnék beszámolni arról, hogy a közösségnek tett vállalásainkból/vállalásaimból mik, milyen mértékben valósultak meg. Tehát az alábbiakban idézetek olvashatók a…..
Amikor 2019 nyarán eldöntöttem, hogy indulok a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának közgyűlésébe delegáló választáson, az motivált, hogy többé ne fordulhasson elő az, hogy Beloiannisz életét komolyan befolyásoló döntéseket ilyen tehetetlenül figyeljem, mint az elmúlt öt évben tettem.…..
Kezdjük egy találós kérdéssel: vajon milyen szervezetek pályázhatnak – többek között – az alábbi tevékenységek megvalósítására? - A nemzetiségi közösségek hitéletét erősítő útmenti keresztek állítása, felújítása. - A teremtésvédelem érdekében végzett tevékenység. Forrás:…..
Ötszörösére nőtt az „őshonos” nemzetiségek támogatása, mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2019 decemberében, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti éves meghallgatásán. Forrás: www.kormany.hu Valóban! A magyarországi görög közösség szervezetei soha nem látott…..
Olyan gondolatok hallatán, hogy … el kell tüntetni a Rizospastis újságokat a Vécsey utcából, mert mi lesz, ha véletlenül jön valaki a minisztériumból és meglátja a sarlót és kalapácsot, az Ellinismos folyóirat cikkei szerkesztésénél tudni kell azt is, hogy azt a támogató is olvassa, és azt a…..
A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának képviselőjeként a szervezeti és működési szabályzat 36/11. pontja értelmében indítványozom Moumoulidis Ioannis mint a pénzügyi, beruházási és vagyonkezelői bizottság elnöke számára, hogy a bizottsággal vizsgáltassa ki a kettős számlázás kérdését a…..
Fülöpné Kipru Miranda, fiatal, agilis beloianniszi tanárnő. A görög faluban ismert vagy, de a fővárosban kevésbé. Kérlek, mesélj magadról! 1977.11.08-án Budapestem születtem. Édesapám Kiprosz Jorgosz aki Monopiloban született, édesanyám pedig Kondu Kosztandina aki már itt Magyarországon született.…..