Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZöldEnergia

224 bejegyzést írt és 145 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az index.hu-val történtek miatt a ZöldEnergia blogban egyelőre szüneteltetjük az új posztok megjelenését. Tesszük ezt azért, mert a szerkesztőség felmondása után teljesen bizonytalan a portál további sorsa és az sem tisztázott még, hogy abban az esetben, ha folytatódik valamilyen formában az index,…..
A nettó nulla kibocsátás kérdése még az elnökválasztási harcban is megjelent az Amerikai Egyesült Államokban. A jelenlegi elnök, Donald Trump egyik megjegyzése a Joe Biden által felvettel zöld tervekkel kapcsolatban a következő volt: "... vagyis szerinte a nulla kibocsátású házak lakóházak és irodák…..
Az atomenergia nem titkolt vágya az, hogy a fúziós reaktoroknak köszönhetően hamarosan komoly versenytársként térjen vissza az áramszolgáltatás területén. Ehhez persze az elmúlt évek tapasztalata alapján rengeteg pénzre és türelemre van szükség — a fúziós energia mindig csak 10 [vagy 15, vagy 20, a…..
A Neste finn olajvállalat úgynevezett fenntartható légiközlekedési üzemanyagot (angolul sustainable aviation fuel, SAF) állít elő hulladékból és más biológiai alapanyagokból. Ennek a "zöld" kerozinnak az első szállítmánya már meg is érkezett a San Francisco Nemzetközi Repülőtérre, írja a Biofuel…..
Mind a megtermelt áram mennyisége, mind annak saját felhasználásának aránya meghaladta a várakozásokat a német Maiwald tóra telepített úszó naperőmű esetében, írja a PV Magazine. A sóder és más építési anyagok kitermeléssel foglalkozó Ossola vállalat az erőmű segítségével az áramfogyasztásának kb.…..
ZöldEnergia 2020.07.21 10:30:59
@Mad Marx: Ha van adatod arra, hogy milyen 'csúsztatások' vannak a cikkben, akkor légyszíves oszd meg őket...
ZöldEnergia 2020.07.21 10:32:43
@Fotelbazár: Ez tényleg így van, itt írtunk erről a jelenségről mi is:

zoldenergia.blog.hu/2019/09/11/a_melegedo_bolygo_a_napelemeket_sem_kimeli
A Shell UK igazgatójának legutóbbi, a LinkedIn felületén megjelent cikke szerint, az angol kormány sikeresen hozhatja előre a belsőégésű motorok teljes tiltását akár 2030-ra is megfelelő intézkedésekkel, valamint aktív politikai és gazdasági szerepvállalással, írja az Oil Price. Forrás:…..
A Tesla szerint a gépjármű flotta fenntartási költségek terén új fordulópont jön hamarosan el (vagy már megérkezett), mivel a Model 3-as költségei a legújabb számítások alapján már könnyen a belsőégésű motorral hajtott átlagos modellek alatt van. Forrás: Tesla Az elektromos autók hatótávolsága…..
Lehetséges, hogy 2030-ban az ország nem fogja teljesíteni az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként vállalt kötelezettségeket, a csökkentett szén-dioxid kibocsátás kvótáit, amelyeket még 2020-ban fogadott meg az akkor politikai vezetés. A környezettudatos választópolgárok hiányolják a tényleges…..
Elképzelhető, hogy egy új technológia, amelyet a tudósok szabatos fordításban atomgolyóknak hívnak (angolul 'power balls'), forradalmian megváltoztatja majd az atomenergia termelést, hiszen sokkal magasabb üzemi hőmérsékletet lesz tehetővé anélkül, hogy az atomreaktorok rémálmának tekintet…..
A nemzetközi szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy a Párizsi Egyezményben foglalt átlaghőmérsékleti célok és velük járó kibocsátási normák eléréséhez szükség lesz ipari szintű szén-dioxid felfogási és tárolási technológiákra, vagyis arra, hogy a levegőből vagy kibocsátásra szánt gázokból…..
A hidrogén alapú energiatermelés és tárolás nagy valószínűséggel fontos része lesz a szén-mentes jövőnek. Emiatt komoly kutatóprogramok célja az, hogy az elektromos áram segítségével történő hidrogén gyártást a lehető leghatékonyabban és költségtakarékosan tudjuk megoldani. A Hong Kong-i Városi…..
Az ég tiszta Delhi és Peking felett, a világ szén-dioxid kibocsátása az elmúlt évtized a legalacsonyabb értékét érte el ebben az évben. A vírus világjárvány egyik (talán egyetlen) pozitív hatása a környezetvédelem szempontjából jelentkezett. Sajnos ez a járvány terjedését akadályozandó lépések…..
A német kormány júniusban közzétette a hosszútávú hidrogén stratégiáját, amely központjában a hidrogén termelés és ipari felhasználás jelentős növelése áll, az ország szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó törekvések részeként, írta az Associated Press. Jelenleg az országban felhasznált hidrogén…..
A globális nulla szén-dioxid kibocsátási célokat nem fogjuk elérni 2050-ra a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) legutóbbi jelentése szerint, hacsak nem történik egy óriási innovációs gyorsulás a következő években, írja a Reuters. A Párizsi Egyezményben elfogadott…..
ZöldEnergia 2020.07.09 17:05:05
@molnibalage: Vagyis, ha jól értem, nagyon örülsz annak, hogy az IEA jelentés most felhívta a figyelmet arra, hogy a csak megújuló energiaforrásokon alapuló megoldások nem lesznek elegek, csak nem így akartad megfogalmazni... ;)
Az indiai Larsen & Toubro (L&T) bejelentette, hogy az ITER fúziós reaktor munkálatai során sikeresen befejezték a világ jelenlegi legnagyobb vákuumkamráját. A hatalmas rozsdamentes acél henger alakú kamrába, amely összesen 650 tonnát nyom és 30 méter magas és 30 méter átmérőjű, kerülnek majd…..
ZöldEnergia 2020.07.09 09:49:44
@Void Bunkoid: Elvileg ezt ígérik, még ha nem is egyből. A tervek szerint az első beüzemelés után néhány évvel már pozitív energiamérleget kell, hogy mutasson az ITER...
ZöldEnergia 2020.07.09 11:37:24
@Before: Az bizony, javítva... :)
Egy elektromos hajtással rendelkező Uber vagy Lyft taxi a legújabb számítások szerint nagyjából háromszor annyi szén-dioxid kibocsátás megtakarítást tud elérni, mint egy magánhasználatban levő személyautó, írja az Anthropocene Magazine. Egészen mostanáig az elektromos autókat érintő állami…..
A finn Neste, a holland McDonald's és az amerikai HAVI összefogásának köszönhetően a cirkuláris gazdaság egy új együttműködéssel lett gazdagabb, írja a Biofuels News. A holland McDonald's éttermekben felhasznált sütőolajat a finn Neste úgynevezett MY Renewable Diesel, vagyis MY Megújuló Dízel típusú…..
ZöldEnergia 2020.07.03 16:19:24
@GyMasa: Arról sajnos nem találtam információt, hogy milyen mennyiségben gyártják majd a biodízelt, de tényleg érdekes lenne tudni, hogy a szállítással járó szén-dioxid kibocsátás hány százalékát tudják majd így ténylegesen csökkenteni.

A hiba javítva, köszönöm a figyelmeztetést.
ZöldEnergia 2020.07.04 11:39:42
@különvélemény: Amennyire én tudom, jobb esetben elégetik vagy megy a szeméttelepre hordókban (akár veszélyes hulladékként is)...
A fejlett országokban a városi közlekedés érezhető változásokon ment keresztül az elmúlt öt év során. A leginkább látható része ennek az egyre növekvő számú szabadon választható megoldások jelenléte, amely a személyes közlekedési szabadságot növelték, legyen szó megosztott közösségi…..
ZöldEnergia 2020.07.02 21:37:13
@arthurthedent: Javítva. :)
A beszédes nevű GAIA szervezet, amelynek neve az angol Global Alliance for Incinerator Alternatives szóösszetételből (szabad fordításban a Nemzetközi Szövetség az Égetés Alternatíváiért) adódik, új jelentést adott ki, amelyben a jelenleg leginkább elfogadott műanyag újrahasznosítási eljárásokat,…..
ZöldEnergia 2020.07.02 15:21:16
@steery: @gigabursch: Érdekes, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álltok, bár az is igaz — de lehet, hogy rosszul látom —, hogy egyikőtök a minimum, a másik meg a maximum felől közelítené az optimumot (ha van ilyen optimum). :D
A szintetikus nitrogén tartalmú műtrágyák komoly szerepet játszanak a bolygó lakosságának élelmiszerrel való ellátásában. Az ehhez szükséges ammónia és karbamid előállítása azonban egy soklépéses eljárás, amely rengeteg energiát emészt fel és ezzel együtt hatalmas szén-dioxid kibocsátással is jár.…..
A Commonwealth Fusion Systems egy 84 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a múlt hónapban. Ennek szükségességét az adta, hogy a vállalat szeretné a korábbi ütemtervet tartani, miszerint 2025-re készen állnak majd egy új, fúziós energián alapuló reaktor bemutatására és működtetésére, megelőzve a…..
A nagy, sokat fogyasztó és szennyező kamionok és nehéz teherautók milliárd tonnányi árut szállítanak az USA területén minden évben. Új módját fedezték fel nemrégiben, hogyan lehet a közúti teherforgalom üzemanyag-fogyasztását csökkenteni, és ehhez nem a gépjárművekben, hanem az utakban kell keresni…..
ZöldEnergia 2020.06.27 12:50:17
@konrada: Gondolom a cikkben is a szálerősített betonokra gondoltak.

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1ler%C5%91s%C3%ADt%C3%A9s%C5%B1_beton
Egy új tanulmány szerint kétoldalú napelemekkel és a nap pályájának egytengelyes követésével lehet a legnagyobb hatásfok növekedést lehet elérni a költségtakarékosság szempontjából, írja a Anthropocene Magazine. Forrás: Google A most alkalmazott átlagos napelemek rendszerint egy oldalon…..
A Cornell Egyetem (Cornell University) által vezetett tudományos együttműködés célja, hogy az élő szervezetekben — mint például baktériumok, algák és növények, állatok, stb. — található örökítőanyagból, a DNS-ből, állítsanak elő természetbarát, könnyen lebomló bioműanyagokat és géleket, írja a…..
Sokak számára egyre világosabb az, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos része annak a feltételnek a teljesülése, hogy egyre több megújuló energiaforrásból kinyert elektromos áramot tudjunk érdemlegesen tárolni és szabadon felhasználni. De ennek a feltételnek globális szinten is számottevő…..