Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Qedrák

229 bejegyzést írt és 334 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szilágyi Orsolya   2016-ban szerzett alapdiplomát Régészet szakon a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán, majd ugyan itt szerzett mester diplomát 2018-ban Régészet és klasszika tanulmányok szakon. Jelenleg a BBTE Történelem. Kultúra. Civilizáció doktori…..
Nagy Barbara Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 2007-ben Művészettörténet Szakon, majd 2014-ben Történelem Szakon szereztem mester diplomát. 2006 óta a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban tanítok művészettörténetet, alapításától kezdve a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény munkatársa vagyok.…..
Pesenyánszki Bence   Pesenyánszki Bence vagyok, 2011 óta az ELTE hallgatója. Anglisztika alapszakot végeztem amerikanisztika specializációval, majd pedig Amerikanisztika mesterszakot. Kultúratudományi érdeklődésem miatt kerültem végül a Történelemtudományi doktori iskolába, hiszen mindig is…..
Jess rohan, mint a meszes, hogy utolérje a menekülő párost, de nem jár sikerrel. Akad ugyan egy kamera amelyik lefilmezte őket, de egy szombaton zárva tartó boltból néz rá. Közben az okostelefonja is ronggyá ázik, ami elég kellemetlen, aki átélte tudja. Utóbbira végül talál…..
Még mindig meleg van, de Jessica ezúttal egy vécényi cellában rója a köröket, és ver lyukat idegesen a falba. Ezalatt a csupa vér elkövető egy kültéri tűzrakóhelyen módszeresen pusztítja el Jess összegyűjtött adatait, no meg a vértől pirosló gönceit is. Hogarth ezek után…..
Hőség köszönt New Yorkra, Jessica pedig valami terápiás csoportban vesz részt, körülbelül olyan lelkesen, mintha egy beöntésre várna. Itt többnyire agresszív emberek gyűltek össze, halljuk is az összes történetet, de mikor Jessica sorolja el a saját problémáit egy labdát a…..
Jessica és Trish egy elhagyatott tengerparton filozofálnak a régi dolgokról, leginkább arról, hogy Jessnek vajon menő volt-e itt nyaralnia a családjával, meg arról, hogy itt akart öngyilkos lenni, de nem tette meg. Simpson hullájától, no meg az összes hozzá tartozó dologtól viszont…..
Gyönki Viktória   Gyönki Viktória a Károli Gáspár Református Egyetemen szerzett történész diplomát, majd elvégezte a Viking and Medieval Nordic Studies MA programot Izlandon és Norvégiában. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának…..
Jessicát egy bárban látjuk viszont, mert még mindig azt hiszi, hogy a tiszta whiskey a legjobb gyógyír minden bajára. Időnként felvillannak előtte képek, úgyhogy a kemény csajt adva oda is vágja a poharat a bárpulthoz, de egy szuperhősnél ez azt jelenti, hogy ripityára töri az…..
Megjött a Marvels Jessica Jones második évada, és persze, hogy születik róla hogyvolt, mert hogyvolt nélkül egy sorozat félkarú óriás, hogy egy aktuális idézetet parafrazeáljak. A nyitóképeken egy bőrdzsekis fiatalembert követhetünk, aki akkora táskát cipel magával, hogy az…..
Vannak olyan sorozatok, amikkel nem foglalkozunk eleget, egyrészt, mert a lustaság nagy úr, másrészt meg azért, mert a 470-520 évi sorozatból (2017-es ill. 2018-ra jósolt adat) egyszerűen kimaradnak olyanok, akikkel pedig foglalkozni kellene, Sajnos, hadd tegyem hozzá gyorsan. DEÁMBÁRAZONBAN.…..
Qedrák 2018.01.25 15:48:03
@sixx: Az Ember a Fellegvárban az amazonos sorozat magyar címe, nem? Legalábbis a könyvkiadások ezen a címen jelentek meg.
Simon Erzsébet   Simon Erzsébet vagyok a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskolájának, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar hallgatója. Doktori disszertációm témája a világkiállítások…..
Hölgyeim és uraim, egy újabb hogyvoltba vágom a fejszémet, és jelentkezzen az, akit meglep, hogy ezúttal is egy történelmi sorozat van terítéken. Nem előzmény nélkül, mert A fehér királyné már meghódította egyszer a lelkes hogyvolt olvasók szívét, és én is akkor kaptam rá…..
Az utolsó rész egy felirattal indul: 1945. december 11-ét mutat a naptár. Egy sötét és kissé nyomorúságosnak ható vidéki panzióba állít be John Smith és a felesége. Oberúristen ekkor még nem volt Oberúristen, mert az egyenruháján még az amerikai rangjelzések virítanak.…..
Qedrák 2017.03.24 17:26:06
@Is: Nekem az tetszett főleg, hogy végül minden szálnak fontos szerep jutott a világégés elkerülésében. Ha Tagomi nem megy át a családjával békülni, akkor nincs filmtekercs, ha Kido nem haverkodik le Smithszel, akkor nem tudják felhasználni, ha Oberúristen nem épp Heusmann megbuktatásán dolgozna, akkor el sem indul, ha Juliana nem szerzi meg a felvételt Thomasról, akkor Smith halott lenne, és ha Joe nem maradt volna Berlinben az apja kegyeiben fürdőzve, akkor szintén világégés lett volna a vége. Egyedül Frank meg az ellenállók szála lógott ki ilyen szempontból, ők minden fronton az esemény bekövetkeztéért tettek. :D

@Tűrhetetlen: Hű, csak titkon mertem remélni, hogy valaki felismeri. :)
Qedrák 2017.03.27 15:33:55
@Prof. William: Pedig ahogy Nicole beszélt a Führer irodájáról a kilencedik részben, nekem egyből ez a hasonlat jutott az eszembe. :)

Az utolsó képnek az a magyarázata, hogy valami integetős animációs gifet akartam, referálva a Harmadik Birodalomra utaló elköszönésre, és persze erre kiválóan alkalmasak a japán animék, amelyekben explicit módon a horogkereszt ritkán jelenik meg. Sajnos megfelelő gifet nem találtam, úgyhogy maradt a szimpla kép. Nem a Girls und Panzer volt az első jelölt, a Strike Witchesben vagy az Izettában is vannak németek, no meg a Wolfenstein: New Order is felötlött bennem képforrásként. Végül maradtam a fekete-erdős csajok mellett, mert van rajta Vaskereszt, Tigris meg Párduc, amelyekből egy is elég, hogy utaljon a Harmadik Birodalomra.
Tóth Gergely   1981-ben születtem Budapesten. A gimnázium elvégzése után az egri Eszterházy Károly Főiskolán szereztem diplomát, majd az ELTE PPK-n végeztem múzeumpedagógiát, melynek végén szakvizsgáztam ugyanitt. Jelenleg végzős hallgató vagyok az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájában.…..
Földvári Katalin   2012-ben végeztem a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájában.Disszertációmat német nyelven írom az eredeti pócsi ikon imameghallgatásait összefoglaló osztrák mirákulumos könyvekről.Jelenleg a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tudományos…..
A boltja összecsomagolt romjai fölött Childan olyan szomorú szemekkel néz körül, mint az MTA munkatársai, akiket nemrég kitelepítettek a Várból. Elmereng a húszas évek zenei kísérete közepette, majd eltesz egy kézikamerát, és egy értékes üvegpoharat is, ám váratlanul…..
A legutóbb kapott hír okán Oberúristen magára kapkodja az egyenruhát, bár ez a kifejezés talán kissé túlzás, hiszen úgy áll rajta, mintha most vasalták volna. Helen persze megint ideges, politikai változás lesz, és ez nem jelent jót. Smith azonban megnyugtatja, hogy voltak már…..
Qedrák 2017.03.09 17:19:21
@Is: Igen, elvileg az az utolsó hír róla, hogy eltűnt a híd mellett gomolygó ködben, ami általában egy dolgot szokott jelenteni.
Smithnek amúgy én is elhittem egy pillanatra, hogy tényleg túl vagyunk az atomon. :)
hogyvolt Az ifjú pápa 1x01 2017.03.03 09:00:00
Egy kisbabával kezdődik a sorozat, aki egy halom csecsemőn mászik, magamnak azt mondom, csak alszanak, majd a csecsemőpiramis alól a fehér ruhás pápa küzdi ki magát az éjszaka közepén. Természetesen ez csak álom volt, máris megszólal az almás telefon jellegzetes csörgése,…..
Qedrák 2017.03.05 12:23:26
Kivételesen nem japánokkal, hanem zsidókkal kezdünk. Frank a családja körében mondja el az esti imát, bár kissé akadozva olvassa a héber betűket. Laura mosolyogva figyeli őt, miközben a fáraóról és az Egyiptomból való kivonulásról beszél. Az unokaöcsi meg is kérdezi, hogy ki…..
Mielőtt nekiálltam volna nézni a részt, gyorsan lecsekkoltam, hogy mi a vihart jelent a cím, nos, a kincugi a törött edények megragasztásának a művészete, olyan japán, hogy Abe Sinzó sem lehetne japánabb. Lassan hozzászokhatunk ahhoz is, hogy megint Tagomival kezdődik egy rész,…..
Qedrák 2017.02.24 16:06:29
@Is: Ezzel nem voltál egyedül, én is kissé túlzásnak éreztem azt az időt, amit Tagomi szálára szántak, de a végén azért magyarázatot nyert. :)

A náci hippis jelenetsorok viszont a kedvenc pillanataim közé tartoztak az egész második évadból.
Ki mással is kezdődhetne ez a rész, mint Tagomival, aki az arcának három milliméteres mimikájával jelzi, hogy egy kicsit aggódik, és az öltönyét is megigazgatja idegességében, mielőtt belép a csillagos-sávos lobogóval feldíszített házba. Mielőtt bekopogna, az asszony ajtót…..
Qedrák 2017.02.16 17:37:14
@Is: Ha fel kellene sorolni a második évad három legnagyobb fordulatát, akkor én biztos betenném közé a zárójelenetet. :)

A másik világbeli Tagomi sorsáról kapunk egy elég sokatmondó utalást egy későbbi részben, legalábbis ha jól emlékszem.
Visszaugrunk egy kicsit Tagomira, aki az irodájában meditál az általa lepecsételt papír felett, amellyel engedélyt adott arra, hogy a nem japán utasok sugárzóan boldogan vegyék igénybe a távolsági buszjáratokat. Mialatt a döntése felett mereng, előveszi a felesége bekeretezett,…..
Qedrák 2017.02.08 09:12:21
@Gabba: Dixon az első évadban nem szerepelt, és most ugye tudjuk, hogy ő Trudy igazi apja, ráadásul az az ember, aki valamiért náci egyenruhában szerepel az egyetlen felvételen, amelyen San Franciscóra nem dobnak atomot.

És igen, nicknévváltás volt, mert mindenütt ezt használom, csak a hogyvolton nem, és úgy gondoltam, ideje egységesíteni. :)
Oberúristen családi rezidenciájához vendég érkezik, de ezúttal sehol egy fekete autó, mert kerek kalapját aggódón szorongatva Adler doktor teszi tiszteletét. Hamar kiderül azonban, hogy akinek több a félnivalója, az Smith, akinek az arcára van írva, hogy a japán császár…..
Qedrák 2017.02.03 13:13:33
@Is: Bizony, bár számomra nem volt világos, hogy miért tett eleget Sara meghívásának. Nem emlékszem arra, hogy korábban találkoztak volna.

@Prof. William: Én arra tippelnék, hogy így akarták elkerülni azt, hogy az atombomba legyártása előtt a nácik tudomást szerezzenek arról, hogy mire készülnek. Ha ugyanis a Reich megtudja, hogy a japánoknak készülőben van egy atombombája, akkor megindítják a támadást, mielőtt elkészülnének vele. És az első évadból, de az eddigi részekből is kiderült az, hogy azért elég sok náci ügynök mászkál a japán területeken. Vélhetően őket akarták megtéveszteni.
Onoda tábornok egy jóllakott óvodás átszellemültségével meséli el, hogy miként verte ronggyá az amerikaiakat az egyik csatájában egy frontális rohammal, és láthatóan élvezi a helyzetet, annak ellenére, hogy a humorérzéke alulról súrolja a Sas-kabaré szellemességét. A…..
Qedrák 2017.01.25 18:26:50
@Is: Nekem tetszett a jelenet ötlete, és kellően előkészítették, jó volt alatta a zene stb., de a megvalósítást már kissé sutának éreztem. (A sorozatjunkien-n például azt olvastam a kommentek között, hogy a Blacklistből merítették a jelenetet, bár én magam azt nem láttam).
Kicsit az volt a bajom vele, hogy annyira hihetetlennek tűnt, hogy egy tucat japán fegyveres üldözi Julianát a kritikus harminc méteren keresztül, de egyiknek sem jut eszébe az, hogy mondjuk lábon lője, vagy leadjon egy figyelmeztető lövést. Ezért valahol egy kicsit életszerűtlennek éreztem az epizód fináléját.