Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oláh.Kata

32 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kim John Payne amerikai gyermekpszichológus és pedagógus Egyszerűbb gyermekkor c. könyve 2009-ben jelent meg magyarul. Bázisául az az 1980-as évek óta jelen lévő, az egyszerűsítést (Simplicity) célul kitűző mozgalom szolgált, melyet tulajdonképpen a túlfogyasztásra adott válaszként…..
Az előző részben főként azt taglaltuk, hogyan kerülhetjük el, hogy erőszakos bűncselekmény áldozatává váljunk, vagy legalábbis jelentősen csökkentsük annak esélyét. Ebben a részben Gavin de Becker biztonsági szakértő könyve alapján azzal foglalkozunk, mit tehetünk, hogy elkerüljük a kapcsolaton…..
Túlzás nélkül állíthatom, hogy ezt a könyvet minden nőnek érdemes elolvasnia. Sőt, nem csak nekik. A szerző biztonsági szakértő, az erőszakos bűncselekmények és azok elkerülésének specialistája. Ügyfelei között titkosszolgálatok, városok önkormányzatai, az amerikai kormány és közismert hírességek is…..
Onnantól fogva, hogy megszületik az első gyermeke, a legtöbb ember törekszik arra, hogy jobb szülővé váljon. Önkéntelenül is átgondolja, ő mit hozott otthonról, milyen minták, szokások, rituálék és szabályok mentén alakították ki az ő szülei a család légkörét. Sokan elolvasnak néhány könyvet,…..
Ez a gyűjtemény arról szól, amit ígér. A női szexualitásról. Nők írnak benne tabuk nélkül vágyaikról, tapasztalataikról, a testükről, a szexuális életükről.  Elementáris erejű könyv. Vannak benne nagyon jól megírt, szépirodalmi novellák és kevésbé jó írások. Ez a mű azonban elsősorban nem, vagy…..
"A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért, hogy volt merszünk szeretni." A könyv, amelyben a halál a főszereplő, mégis az életről szól. A Yalom-házaspár közösen írt naplója abból az időből, amikor kiderül, hogy Marilynnek halálos betegsége van. A házaspár az utolsó hónapokról ír közösen naplót,…..
"Bárcsak te is azt választanád, hogy otthagyod a börtönt, és elvégzed a munkát, hogy szabad legyél. Hogy megtaláld a szenvedésedben a magad életre szóló tanításait. Hogy megválaszd, milyen örökséget kapjon a világ. Hogy a fájdalmat örökíted tovább - vagy továbbadod az ajándékot." Edith Eva Eger…..
Edith Eva Eger: A döntés c. könyve zárul ezzel a mondattal. És mire végigolvassuk a magyar származású pszichoterapeuta könyvét, nagy valószínűséggel hinni is fogunk neki. Ki tudna hitelesebben írni a belső szabadságról, elengedésről, megbocsátásról, mint egy Auschwitz (Birkenau) borzalmait átélő,…..
Egy napon, talán a múltban, talán a jövőben, vagy éppen ma, különös szürke urak tűnnek fel egy városban. Arra ösztönzik az embereket, hogy minél jobban takarékoskodjanak az idejükkel, s azt ígérik, ezt a megtakarított időt egy szép napon visszakapják. Addig is, a spórolás érdekében mondjanak le…..
Természetesen a címe miatt akadt meg a szemem rajta a könyvtárban, ám (SPOILER) valójában a képen több macska szerepel, mint a regényben. Ennek ellenére nem okozott csalódást, sőt. A történet: A regényíró egyetemi dolgozószobájában egy napon megjelenik egy öreg haszid, és azt állítja, hogy Kafka…..
Az előző bejegyzésben az anyai kiégés jelensége volt a fókuszunkban, ma pedig azt járjuk körül, mit tehetünk, hogy megelőzzük ezt, illetve akkor, ha gyanítjuk, hogy bennünket is érint ez a probléma. Úgy vettem észre, ezek a legmarkánsabb sarokpontok, akár preventíve tekintünk a kiégésre, akár egy…..
"Ugyan már! Nekem két gyerek, építkezés és három műszak és nulla segítség mellett időm sem volt ilyesmire!" "Na tessék, egy újabb first world problem!  Úri huncutság! Jó dolgukban már azt se tudják, mit csináljanak!" "Hát nem tudom... ÉN nagyon boldog voltam mindhárom gyermekem születésekor.…..
"Császároztak? Akkor te nem is szültél!" "Programcsászár? Szóval a könnyebbik utat választottad!" "Császár lett a vége? Akkor számolj vele, hogy tejed se lesz, és a kötődéssel is gondok adódhatnak!" Mi a közös ezekben a kissé lesajnáló hangulatú mondatokban? Az, hogy - fogalmazzunk finoman -…..
Pár hetesek voltak az ikreim, amikor egy anyatársammal váltottunk szót (hasonló korú gyermek édesanyja), és megemlítettem neki, milyen nehéz ez az anyaság, úgy szeretném jól csinálni, de tele vagyok kérdésekkel, és időnként el is bizonytalanodom, vajon tényleg jól csinálom-e? Mire ő felvonta a…..
Ha ennek a posztnak azt az alcímet adtam volna, hogy "a pszichológus tanácsai", akkor lehet, hogy jobban futna. De hát a marketing sosem volt az erős oldalam. Inkább legyen ez egy 10 hónapja kialvatlan anya gyakorlatai tippjeinek gyűjteménye, szigorúan szubjektív lista. Még az is megeshet, hogy…..
Mivel jelenleg 10 hónaposak az ikreim, ezért 10 hónapja nem alszom. (Sőt, mivel a várandósság utolsó trimeszterében már sok jósló fájásom volt, ami ébren tartott éjszakánként, gyakorlatilag egy éve nem alszom.) Persze a nemalvásnak is vannak fokozatai. Lehet ébredni kétszer etetni éjjelente (ó,…..
Minket, pszichológusokat gyakran ér az a vád, hogy mindig mindent a gyerekkorra akarunk visszavezetni. Ez természetesen nem igaz. Nem minden nehézségünk gyökerezik a korai éveinkben. Bár az is lehet, hogy akiknek tökéletesen rendben volt a gyermekkoruk, azokkal egyszerűen csak nem találkozunk a…..
A kötődésről szóló posztsorozat első részében definiáltuk a kötődés fogalmát, a második részben pedig a különféle kötődési stílusokról volt szó. Ebben a bejegyzésben arra fókuszálunk, mit tehetünk azért, hogy megteremtsük gyermekeink számára a biztonságos kötődés feltételeit. Ha beütjük a keresőbe,…..
Az előző bejegyzésben körüljártuk a kötődés fogalmát. Ebben a posztban folytassuk azzal, hogyan kötődünk másokhoz! Arról már beszéltünk, hogy a kötődés mindenképpen ki fog alakulni a baba részéről azok felé a személyek felé, akikkel gyakori napi kapcsolatban van. Leggyakrabban ezek a szülők, de…..
A tökéletes anya mítoszát abban a pillanatban el kellett engednem, amikor megszülettek az ikreim. Helyére pedig szépen lassan beköltözhetett a bennem megszülető „elég jó anya” realitása. Mivel sejtettem, hogy egyáltalán nem lesz könnyű kezdő anyaként egyszerre két babával boldogulnom, már a…..
Könyvajánló:  Mark Manson: A lesz*rom rafinált művészete Egy mondatban összefoglalva Mark Manson könyvének summázata ez lehetne: legyen pár dolog, amit vegyél nagyon komolyan az életedben, az összes többit pedig vedd nagyon lazán! De persze nem lehet egy mondatba sűríteni ezt a könyvet (mint a…..
Életünk során a legtöbben - sőt, talán túlzás nélkül állíthatjuk - mindnyájan élünk át nehézségeket. Mindnyájan szenvedünk, hosszabb vagy rövidebb ideig, kisebb vagy nagyobb mértékben. Hol testileg, időnként lelkileg, sokszor mindkétféleképpen. A szenvedés az életünk része, elkerülhetetlen…..
Képzeljük el a következő helyzetet! Egy gyakorta látomásokat látó guru egyszer csak azt az üzenetet kapja "odaföntről", hogy jövő június 18-án elkövetkezik a világvége. Azonban néhány angyal szövetkezett, hogy megmentsék az emberiség azon kevés tagját, akik igazak. Ezért hát gurunk által azt üzenik…..
Lelki egészségünk harmadik alappillére, hogy kapcsolatban vagyunk! Hogy mivel? testünkkel önmagunkkal egymással a transzencenssel 1. Kapcsolat a testünkkel Testünk a leghűségesebb társunk, "aki" fogantatásunktól halálunkig kísér bennünket. Mi is hűségesek vagyunk hozzá? Vagy kapcsolatunk…..
A lelki egészségünk és stabilitásunk második sarokkövét - Gyökössy Endre nyomán - e két szó jellemzi:   Tenni Lenni   Mit jelent ez? Tenni Képesek vagyunk tevékeny, aktív életet élni, Mentális jóllétünkhöz elengedhetetlen, hogy úgy érezzük, értelmes, produktív az életünk. S bár más és más…..