Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aglaya

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
50 évet kellett megérnem ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy a magyar nyelv a világ egyik legbefogadóbb (értsd angolul "inclusive") nyelve, bár ennek értékét azért meglehetősen csökkenti az a korántsem elhanyagolható tény, hogy ezzel elsősorban csak az Egyesült Államokban lehetne előnyre szert tenni.…..
Aglaya 2021.03.21 07:47:04
@Sequoyah: német nyelvű műsorban láttam, ahogy tini lányok segítettek építész apukáknak, mászkáltak a tetőn, építesznek tanultak, arra készültek, hogy a cégben társak lesznek. Tetszett nekik, büszkék voltak a munkájukra, amellett teljesen normális, nőies lányok voltak. Bármire képesek a lányok is, fiúk is, amit csak szeretnének, csak bíztatni kell őket.
Aglaya 2021.03.21 07:51:41
@BölcsÉsz: egy ideje gondolkozok a magyar nyelv mennyire rosszul oldja meg a női megszólítast. Mert ha már KovácsNÉ, azt használjuk. De Lakatosként a kisasszony már kiment a divatból, marad a degradáló Rozika, míg egy férfinél a családnév használatos, a Kovács úr. Kovács nő/úrnő nagyon fura lenne. Már magázódásnál.
Ezek szerint a nők vagy kislányok, vagy a férjük tulajdona? Fura, hogy nem alakult még ki valami.
  Ábrahám és Izsák története nem csupán egy a legismertebb bibliai epizódok közül, de az egyik legmeghatározóbb is, ha a monoteista vallások Isten-ember viszonyát kívánjuk szemügyre venni.   Ha valaki nem ismerné a sztorit: az aggastyán Ábrahám végre megkapja azt, amire hosszú élete során mindig…..
Aglaya 2020.08.12 09:19:18
@G. Nagy László: a vallások magyarázata kb mindenhol sántít. Mindenre van kifogás.
Régebben csak sztorik, mesék gyűjteményeként olvastam el a bibliát.
Leo Taxilnak a Szórakoztató bibliáját olvasva gondoltam csak át, mennyire értelmetlen halmaz az egész.
De akinek érdekében áll, az ragaszkodik hozzá, vagy azokhoz a mondatokhoz, amiket jónak talál, úgy értelmezve, ahogy akarja.
Mint a gyerekgyilkosságot Jahve iránti engedelmességnek.
Aglaya 2020.08.11 16:37:19
@Zabalint: ezt azzal szokták feloldani, hogy a 10 parancsolatot Mózes kapta meg, Ábraham még nem ismerte.
    "Bántani valakit sokféleképpen lehet, de legnagyobbat ütni a szavakkal lehet..." - Az ilyen életbölcsesség-versikékből általában elég is két sor, hogy fintorogva továbblapozzon az ember. Már a rímképzés mérhetetlen igénytelensége is harsányan figyelmeztet: valami bődületes ostobaságba…..
Aglaya 2020.07.25 16:12:28
@G. Nagy László: amennyiben csak felnőtt embereket gondolsz a társadalom tagjainak, részben igazad van. Habár ha valakinek bármilyen szempontból többen negatívat mondanak, vagy írnak, akármennyire érett, kárt szenved.
Amire én gondoltam, ha jol tudom, mobbing a neve. Kipéceznek valakit, és néha az öngyilkosságig hajszolják. Szavakkal. Az nem árt?
Aglaya 2020.07.25 18:36:52
@G. Nagy László: nyilván egy eltérő véleményt, ami valakinek nem klappol, nem kell elhallgatni. Akár nyilvánosság előtt is ki lehet mondani, pl te, aki nyilvánosan írod le a gondolataidat, kapsz hideget, meleget, el kell tudd viselni. (Amugy nagyrészt egyetértek azzal, amiket irsz).
De van egy másik mondás is, ami ide csatlakozhat, hogy azok bántanak legjobban, akik szeretnek. Pl ha egy szülő folyamatosan ócsárolja a saját gyermekét. Vagy a vele együtt élő társát. Iszonyú sérelmeket tud okozni.
Kár, hogy az ilyen nem büntetendö.
Véleményekről azt gondolom, nem kell mindenki szeressen. Fel kell dolgozni. Lehetőség esetén továbblépni. De pl munkahelyen hazugság terjesztése esetén sem lehet mindig igazságot tenni.
Zavaros lettem. Elméletben, tökéletes világban igazad lenne. De a világ messze van a tökéletestől.
    Állítom, nincs a Földön olyan férfi, aki ne találkozott volna még a nők egyik legirracionálisabb elvárásával: amikor úgy tekintenek ránk, mintha gondolatolvasók volnánk. "Mi a baj?" - kérdezzük. "Semmi." - válaszolják, miközben minden egyes nonverbális jelzésük ennek ellenkezőjét harsogja:…..
Aglaya 2020.07.09 09:39:04
@Zabalint: a 2 változatot gyakran használják a pasik, azt gondolva, hogy csakis nekik lehet igazuk. Hiaba mondja el a nő, hogy mi is a baj, esetleg többször is, kb átmegy a párjuk, beszélgetőtársuk két fülén. Esetleg ezredszer mar fárasztó elmondani. Ha meg az jön, hogy játssza ezt mással, akkor meglepődnek, hiszen ők mindent jól csináltak.
Talán amikor a nő beszél, oda kellene figyelni. Nem lenne találd ki pillantás.
Aglaya 2020.07.09 15:23:36
@Zabalint: értettem, csak kiegészítés akart lenni, nem támadás. :)
S.A. kedves olvasóm figyelmébe Ha van olyan kérdés, mely évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, az az, hogy vajon mi történik halálunk után. Az ember többek közt azért is emelkedik ki minden más élőlény közül, mert egyedül rendelkezik tudattal, lelkiismerettel és annak tudatával, hogy bizony…..
Aglaya 2020.05.06 09:37:42
@midnightcoder2: ez nagyon jó!
  Természetesen a bagelt lyukas zsömlének nevezni egyszerű barbárság, de egy hangzatos címért mindent. Ugyan hazánkban nem terjedt el igazán, de az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában közel és távol, a legjellegzetesebb zsidó ételnek nem feltétlenül a sóletet vagy a gefilte fish-t (töltött…..
Aglaya 2020.03.17 06:22:21
@szép új világ...: @Greg36: köszönöm.
Ha focista lettem volna, egyből kapnék VIP ellátást. Kedves Praxis Blog!     Két rövid történet. Az első a feleségem tavalyi sztorija, a másik az én történetem. A feleségem 2019.08.30-án este hazafelé a munkahelye előtt a főnöke szeme láttára elesett és eltörte a bal kisujj kézközép csontját…..
Aglaya 2020.03.05 20:24:38
@jegeskaveee.: emellett a magas vércukorra a kedves felesége eteti a büféből. És vércukort ugy akarna beállíttatni, hogy pár napos laborra hivatkozik. Miért gondolom nem érintettként azt, hogy legalább naponta háromszor nézik ilyen esetben a vércukrot?
Hobbivá vált, hogy szidjuk az egészségügyet, pedig sok esetben nem a rendszerre kellene panaszkodni, főleg nem az orvosra. A központi ügyelet egy orvos szemével Felelősség hárítás, tudatlanság, beteg magatartás   A mai social media világában egyre divatosabb, hogy mindenki minden apró…..
Aglaya 2020.02.21 17:22:55
@csárlszbrunzol: javítottam orvos írását, helyesírási szempontból. Volt olyan, akinél nem értettem, hogyan tudott magyar nyelvtanból érettségit szerezni.
Attól még lehet, hogy orvosként jó. (Annál a bizonyosnál kétlem)
Szerettem: - Szíjjártó Péter külügyminiszter interjút adott a Hit Rádiónak. Az interjúban a magyar-izraeli kapcsolatok és a Trump féle béketerv is szóba került. Szíjjártó mondandójából három pontot kell kiemelni: (1) Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor…..
A zsidó táplálkozási törvényeket összefoglaló nevén kóserságnak hívjuk. A Tóra étkezésre vonatkozó törvényei alapvetően nyolc csoportra bonthatók: 1. A hús és a tej elválasztásának kötelezettsége 2. Hús fogyasztásának törvényei 3. Vér fogyasztásának tilalma 4. A tej tartalmú élelmiszerek…..
Aglaya 2020.02.19 01:47:46
@Örömhernyó: az ókori népet értem, hiszen túl kellett élniük, a törzsüknek fejlődnie kellett.
De a blogot egy mai ember írja. Szorgalmasan olvasom, érdekelnek más kultúrák, szokások. Általaban érdekes dolgok vannak, számomra legalábbis. Gondolom valamilyen szinten a konzervatív zsidó élet és szokások megismertetése, elfogadtatása is a cél a bloggal. Ezért szúr nagyon szemet néhány ilyen "elszólás".
Aglaya 2020.02.19 18:20:37
@Én vagyok az, aki nem jó.: EGYIPTOM. Nem pedig a farao lanya. Hiszen ő megmetette Mózest.
Mint ahogy most is lövik, ölik egymást palesztinok, izraeliek. Tekintet nélkül arra, hogy ki az ártatlan, ki nem. Csak a nemzetiséget, vallást, allampolgarságot nézik.
Igaz, ez törtenik az egesz világban. Csak arra gondolok, volt egy IGAZ nő, aki megmetett a fáraó parancsával szemben egy olyan valakit, aki senkije sem volt. És ő gonosz? Ezért nem tartom jogosnak az általánosítast.
Bocsánat, én nyilván nem vallási értelemben veszem, hanem az egyes embereket. Nekem nincs zsidó mint jó vagy rossz, vagy keresztény, mint jó vagy rossz ember. A tetteket nézzem leginkább. És bőven van minden nemzetben, családban igaz és gonosz lélek.
Aglaya 2020.02.19 19:41:24
@Én vagyok az, aki nem jó.: megértem. Székely kisbirtokos családból származok. A román kommunisták elvették nagyapám mindenét. Földeket, szülőházat, büszkeséget. De azt a hatalom tette. Hiába ért atricitás gyermekkoromban, most nem tudom gyülölni az egész népet. Csak azt, ami akkor, régen történt.
Érdekes a blogja, további sikereket, sok olvasót és ihletet kívánok hozzá!
A rövid válasz nyilván az, hogy az egy Istenben. Ez kézenfekvő, hiszen a monoteizmust Ábrahám, a zsidó nép ősatyja fedezte fel, pontosabban fedezte fel újra. Ugyanis természetesen a bibliai Ádám vagy például Noé is egy Istenben hittek, hiszen mindketten kommunikáltak Istennel. Az lenne meglepő, ha…..
Aglaya 2019.12.05 13:06:25
@Én vagyok az, aki nem jó.: talán irtam valamit, ami nem igaz? Én nem bántottam senkit, semmit életemben.
Keresztényként felnőve olvastam az ószövetséget - bibliát, és ott leginkább gyilkosság, hazugság jutalmazása van, Isten saját magának mond ellent, cáfolja meg magát. Gyilkolja saját népét is, pl a Szövetség ládájával. Hol itt az igazságosság, kegyelem?
Aglaya 2019.12.05 18:23:42
@Én vagyok az, aki nem jó.: ez esetben köszönöm az óvást.
  Nemrégiben jelent meg az Indexen az a cikk, amely a Spanyolországban működő apai gyes folyományait elemzi. A fizetett szülési szabadságot tizenkét éve vezették be a férfiak számára, jelenleg öt hetes időintervallumról van szó és a spanyol apák többsége él is e lehetőséggel. A Barcelonai Egyetem…..
Egy olvasóm kérte, hogy írjak ebben a témában, hiszen nem csak a zsidó kultúrában van jelen az a szokás, hogy a házas asszonyok hajukat el kell takarják. Ennek számos oka van és számos oka lehet, a judaizmusban ez a szokás a bibliai időkre vezethető vissza. A Tóra (Mózes öt könyve) úgy rendelkezik,…..
Aglaya 2019.09.11 10:38:16
@gigabursch: kivanom, hogy sose ismerd meg azt a kiszolgáltatottságot, amikor egy bármilyen kis hatalommal rendelkező ferfi gyakorlatilag barmit mondhat neked, vagy érhet hozzád, akár nyilvánosan is, mert ha szólsz, hogy ne tegye, teged röhögnek ki.
És egy fiatal lánynak nincs annyi önbizalma, tapasztalata, hogy a nagy embert pofon vágja.
És ha jobban elolvasod, a női fej eltakarásáról is férfiak döntöttek-döntenek.
Nyilván a nagy melegben, tűző napon van értelme a fej befedésének, egészségügyi szempontból. Na de azt vallásossággal, jámborsággal megmagyarázni kissé elvakult dolog.
Aglaya 2019.09.11 18:24:28
@gigabursch:
Azért nem érdekel senkit, mert sajnis a férfiak is ugy gondolkodnak, hogy nekik minden szabad. Ha meg a haver, sógor, koma valamit megtett, a p.a fogja csak be a száját, ekvégre miniszoknyát vett fel, vagy éppen rossz helyen vokt, rosszkor. Amíg ez a felfogás, és nem csak a nép alsó rétegeiben, hanem a képviselőkben is, nem lesz változás. Nem hallják meg azt, hogy #metoo, és én szégyellem magam, nem az, aki megtette.
Ha meg esetleg vallásos is a nagyúr, akkor még inkább bocsánatosabb a bűn.
Nem látod a masik oldalt. 40 évesen erős vagyok. 20 évesen nem voltam. Nem.vokt hatalmam, nem volt támogató közeg. Egy 20 évesnek most sincs.
De tényleg off volt.
Nimród egyike a Biblia legkülönösebb szereplőinek, azoknak, akikről a Tóra igen keveset ír, amit ír, az is rejtélyes, ezután a Talmud és a Midrás irodalom mesterei „kitöltik a sorok közti részeket”, azaz lerántják a vizes lepedőt arról a figuráról, aki korának legsötétebb diktátora volt. A Tóra a…..
Szerettem: - Egy friss tudományos kutatás szerint Magyarországon lakosságban található arányaiban a legtöbb zsidó DNS, azaz a legtöbb zsidó vér hazánk lakosainak ereiben csörgedez. Érdekes és elgondolkodtató. - Izrael, Trump amerikai elnök nyomására csak kitiltotta a két demokrata szenátort, így…..