Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FővTört

13 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történetünk főszereplője egy különös, koldusforma aggastyán, akinek végakarata miatt perre ment Budapest és Pozsony városa. Megpróbálunk utánajárni, hogy van-e köze a testamentumnak a mai Pécsi Tudományegyetem jogelődjének tekinthető pozsonyi egyetem alapításához. Továbbá megnézzük az öregúr utolsó…..
FővTört 2021.10.07 19:44:06
@l.balays: Köszönöm, örülök, hogy tetszett.
Média- és könyvtörténeti utazásra invitáljuk az olvasót. Megismerkedünk a 20. század első felének egyik neves magyar könyvkiadójával, valamint a két világháború közötti Magyarország legnagyobb médiabirodalmával. Találkozunk a médiavállalatot a semmiből létrehozó, kíméletlen üzletemberrel és irodalmi…..
A Budai Várnegyed tövében, a Bécsi kapu szomszédságában kalandozunk ebben a bejegyzésben. Az Ostrom utca felső végében álló, példásan felújított villa előtörténetét ismerhetjük meg. Ennek keretében megtudjuk, mely jeles magyar főurat hívták tűzpasának. Megismerkedünk a Budavári Sikló építőjével,…..
FővTört 2020.10.04 10:44:55
@Promenade: Wohlfarth Henriknek volt egy Ernő (Ernest) nevű testvére, róla sajnos nem tudok többet. Figyelembe véve a hasonlóságokat - sikló melletti műhely, mérnök foglalkozás -, valamint, hogy a Wohlfarth név nem volt túl gyakori a korabeli Budán, elképzelhető, hogy ugyanazon személyről van szó. A cikk készítésekor próbáltam Wohlfarth Henrik származását, családi hátterét feltérképezni, nem sok sikerrel. A korabeli források szerint osztrák nemesi családból származott.
Ebben a bejegyzésben két gellérthegyi villáról lesz szó, melyeket a Monarchia korszakának egyik tekintélyes főúri famíliája, a Wenckheim család építtetett. A különös házasodási szokásaikról ismertté vált Wenckheimek története Jókai Mórt is megihlette. Megismerkedünk a család néhány tagjával, így a…..
Egy hajdanvolt villáról szól a bejegyzés, mely - ha ma is állna - számos vidám és komoly történetet tudna mesélni a magyar történelem szereplőiről. Zörgette kapuját az ország miniszterelnöke, lakott benne egy közel 40 éves korában nagykorúsított gróf. Végignézte a Horthy-korszak médiavezérének,…..
A Gellért-hegy lábánál, a Bartók Béla út zajától pár lépésre húzódik meg a csendes Orlay utca. Két oldalán hatalmas gesztenyefák árnyékában kisebb-nagyobb villák sorakoznak. A hegyre felfelé menet az utca jobb oldalán egy impozáns, de visszafogott szecessziós bérvilla áll. Kisebb változtatások…..
A budai Várhegy lejtőjének egy olyan részén járunk, ahol a történelem viharai miatt szinte semmi sem utal saját múltjára. Szerencsénkre segítségünkre van Szabó Dezső író, aki élt itt fiatalkorában, s részletesen lefestette az általa megtapasztalt mesevilágot. Röviden lesz szó a századforduló…..
A Kemenes utca 14. számú villa és az egykoron mellette állt épület múltjával ismerkedünk meg. Egyúttal megismerjük a Rosenfeld testvérek és családjaik történetét is. Fény derül az 1913. év legnagyobb csalására, és megtudjuk, hogy a Zwack család hogyan kapcsolódik a házakhoz. A csípős téli…..
FővTört 2020.01.25 16:42:31
@tatárfejű kutya: Köszönöm, örülök, hogy tetszett!
A Gellért fürdő szomszédságában járunk ebben a bejegyzésben. Megismerkedünk Bethlen Margit grófnővel, az idősödő Gyulai Pál múzsájával, akinek érdekében egyszer Rákosi Mátyás is közbenjárt. Találkozunk továbbá a Bánffy és a Teleki dinasztia néhány tagjával, s megtudjuk, miként zárult a hat évig…..
Folytatjuk az ismerkedést a Bécsi kapu tövében álló villával, melynek előtörténetéről az előző bejegyzés szólt. Megismerhetjük a villát építtető Lukács Jenő gyárost és az építés negatív visszhangot keltő részleteit. Szó lesz a két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb téglagyárosáról is,…..
Az előző két bejegyzés a három épület 1910-es éveket megelőző történetével foglalkozott. Az első bejegyzés szólt építésük körülményeiről és építtetőjükről, valamint arról, hogy miért nevezte el a környéket "budai Montmartre"-nak egykori lakója, Bevilaqua-Borsody Béla művelődéstörténész. A második…..
A három ház történetéről szóló első bejegyzésben megismerhettük építésük körülményeit, az építtető Küszler Salamont és fiát, a nagytőkés Küszler Henriket. Megtudhattuk, hogy a csodálatos kilátás, az 1890-es évekig itt működő mulatóhely és az 1900-as évek elején itt élő, főként művészekből álló…..
Ellátogatunk a budai Várnegyed tövében meghúzódó Hunfalvy utcába, ahol a kiegyezés idejéből származó három ház történetével ismerkedünk meg. Találkozunk egy kereskedőcsaláddal, ennek keretében pedig a Monarchia korabeli magyar élelmiszerexport egyik fontos szereplőjével. Megvizsgáljuk, miért nevezte…..
FővTört 2019.09.18 19:21:57
@Trójai Csaló: Örülök, hogy tetszett a poszt. Köszönöm a biztatást