Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nogyogyasznaplo

58 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alighanem mindenkivel előfordult már, hogy a lábujja fájni kezdett, minden cipő szorította, és minden lépésnél érezte, hogy valami nem stimmel. Legtöbbször a nagylábujjnál jelentkezik ez a rendkívül kellemetlen érzés, ami még a járást is megnehezíti a mindennapokban, sőt, a cipőviselést is valódi…..
Amikor hosszú ideig elmarad egy párnál a gyermekáldás, hamar felmerül a kérdés, hogy vajon kinél van probléma, mi akadályozza a fogantatást. Sajnos általános hozzáállás, hogy a nő rohan a nőgyógyászhoz, a férfi pedig ül a babérjain: nehezen fogadja be a gondolatot, hogy a sperma minősége lehet…..
Nem sokat szoktunk foglalkozni a vizeletünkkel, ritkán ellenőrizgetjük, egyszerűen csak végezzük a dolgunkat, majd leöblítjük. Vannak azonban olyan mértékű változások, amik azért már feltűnnek akkor is, ha nem vizsgálgatjuk. Ilyen például, ha a vizelet szúrós szagú, szokatlan a színe, esetleg…..
A szemölcs egy meglehetősen gyakori probléma, ami igencsak meg tudja keseríteni az ember életét. Ugyanis nagyon makacs, nehéz tőle megszabadulni, és általában olyan helyen van, ahol nemcsak látványos, hanem még zavaró is. Nem csoda, hogy a többség mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabb…..
Ha az ember hirtelen fáradtabbnak érzi magát a szokásosnál, eleinte csak legyint: nem alszom túl jól, sok a stressz mostanában, biztos csak ki vagyok merülve. Olykor azonban a dolog nem igazán akar javulni, de ezt is meg tudjuk magyarázni: elmúltam már 30 éves, normális, hogy nem bírom annyira a…..
Sportolni minden életkorban szuper, azonban nem mindegy, hogyan is állunk neki. Aki már nem éppen 20 éves, és egész életében nem nagyon mozgott, az nem biztos, hogy jó, ha hirtelen beleveti magát a sportba, és agyon hajtja magát. Pedig sajnos ez sokakra jellemző, mert nem gondolnak a lehetséges…..
Ha a termékenységi vizsgálatok kapcsán az derül ki, hogy férfi oldalon van gond, általában kétségbeesik az érintett pár. Míg ugyanis a női oldalon sok minden tud elromlani, amin lehet javítani, a férfiaknál ez az egy faktor van, legalábbis a köztudatban ez él. Adja magát a kérdés: ha ez az egy nem…..
Sok mindenre gondol az ember, mikor azzal szembesül, hogy nem akar megfoganni a várva-várt kisbabája. Okként elsősorban hormoneltérések, a szaporítószervek problémája jelenik meg lelki szemeink előtt, álmunkban sem gondolnánk, hogy egy olyan gond van a háttérben, mint az ételérzékenység. Márpedig…..
Petevezeték átfúvás – így nevezik a köznyelvben azt, amikor a termékenységi vizsgálatok során ellenőrzik, hogy valakinek átjárhatók-e a petevezetékei. Ez a kifejezés egy kicsit arra utal, hogy ha nem is átjárhatók, az átfúvás után majd azok lesznek, tehát a probléma meg is oldódik. Nos, sajnos nem…..
Bár én nőgyógyász vagyok, többször érintettük már a férfi nemzőképesség témakörét, ugyanis a termékenységi gondok kapcsán ez a terület picit összeolvad a nőgyógyászati résszel. Itt ugyanis nem nőket vagy férfiakat vizsgálunk, hanem egészében próbáljuk nézni a képet. Pláne, hogy mindkét oldalon lehet…..
Annak, hogy egy pár hiába várja a közös gyermek érkezését, nagyon gyakran az az oka, hogy női oldalon elmarad a peteérés. Ennek általában vannak jelei, de laikusként ezeket nyilvánvalóan legtöbben nem ismerik fel. Nekünk, nőgyógyászoknak azonban nagyon beszédes tud lenni egy-egy apróságnak látszó…..
Néha előfordul, hogy az alap termékenységi vizsgálatok elvégzése után még mindig nem vagyunk okosabbak: nem találtunk semmiféle eltérést, ami egyértelmű gátja lehet a fogantatásnak, baba mégsincs. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis vannak még lehetőségeink. Például túlléphetünk az…..
A rendeléseim során rengeteg tévhittel találkozom a női test működésével kapcsolatban, amik annyira beleivódtak a köztudatba, hogy sokan tényként kezelik őket. Egy jó példa erre a hátrahajló méhet érintő állítások sokasága, amelyek nem, vagy csak nyomokban tartalmaznak igazságot. Arra mindenesetre…..
Már írtam róla, hogy nem szeretem a meddőség szót, helyette a nehezített teherbeesést szoktam használni. Mégis úgy érzem, kell vele foglalkozni, mert a köznyelv sokat használja, ezért sokakat érint a hatása...
A fogantatást gátolhatja a hormonális folyamatok rendellenessége, de olykor mechanikai akadálya is lehet annak, hogy nem tud megtörténni a teherbeesés. Egy ilyen akadály lehet a méhsövény, ami a méh hibás fejlődése miatt alakul ki. Műtéti úton kezelhető, de sajnos sokszor elég sokáig nem veszik…..
Ha egy párnak azért nem sikerül a baba, mert a férfi spermaképe nem a legjobb, nem kell kétségbeesni: szerencsére többféle megoldásban is gondolkodhatunk, persze attól függően, hogy pontosan mi is a gond. ..
Sokszor hallom azt a véleményt, hogy manapság valahogy a teherbeesés sem olyan egyszerű, mint régen. Mintha sokkal több lenne a meddő pár, mint néhány évtizede, jóval többen küzdenek a gyermekért. Vagy mégsem? Lehet, hogy nincsenek többen, csak mostanra nem annyira tabu a téma, többet beszélünk…..
Vannak bizonyos vizsgálatok a termékenységi kivizsgálásban, amiket nem mindegy, hogy milyen időpontban végzünk. Ennek az az oka, hogy a női ciklus során folyamatosan változnak a hormonszintek, a méh nyálkahártyája, és nem mindig ugyanazt a képet kapjuk. Ami például a ciklus elején normális, az a…..
Amikor egy pár szembesül azzal, hogy nem akar összejönni a várt terhesség, mindketten aggódnak amiatt, hogy vajon mi lehet a hiba, mennyire súlyos, és vajon megoldható-e. Amikor aztán akivizsgálás során fény derül valamilyen rendellenességre, gyakran azt hiszik, meg is van a probléma, nem kell…..
Nagyon sokszor találkozom azzal a feltételezéssel, hogy a túlsúlyos nők nehezebben esnek teherbe a karcsúbb társaiknál. Mondanám, hogy ez nem igaz, de nem alaptalan az állítás, van benne némi igazság. Úgy talán helyesebb, hogy a túlsúly nem függ össze közvetlenül a teherbeeséssel...
Termékenység szempontjából nagyon sokat emlegetjük a párok hölgy tagjainak korát. A nők kis túlzással egy fél életen át hallgatják, hogy ne szüljenek túl későn, ne halogassák túl sokat a dolgot, mert ki fognak futni az időből. Az indok világos: egy bizonyos kor fölött már nem termékeny a nő. A…..
A mióma nem olyan ritka elváltozás a méhben, azonban számos kellemetlenséget tud okozni – köztük sajnos azt is, hogy az érintett nő nem tud teherbe esni, amikor szeretne. Ami azt illeti, a miómának kifejezetten szokása a termékeny években megjelenni, ezért nagy arányban érintettek fiatal nők,…..
A címben szereplő kérdésre sokféle válasz létezik, ugyanis teljesen egyénfüggő, hogy kinek mennyire nehéz vagy éppen könnyű 40 éves kor fölött teherbe esni. Van, akinek megy, mint a karikacsapás, és első próbálkozásra, vagy pár hónapon belül megfogan. Nem ez az átlag ebben a korban, de nem is…..
Van olyan szerencsés helyzet, amikor nem akadályozza. Ilyenkor általában kisebb méretű polipról beszélünk, és/vagy olyan helyen van, hogy éppen nincs útban a beágyazódó sejtcsomónak. De sajnos ez nem mindig van így. A termékenységi vizsgálatok során nem ritka, hogy polip jelenlétére derül fény a…..