Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jedermann54321

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Friss, ropogós hír zanzásítva: a Vatikán leszövetkezett a rócsild&rokkefeller kompániával, meg egyebekkel, hogy új, színesebb-szagosabb kapitalizmust teremtsenek a világi pórnép nagyobb örömére. JUST IN - Vatican enters into a "global alliance" with Rothschild, Rockefeller & Ford…..
Jedermann54321 2020.12.24 12:36:50
@don Fefinho: "Az, hogy Aquinói Szent Tamás éppen pont nem lett kitagadva, csak annak köszönhető, hogy kellőképpen virágnyelven fogalmazta meg, amit megfogalmazott."

Ez érdekes. Nekem mindig az volt a benyomásom, hogy az ő műveinél kristálytisztább logikájú, és félreérthetetlenebb nyelvezetű könyvet kevés ember írt akkoriban. Ha valamit el lehet róluk mondani, akkor a ködös megfogalmazást biztos nem.
Jedermann54321 2020.12.24 18:49:33
@Gazellla: "Nekem anno Baranyi Tibor Imre azt fejtegette, hogy ha Aquinoi ma élne, szolipszista lenne."

Hát, nem tudom... Nem vagyok szakértő, de amit eddig Aquinóitól olvastam, az jött le, hogy az embert egy esendő, a teremtett világban élő, és annak függvényében létező, ám Isten felé igyekvő, értelmes teremtménynek tekinti. Inkább mondanám mérsékelt realistának, mintsem szolipszistának. De lehet, hogy én tévedek.

Utánanéztem ennek a szolipszizmusnak a tradicionalista iskolájának. Huh. Ennek megértéséhez lehet, hogy már kevés vagyok.
Jedermann54321 2020.12.26 11:03:51
@Gazellla: Köszönöm!

@don Fefinho: A misztikával eddig nem foglalkoztam, rendben, értem.

Ami az istenképét illeti: lehet, hogy túlságosan racionalizált (Isten értelme, akarata, teremtő eszméi, de mégis egyszerűsége, lét-lényeg egysége, a személyek mint önmagukban fennálló relációk stb.), de nem hinném, hogy egy-az-egyben átvétele lenne Arisztotelész istenképének.

Ugyan átvette Isten, mint első Ok, mozdulatlan Mgozgató koncepcióját, de pl. Arisztotelész nem hitt a semmiből való teremtésben, Szt. Tamás igen. Arisztotelész istenképében Isten nem személyes Isten, Szt. Tamás számára igen. Szt. Tamás azokkal a nem keresztény Arisztotelész-kommentátorokkal (pl. Averroesszel) is szembehelyezkedett, akik a keresztény hittől eltérő arisztotelészi értelmezéseket vallottak.

Egyébként én csak két dogmáról tudok, amit ezzel a középkori arisztotelészi fogalomkészlettel dogmatizált az Egyház: az átlényegülés dogmáját (IV. lateráni zsinat), ill. a tomista lélekfogalmat (vienne-i zsinat).

Egyébként békés ünnepeket mégegyszer mindenkinek.
Deansdale Boldog Karácsonyt! 2020.12.24 11:12:41
...és egy jobb új évet, mint ez volt :)..
Jedermann54321 2020.12.24 18:24:26
Deansdale Sorosozzunk egy kört 2020.09.18 09:24:05
Íme egy régebbi balos(!) cikk ami azzal dicsekszik, hogy Soros ügyesen megtalálta a kiskapukat az amcsi igazságszolgáltatás "megreformálására". Nem nagyon kell a sorok közé olvasni hogy átjöjjön a lényeg. Ha ezt az USA-val meg tudta tenni, és látjuk az eredményeit, plusz azt is hogy a hagyományosan…..
Jedermann54321 2020.11.01 14:28:22
@Deansdale: Puzsér szerint kizárólag a szociális alapú osztályellentét az igazi, valós ellentét, minden más ideológiai csatározás (= 'kultúrharc') csak leplezi ezt.
Jedermann54321 2020.11.03 08:34:52
@Deansdale: A kérdés leginkább az, hogy egy lelkileg-testileg megnyomorított generáció hogyan, milyen állapotban fogja átadni a helyét a következőnek. Nyilván át fogja adni, de minél inkább haladunk előre időben, annál kiszolgáltatottabbá válnak az emberek az államhatalomnak.
Jedermann54321 2020.11.03 15:30:03
@Bekko: A hagyományos család egy prepolitikus, politika előtti intézmény. Egyre több helyen hallani.

Egy tanumányban olvastam, hogy minél inkább szétfeszítjük a hagyományos család intézményét, annál inkább több állami beavatkozásra van szükség. Már a heteroszexuális, csonka család is hatalmas mentális gondokat, sérülést okoz az utódoknak, még nem tudni, mi lesz a helyzet ott, ahol a hagyományos szülői szerepek nem adottak.

Mivel ezek az "új" konstrukciók nem állnak meg a maguk lábán, ezért az állam újból és újból beavatkozik szabályozással, a végén az emberi élet kormányzatok és cégek martalékává válik.
Deansdale A választásokról 2020.11.01 09:19:07
Szerintem az USA-ban a Demokrata párt már 2016-ban sem akart nyerni, és most sem szeretne, ahogyan hazánkban is szándékosan veszít az ellenzék már 3 turnus óta. A globalista-progresszív hatalomnak sokkal jobban fekszik, ha ellenzékből támadhatja a gonosz elnyomófasiszta hatalmat, ezzel tudják igazán…..
Jedermann54321 2020.11.01 14:18:45
@Madarász Henrik: A Legfelsőbb Bíróság létszámát egy 1869-ben hozott törvény (Judiciary Act) szabályozza. Nagyon nagy arc kellene ahhoz, hogy csak úgy módosítsák.
Dívány szalagcím: A járvány máshogy hat a nőkre, mint a férfiakra. De miért? Azért, kedveseim, mert amit ti itt "nők" alatt értetek azok valójában a hisztis, idióta feminista picsák, akik szentül meg vannak győződve, hogy az egész világ kizárólag az ő elnyomásukra létezik, így a sör drágulásától a…..
Jedermann54321 2020.03.28 09:26:05
@-JzK-: Nem lehetett sikeresen végigvinni ezeket a reformokat, mert egy birodalom kohéziójához több kell, mint az uralkodó tekintélye, karizmája. Sikerhez német többségű államra lett volna szükség. Csakhogy az osztrákok nagynémet egységre vágytak, nem k.u.k. monarchiára.

Annyi egymással össze nem függő területet "házasított össze" a Habsburg-dinasztia, hogy lehetetlen volt azt hosszú távon egyben tartani.

Nem beszélve arról, hogy a dinasztia célja az volt, hogy Magyarországból is egy örökös tartomány legyen előbb vagy utóbb. Egy félreértett középkori "nemzetfelettiséget" képviseltek nemzetállam nélkül. Pedig a nemzetállam és a modernizáció kéz a kézben járt a 19. században, ld. a bismarcki Német Birodalmat.
Jedermann54321 2020.03.31 09:47:30
@Raon: "Én azt nem értettem már a középsulis töri tanításban, hogy miért nincs kirakatba téve, hogy Európa egész történelmét mennyire meghatározta a római birodalmi eszmény."

Ez így van, lehet, hogy a párhuzamra tényleg nem fektet az oktatás elegendő hangsúlyt. A 'translatio imperii' hozta létre a Német-római Birodalmat is. Majd Napóleon Franciaországát, és a modern német birodalmat is.

"Szerintem innen nézve, amit a Habsburgok csináltak, az az akkori időkben az ő lehetőségeikkel kb. ennek a kimaxolása volt."

A különbség mondjuk a régi birodalmakhoz képest voltaképpen annyi, hogy ebben az esetben nem egy népnek, országnak vagy akár egy birodalomnak volt dinasztiája, hanem egy dinasztiának volt egy rakat országa. Mégis mi az, ami egyben tartja a Német-római birodalom osztrák részét Magyarországgal, Habsburg Hollandiával, Habsburg Spanyolországgal, Lengyelország déli részével? Az uralkodó személye, a bürokrácia, a vallás?

Az egy dolog, hogy a monarchiában a vezetőnek különleges pozíciója van: a nevében hozzák meg az állam szervei az ítéleteket, a törvényeket, rendeleteket. De ez csak a forma. Tartalom gyanánt szükséges hozzá egy összetartó nép, többséget képező nemzet is.

"Etetni kell a juhot, ha nyírni, fejni akarjuk." - Mária Teréziához kötik ezt a mondást a felvilágosult abszolutizmus idején, és nagyjából kifejezi azt, ahogy a dinasztia tekintett az alattvalóira.

Amúgy, valahogyan nem látom azt a dinasztia jelenlegi képviselőin, hogy annyira kötődnének a magyar kultúrához. Talán még Habsburg Ottón lehetett látni valamilyen igyekezetet.
Jedermann54321 2020.04.03 14:03:51
@csi szi: Az a gond, hogy elég hiányosak az adatok a többi finnugor nyelv korábbi állapotáról, így sok tényező hipotetikus marad.

Ennek ellenére, azért más nyelveknél, a germán és az újlatin nyelveknél, mivel több információnk van róluk, már tetten érhetjük azokat a hangeltolódásokat, hangváltozásokat, amelyek bizonyítottan végbementek azon a nyelvben.

A hangok képzésének helye és módja objektív módon leírható, hisz a hangképző szervek mindenkinél ugyanazok.

Pl. az angol 'tooth' és a német 'Zahn' (fog) első látásra úgy tűnik, hogy nem rokonaik egymásnak, hisz egyik hang sem azonos.

De ha tudjuk, hogy az óangolban rendszerint kiestek réshangok előtt az orrhangok (az n; ld. five vs. fünf), és a ófelnémetben pedig affrikálódtak a zárhangok (t -> ts; ld. two vs. zwei), és ez egy köztes nyelvben így is maradt meg (holland 'tand'), akkor látjuk, hogy mégis rokon a két szó.
A Reuters - mivel a legkevésbé sem elkötelezett balos szarfészek - nagy csinnadrattával közétette hogy több mint 100.000 migráns gyerek van jelenleg elkülönítő táborokban az USA területén, de aztán valaki szólt nekik hogy ez az adat 2015-ből való, az Obama-érából, ezért a hírt törölték. Az addig…..
Jedermann54321 2019.12.13 18:29:31
@csi szi: A ma érvényes európai parlamentáris rendszerek a polgárháború utáni Angliától kölcsönözték a (politikai, és nem jogi) berendezkedésüket, amit nem igazán eszmék, ideológusok, hanem a pragmatizmus, tradíciók, konvenciók határoztak meg. Elveik inkább történelmi fejlődés eredményei, mintsem filozófusok kigondolásai.

A 19.-20. században már a köztársaságok annyit változtattak az alkotmányos monarchiák berendezkedésén, hogy az államfő ezentúl nem a király, hanem a köztársasági elnök lett, kb. ugyanolyan jogkörrel.

Az angol parlament is kezdetben rendi parlament volt, ami fokozatosan vált polgári parlamentté (legalábbis az alsóház). A történészek nem is igazán tudják beazonosítani, mikortól létezik a miniszterelnöki pozíció (a "miniszter" kifejezés, - a közvélekedéssel ellentétben - a király udvari szolgáját, nem a nép szolgáját jelölte, ezért az USA-ban, az első modern köztársaságban nem is használják tudatosan az elnöki kormány tagjaira ezt a kifejezést).

A kormány parlamenti felelőssége is a Hannoveri-dinasztia alatt alakult ki, amikor a német származású király nem beszélt angolul. Azt szoktuk mondani, hogy a Dicsőséges Forradalomtól kezdve a király "uralkodik, de nem kormányoz". Ennek ellenére az amerikai függetlenségi háborúnál a király személyesen vezette a kormányt, és Viktória királynőig az uralkodók kényük-kedvük szerint cserélgették a tory és whig miniszterelnököket. Az államegyházat se igazán sikerült leválasztani az államról, mégis ateistábbak a britek az amerikaiaknál. A bírói hatalom legfelsőbb fóruma sokáig a Lordok Háza volt.

A jelenlegi rendszerek kialakulási folyamata sokkal elasztikusabb volt, mint azt általában hinni szoktuk. Az USA alkotmányos rendszere sokkal tankönyvszerűbb.
Jedermann54321 2019.12.13 18:33:50
@csi szi: Az előbb erre a kommentre reagáltam.
1. Rasszista ember az, aki faji konfliktust szeretne, mert utálja a más rasszokat. 2. Normális ember az, aki a faji konfliktust szeretné elkerülni, és az erre eddig ismert egyetlen működő módszerként elfogadja a fajok békés különélését. 3. Félrevezetett, ignoráns vagy ostoba ember az, aki nem érti…..
Jedermann54321 2019.08.07 19:47:15
@GABOR2: Bár a politikai korrektség elég elterjedt mindenütt, általában elmondható, hogy az afrikánerek/búrok a nyugat-európaiakhoz képest jóval konzervatívabb, vallásosabb és szókimondóbb népség. Biztos vagyok benne, hogy tisztában vannnak azzal, hogy milyen súlyos a helyzet. Hogy a főáramú média miként mutatja be ezt a problémát, persze, szintén más tészta.