Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Függöny, csapó, vége a játéknak!

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kilőtt a vírus Magyarországon, mióta a kormány azt állítja, hogy sikerült lelassítani...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2020.03.30 14:09:05
"És akkor ránéz az ember a napi esetszám grafikonjára (lásd fent; forrás: pandemia.hu, a kormány hivatalos adatai alapján), és nem érti, mitől tűnik ez nekik laposnak."

A probléma általában abból fakad, hogy a járványtani modellekhez, sőt a matekhoz sem konyító átlagjózsi áll neki járványügyi szakembert játszani.

Sajnos józsikám, van számodra néhány igen rossz hírem!

Az első, hogy jelenleg a nyugati világban mindenhol a járvány terjedése exponenciális járványgörbe segítségével modellezhető; azon egyszerű oknál fogva, hogy még a korlátozó intézkedések bevezetése után is egy beteg egynél több egészséges embert fertőz meg.

Ez senkinek nem egy öröm, mert ebből következik az, hogy a felfutást, a tömeges megbetegedések időszakát (és az egészségügyi ellátórendszerekre, a társadalmakra váró megpróbáltatásokat) nemigen lehet elkerülni.

Itt lehet megnézni, hogy melyik országban hány naponta DUPLÁZÓDIK a fertőzések száma: Spanyolországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban három naponta. Ehhez képest a +50%, bár nem örömteli, de mérsékeltebb.
www.forbes.com/sites/startswithabang/2020/03/17/why-exponential-growth-is-so-scary-for-the-covid-19-coronavirus/

Az is kiderül, hogy a korlátozó intézkedések bevezetésének hatására a görbe növekedése ugyan kevésbé lesz meredek, de ettől még (sajnos) továbbra is exponenciális marad, legfeljebb a csúcsot később érjük el (és ez tűnik reális célnak).

Mindez azonban ráadásul a fertőzés lappangási idejének, a tünetek megjelenése után a tesztelés és diagnózis (szükségszerű) késéséből adódóan nem azonnal, hanem leginkább kb. 2 héttel később látszhat az adatokból.

Persze ebből az is következik, hogy a járványcsúcs közelében az emberi életek megkímélése, az egészségügy működőképességének megőrzése érdekében további, szigorúbb intézkedésekre lehet szükség, de ezeket nem azért nem vezetik be most, mert gonoszak, esetleg nem elég előrelátók, hanem azért, mert a tőlük remélhető további (csekélyebb) lassulás, mérséklődés nem állna arányban a fellépő gazdasági károkkal, no meg azért is, mert ezeket a legszigorúbb intézkedéseket valóban nem lehet a végtelenségig betartani, betartatni; akkorra kell időzíteni őket, amikor a tőlük remélhető hatás a lehető legnagyobb.

Hogy miért nem lehet a legszigorúbb intézkedéseket hónapokon keresztül érvényben tartani, arra is kaphatsz választ Olaszországból: ha nem működik a gazdaság, az embereknek nincs munkája, akkor sokaknak el fog fogyni a pénze - márpedig enni a karantén idején is kell. A boltok fosztogatását, anarchiát pedig el kellene kerülni.

"A munkanélküli és nélkülöző emberek elkezdtek ételt lopni a szupermarketekből."
index.hu/kulfold/2020/03/29/egyre_nagyobb_a_nyugtalansag_olaszorszagban_a_lezarasok_miatt/
Pedig ott is egy Orban a miniszterelnök, de azért van különbség. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2020.03.30 11:31:51
@Nekoashi2005: "nepszava.hu/3072689_80-eurobol-raktak-ossze-lelegeztetogepet-szlovak-egyetemistak"

Nyilván ügyesek azok az egyetemisták, összeraknak neked egy lélegeztetőgépet a sufniban, de nagyon nyugodt azért te se lennél, ha téged vagy a rokonaidat (jobb híján) erre raknának rá.

Az egészségügyi felszereléseknek, gépeknek, berendezéseknek nagyon szigorú minőségi sztenderdeknek kell megfelelni; kiváltképp egy olyan kritikus szerepkörben, mint amilyet a lélegeztetőgépek betöltenek.

Tudniillik, ha egy ilyen működés közben meghibásodik, akkor a betegnek elakadhat a lélegzete...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2020.03.30 12:16:29
@Nekoashi2005: "Vagy ilyet kap a beteg, vagy semmit"

Meg kell próbálni a járvány terjedését lassítani, betartva a korlátozásokat, ajánlásokat (ebben minden állampolgárnak, neked is, felelősséged van!), hogy az igények ne haladják meg a kapacitásokat; és közben ezeket a kapacitásokat meg kell próbálni fejleszteni.

Ezért érkezik Kínából még ezen a héten
10 millió maszk,
2,5 millió gyorsteszt,
2000-nél is több lélegeztetőgép,
több százezer védőfelszerelés és kesztyű
(forrás: Szijjártó Péter külügyminiszter napirend előtti parlamenti felszólalása)

"most meg azért, mert - a kormány szerint! - jó gazdasági időszak után azt követelik, adják meg az eü dolgozóknak, amit már régen kellett volna? Ha lecseng ez a járvány, úgy is ezt fogják követelni az eü dolgozók, sőt még többet!"

A jó gazdasági időszak megvolt, ezt tények, adatok bizonyítják, DE sajnos a koronavírus a jó eredményeket zárójelbe tette, nemcsak nálunk, hanem szerte a világban, vége a pénzbőségnek - vége a jó időknek.

A turizmusnak, vendéglátásnak mindenhol lőttek; más üzletek, szolgáltatók, gyártók is hónapokra kénytelenek lesznek leállni; ezzel párhuzamosan (mindenhol) megugranak az állami kiadások (a védekezés és a gazdaságmentő intézkedések következtében), megcsappannak a bevételek (mert nem jön be annyi adóbevétel); ami egyben a deficit és az adósság megugrását is maga után hozza.

Ez most nem a felelőtlen osztogatás ideje, minden forintnak megvan a helye.
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2020.03.30 12:22:12
@eszti.....: "doktorandusként tevékenykednek az egyetem Természettudományi Karának Fizikai és Elméleti Kémia Tanszékén"

Nem kétlem, hogy okosak a fiúk, de gépeket, berendezéseket azért jellemzően mérnökök szoktak megtervezni és összerakni. Persze szükség törvényt bont.

A fiúk megtervezték, legyártanák, és rögtön Spanyolországba és Olaszországba exportálnák... (Remélve, hogy ott most kétségbeesésükben megvesznek bármit, ami kicsit lélegeztetőgépre hasonlít. Aztán ha nem válik be, legalább ők kaszáltak rajta. Ügyes.)
Az meg mindennél fontosabb számára, hogy a szavazótábora ne vegye észre. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2020.01.04 22:34:02
@eszti.....: Az alperes közvetlenül követelheti ugyan a pénzt a Tankerülettől, de ezek után meg a Tankerület a pénz nagy részét vissza fogja követelni az önkormányzattól. A jogi részletek lejjebb...

@Tényelek: "A jog nem ismer olyat, hogy attól kérek kártérítést, akitől akarok."

De, ismer ilyet a magyar jog.

"A felperesek a jogsértés megállapításán kívül összesen 143.500.000 forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérték kötelezni az alpereseket, amelyből a bíróság 89.050.000 forintban találta alaposnak a felperesek követelését és ennek megfizetésére egyetemlegesen kötelezte az alpereseket."

Az egyetemlegesen* valóban azt jelenti, hogy a felperes (immár jogosult) közvetlenül bármelyik alperestől követelheti a kártérítés megfizetését.

Csakhogy mivel az idő nagy részében a fenntartó nem a Tankerület, hanem Gyöngyöspata önkormányzata volt, a kifizetett pénz nagy részét ezek után a Tankerület vissza fogja követelni az önkormányzattól...

Lásd Ptk: ptk2013.hu/uj-ptk-normaszoveg/uj-ptk-vi-konyv-kotelmi-jog-1-2-resz/715
"II. CÍM

TÖBBALANYÚ KÖTELMEK

VI. Fejezet

Több kötelezett a kötelemben

6:28. § [Osztott kötelezettség]

(1) Ha többen tartoznak egy osztható szolgáltatással – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – a jogosult minden kötelezettől a ráeső részt követelheti. Kétség esetén a kötelezettek egyenlő mértékű szolgáltatás teljesítésére kötelesek.

(2) Osztható a szolgáltatás, ha önállóan használható részekre bontható, kivéve, ha a megosztás a jogosult lényeges jogi érdekét sértené.

6:29. § [Egyetemleges kötelezettség]

(1) Ha többen tartoznak egy nem osztható szolgáltatással, a teljesítés bármelyik kötelezettől követelhető. Egyetemleges a kötelezettség abban az esetben is, ha többen úgy tartoznak egy osztható szolgáltatással, hogy a jogosult bármelyik kötelezettől követelheti a teljesítést.

(2) Egyetemleges kötelezettség esetén minden kötelezett az egész szolgáltatással tartozik, de ha bármelyikük teljesít, a jogosulttal szemben a teljesített rész erejéig a többiek kötelezettsége is megszűnik. A kötelezettek egymás szerződésszegéséért is felelnek.

(3) A kötelezett a jogosult követelésével szemben a többi kötelezettet megillető, a jogosult kielégítésével kapcsolatos kifogásra is hivatkozhat, a többi kötelezett követelését azonban nem számíthatja be.

(4) A jogosultnak az egyik kötelezettel szemben beálló késedelme valamennyiük javára beáll.

(5) A követelésnek egyik kötelezettel szembeni elévülése nem hat ki a többi kötelezettre.

6:30. § [Az egyetemleges kötelezettek egymás közti viszonya]

(1) Az egyetemleges kötelezetteket – ha jogviszonyukból más nem következik – a kötelezettség egymás között egyenlő arányban terheli. Ha a kötelezett kötelezettségét meghaladó szolgáltatást teljesített a jogosultnak, a többi kötelezettől a követelésnek őket terhelő része erejéig az általa nyújtott többletszolgáltatás megtérítését kérheti.

(2) A kötelezett nem hivatkozhat a többi kötelezettel szemben olyan kedvezményre, amelyben a jogosulttól részesült.

(3) Az a kötelezett, akivel szemben a jogosult követelése elévült, az elévülésre a többi kötelezettel szemben is hivatkozhat."
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2020.01.04 23:02:49
@eszti.....: Bocs, természetesen a fenti hozzászólásban ( @Vége a játéknak, ennyi volt, lipsik: ) azt akartam írni, hogy a jogosultak, azaz a romák követelhetik ugyan a kártérítést közvetlenül a Hatvani Tankerülettől, amely azonban a Ptk. 6:30. § (1) alapján kérni fogja a többi kötelezettől (lásd Gyöngyöspata önkormányzata) "a követelésnek őket terhelő része erejéig az általa nyújtott többletszolgáltatás megtérítését".

Ami magyarra lefordítva annyit jelent, hogy a végén mégiscsak fizethet az önkormányzat...

@Belzebubo: "Magyarországon a törvények csak tájékoztató jellegűek"

Hát ha egyszer az életben lesz egy komolyabb pered vagy hatósági ügyed, akkor erre azért a helyedben nem hivatkoznék. :P
Neírdalá János megint aláírta. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.12.20 20:23:01
@eszti.....: "te is házmesterkedsz?"

Nincs ebben semmi házmesterkedés, itt már mindenkinek feltűnt, hogy taga20 és eszti..... néven ugyanaz a személy ír ide a kommentfalra.....

De veled (veletek) mégcsak nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy mekkora baromságokat írtok be ide.....

Remélem Gyuri bácsi legalább rendesen megfizeti az erőfeszítéseidet.....
Nem áldozza be Győrt Budapestért. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.10.12 19:01:19
@Sir Bates dö Hól: Pestiként én annak örülnék, ha Tarlós újrázna, megvalósulhatnának azok a fejlesztési elképzelések, amelyekről a jelenlegi városvezetés és a kormány egyezségre jutott.

Ha a kormányzati döntéshozóknak és a városvezetésnek nagyon eltérő elképzelései vannak arról, hogy merre van az előre, akkor ebből csak stagnálást jelentő patthelyzet következik; mivel egyik félnek sincsenek meg az eszközei arra, hogy ráerőltesse az akaratát a másikra.

És mivel Budapesten magas az egy főre eső GDP, itt amúgy is szűkösebb pl. a felhasználható uniós támogatások büdzséje (nincs kvázi "ingyen pénz", amit csak ki kell osztani); amúgy is jóval nagyobb mértékben kell a hazai kormányzati és az önkormányzati forrásokra hagyatkozni.
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.10.12 20:17:37
@Sir Bates dö Hól: "azért megtisztelsz a valódi válasszal a kérdésre?;-)"

Pontosan tudom, hogy ebben a kérdésben a liberálisok csak azt a választ tudják elfogadni, hogy "mélyen elítélendő, hogy a kormány az ellenzéki önkormányzatoknak nem ad pénzt"; de ez ebben a formában csak egy olcsó propagandaszöveg.

Nyilván normatív támogatást törvényellenes visszatartani (és ilyet nem is tesznek!); a diszkrecionális döntés alapján "adható" pénzekért viszont komoly verseny folyik, ahol még a kormánypártok vezette önkormányzatok között is erős verseny van a forrásokért (ahol jól jön egy-egy befolyásosabb patrónus). Persze lehet itt azzal jönni, hogy ez már maga a feudalizmus, de legyünk őszinték, nálunk Magyarországon ez időtlen idők óta így van.

Egyébként arról szó sincs, hogy ellenzéki vezetésű városokban semmilyen külön kormányzati támogatást igénylő fejlesztést ne hajtanának végre (lásd például a Szeged–Hódmezővásárhely vasút-villamost); de arról igen, amire már az előzőekben is utaltam, hogy jelentősen eltérő kormányzati-önkormányzati elképzelések esetén patthelyzet jöhet létre, ami az adott településnek biztosan nem jó.

"A "volt" és a "lipsik" között nincs vessző"

Miért gondolod, hogy nincs? Szerintem erre éppen ráillik a szabályzat 255. pontja:
"255. A mondat elején vagy végén álló megszólítást vesszővel választjuk el a mondat többi részétől: Gyerekek, nézzétek csak! Nagyon vártalak már, édes fiam"
helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12#255

Itt a lipsik egy megszólítás, ezért szerintem ez analóg a második példamondattal...
A mohácsi csatáról csak az írhasson, aki részt vett benne!..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.10.11 07:05:00
@csüngőhasú norvégbáró: Hello, én vagyok az aranyhal, aki teljesíti 3 kívánságod.

Nézzük is, mit tehetünk érted!

"fidesst akarunk"

Rendben, felírtuk, megkapjátok. Még 15 év Fidesz, 2034-ig.

"könyörgünk az újabb aljasságokért, mint..."

Fú, ez egy hosszú lista, de két kívánságod még van!

"a 27% os ÁFA ért"

OK. Szerintem el tudjuk intézni.

Meg is értem, miért kéred, hiszen az áfa mértéke, ellentétben mondjuk a bérekre rakódó terhekkel, kevéssé befolyásolja pl. a foglalkoztatást, és mivel a vállalkozások normál esetben visszaigényelhetik, lényegesen a versenyképességet sem rontja.

Ellenben, mivel szinte minden termék után meg kell fizetni, kellően széles adóbázist biztosít, és az online pénztárgépeknek köszönhetően már a beszedés/behajtás is simábban megy (legalábbis a kiskereskedelemben).

"primitív egykulcsos adórendszerért"

Arról az egykulcsos szja-ról van szó, amit a KKE-országok közül igen sokan előttünk vezettek be, amikor a balliberális pancserkormány alatt elhúztak mellettünk; nálunk meg már egy normál középkategóriás bér is a legmagasabb kulccsal adózott?

Persze a dolgozók jelentős részét így a nem adózó minimálbéren jelentették be, a különbségek meg zsebbe fizették.

Hát ja, ezt valóban jó ötlet volt bevezetni, érdemes lesz megtartani a jövőben is. Pipa.
___________

Na, a három kívánság megvolt, gyereknap legközelebb május 31-én!
Munkában a Nemzetközi Együttműködés Rendszere. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.09.23 23:29:54
@nincs1itt: "nem bonyolult algebrai feladvány 1993-1963 az annyi mint 40!"

40! = 815915283247897734345611269596115894272000000000

Valahol említetted, hogy szakmunkástanulókat tanítgatsz, csak remélni merem, hogy nem matekra...
Újra itt vannak a 30-as évek: fogadalomtétel az állami janicsárképzőben 2019-ben. Köves Slomó és Ursula von der Leyen likes this...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.09.12 16:45:36
@kiskutyauto: "Sieg Heil"

Vigyazz, mert a gyilkos tekintelyuralmi rendszerek tulzott eltetese eseten btk-s dolgokba is belefuthatsz.

@sZulamith: "nagyon gyenge karlendités"

Koszonjuk az ertekes eszrevetelt. Majd jelezzuk a magyar Volksbundnak, hogy novelniuk kell a hagyomanyos udvozlesi formak propagalasa, oktatasa teren kifejtett erofesziteseiket.
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.09.12 19:14:00
@R.V.J.: :DDD

Képes volt egy kölyökkori képét betenni magáról?

A választás.hu meg ezt el is fogadja?

(Jó, a felnőttkori önmaga nem egy Adonisz, kissé túlsúlyos is, de azé na... Pláne, ha a szépkorúakra hajt.)
Köteles leszel munkavállalókat előállítani az államnak. Vagy finanszírozni őket...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.09.06 12:18:45
@morph on deer: "Nézd csak meg az európai halálozási statisztikákat, meg azt, hogy mennyi ember élhetne még, ha megfelelő orvosi ellátást kap!"

Aha.

Szerinted, ha Lakatosné Kanalas Rozália 82 éves, áttétes rákbeteg nagymama a hagyományos kemoterápia helyett megkapja a tízszer drágább új (immunterápiás) gyógyszert, és ezért 6 hónap helyett még egy évig húzza (az eü-i rendszer mellett a nyugdíj-vonalon is lehúzva a tb-t), az mennyiben fogja elősegíteni a magyar nemzet hosszú távú fennmaradását?

Nem lehet, hogy esetleg hosszú távon úgy is a gyerekszám határozza meg a jövőbeni populáció méretét, és ezért erre kellene összpontosítani?
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.09.07 08:00:10
@nincs1itt: Nagyon érdekfeszítő, hogy álmodban leszoptad magad, de kinek mi köze hozzá?
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.09.07 08:24:54
@nincs1itt: Magaddal beszélgetsz?
Váratlanul megugrott a választorúak száma Harkányban, a fideszes városvezetés tanácstalanul tárja szét a kezét, de abban biztosak, hogy minden rendben van...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.30 21:12:14
Az Orbán-univerzumban minden máshogy van, sőt egyenesen mindennek az ellenkezője igaz. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.17 20:51:39
@taga 20: "búza"????!

Now a homophobic remark??! You are SO getting it!!!
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.17 22:23:29
@nincs1itt: Ich weiß, dass ich einen deutschen Namen habe, aber ich bin in den USA geboren und meine Eltern stammen aus Litauen, daher spreche ich nicht viel Deutsch. Es tut mir leid.

@Blogolo Blogi: Oh, I see! What a truly evil plan!

And judging from your IQ, it already produced spectacular results...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.18 10:44:32
@Blogolo Blogi: Calm down, my dear liberal friend!

Unfortunately, Viktor's evil plan has already succeeded, but do not worry, we will feed you high-quality grass and legumey for the rest of your life.
Tali ötkor a Lófarán?..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.15 23:22:37
@R.V.J.: Nagyon helyes!!!

Nagyon várom már, hogy Ondó Viktort végre megbuktassuk, a FideSSfasszopók kerítését ledöntsük, és végre szabadon jöhessenek hozzám a szép, nagyfaszú arab fiukák!

Sajnos jelenleg a FideSSjobbágyok megakadályozzák, hogy itthon tudjam őket lecidázni, kénytelen vagyok ezért leutazni Alsókelebiába. :(( Tudod milyen kellemetlen ez aranyérrel?
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.16 08:17:15
@R.V.J.: Nagyon jó!!! Megtaláltam rajta norvégbárót és tagát is, nagyon nagy formában voltak!!!
m.blog.hu/pr/programfanni/image/sziget19/11vas/ml1d1607.jpg

Majdnem olyan szépek, mint a nagyfaszú arab fiukáim... Akiket Ondó Viktor kerítése miatt csak Szerbiában tudok felkeresni... :(((
A magyar állam már nem csak világnézetileg, hanem biológiailag sem semleges. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.13 08:34:19
@csüngőhasú norvégbáró : Nagyon fáj nekem is, hogy Ondó Viktor nem engedi, hogy arabokat szopjak. Ha a fideSS kerítése nem lenne, én is minden nap nyelhetném az arabgecit. Ezek a szarfaszú fideSSfasszopók minden kis örömöt elvesznek tőlem. Pedig Ondó Viktor kerítése nélkül olyan szép arab fiúk tehetnék a hímtagjukat a számba.
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.15 22:47:24
@taga 20: 5:20? Az jó korán van, de én még korábban kelek, hogy a hajnali vonattal leérjek Alsókelebiába, és lecidázzak párat a friss arab fiukákból, akik Ondó Viktor kerítése miatt nem jöhetnek át hozzám!

Remélem, hogy Blankával, Kari Gerivel, Niedermüller Petivel és a többi nagyágyúval ősszel végre megdöntjük a fideSSfasszopókat, hogy ősztől végre már az otthonomban fogadhassam be a számba az arab srácok hímtagjait. Ez a sok vonatozás nem használ az aranyeremnek, bár nyuggereknek legalább ingyen van, de sok a FideSSjobbágy a déli határ közelében...
Beleállt a melegellenes kampányba a fideszes kisegyházzá vált Hit Gyüli is. ..
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.07 18:18:14
@taga20: "rohadt lelkű fityeszszar"

ja, ezek még az se hagyják, hogy a jóképű arab fiúk bejöhessenek...

felhúztak egy kerítést is, muszáj nekem levonatozni alsókelebiába...

tudod milyen szar két óra vonatozás aranyérrel??!
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.07 18:27:52
@taga20: orbán miatt van ez is!!!!!
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.13 08:51:54
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze, a szerbek is jobban élnek mint mi, ugye? Primitív hazug libsi.

Költözz inkább hozzájuk, te úgy is akkora barom vagy, hogy állatkertbe kéne téged mutogatni:
index.hu/mindekozben/poszt/2019/08/12/a_meleg_pingvinpar_azonnal_oltalmaba_vette_a_rajuk_bizott_tojast/
A NER dupla hasznot húz a bevándorlásból...
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.10 21:19:50
@taga20: nem ő kommentel a nevedben, hanem mi kommentelünk a nevünkben.

mi tagák tartsunk össze!!!:))))
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.10 21:25:00
@taga20: szerelmem, miért vagy velem ilyen undok?:(((((

zenét bírod, nigger? nesze:)))))))

youtu.be/oHg5SJYRHA0
Függöny, csapó, vége a játéknak! 2019.08.10 21:57:09