Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bethlenfalvy_Gergely

4 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig izgalmas egy a sajátunktól eltérő olvasási praxissal találkozni, például egy esszéket vagy kritikákat tartalmazó kötet formájában. Ezek is általában többszerzős antológiák; ritka, hogy egyetlen személy akár éveken át húzódó olvasás- vagy értelmezésmódját követhessük. L. Varga Péter sokműfajú…..
KultAgora A vég embere 2019.10.02 08:00:00
Beckett az egyén elpusztulása előtti utolsó pillanatot ábrázolja a posztapokalipszis terében. Az embert, aki körül elhalt, elpusztult minden és mindenki, ő azonban még létezik, de létezésének lényege már időtlen idők óta maga a haldoklás, a halál. A szereplők ebbe a kimerevített helyzetbe szorultak,…..
KultAgora Az ember vége 2019.09.26 14:27:41
Több, mint száz évvel ezelőtt Immanuel Kant tette föl a következő a kérdést: miért várakoznak egyesek a világvégére, s ha várakoznak is, miért épp egy szörnyű, rémületes végre várnak? Nos, mintha napjainkra ez változóban lenne: a világvégéről szóló történetek zárlata megnyugtató, reményt ébreszt és…..
Bethlenfalvy_Gergely 2019.09.27 10:59:55
@midnight coder: Az a diskurzus, ami az ember utániság kérdését vizsgálja - legyen az film, regény, vagy tudományos megközelítés -, emberi nézőpontból indul ki, illetve fenn is tartja azt. Tulajdonképpen ez az, ami ellentmondásos. Nyilvánvalóan a mi szempontunkból "édesmindegy" a saját halálunk utániság, és "reálisan nehéz elképzelni" ezeket a lehetőségeket, ugyanakkor minimum érdekes lenne végigtekinteni egy olyan eseménysorozaton, aminek elején a hétköznapi értelemben vett "ember" foglal helyet, a végén pedig ez az entitás "átváltozik", valami mássá lesz. A most megjelent cikk folytatása, második része erre kérdez rá, Samuel Beckett drámáin és prózai munkáin keresztül - és "folytatjuk a hamis apokalipszisek elítélését".
A színpadra állításnak alapvetően ellenálló Weöres-mű az Ódry Színpadon érzékletesen mutatja meg, mi történik egy szavait, fogalmait, hiedelmeit vesztett társadalommal. Bár el lehet kacarászni a frappáns szófordulatokon, ahogyan a mozgásszínház is lenyűgöző, a megidézett értékek elveszejtése, és az…..